Platform: PS4
Publisher: Ratloop Asia Pte Ltd
Developer: Ratloop Asia Pte Ltd
Κυκλοφορία: 26/04/2016

Πέρασαν πέντε χρόνια από το πρώτο μέρος του Rocketbirds και επιτέλους έφτασε η στιγμή  για να κυκλοφορήσει το sequel, αυτή τη φορά για το PlayStation 4 και το PS Vita. Ο «Cock of War» Hardboiled Chicken επιστρέφει και για άλλη μια φορά θα έρθει αντιμέτωπος με τον κακό της υπόθεσης Putzki, που όπως αποδεικνύεται είναι ζωντανός. Μαζί του επιστρέφουν και όλα τα στοιχεία της πετυχημένης συνταγής, κάνοντας και το Rocketbirds 2: Evolution  ένα αξιόλογο τίτλο, ειδικά για το PS Vita.

Rocketbirds 2: Evolution_20160503110259

Για τους μη γνωρίζοντες, το Rocketbirds είναι ένα side scrolling puzzle platformer με μπόλικο πιστολίδι και χιουμοριστικό τόνο. Και αν η ιστορία του είναι προβλέψιμη, οι ατάκες σε συνδυασμό με τους καρτουνίστικους χαρακτήρες προσφέρουνε διασκέδαση σε μεγάλο βαθμό. Το Story mode από έξι chapters με χρονική διάρκεια 45 λεπτά με μία ώρα το καθένα, ενώ στο κάθε υπάρχει και το καθιερωμένο boss fight. Και ενώ η διάρκεια του είναι μικρότερη σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι, η είσοδος του Resque mode αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στο παιχνίδι. Στο εν λόγω mode  μπορούμε να παίζουμε αποστολές είτε σε local είτε σε online co op μέχρι και τέσσερις παίκτες ταυτόχρονα. Μάλιστα οι πίστες είναι procedurally-generated που σημαίνει ότι κάθε φορά έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό και καινούριο. Υπάρχει ποικιλία από χαρακτήρες που μπορούμε να διαλέξουμε, ενώ με τα χρήματα που κερδίζουμε μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις ικανότητες τους.  Όπως καταλαβαίνετε η προσθήκη drop in- drop out multiplayer, δηλαδή να μπορούμε να βρίσκουμε παιχνίδια που βρίσκονται σε εξέλιξη και να συμμετέχουμε , προσθέτει πολλούς πόντους στη μακροβιότητα του τίτλου, καθώς μας προσφέρει πολλά παραπάνω από ένα απλό campaign.

Έκδοση PS4
Έκδοση PS4

Όσοι παίξατε το αρχικό παιχνίδι (ήταν πρόσφατα στην IGC του PS Plus για το PS Vita) θα θυμηθείτε αμέσως το γνώριμο gameplay. Ως twin stick shooter ο αριστερός μοχλός χρησιμεύει για τη κίνηση του χαρακτήρα μας, ενώ ο δεξιός μοχλός μετακινεί το στόχαστρο. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι αποτελεί η δυνατότητα να κινούμαστε και να πυροβολάμε ταυτόχρονα, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Και αν το πρώτο παιχνίδι ήταν σχετικά εύκολο, εδώ τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά και το πυρ και κίνηση είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας, καθώς αν παραμένετε ακίνητοι δεν έχετε και πολλές ελπίδες σωτηρίας ειδικά στα πιο προχωρημένα levels. Σύμμαχος μας φυσικά είναι και ένα μεγάλο οπλοστάσιο που αποτελείται από laser, φλογοβόλα, shotguns, machine guns και διπλά πιστόλια μεταξύ άλλων και εμφανίζονται κατά τη πορεία του παιχνιδιού. Θέμα με τα πυρομαχικά δεν υπάρχει καθώς υπάρχουν σε αφθονία και τα συλλέγουμε από τους πεσόντες αντιπάλους. Υπάρχει ένα θεματάκι με την ακρίβεια της στόχευσης ειδικά όταν είμαστε σε κίνηση και πολλές φορές αλλού σημαδεύουμε και αλλού καταλήγουν οι σφαίρες με αποτέλεσμα να μένουμε εκτεθειμένοι στα αντίπαλα πυρά.

Έκδοση PS Vita
Έκδοση PS Vita

To platform κομμάτι με την εξερεύνηση και τα puzzles θα φανούν αρκετά οικεία σε όσους έχουν ασχοληθεί με παιχνίδια του είδους. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε card keys για να ανοίξουμε πόρτες, να προστατεύσουμε τους συνοδούς μας την ώρα που αυτοί χακάρουν κλειδαριές και υπολογιστές, ενώ υπάρχουν και αρκετές κρυφές περιοχές και θα πρέπει να τσεκάρουμε συχνά τον λίγο άβολο χάρτη του παιχνιδιού. Ο σχεδιασμός των επιπέδων αυτή τη φορά δεν είναι γραμμικός και κάθε επίπεδο είναι ένας μικρός λαβύρινθος με αποτέλεσμα να έχει τονωθεί και το στοιχείο της εξερεύνησης. Η δυνατότητα mind control μέσω της οποίας ελέγχουμε τους φρουρούς προς όφελος μας επιστρέφει με τα mind jammer και phone jammer. Τα δύο αυτά gadget μας επιτρέπουν να κατευθύνουμε τους αντιπάλους φρουρούς λύνοντας κάποια puzzle που χωρίς αυτά δε μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Έκδοση PS4
Έκδοση PS4

Ο τεχνικός τομέας είναι άψογος και τα γραφικά είναι εμφανώς βελτιωμένα σε σχέση με το cel shaded look του πρωτότυπου. Πολύχρωμα και ποικίλα σκηνικά σε συνδυασμό με τους καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες μαρτυρούν τη πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει. Και ενώ το παιχνίδι είναι 2D υπάρχει ένα περίεργο ψευδό3D βάθος στο background που θα το παρατηρήσετε καθώς ο χαρακτήρας κινείται από τη μία άκρη της οθόνης στην άλλη. Στον ήχο έχουμε την επιστροφή της indie rock μπάντας New World Revolution και το soundtrack κολλάει άψογα με τη δράση. Αναμφίβολα είναι ένα από τα highlight του Rocketbirds.

Έκδοση PS Vita
Έκδοση PS Vita

Είπαμε και παραπάνω ότι το Rocketbirds 2: Evolution κυκλοφόρησε για το PS4 και το PS Vita και προσφέρει μάλιστα cross buy και cross save δυνατότητα. Οι δύο εκδόσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπες (λίγο παραπάνω loadings όταν αλλάζουμε δωμάτια στο PS Vita) και αυτό αποτελεί επίτευγμα για το φορητό της Sony. Το cross save που δεν έχει διαφημιστεί αρκετά είναι από τις καλύτερες ιδέες που έχει να επιδείξει η Sony τα τελευταία χρόνια και μου επέτρεψε να προχωρήσω το παιχνίδι παίζοντας και στα δύο μηχανήματα. Ταιριάζει καλύτερα στο φορητό και λόγω της σχετικής λειψανδρίας από τίτλους, είναι από τις καλύτερες προτάσεις για το PS Vita.

Η Ratloop Asia παίρνει τη πετυχημένη συνταγή του πρώτου μέρους την εξελίσσει σε μεγάλο βαθμό και μας προσφέρει ένα πολύ καλό action platformer, που παρά τα μικρά προβλήματα του, έχει να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης. Σε όσους άρεσε το πρώτο μέρος σίγουρα θα πρέπει να παίξετε και το δεύτερο. Μακάρι να πάει καλά και να έχουμε και συνέχεια.