VIDEO REVIEW

REVIEW

Αν μια έκφραση μπορεί να χαρακτηρίσει τα Razer Kraken Pro V2 αυτή είναι «βελτιώσεις σε όλα τα σημεία». Δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά βέβαια καθώς μιλάμε για την δεύτερη έκδοση των δημοφιλέστερων ακουστικών της Razer και η οποία ανανέωση είχε καθυστερήσει αρκετά, σε σχέση με τα υπόλοιπα headsets της εταιρίας. Τα V2 αποτελούν ένα πραγματικά άλμα για την σειρά Kraken Pro, που είχε μείνει πίσω κατασκευαστικά και ποιοτικά σύμφωνα με τα νεότερα headsets της Razer όπως τα Kraken 7.1 και Kraken USB και Man O’ War.

Οι βελτιώσεις των Razer Kraken Pro V2 συναντώνται κυρίως σε 4 τομείς: στην κατασκευή των ακουστικών, στην άνετη χρήση τους, στην ποιότητα του ήχου και στην ποιότητα του μικροφώνου. Θα ξεκινήσω με την κατασκευή των Kraken Pro V2, που μου έκανε και την μεγαλύτερη εντύπωση. Πλέον ο σκελετός του headset είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο με unibody σχεδίαση, προσφέροντας ευλυγισία στην χρήση και αφήνοντας στο παρελθόν τα προβλήματα της σειράς με σπασίματα του πλαστικού σκελετού. Η ανοχή του αλουμινένιου σκελετού σε ανοίγματα είναι μεγάλη και σαφώς πιο ασφαλής, με γρήγορη επαναφορά στο αρχικό μέγεθος του headset. Η προσαρμογή του σε κάθε μέγεθος κεφαλιού γίνεται απλά και εύκολα με κλιμακωτή αυξομείωση του μεγέθους του έως και 5.5εκ από κάθε μεριά. Ο unibody σκελετός αλουμινίου όμως αφαιρεί ένα χαρακτηριστικό που υπήρχε στην προηγούμενη έκδοση του headset και αυτό είναι η αναδίπλωση των ear cups ώστε να πιάνουν λιγότερο χώρο σε ένα συρτάρι ή μία τσάντα. Μικρό το κακό μπροστά στην μεγαλύτερη αντοχή του headset, αλλά καλό είναι να το έχετε υπόψη όσοι είχατε συνηθίσει στον προηγούμενο σχεδιασμό. Εγώ προσωπικά τα κρεμάω σε stand στο γραφείο μου οπότε το εν λόγω χαρακτηριστικό δεν μου λείπει καθόλου.

DSC00705

 Η δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά στα V2 είναι το μέγεθος των ηχείων, τα οποία πλέον είναι μεγαλύτερα από αυτά του προκατόχου του, καθώς έχουμε πλέον 50mm ηχεία με μαγνήτες Νοεδυμίου (έναντι 40mm των V1), με ισχύς εισόδου στα 30mW max, αντίσταση 32Ω και με μεγαλύτερη απόκριση συχνότητας στα 12Hz – 28KHz. Πλέον η σειρά εναρμονίζεται με το στυλ των Man O’ War, ενώ το ίδιο κάνουν και τα Kraken 7.1 V2 Chroma. Το in-line controller διατηρείται, ευτυχώς, με το mute του μικροφώνου και την αυξομείωση της έντασης να γίνονται παιχνίδι, κάτι που βολεύει εξαιρετικά, ειδικά στης κονσόλες. Το καλώδιο καταλήγει φυσικά στο γνωστό μας 3.5 jack, κάνοντας το headset ιδανικό για κάθε είδους κονσόλα και φορητή συσκευή, ενώ μαζί παρέχεται και ένα splitter καλώδιο για σύνδεση του headset με τον Η/Υ.

Προχωράω στον δεύτερο τομέα των βελτιώσεων και είναι αυτός της άνετης χρήσης του headset. Πλέον ο σκελετός αλουμινίου προσφέρει μικρότερο βάρος στην κατασκευή του headset που σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα ηχεία των 50mm, καταφέρνουν και αγγίζουν τα 322γρ, 20 μόλις γραμμάρια βαρύτερα από τα πλαστικά και μικρότερα Kraken Pro V1. Σίγουρα το μικρό βάρος που διατηρήθηκε συμβάλει στην άνετη χρήση τους καθώς δεν βαραίνει, αλλά με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως πλέον η εφαρμογή τους στο κεφάλι μου είναι άκρως καλύτερη απότι με τα προηγούμενης γενιάς Kraken Pro. Πλέον η πολύωρη χρήση τους δεν κουράζει ούτε στο ελάχιστο, τα αυτιά μου ίσα που ζεσταίνονται, ενώ απουσιάζει η πίεση που ένιωθα στο κεφάλι μου με τα παλαιότερης γενιάς Kraken Pro. Σε όλο το παραπάνω συμβάλουν και τα ανανεωμένα ear cups, τα γνωστά μας μαξιλαράκια, τα οποία πλέον είναι μεγαλύτερα και κατά πολύ πιο παχιά και μαλακά, με αποτέλεσμα την άνετη τους εφαρμογή στο κεφάλι μας, χωρίς να πιέζουν ή ζεσταίνουν τα αυτιά μας, ενώ απομονώνουν σε ευκολία όλους τους εξωτερικούς θορύβους. Τα Kraken Pro V2 διαθέτουν σίγουρα τα καλύτερα μαξιλαράκια που έχω δοκιμάσει έως τώρα, επενδεδυμένα εξωτερικά με δερματίνη και με στρόγγυλό σχεδιασμό, ενώ υπάρχουν και με οβάλ σχεδιασμό, τα οποία όμως πωλούνται ξεχωριστά. Το μόνο αρνητικό που φέρουν τα μεγαλύτερα ηχεία και τα μαξιλαράκια είναι πως κάνουν αρκετά πιο ογκώδες το headset, κάτι που φυσικά δεν μας πολυενδιαφέρει αν τα χρησιμοποιούμε εντός σπιτιού.

Η στέκα παραμένει στον κλασσικό σχεδιασμό της Razer, με επένδυση δερματίνης στο πάνω μέρος και το logo της εταιρείας και υφασμάτινη επένδυση στο εσωτερικό ώστε να κάθεται άνετα πάνω στο κεφάλι μας. Όπως προείπα, η εφαρμογή είναι πολύ άνετη και ελαφριά που ούτε αισθάνομαι τη στέκα και ας έχω μεγάλο κεφάλι, σκεφτείτε ότι ανοίγω τα ακουστικά από 4.5εκ σε κάθε μεριά..

Φτάσαμε λοιπόν και στην ποιότητα του ήχου που βγάζουν τα νέα Kraken Pro. Γενικά οι εντυπώσεις μου είναι εξαιρετικές, τόσο στα games όσο και στη μουσική. Δεν παρατήρησα παραποίηση του ήχου ακόμα και όταν τα ηχεία μου ήταν στο 100% της έντασης, ειδικά στη μουσική. Στα games, που είναι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας, το headset αποδίδει πάρα πολύ καλά και δύσκολα θα απογοητευτείτε. Παρατήρησα πως ο ήχος τους είναι πιο μαλακός και ομαλός από τα «άγρια» πρώτα Kraken, κάνοντας την εμπειρία μαζί τους πιο απολαυστική και γλυκιά θα έλεγα. Σε αυξημένη ένταση τα Kraken Pro V2 έχουν μια πολύ καλή ισορροπία στην απόδοση τους και εύκολα παραμέρισα το παλιό μου headset για χάρη τους. Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην τα δοκιμάσω στο μέγιστο της έντασης τους και αν και υποφερτό στο 100%, δεν θα σας το πρότεινα για πάνω από ένα 10λεπτο. Η ένταση τους είναι πολύ δυνατή στο 100% και δύσκολα να αντέξετε για πολύ ώρα σε αυτά τα επίπεδα, αν και υπολείπονται σε ένταση σε σχέση με το μεγάλο του αδερφάκι, τα Kraken 7.1 Chroma, λογικό κατά τη γνώμη μου. Φυσικά Razer χωρίς μπάσο δε νοείται και εδώ τα Kraken Pro V2 τα πάνε περίφημα. Από μουσική και με το μπάσο να γεμίζει γλυκά τα τραγούδια, έως τα games, το μπάσο στις υψηλές εντάσεις δίνει ρέστα. Παίζοντας Titanfall 2 με την ένταση στο τέρμα, τα ηχεία πραγματικά έτρεμαν σε κάθε έκρηξη και κάθε πυροβολισμός μου ήταν σαν να μια κλοτσιά στα αυτιά μου, πράγμα που ανέβασε την αδρεναλίνη και την ένταση του ματς στο τέρμα και πραγματικά δεν το λέω για πλάκα ή διαφήμιση. Συμπερασματικά, τα Kraken Pro V2 στον ηχητικό τους τομέα είναι πλήρης και θα ικανοποιήσουν τους πάντες, οι πιο απαιτητικοί σε μπάσο και ένταση ίσως να κινηθείτε προς τα Kraken 7.1 της εταιρείας, αλλά σίγουρα με τα Pro V2 δεν θα απογοητευτείτε.

Τελευταίο, ως συνήθως αφήνω το μικρόφωνο. Εδώ οι βελτιώσεις έχουν να κάνουν με την ευκολία που βγάζουμε ή μαζεύουμε το μικρόφωνο μας μέσα στο αριστερό ηχείο, κάτι που γίνεται απροβλημάτιστα και με το ένα χέρι χωρίς να κολλάει. Οι επιδόσεις του όμως κινούνται στα επίπεδα του προκατόχου του. Μιλάμε καταρχάς για ένα μονοκατευθυντικό μικρόφωνο με παθητική λειτουργία απομόνωσης εξωτερικού θορύβου, το οποίο κινείται απλά άνω του μετρίου και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει την ποιότητα του μικροφώνου των Kraken 7.1 Chroma. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα Kraken Pro, το βρήκαμε πιο ομαλό στον ήχο που καταγράφει, χωρίς περίεργες αυξομειώσεις στην ένταση του και ελαφρώς πιο καθαρό. Βελτιωμένο μεν αλλά συνολικά κινείται στα επίπεδα που μας είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα Pro ακουστικά της εταιρείας. Για να καταλάβετε οι ίδιοι τις όποιες διαφορές, έκανα ένα συγκριτικό βίντεο, αποκλειστικά με ηχογραφήσεις από τα Razer Kraken Pro V1 και V2, ώστε να βγάλετε και μόνοι σας τα συμπεράσματα σας.

Εν κατακλείδι, τα Razer Kraken Pro V2 είναι ένα άξιο βήμα προς το καλύτερο για τη σειρά. Με βελτιώσεις σε όλα τα σημεία, αποτελούν εύκολα την ποιοτικότερη πρόταση της εταιρείας έως τώρα σε αυτή την κατηγορία και προτείνονται, ειδικά για χρήση με το PS4. Στα 80-90€ που παίζουν στα ελληνικά καταστήματα, θεωρώ πως είναι η καλύτερη επιλογή σε ενσύρματα ακουστικά, με ανθεκτική κατασκευή αλουμινίου, άνετη και ξεκούραστη εφαρμογή και ποιοτικό ήχο με δυνατό μπάσο που συναρπάζει, ενώ με το 3.5 jack η σύνδεση τους στο Dualshock 4 είναι απροβλημάτιστη και το in-line controller λύνει τα χέρια στην αυξομείωση ήχου και mute μικροφώνου. Τέλος σας συμβουλεύω σε καμία περίπτωση να μην προτιμήσετε τα προηγούμενα Kraken Pro για λόγους οικονομίας, οι βελτιώσεις των V2 είναι τόσες που αξίζουν τα 10~15 περίπου ευρώ παραπάνω. Οι πιο απαιτητικοί δε, θα πρότεινα να κινηθείτε στα Kraken 7.1 V2 Chroma, που μοιράζονται κοινά στοιχεία στην κατασκευή με ανώτερο ήχο και τα οποία ευελπιστούμε να δοκιμάσουμε σύντομα και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.