Platform: 3DS, PC, PlayStation 3, Wii U, Xbox 360, Xbox One, PS4
Publisher: Capcom
Developer: Capcom
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 29/08/2017

Πέρασαν παραπάνω από είκοσι χρόνια από τη κυκλοφορία του πρωτότυπου Resident Evil στο PS One και από τότε έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητα παιχνίδια της σειράς και επανακυκλοφορίες. Η ιστορία γνωστή, με τους survival horror αρχικούς τίτλους να μετατρέπονται σε action παιχνίδια από το υπερεπιτυχημένο Resident Evil 4 και μετά, με το πιο πρόσφατο Resident Evil 7 να επιστρέφει στις ρίζες, έστω και από προοπτική πρώτου προσώπου. Το Resident Evil Revelations κυκλοφόρησε το 2012 αρχικά για το 3DS και θεωρήθηκε, όχι άδικα, ως επίτευγμα για τις περιορισμένες δυνατότητες του φορητού, ενώ μετέπειτα επανακυκλοφόρησε για PS3, Xbox 360 και WiiU. Ήρθε πλέον η ώρα του PS4 και προφανώς απευθύνεται σε κοινό που δε το έχει δοκιμάσει και μένει να δούμε τι έχει να μας προσφέρει ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε για ένα εξαιρετικά πιο αδύναμο hadware στη μεταφορά του στην πολλαπλάσιας δύναμης κονσόλα.

Να ξεκινήσουμε θυμίζοντας ότι το Resident Evil Revelations ήταν ο πρώτος τίτλος της σειράς που επέστρεψε στο survival horror στοιχείο μετά το Resident Evil 6, μια αλλαγή που την περίμενε η πλειοψηφία των fans της σειράς. Η ιστορία διαδραματίζεται στο πλοίο φάντασμα Queen Zenobia και έχουμε μια μάχη των μελών της B.S.S.A (Bioterrorism Security Assessment Alliance) ενάντια σε τρομοκράτες που χρησιμοποιούν βιολογικά όπλα. Πρωταγωνιστές του παιχνιδιού οι Jill Valentine και Parker Luciani, καθώς θα προσπαθήσουν να βρουν τους Chris Redfield και Jessica Serawat που αγνοούνται και τα τελευταία τους ίχνη ήταν στο περίεργο κρουαζιερόπλοιο. Αλλά το Resident Evil Revelations δε περιορίζεται εκεί και υπάρχουν flashbacks και θα περιηγηθούμε και σε άλλες περιοχές, όπως τα συντρίμμια ενός αεροσκάφους σε χιονισμένο βουνό και εγκαταστάσεις γεμάτες τέρατα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διάφοροι πρωταγωνιστές μεταξύ των οποίων και ο Chris Redfield. Το παιχνίδι χωρίζεται σε επεισόδια σε στυλ τηλεοπτικής σειράς και η διάρκεια του κυμαίνεται από 8 εώς 10 ώρες, νούμερο ικανοποιητικό.

Στα του gameplay τώρα το παιχνίδι χρησιμοποιεί μια κάμερα τρίτου προσώπου και προσπαθεί να συνδυάσει το survival horror στοιχείο των αρχικών τίτλων κρατώντας ωστόσο και κομμάτια από τα νεότερα παιχνίδια. Τα πυρομαχικά δε βρίσκονται σε αφθονία και οποιαδήποτε σπατάλη θα μας αφήσει απροστάτευτους απέναντι στα τέρατα του παιχνιδιού. Και κάπου εδώ να αρχίσουμε τα παράπονα μας, καθώς τόσο το σύστημα της στόχευσης δε χαρακτηρίζεται από μεγάλη ακρίβεια, ενώ και το σύστημα αποφυγής που θεωρητικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεν ανταποκρίνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός. Το μαχαίρι μπορεί να δώσει λύσεις κάποιες φορές, αλλά γενικώς το σύστημα μάχης είναι λίγο απαρχαιωμένο σε σχέση με τα μοντέρνα third person shooters και δε δουλεύει τόσο καλά, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να πούμε ότι χαλάει την εμπειρία. Τα μολυσμένα τέρατα του παιχνιδιού δεν έχουν καμιά μεγάλη ποικιλία και θα συναντήσουμε περίπου 10 είδη εχθρών από τα δίποδα Ooze, τους hunters που είναι ένα υβρίδιο ανθρώπου με ζώο εώς και ένας είδος πιράγχας που βρίσκονται σε σημεία που είναι το πλοίο πλημμυρισμένο. Στη πορεία υπάρχουν και τα boss fights που δεν είναι και εύκολη υπόθεση και θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια, αν αναλογιστεί κανείς και τα περιορισμένα πυρομαχικά που έχουμε στη κατοχή μας.

Πέρα από τις μάχες, το παιχνίδι βασίζεται σε μεγάλο κομμάτι του στην εξερεύνηση, τα puzzles και την εύρεση κλειδιών που είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε παρακάτω. Οι χώροι που συναντάμε στο πλοίο όπως καταλαβαίνετε είναι μικροί, τόσο στα δωμάτια όσο και στους στενούς διαδρόμους σε μια επιλογή που ταίριαζε για το φορητό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και μια σκοτεινή κλειστοφοβική ατμόσφαιρα ιδανική για έναν survival horror τίτλο. Ένα ενδιαφέρον gadget που υπάρχει στη διάθεση μας είναι το Genesis, που είναι ένα scanner και μας βοηθάει να ανακαλύπτουμε χρήσιμα πράγματα, όπως πυρομαχικά και custom parts, που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Τα όπλα έχουν μια ποικιλία από πιστόλια, shotguns, machine gun και sniper ενώ είναι αναβαθμίσιμα, μέσω των custom parts που βρίσκουμε στο δρόμο μας, και όσο προχωράμε τόσο ισχυρότερα γίνονται. Όπως είπαμε και παραπάνω οι ήρωες μας προχωράνε σε ζευγάρια με τον έτερο παίκτη να ελέγχεται από την ΑΙ και να είναι στην ουσία διακοσμητικός και να μη προσφέρει σχεδόν καμία βοήθεια ακόμα και στις μάχες. Και εδώ είναι ένα μεγάλο μείον της συγκεκριμένης έκδοσης, καθώς δεν υπάρχει co op στο campaign, όπως υπήρχε στο ανώτερο Resident Evil Revelations 2. Και εντάξει στην έκδοση 3DS να το καταλάβουμε, αλλά στις μετέπειτα επανεκδόσεις είναι απορίας άξιο πως δε το δούλεψε η Capcom για να προσφέρει το κάτι παραπάνω, ειδικά τώρα 5 χρόνια μετά.

Online multiplayer υπάρχει πάντως στο γνωστό Raid Mode που δίνει και εδώ το παρόν αναβαθμισμένο χάρτη και δυνατότερα όπλα. Στο εν λόγω mode χειριζόμαστε ένα χαρακτήρα της επιλογής μας και ανεβαίνουμε levels μέσα από αντιμετώπιση εχθρών σε προκαθορισμένες πίστες του παιχνιδιού. Όσο παίζουμε και εδώ βελτιώνουμε τα όπλα μας και είναι ένας ευχάριστος τρόπος να παίξουμε με έναν φίλο μας online co op, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζει τη μακροβιότητα του τίτλου. Το New Game+ είναι μια καινούρια επιλογή που μας δίνει τη δυνατότητα στο δεύτερο playthrough να ξεκινάμε με όλα τα αναβαθμισμένα όπλα που έχουμε ήδη τη κατοχή μας. Επίσης υπάρχει το Inferno επίπεδο δυσκολίας που είναι πραγματική πρόκληση για όλους.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, η όποια δουλειά έγινε έχει ως αποτέλεσμα να είναι μακράν η καλύτερη εκδοχή του παιχνιδιού. Τρέχει στα 1080P- 60FPS με τα μοντέλα των χαρακτήρων να δείχνουν λεπτομερή και όμορφα επανασχεδιασμένα, ενώ και το background δείχνει καλύτερο, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Φυσικά όταν μιλάμε για έναν φορητό τίτλο του 2012, δε μπορούμε να έχουμε και ιδιαίτερες απαιτήσεις από μια επανέκδοση και να το να το συγκρίνουμε με το πρόσφατο πχ Resident Evil 7 θα είναι άδικο, οπότε με αυτά τα δεδομένα το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό. Ο ήχος επίσης συμβάλλει στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας με κραυγές, εφέ και τα μουσικά θέματα στο ύφος της σειράς, ενώ τα cutscenes είναι καλής ποιότητας όπως και το voice over των ηθοποιών.

Αξίζει τελικά το Resident Evil Revelations στο PS4; Η απάντηση θα ήταν και ναι και όχι. Όσοι το έχετε παίξει σε μια από τις παλιότερες εκδόσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείτε ξανά, ενώ όσοι δε το έχετε δοκιμάσει είναι αναμφίβολα η καλύτερη εκδοχή του παιχνιδιού. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή των 20Ε, το Resident Evil Revelations είναι μια καλή survival horror εμπειρία και ειδικά οι fans των αρχικών τίτλων της σειράς δε θα χάσουν αν το δοκιμάσουν.