Platform: PSVita
Publisher: Drinkbox Studios
Developer: Drinkbox Studios
Κυκλοφορία: 26/04/2016

Το ανεξάρτητο studio της Drinkbox αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια με τα Tales from Space: Mutant Blobs Attack και Guacamelee! που γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία (ιδίως το δεύτερο). To νέο τους project κυκλοφορεί αποκλειστικά για το PS Vita, ονομάζεται Severed, και ξεφεύγει αρκετά από αυτά που μας έχουν συνηθίσει. Πρόκειται για έναν dungeon crawler τίτλο με προοπτική πρώτου προσώπου και βασίζεται αποκλειστικά στον touchscreen χειρισμό, όσον αφορά το σύστημα μάχης. Και αν η απόφαση της εταιρείας να κυκλοφορήσει ένα παιχνίδι του είδους μας είχε παραξενέψει, τελικά έχουμε να κάνουμε με ένα από τα καλύτερα exclusives για το αγαπημένο μας φορητό.

Ξεκινώντας με την ιστορία του παιχνιδιού η οποία είναι αρκετά καταθλιπτική και δεν έχει καμία σχέση με το ανάλαφρο χιούμορ του Guacamelee!. Ξυπνάμε σε κακή κατάσταση στα χαλάσματα ενός τυλιγμένου στις φλόγες σπιτιού και ακολουθώντας τον καπνό που διακρίνουμε στον ορίζοντα και χωρίς να θυμόμαστε τίποτα πέφτουμε πάνω σε έναν καθρέφτη, όπου και γίνονται οι τραγικές αποκαλύψεις. Η πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού ονομάζεται Sasha, έχει μόλις πρόσφατα χάσει το δεξί της χέρι, και εκτός αυτού έχει χάσει την οικογένεια της. Η αναζήτηση αρχίζει και σύμμαχος της είναι ένα σπαθί που της δίνει ένας δαίμονας, που φυσικά θα φανεί πολύ χρήσιμο στην πορεία.

2016-04-23-095224

Όσον αφορά το gameplay του Severed, αυτό μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη. Το κομμάτι της αναζήτησης και της περιήγησης μέσα στα κάστρα και αυτό της μάχης με τα τέρατα που εμφανίζονται συχνά πυκνά στο δρόμο μας. Η κίνηση της Sasha στους χώρους γίνεται είτε με τον αναλογικό μοχλό είτε με τα πλήκτρα και μπορούμε να πάμε μπροστά ή να γυρίσουμε δεξιά ή αριστερά σε 360 μοίρες. Δε μπορείτε να πάτε προς τα πίσω ή να κινηθείτε στο πλάι και η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται λίγο συνήθεια για να εξοικειωθούμε. Οι λαβύρινθοι περιέχουν κάποια puzzles και γρίφους για να προχωρήσουμε παρακάτω, αλλά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

2016-04-16-220712

Το ζουμί του παιχνιδιού είναι το σύστημα μάχης και αν γενικά ο touch χειρισμός δε με ενθουσιάζει, παρά μόνο σε παιχνίδια match 3 puzzles ή endless runners, η Drinkbox Studios παραδίδει μαθήματα και εκμεταλλεύεται τις ξεχωριστές δυνατότητες του PS Vita με τρόπο που λίγα παιχνίδια έχουν καταφέρει στο παρελθόν. Τα Little Big Planet και Tearaway μου έρχονται στο μυαλό που κατάφεραν να συνδυάσουν τον παραδοσιακό χειρισμό με το touchscreen και το rear touch pad και από εκεί και πέρα σπάνια κυκλοφόρησαν παιχνίδια που κάποιος θα μπορούσε να τα παίξει μόνο στο PS Vita. Ένα από αυτά λοιπόν είναι και το Severed και παρακάτω θα αναλύσουμε πως δουλεύει το σύστημα μάχης, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στο touchscreen, αλλά θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του αναλογικού μοχλού ή των πλήκτρων. Όπως είπαμε και παραπάνω κατά τη περιήγηση μας μέσα στο παιχνίδι σε διάφορα σημεία εμφανίζεται μια ασπρόμαυρη στη φλόγα στην οποία αν πάμε επάνω εμφανίζονται διαφόρων ειδών αντίπαλοι με ξεχωριστές δυνατότητες και αδύναμα στοιχεία. Με τα δάχτυλα μας κάνοντας swipe στην οθόνη η Sasha χρησιμοποιεί το σπαθί της στην αντίστοιχη κατεύθυνση, σε ένα σύστημα παρόμοιο με το Fruit Ninja για παράδειγμα. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και θα χρειαστεί ρυθμός και η κατάλληλη στρατηγική για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

2016-04-16-222251

Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει ένας κυκλικός μετρητής που δείχνει την ενέργεια του αντιπάλου, ενώ υπάρχει και μια άλλη ένδειξη που όταν γεμίζει δεχόμαστε επίθεση. Αυτό διαφέρει από αντίπαλο σε αντίπαλο, καθώς σε μερικούς μπορούμε να κάνουμε άμυνα με το σπαθί μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση, ενώ σε άλλους θα πρέπει να μη επιτρέπουμε να γεμίσει η κυκλική ένδειξη εξαπολύοντας συνεχόμενες επιθέσεις. Υπάρχει ποικιλία αντιπάλων και ενώ στην αρχή τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, στη συνέχεια η κατάσταση δυσκολεύει, μιας και στην οθόνη εμφανίζονται εώς και 5 εχθροί ταυτόχρονα. Εκεί πρέπει γρήγορα να δουλεύουμε τα δάκτυλα μας και ταυτόχρονα να ελέγχουμε πότε γεμίζουν οι μετρητές των αντιπάλων για να αλλάζουμε θέση και να αντιμετωπίζουμε αυτόν που πρέπει. H αλλαγή σε κάθε αντίπαλο γίνεται με τον αναλογικό μοχλό ή με τα πλήκτρα κάτι που είναι σωτήριο για αριστερόχειρες, καθώς δουλεύουμε το swipe με το αριστερό και με το δεξί της αλλαγές θέσεων.

2016-05-01-133350

Υπάρχει και ένα ακόμα σημείο που προσδίδει στο gameplay και είναι ο ιδιαίτερα χρήσιμος μετρητής combo που βρίσκεται πάνω αριστερά στην οθόνη κάτω από τη μπάρα ενέργειας της Sasha. Όσο τα χτυπήματα μας είναι επιτυχημένα και δε δεχόμαστε αποκρούσεις ή επίθεση από αντίπαλο, τόσο πιο γρήγορα γεμίζει ο μετρητής. Αν βαράμε συνεχόμενα και απρόσεκτα το πιο πιθανό είναι να χάνουμε και να μη προχωράμε. Όταν το combo meter φτάσει στο maximum τότε στο θανάσιμο τελειωτικό χτύπημα που θα καταφέρουμε έχουμε τη δυνατότητα να ακρωτηριάσουμε των αντίπαλο και τα διαμελισμένα μέρη του σώματος που συλλέγουμε έχουν μεγάλη χρησιμότητα και αυτό γιατί ανταλλάσοντας τα μπορούμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις της Sasha.

2016-05-01-131838

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το εξαιρετικό art style του Guacamelee! επιστρέφει και στο Severed και τα πολύχρωμα σκηνικά είναι χάρμα οφθαλμών στη μικρή οθόνη του PS Vita. Ταυτόχρονα υπάρχει και αρκετά μεγάλη ποικιλία και εναλλαγές στους χρωματισμούς, ενώ και οι αντίπαλοι εχθροί είναι καλοσχεδιασμένοι. Η μουσική υπόκρουση δε με συγκίνησε και τόσο, αν και ταιριάζει με το μελαγχολικό ύφος της περιπέτειας. Στα αρνητικά είναι και η σχετικά μικρή διάρκεια περίπου στις 7 ώρες, αν και τα RPG στοιχεία, η αναβάθμιση του χαρακτήρα και το γεγονός ότι μπορούμε να ξαναεπισκευτούμε περιοχές για να ανακαλύψουμε μυστικά και αντικείμενα μπορούν να προσθέσουν κάποιες παραπάνω ώρες ενασχόλησης.

Συνοψίζοντας η Drinkbox Studios προσθέτει ένα μικρό διαμάντι στη συλλογή του PS Vita. Κρίμα που είναι από τους λίγους ταλαντούχους developers που στήριξαν το φορητό της Sony με δυνατούς τίτλους και πραγματικά ίσως να ήταν αλλιώς η εξέλιξη του αν υπήρχαν παραπάνω τίτλοι σαν το Severed να εκμεταλλεύονται τις ιδιαίτερες δυνατότητες του. Οι κάτοχοι PS Vita βγάλτε το μηχάνημα από τα συρτάρια και δοκιμάστε τη ξεχωριστή περιπέτεια της Sasha. Αξίζει το κόπο