Platform: PC, PS4 (tested), PSVita
Publisher: Square Enix
Developer: Square Enix
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 15/02/2018

Ένα από τα κλασικά JRPG του SNES ήρθε στα PS4, PS Vita και PC ως remake. Αν και περιορισμένου μπάτζετ, θεώρησα καλή πρωτοβουλία από πλευράς Square Enix να φέρει αυτόν τον κλασικό τίτλο στη νέα γενιά. Το Secret of Mana αποτελεί μέρος της σειράς Seiken Densetsu ή Mana series στη Δύση, η οποία απαριθμεί περίπου δέκα τίτλους συνολικά. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 1993 για το SNES και 25 χρόνια μετά έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε την εμπειρία του ξανά και ενδεχομένως καλύτερα. Πριν ξεκινήσω να πω ότι η ηλικία μου δε μου επέτρεψε να παίξω το original παιχνίδι, οπότε η άποψή μου είναι ξεκάθαρα αυτή του newcomer. Παρ’όλα αυτά έκανα και λίγο την έρευνά μου για το πώς ήταν το παιχνίδι και τι διαφορές έχει αυτό το remake. Πάμε λοιπόν να δούμε αν αξίζει την προσοχή σας.

Ξεκινώντας με την ιστορία, το παιχνίδι ξεκινάει σε έναν κόσμο που διαθέτει μια πηγή ενέργειας που ονομάζεται mana. Εμείς ακολουθούμε την ιστορία ενός αγοριού που κατά τύχη (ή μπορεί και όχι) βρίσκει ένα σπαθί καρφωμένο σε μια πέτρα. Ο πρωταγωνιστής βγάζει το σπαθί και ως συνέπεια αρχίζουν να εμφανίζονται τέρατα (JRPG logic). Σύμφωνα με την προφητεία, ο ήρωας πρέπει να ταξιδέψει στους οχτώ ναούς Mana (Mana Temples) για να δώσει ξανά ενέργεια στο σπαθί. Συμπαθητική η ιστορία του αν και όχι κάτι τρομερό. Μιλάμε φυσικά για ένα παιχνίδι 25 ετών. Όπως και να έχει είναι αρκετό για να συνεχίσεις να παίζεις. Οι διαφορές με το original είναι λίγες, όπως μερικές περαιτέρω σκηνές αλλά το σημαντικότερο είναι το voice acting. Οι φωνές στα αγγλικά δεν είναι καλές, αν και προσωπικά βάζω σχεδόν πάντα ιαπωνικά, τα οποία στην περίπτωση αυτή είναι ικανοποιητικά.

Ας περάσουμε στον τεχνικό τομέα, ο οποίος είναι μετριότατος, αν και πρόκειται για remake περιορισμένου μπάτζετ. Το artstyle έχει γίνει θέμα διχασμού μεταξύ των φανς αλλά προσωπικά δε με ενόχλησε. Γενικά βρήκα τα γραφικά μέτρια και κάπως ταιριαστά για τέτοιο παιχνίδι. Βέβαια, δε διαφωνώ ότι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα, από την άλλη όμως φαίνεται ότι εν μέρει τα γραφικά περιορίστηκαν λόγω του PS Vita. Όσον αφορά τη βελτίωση από το original, σίγουρα οπτικά είναι καλύτερο και με υψηλή ανάλυση και βέβαια σε 3D, από ότι το 2D του original.

Να περάσουμε στο gameplay, το οποίο έχει υποστεί μικρές αλλαγές από το original. Το σύστημα παραμένει σχεδόν πανομοιότυπο, με απλές επιθέσεις, περιμένοντας την μπάρα να φορτώσει ώστε η επόμενη επίθεση να είναι δυνατή. Υπάρχει επίσης δυνατότητα με πατημένο το Χ να φορτώσετε την επίθεση ώστε να είναι δυνατότερη, το οποίο χρησιμεύει σε πολλές περιπτώσεις. Όπως είναι λογικό το σύστημά του είναι απλό και δεν προσφέρει κάποια ιδιαίτερη διασκέδαση. Υπάρχουν βέβαια αρκετά όπλα να πειραματιστείτε και να αναβαθμίσετε, το οποίο ίσως είναι το πιο γοητευτικό στοιχείο του. Το soundtrack έχει γίνει επίσης remade, αν και να πω την αλήθεια προτιμώ λίγο καλύτερα το original, το οποίο γίνεται να αλλάξετε στα options.

Δύο από τα σημαντικά προβλήματα του παιχνιδιού είναι το AI και τα menus. Οι χαρακτήρες που δεν ελέγχετε πεθαίνουν πολλές φορές, ενώ συνεχώς κολλάνε σε εμπόδια και δεν σας ακολουθούν. Επίσης, η δομή των menu είναι κάπως δύσχρηστη, ενώ δεν υπάρχουν περιγραφές στα αντικείμενα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μαντέψετε τι κάνει το καθένα και να σπαταλήσετε πόντους χωρίς λόγο (εκτός αν τα Googlάρετε). Επίσης, κάτι άλλο που αξίζει να αναφέρουμε είναι τα animations, τα οποία δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά στη μάχη. Μία καλή βελτίωση είναι το evade system που λειτουργεί καλά με βάση το ποσοστό και διαθέτει και animation, το οποίο δεν είχε το original. Κάτι τελευταίο που θα ενοχλήσει πολλούς είναι ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το objective, οπότε συχνά θα χαθείτε και θα ψάχνεστε αν δεν ξέρετε καλά τον χάρτη.

Συνοψίζοντας, το remake του Secret of Mana είναι ένα remake που αν και διαθέτει τη γοητεία του original, φέρνει μαζί και πολλά από τα προβλήματα που είχε. Σε γενικές γραμμές δεν είναι κακό, λόγω του ότι είναι μια συμπαθητική περιπέτεια από το παρελθόν. Δυστυχώς όμως, για αυτούς που παίζουν το παιχνίδι πρώτη φορά ή που περίμεναν κάποια σημαντική βελτίωση πιστεύω θα απογοητευτούν. Από την άλλη, όσοι θέλουν να ξαναζήσουν την περιπέτεια που έζησαν πριν 25 χρόνια με βελτιωμένα γραφικά ίσως μείνουν ικανοποιημένοι. Η τιμή του για την ώρα είναι λίγο τσιμπημένη στα 40 ευρώ, οπότε θα πρότεινα απαραίτητα, αν το αποκτήσετε, να το κάνετε όταν πέσει η τιμή του.