Στα χέρια μας κατέφθασε το οικονομικότερο Razer headset που ακούει στο όνομα Razer Kraken X και απευθύνεται στους gamers κάθε κονσόλας και φορητής συσκευής με περιορισμένο budget. Στην τιμή των 55-60€ που κυμαίνονται στην ελληνική αγορά αποτελούν από τις πιο οικονομικές επώνυμες λύσεις για όποιον ψάχνεται για headset και έρχονται, όπως είναι λογικό, με τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Ξεκινάω από το μεγαλύτερο θετικό για μένα που είναι η εφαρμογή στο κεφάλι και η κατασκευή. Η κατασκευή τους είναι εξολοκλήρου από πλαστικό και δερματίνη για τα μαξιλαράκια των αυτιών και μέρος του headband, καταλήγοντας σε δύο 40mm οδηγούς. Η όλη αισθητική του headset μοιάζει φυσικά με αυτή όλης της τρέχουσας σειράς των Kraken headsets, με το κυψελωτό σχέδιο στο εξωτερικό των drivers, με το logo της Razer στη μέση αλλά χωρίς οποιοδήποτε φωτισμό, μονόχρωμο ή chroma. Στο πίσω μέρος του αριστερού earcup υπάρχει αυξομείωση της έντασης καθώς και το κουμπί απενεργοποίησης του μικροφώνου, ένα μικρόφωνο που δεν είναι αποσπώμενο μεν αλλά είναι πολύ ευέλικτο και μετακινείται εύκολα εκτός του πεδίου οράσεως σας. Όλο αυτό το σύνολο ευτυχώς δεν αποτελεί μια φτηνή «πλαστικούρα» και δείχνει για ακριβότερο headset ενώ τα μόλις 250 γραμμάρια σε βάρος που διαθέτει, το κάνουν ένα πούπουλο στο κεφάλι σας.

 

Τα Razer Kraken X εφαρμόζουν άριστα στο κεφάλι μου και το πολύ ελαφρύ του βάρος τα κάνει να μοιάζουν σχεδόν ανύπαρκτα. Δεν υπάρχει καμία πίεση στο κεφάλι ή στα αυτιά και πραγματικά τα ξεχνάτε μετά από λίγα λεπτά πως τα φοράτε. Τα μαξιλαράκια των αυτιών είναι πολύ μαλακά με καλή εφαρμογή σε οβάλ σχέδιο, χωρίς να πιέζουν ή ζεσταίνουν τα αυτιά και κρατάνε μια λογική απομόνωση των ήχων του γύρω περιβάλλοντος, ενώ τα earcups μπορούν να προσαρμοστούν αυτόματα στα αυτιά σας καθώς διαθέτουν μία περίπου 30 μοιρών δυνατότητα κίνησης. Το headset βρήκα ότι έχει πολύ καλή ανοχή όταν τα ανοίγω για να τα φορέσω και θεωρώ πως δύσκολα υπάρχει κίνδυνος σπασίματος, ακόμα και σε δυνατά τραβήγματα. Το μικρόφωνο, αν και θα προτιμούσα να ήταν retractable, δεν ενοχλεί και το σώμα του είναι πολύ μαλακό και επιτρέπει όλες τις κινήσεις. Γενικά, στα πλαίσια της τιμής τους, έμεινα ικανοποιημένος από την ποιότητα κατασκευής των Kraken X ενώ έμεινα εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή τους και την ανάλαφρη, σχεδόν μηδαμινή, αίσθηση τους στο κεφάλι μου.

Οι επιδόσεις των Razer Kraken X στον ηχητικό τομέα είναι κάπως μικτές. Θεωρώ πως αντικατοπτρίζονται πλήρως στην τιμή του και είναι αυτό που θα ζητούσε ο μέσος gamer χωρίς απαιτήσεις. Το headset διαθέτει 3.5mm jack θύρα οπότε και συνδέεται απευθείας στο dualshock 4, στο χειριστήριο του Xbox ή το κινητό μας. Για το PC υπάρχει μαζί και έξτρα καλώδιο splitter που διαχωρίζει το κανάλι του ήχου και του μικροφώνου σε διπλό 3.5mm jack, για τους απαιτητικούς.  Η ροδέλα αυξομείωσης του ήχου θέλει λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσετε και να τη βρίσκετε εύκολα στο πίσω μέρος του αριστερού ear cup, αλλά μικρό το κακό. Ο ήχος τους είναι καλός και απευθύνεται καθαρά σε gamers. Τα ηχητικά εφέ ακούγονται καθαρά, οι ομιλίες των χαρακτήρων, ενώ παρατήρησα επίτηδες περισσότερο το μπάσο. Τα ακουστικά διαθέτουν καλό μπάσο μεν, που γεμίζει τον ήχο δίνει μια αίσθηση κλωτσιάς πχ σε μια καραμπίνα, αλλά σίγουρα υπολείπονται αισθητά των μεγαλύτερων αδερφών τους Kraken Pro V2 όπου το μπάσο τα σπάει. Ο ήχος τους είναι αρκετά δυνατός, αν και θα πρέπει η ένταση να είναι πάνω από το 80% για να βγάλει αυτό το κάτι παραπάνω. Δοκιμαστικά, στο 100% της έντασης τους ο ήχος είναι σαφώς έντονος αλλά ανεκτός. Συγκριτικά με το σχεδόν διπλάσιας τιμής Kraken Pro V2, τα Razer Kraken X είναι σαφώς πιο αδύναμα στον ήχο βέβαια, διαπίστωσα πως η ένταση του 100% των Razer Kraken Xαντιστοιχούσε το 75%-80% της έντασης των Kraken Pro V2.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δεν θα μείνετε ικανοποιημένοι, καθώς θα καλύψουν άνετα τις ανάγκες σας, αν δεν έχετε υψηλές απαιτήσεις. Ο ήχος στα παιχνίδια θα σας αφήσει ευχαριστημένους, όσο και στο voice chat. Εκεί που δεν θα τα πρότεινα είναι στη μουσική, τουλάχιστον στους θιασώτες του ήχου. Όχι ότι θα έχετε και τρελά παράπονα απλά ακούγοντας μουσική από το Youtube αλλά το headset δεν απευθύνεται στους λάτρεις της μουσικής και χάνουν αρκετά από την καθαρότητα τους και στις υψηλές συχνότητες. Αυτό που επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι πως στο PC το headset, μέσω του Razer Synapse, διαθέτει 7.1 virtual surround, κάτι που ομολογουμένως είναι ένα συν. Όσοι είστε PC gamers τότε ναι, θα δείτε μια αύξηση στην ικανότητα του ήχου να σας δείξει από πιο σημείο έρχεται η σφαίρα ή ο εχθρός, χωρίς να περιμένετε και θαύματα, οι υπόλοιποι κονσολάκιδες απλά θα σας δουλεύουν σε stereo τα ακουστικά.

 

Τέλος αφήσαμε το μικρόφωνο για το οποίο έχω πολύ θετικές εντυπώσεις. Το σώμα του μικροφώνου όπως είπαμε είναι μαλακό και λυγίζει όπως θέλουμε, ίσως αντιαισθητικό ελαφρώς αν δεν το χρησιμοποιούμε σε σχέση με ένα που θα μάζευε μέσα στο ακουστικό, αλλά έπρεπε να κρατηθεί και το κόστος χαμηλά. Μιλάμε λοιπόν για ένα cardioid μικρόφωνο, που απομονώνει τους ήχους που μπορεί να έρχονται από τα πλάγια και πίσω και επικεντρώνεται μόνο στην καταγραφή της φωνής σας. Ο ήχος που καταγράφει είναι καθαρός χωρίς περιττό hissing ή poping, κάτι που με εντυπωσίασε, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για ένα low budget YouTube κανάλι. Η ένταση του μεν δεν είναι τρομερή, αλλά κάνει εξαιρετική δουλειά στην απομόνωση των ήχων γύρω σας πχ το να γράφετε σε πληκτρολόγιο ώστε να προσφέρει ένα απροβλημάτιστο voice chatting.

Κλείνοντας, ως σύνολο τα Razer Kraken X για 55-60€ δεν απογοητεύουν στο ελάχιστο και αποτελούν μια καλή και τίμια πρόταση της Razer. Με καλή σχέση τιμής/απόδοσης, 7.1 virtual surround στο PC μέσω Synapse, απροβλημάτιστη συνεργασία και συμβατότητα με το PS4, πολύ καλό μικρόφωνο και ελαφριά κατασκευή 250 γραμμαρίων, είναι αδύναμα στην ένταση, στο μπάσο και στην ποιότητα ήχου σε σχέση με τα υπόλοιπα (και ακριβότερα) Kraken, αλλά αυτό πρέπει να το περιμένετε.