Το remake, του remake, ω remake. Το παιχνίδι αυτό πρόκειται για HD Remaster του Remake του πρώτου τίτλου Resident Evil, που είχε κυκλοφορήσει το 2002 στο Game Cube. Να σχολιάσουμε ότι από πλευράς Capcom είναι μια αρκετά φυγόπονη διαδικασία, αφού θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ένα remake για το πολυαγαπημένο Resident Evil 2, αντί να επανακυκλοφορεί τα ίδια και τα ίδια. Από τη μία βέβαια, είναι και ένα τεστ για να ελέγξουν αν πουλάει ακόμα το παλιό στυλ, οπότε ας ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο την επόμενη φορά. Πάμε τώρα να δούμε πώς είναι η έπαυλη Spencer -εκεί που άρχισαν όλα- σε HD.

 

Να αρχίσουμε με τα γραφικά. Το παιχνίδι είχε ήδη πολύ ωραία γραφικά όταν κυκλοφόρησε στο Game Cube και τώρα με την υψηλή ανάλυση φαίνονται ακόμα καλύτερα. Όμως, οι βελτιώσεις έχουν γίνει κατά κύριο λόγο στα μοντέλα των χαρακτήρων,δηλαδή στα πρόσωπα και στις στολές τους. Στο περιβάλλον φαίνονται ελάχιστες βελτιώσεις, για παράδειγμα στις φωτιές, αλλά πολλές φορές όταν αλλάζει η κάμερα, το ίδιο περιβάλλον από άλλη οπτική γωνία φαίνεται αρκετά χειρότερο από ότι έδειχνε πριν. Σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικά τα γραφικά, όμως θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από ένα Remaster σχεδόν 13 χρόνια μετά.

Resident-Evil-HD-Remaster-PS3-4

Όσον αφορά το gameplay, επιστρέφουμε στις ρίζες του survival horror, με την απίστευτη ατμόσφαιρα, την ανατριχιαστική πολλές φορές μουσική και κεντρικό νόημα την εξοικονόμηση σφαιρών και την επίλυση γρίφων, ενώ περιπλανιέσαι χαμένος  στην έπαυλη ελπίζοντας να μη βρεθεί ένα zombie εκεί που δεν το περιμένεις. Η ποικιλία όπλων είναι ακριβώς όσο πρέπει για ένα παιχνίδι του είδους, η κάμερα αν και δεν είναι ό,τι καλύτερο βοηθάει στο μυστήριο, την αγωνία και την ατμόσφαιρα που δημιουργείται και τα διάσπαρτα boss battles βοηθούν στο να σπάσει η μονοτονία. Επίσης, το νέο χαρακτηριστικό που επιτρέπει την επιλογή του κλασσικού tank χειρισμού και του νέου στυλ με τον αναλογικό μοχλό θα βοηθήσει πολύ αυτούς που παίζουν για πρώτη φορά ένα old-school Resident Evil, αλλά και αυτούς που έχουν ήδη παίξει και θέλουν να έχουν μια καινούρια εμπειρία από το παιχνίδι. Τέλος, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες από την παλαιότερη έκδοση ώστε να ανταποκρίνεται σε περισσότερους.

 287-1412301I917

Ως προς τη διάρκειά του, υπάρχει αρκετό υλικό ώστε να περάσετε πολλές ευχάριστες(και ανατριχιαστικές) ώρες τρόμου και επιβίωσης. Δύο σενάρια, ένα με τον Chris και ένα με την Jill, αρκετές παραλλαγές στην ιστορία αναλόγως με τις πράξεις σου και την ταχύτητά σου θα μπορούσαμε να πούμε, διαφορετικά τέλη και πολλά unlockables, όπως όπλα και στολές. Επίσης, μπορεί να βρείτε τις υψηλές δυσκολίες μεγάλη πρόκληση και να δοκιμάσετε τις αντοχές σας και την υπομονή σας και να παίξετε ακόμα περισσότερο.

resident-evil-2014-08-27-14-009_ruap

Η ποιότητα του ήχου είναι αρκετά καλή. Οι πυροβολισμοί, το περπάτημα σε διαφορετικό έδαφος και νερό είναι πολύ πειστικά, τα τρομακτικά γαβγίσματα και κραυγές γεμίζουν το παιχνίδι και γενικότερα τέτοιες λεπτομέρειες είναι προσεγμένες. Φυσικά και υπάρχουν πολλά παιχνίδια τώρα πια που σε αυτά το ξεπερνούν κατά πολύ, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και λίγο την ηλικία του. Η μουσική του είναι από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη σειρά εδώ και πολλά χρόνια και δεν απογοητεύει καθόλου και εδώ. Αυξάνει και μειώνει τα επίπεδα αγωνίας εκεί που πρέπει.

resident-evil-4

Η ιστορία του είναι συμπαθητική αλλά μην ξεχνάμε ότι την εποχή που βγήκε είχε πρωτοπορήσει στο είδος του. Αν είχε καλύτερη σκηνοθεσία και voice acting(όχι τόσο καλό αλλά σε σύγκριση με το original είναι θεϊκό) θα ήταν από τις καλύτερες ιστορίες παιχνιδιών τρόμου. Κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε ότι το παιχνίδι αυτό είναι το The Last of Us εκείνης της εποχής. Μπορεί σήμερα να φαίνεται πολύ κατώτερο ως ποιότητα, όμως πρέπει να παραδεχτούμε πως εκείνη την εποχή ήταν κάτι καινούριο.

Εν κατακλείδι, το Resident Evil HD Remaster είναι πολύ καλό για τους λάτρεις του παλιού στυλ της σειράς, αλλά πολλά στοιχεία του παιχνιδιού ίσως να ενοχλήσουν αυτούς που το δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Κατά τη γνώμη μου, ένας μέσος gamer αξίζει να του δώσει μια ευκαιρία. Η τιμή του είναι φυσιολογικότατη για το περιεχόμενό του και θα είναι μια ωραία εμπειρία για έναν καινούριο στη σειρά. Παρ’όλα αυτά, αν αναζητάτε πολλούς πυροβολισμούς, δε νομίζω ότι είναι κατάλληλο για εσάς.