Platform: PS4
Publisher: Sony
Developer: Bluepoint Games, Sony Japan Studio
Διάθεση: Sony PlayStation Greece
Κυκλοφορία: 06/02/2017

Η αφαιρετική ομορφιά στη σκιά των Κολοσσών.

Το Shadow of the Colossus, ευτυχώς, δεν περιμένει το δικό μου review για να καταξιωθεί στο gaming στερέωμα. Το έπος του Fumito Ueda γνώρισε κριτική και εμπορική επιτυχία όταν κυκλοφόρησε το 2005 στο PS2 και θεωρείται ως κύκνειο άσμα της κονσόλας τόσο σημειολογικά όσο και τεχνικά. Πνευματικό prequel του ICO, το Shadow of the Colossus έρχεται να ρίξει ξανά τη σκιά του πάω στον εμπορικό κολοσσό που ακούει στο όνομα PS4.
Το remake ανέλαβε η «master of remasters» Bluepoint Games με παράλληλη βοήθεια από το SIE Japan Studio και κατάφερε, χωρίς αμφιβολία, να παραδώσει την καλύτερη της δουλειά έως και σήμερα, αλλά ας τα πιάσουμε από την αρχή.

Η ιστορία μας ξεκινά με τον ήρωα μας Wander να εφορμεί με το άλογο του στην απαγορευμένη κοιλάδα, κουβαλώντας μαζί του το νεκρό κορμί μιας κοπέλας, της Mono. Κραδαίνοντας το ιερό σπαθί που μόλις είχε κλέψει, μπαίνει στον ιερό ναό όπου έρχεται σε συμφωνία με μια οντότητα να καταστρέψει τους 16 κολοσσούς που υπάρχουν στην κοιλάδα με αντάλλαγμα την πιθανότητα να αναστηθεί η Mono, προειδοποιώντας τον όμως πως ίσως χρειαστεί να πληρώσει βαρύ τίμημα.. Κάπως έτσι ξεκινά το μοναχικό μας ταξίδι στην απαγορευμένη κοιλάδα, όπου κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά στον επόμενο Κολοσσό και κάθε μας νίκη πιο κοντά στην εκπλήρωση της μεγάλης μας επιθυμίας.

Tο ταξίδι όμως έως την κορύφωση είναι μαγευτικό. Το Shadow of the Colossus είναι ένα παιχνίδι φερμένο από μια άλλη εποχή, ίσως πιο ρομαντική, τουλάχιστον σίγουρα πιο προσηλωμένη στις single player εμπειρίες. Και μιλάμε για ΤΗΝ εμπειρία. Με το που βγείτε από τον ναό και ξεχυθείτε στην κοιλάδα με το άλογο σας, αυτό που θα νιώσετε είναι η έξαψη της εξερεύνησης, αλλά ταυτόχρονα και η αίσθηση της μοναξιάς. Σε αυτόν τον ανοιχτό κόσμο είστε μόνοι σας, δεν υπάρχει πανίδα στην κοιλάδα ούτε άλλοι άνθρωποι να συναναστραφείτε. Ως αντίθεση σε αυτό έρχεται η ποικιλία τοπίων που υπάρχουν, από λίμνες και ερήμους, έως σπηλιές και δάση, η Απαγορευμένη Κοιλάδα είναι γεμάτη φανταστικές εικόνες που οι περισσότερες θα ταίριαζαν εύκολα σε πίνακες ζωγραφικής. Μέσα σε όλη αυτή τη γυμνή ομορφιά, 16 κολοσσιαία πλάσματα αναμένουν καρτερικά το τέλος τους. Οι κολοσσοί θα σας γεμίσουν ΔΕΟΣ όταν τους αντικρίσετε και κάθε φόρα θα νιώθετε όλο και πιο μικροί μπροστά στον επόμενο.

Με το που βγείτε από τον ναό και ξεχυθείτε στην κοιλάδα με το άλογο σας, αυτό που θα νιώσετε είναι η έξαψη της εξερεύνησης, αλλά ταυτόχρονα και η αίσθηση της μοναξιάς.

Οι πυλώνες του gameplay είναι τρεις, βρες-παρατήρησε-σκότωσε. Αρχικά, θα πρέπει να βρούμε την τοποθεσία του κάθε κολοσσού, υψώνοντας το σπαθί μας, η αντανάκλαση του ηλίου δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η κατεύθυνση είναι απλά γενική, κάτι που ενισχύει κατακόρυφα το αίσθημα εξερεύνησης καθώς δε σε πιάνει από το χέρι. Εμείς θα πρέπει να ψάξουμε για να βρούμε που είναι κρυμμένος ο εκάστοτε κολοσσός και θα χρειαστεί να διαβούμε κοιλάδες, σπηλιές, ποτάμια και κατεστραμμένους ναούς ώστε να τους ανακαλύψουμε. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με κάθε γιγαντιαίο πλάσμα -και αφού ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ και δέος μπροστά στο μέγεθος και σχεδιασμό- ξεκινά το puzzle στοιχείο του παιχνιδιού. Η παρατήρηση του κολοσσού και του γύρω περιβάλλοντος είναι το κλειδί για τη μισή νίκη, ενώ δεν λείπει και το trial n error. Αν οι πρώτοι κολοσσοί είναι αρκετά βατοί, όσο προχωράτε τόσο περισσότερο πολύπλοκες γίνονται οι λύσεις και μεγαλύτερη η χρήση του περιβάλλοντος. Το δεύτερο μισό της νίκης φυσικά είναι να σκαρφαλώσετε επιτυχημένα στο κολοσσό και να καταφέρετε πλήγματα στα θανάσιμα σημεία του. Και εδώ χρειάζεται επιμονή και υπομονή καθώς οι κολοσσοί τραντάζονται για να σας ρίξουν καθώς εσείς παλεύετε να κρατηθείτε από τη γούνα τους, ενώ οι περισσότεροι έχουν πάνω από 2 σημεία που πρέπει να χτυπήσουμε ώστε να τους ρίξουμε.

Σε όλα τα παραπάνω συμβάλει τα μέγιστα το καταπληκτικό ορχηστρικό soundtrack. Οι μελωδίες του Kow Otani θα σας μαγέψουν με κάθε συνάντηση που θα έχετε με τους κολοσσούς, με κάθε κομμάτι να γίνεται και πιο δραματικό όσο φτάνετε στο τέλος. Η αλλαγή στην ένταση της μουσικής μόλις καταφέρετε να σκαρφαλώσετε πάνω σε κάποιο Κολοσσό εκτοξεύει την δράση και αγωνία της στιγμής έως τα δευτερόλεπτα της απόλυτης σιγής που ακολουθούν το τελειωτικό μας χτύπημα. Απουσία μουσικής έχουμε και σε όλη τη διάρκεια που περιπλανιόμαστε στην κοιλάδα με τους ήχους που μας συνοδεύουν να είναι μόνο από τη φύση και το κάλπασμα του αλόγου μας, κάτι που βοηθά στην επίτευξη της αίσθησης μοναξιάς που επιδιώκει το παιχνίδι.

Για το τέλος άφησα τον τεχνικό τομέα, ο οποίος ήταν και το κεντρικό μέλημα της Bluepoint Games. Αν προηγουμένως είπα πως το Shadow of the Colossus είναι ένα παιχνίδι περασμένης εποχής, ο τεχνικός του τομέας πλέον ανήκει στο παρόν. Η δουλειά που έγινε στα γραφικά του παιχνιδιού είναι με μία λέξη εκπληκτική. Με καινούρια assets υψηλής ανάλυσης, ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πλέον άνετα ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν στις σύγχρονες κονσόλες. Μπορεί να μην διαθέτει τον ασφυχτικά γεμάτο κόσμο ενός Horizon Zero Dawn, αλλά δεν μπορούμε να μην δηλώσουμε μαγεμένοι από το αποτέλεσμα και την τεράστια φροντίδα που επέδειξε η Bluepoint, κάνοντας το Photo Mode που προσέθεσαν να φαντάζει τόσο αυτονόητο. Οι κάτοχοι PS4 Pro θα βγείτε ευνοημένοι καθώς το παιχνίδι υποστηρίζει δύο modes, Cinematic για δυναμικό 4K HDR αποτέλεσμα στα 30fps ή Performance στα 1080p/60fps, ενώ όσοι έχετε απλά 1080p τηλεοράσεις το Cinematic mode κάνει supersampling την εικόνα από 1440p στα 1080p προσφέροντας καθαρότερα γραφικά. Όλα τα screenshots που βλέπετε στο review είναι τραβηγμένα από PS4 Pro σε 4K/HDR ανάλυση (χρειάζεστε HDR capable οθόνη για να δείτε το πραγματικό αποτέλεσμα) και πραγματικά νομίζω πως το παιχνίδι λάμπει στο PS4 Pro σε 4Κ και είναι από τα παραδείγματα σωστής εκμετάλλευσης της έξτρα δύναμης της κονσόλας.

Οι βελτιώσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς η Bluepoint επιχείρησε να βελτιώσει και το σύστημα χειρισμού, κάτι που αποτελούσε παράπονο για πολλούς στον αρχικό τίτλο. Η δουλειά που έγινε είναι πολύ σωστή και συμβατή με το χειρισμό άλλων σύγχρονών παιχνιδιών και θα σας πάρει ελάχιστα λεπτά και μία μάχη με κολοσσό για να το συνηθίσετε. Φυσικά για τους όσους θέλουν την αυθεντική εμπειρία μπορούν να επιλέξουν το classic χειρισμό που διατηρεί τα αρχικό σύστημα ελέγχου. Η βασική εμπειρία του παιχνιδιού θα μπορούσε να θεωρηθεί σύντομη, καθώς μιλάμε για 5-6 ώρες gameplay στο normal επίπεδο δυσκολίας, αλλά το SotC προσφέρει πολλές επιλογές που επεκτείνουν τη διάρκεια όπως το New Game+, Hard επίπεδο δυσκολίας, Time Trials και Hard Time Trials με bonus δώρα που σας βοηθούν να βρείτε τα μυστικά που κρύβει η κοιλάδα και κατ’επέκταση το Platinum Trophy, reminiscence mode όπου επαναλαμβάνετε τις μάχες με ταυτόχρονη χρήση ενός οπτικού ρετρό φίλτρου και πολλά ακόμα μυστικά, ενώ η τιμή του ξεκινά λιγότερο από 40€.

Το Shadow of the Colossus Remake αποτελεί μία επανεκτέλεση ενός κλασσικού παιχνιδιού με σεβασμό σε αυτό που το έκανε μοναδικό, φέρνοντας το ταυτόχρονα στο τεχνικό επίπεδο των σύγχρονων games. Αποτελεί μια single player εμπειρία που πρέπει να βιώσετε για να καταλάβετε τι ήταν αυτό που έκανε το παιχνίδι τόσο μοναδικό την εποχή που κυκλοφόρησε και συνεχίζει να μαγεύει έως σήμερα. Κακά τα ψέμματα,  το Shadow of the Colossus δεν είναι για όλους και ούτε πρόκειται να εκτιμηθεί από τη μεγαλύτερη μερίδα των σύγχρονων gamers. Οι υπόλοιποι που θα επιλέξετε να βυθιστείτε στην ατμόσφαιρα του, ετοιμαστείτε για ένα μοναχικό ταξίδι σε έναν κόσμο όπου συμβιώνει ο ρομαντισμός περασμένων γενεών με την τεχνολογική καθαρότητα του 4Κ.
ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΕΙΤΕ.