Platform: PC, Xbox One, PS4
Publisher: Curve Digitalc
Developer: iFun4All
Διάθεση: Curve Digital
Κυκλοφορία: 11/07/2017

Δεκαετία του 70, μαφία, εγκληματικές πράξεις, φόνοι, ενοχοποιητικά στοιχεία, σκηνές εγκλήματος που μπορούν εύκολα να φέρουν σε δύσκολη θέση τους από πάνω και να δημιουργήσουν προβλήματα. Η λύση εύκολη, καλούμε τον Serial Cleaner να καθαρίσει πριν η αστυνομία αρχίσει και ερευνά. Αυτό είναι το σενάριο του indie παιχνιδιού της iFun4all που όπως μπορείτε να καταλάβετε είναι ένα stealth game που μόλις κυκλοφόρησε για το PS4.

Ο κατά συρροή καθαριστής, αν θέλουμε να μεταφράσουμε τον τίτλο του παιχνιδιού, ζει με τη μητέρα του και περιμένει το τηλέφωνο να χτυπήσει για να αναλάβει αποστολές, ενώ περνάει την ώρα του με τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες αποτυπώνοντας έτσι το κλίμα της εποχής και τα γεγονότα. Κάθε αποστολή είναι μια σκηνή εγκλήματος και στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τα πτώματα, να μαζέψουμε ενοχοποιητικά στοιχεία που συνήθως είναι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν και να καθαρίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα μας το αίμα που έχει γεμίσει το χώρο. Και αν αυτό φαντάζει εύκολο δεν είναι, καθώς η αστυνομία ήδη έχει αποκλείσει το χώρο και θα πρέπει να τρυπώσουμε και να μη γινόμαστε αντιληπτοί από τους φύλακες. Η προοπτική της κάμερας είναι top down και υπάρχει η σημαντικότατη Cleaner Sense που πατώντας το L2 η κάμερα κάνει zoom out και μας δείχνει όλο το σκηνικό και τα σημεία που μας ενδιαφέρουν.

Serial Cleaner_20170701075153

Οι φύλακες έχουν ένα συγκεκριμένο οπτικό πεδίο που δε θα πρέπει να μπούμε, γιατί τότε αρχίζει το κυνηγητό και δύσκολα θα μπορούμε να τους αποφύγουμε. Υπάρχουν βέβαια κάποια hiding spots και αν προλάβουμε να κρυφτούμε οι φύλακες επιστρέφουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα στη περιπολία τους. Εντάξει η AI δε διεκδικεί δάφνες ενός αντίστοιχο ΑΑΑ τίτλου όπως το Hitman, αλλά το παιχνίδι δε βασίζεται στο ρεαλισμό και το σύστημα λειτουργεί καλά με σκοπό περισσότερο να αποτελέσει μια διασκεδαστική stealth εμπειρία. Τα levels είναι αρκετά και ενώ ξεκινάμε με απλές και εύκολες υποθέσεις, όσο προχωράμε τα πράγματα δυσκολεύουν με περισσότερους φύλακες μεγαλύτερους χώρους, αλλά με περισσότερα εμπόδια που θα δυσκολέψουν το έργο μας. Εκεί που το παιχνίδι γίνεται λίγο επαναλαμβανόμενο εισάγονται κάποια νέα στοιχεία στο gameplay, όπως η δυνατότητα να μετακινούμε αντικείμενα που μπλοκάρουν τους φύλακες, να δημιουργούμε αντιπερισπασμούς με το να ανοίγουμε τον ήχο και να μαζεύονται εκεί οι φύλακες και εμείς προχωράμε ανενόχλητοι σε άλλο σημείο, ενώ υπάρχει και ένας αρχιφύλακας που αν μας αντιληφθεί σφυράει με αποτέλεσμα να μαζεύεται στο σημείο όλος ο καλός ο κόσμος. Υπάρχουν διάσπαρτα διάφορα μυστικά collectables που ξεκλειδώνουν outfits και bonus missions που μπορούν να προσθέσουν κάποια μακροβιότητα σε όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα.

Serial Cleaner_20170630183518

Στα αρνητικά είναι το γεγονός ότι άμα μας πιάσουν θα πρέπει να αρχίσουμε και πάλι το επίπεδο από την αρχή που γίνεται εκνευριστικό ειδικά αν έχουμε μαζέψει τα περισσότερα πτώματα και στοιχεία και χάσουμε προς το τέλος. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά ειδικά σε προχωρημένα επίπεδα που δε μπορούν να χαρακτηριστούν και εύκολα, οπότε θα χρειαστεί αρκετή υπομονή αν θέλουμε να φτάσουμε στο τέλος. Να τονίσουμε ότι όταν χάνουμε ξεκινώντας το επίπεδο από την αρχή τα πτώματα και τα στοιχεία βρίσκονται κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξανασχεδιάσουμε τη πορεία μας πράγμα που μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό. Οι αποστολές είναι μικρής διάρκειας και το Serial Cleaner θα ταίριαζε γάντι για το PS Vita, όπως το Volume που έχει αντίστοιχη θεματολογία. Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει στα σχέδια κάποια φορητή έκδοση, αν και η Curve Digital που είναι η publisher στο παρελθόν έχει στηρίξει αρκετά το αδικημένο handheld.

Serial Cleaner_20170701072439

Στον τεχνικό τομέα η iFun4all έχει κάνει έξυπνες επιλογές τόσο όσον αφορά το art style όσο και το soundtrack. Απλά και λίγα χρώματα και χαρακτήρες που μοιάζουν σχεδιασμένοι από χαρτόνι (περίπου σαν το Tearaway) περνούν ένα retro κλίμα, όπως και το soundtrack που είναι καθαρά 70s με funky ήχους.

Συνοπτικά το Serial Cleaner είναι ένα απλό και συνάμα διασκεδαστικό stealth παιχνίδι. Όποιος ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο είδος μπορεί να το έχει στα υπόψιν και μπορεί άνετα να θεωρηθεί ένας από τους καλούς indie τίτλους του 2017.