Platform: PS4, PS4 Pro (tested), Xbox One, Xbox One X, PC
Publisher: Bethesda Softworks
Developer: Avalanche Studios
Διάθεση: IGE S.A.
Κυκλοφορία: 14/05/2019

Το Rage 2 αποτελεί μια από κοινού προσπάθεια της Id Software με την Avalanche Studios και οι επιρροές του είναι ξεκάθαρες. Μια μίξη από DOOM με ένα πασπάλισμα από Mad Max και λίγο από την τρέλα του Borderlands και βουαλά… ένα καινούριο παιχνίδι τσακ μπαμ! Για να σας προλάβω, η συγκεκριμένη νύξη μου δεν είναι καθόλου αρνητική, ίσα ίσα το Rage 2 συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία γνωστών παιχνιδιών με επιτυχία, ως ένα σημείο τουλάχιστον, γιατί διαφορετικά θα μιλούσαμε για το shooter της χρονιάς. Αντί αυτού όμως, το Rage 2 καταφέρνει να σταθεί κάπου στη μέση, προσφέροντας αρκετές ώρες διασκέδασης και ανέμυαλης δράσης, σε ένα κόσμο που όμως μοιάζει άνευρος.

 

Η ιστορία του Rage 2 μας τοποθετεί στον ρόλο του Walker, ο οποίος «καταλάθος» γίνεται Ranger, όταν φοράει τη στολή ενός εκλιπόντος, κατά τη διάρκεια μιας μάχης των Rangers με τους  Authority και τον αρχικακό τους General Cross. Από κει και πέρα αποκαλύπτεται πως υπάρχει ένα κρυφό σχέδιο στα χαρτιά για τη μία και καλή εξόντωση των Authority  και αναλαμβάνεται να ακολουθήσετε  οδηγίες και εντολές ώστε να κατατροπώσετε μια καλή τους αντιπάλους σας. Το σενάριο είναι επιφανειακό, ακόμα και ο General Cross είναι μια καρικατούρα από αυτές που συναντάμε στα κουτιά καρτών γραφικών, από την άλλη βέβαια το Rage 2 δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό του στα σοβαρά και αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της διαφημιστικής του προώθησης. Στην ουσία έχουμε μια μεταποκαλυπτική παιδική χαρά όπου ο παίκτης καλείται να την εξερευνήσει με τα οχήματα που υπάρχουν διαθέσιμα ώστε να κάνει τις βασικές αποστολές του, φυσικά με την εμβόλιμη φάση των sidequests και τυχαίων συμβάντων ώστε να υπάρχει και η απαιτούμενη ποικιλία. Από αγώνες οχημάτων, έως αρένες μεταλλαγμένων και χαμό από collectibles, ο χάρτης του παιχνιδιού έχει μια άλφα ποικιλία, αλλά γρήγορα γίνεται διεκπεραιωτικός, ενώ τα περιβάλλοντα δεν ενθουσιάζουν με το σχεδιασμό τους και γίνονται γρήγορα βαρετά. Ευτυχώς το Rage 2 δεν είναι μεγάλο παιχνίδι, με αρκετή ενασχόληση μετά γύρω γύρω, θα σας βγάλει από 15 έως βαριά ένα 25ωρο για τους completionists, οπότε αμέσως αμέσως δεν μιλάμε για παιχνίδι «καταναγκαστικό έργο».

Εκεί που ξεχωρίζει πανεύκολα όμως το Rage 2 είναι στο σύστημα μάχης του. Οι FPS μηχανισμοί του και το shooting του πηγάζουν ακριβώς από το DOOM και είναι απολαυστικοί. Πολλά και διάφορα όπλα σε συνδυασμό με abilities, προσφέρουν πάρα πολλούς συνδυασμούς εξόντωσης των αντιπάλων σας και καθιστούν το παιχνίδι ένα τονωτικό, σε βαθμό εξόντωσης, arcade shooter με άμυαλη διασκέδαση σαν σε λούνα παρκ. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα nanotrites που μαζεύετε από παντού, τα οποία σας επιτρέπουν τη χρήση των abilities σας, είναι στην ουσία το mana που χρειάζεστε για αμυντικές ή επιθετικές ικανότητες σε συνδυασμό με το ασταμάτητο RATATATATATA του πυροβόλου όπλου σας. Αυτό όλο βέβαια είναι και η καρδιά του Rage 2. Ο συνδυασμός abilities με κάθε λογής πυροβόλα όπλα, η στιγμιαία σκέψη για το τι ελαττώματα έχει κάθε εχθρός και τι χρειάζεται για να «πέσει» συνιστούν το DNA της Id που τρέχει σε πολλές γνωστές σειρές δικές της.

Από τη μεριά της η Avalanche Studios, πιο εξοικειωμένη στα ανοιχτού κόσμου παιχνίδια, βάζει το δικό της λιθαράκι στον κόσμο του Rage 2. Μπορεί ο σχεδιασμός θα μην διεκδικεί πρωτεία, ενώ και η περιήγηση μας στον γκρίζο χάρτη μοιάζει βαρετή. Τουλάχιστον υπάρχουν πολλά μέρη να εξερευνήσετε, έστω μέχρι να σας έρθει η γνωστή κόπωση την γνωστής επίσης αυτής επαναλαμβανόμενης φόρμουλας. Πολλά μέρη στο χάρτη θέλουν εξερεύνηση ώστε να μαζέψετε λεφτά, nanotrites και να βρείτε Arks ώστε να ξεκλειδώσετε νέα abilities, όπλα και αναβαθμίσεις, ενώ υπάρχει και ένα σύστημα XP όπου εκπληρώνοντας objectives για συγκεκριμένους χαρακτήρες, σας ξεκλειδώνονται αποκλειστικά abilities.

Στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού τα πράγματα είναι επίσης μεικτά. Η Avalanche επέλεξε να θυσιάσει την ανάλυση, ακόμα και στο PS4 Pro, προς τέρψη του framerate. Έτσι το Rage 2 τρέχει στο PS4 Pro στα 1080p/60fps (στο απλό είναι 30fps) κάτι που αναδεικνύει κατά πολύ το είδος. Η γρήγορη δράση στα 60fps πάει πραγματικά το shooting ένα βήμα παραπάνω, αρκεί να μην σας πειράζουν τα θολά γραφικά. Στην 4ΚTV μου, το παιχνίδι δείχνει την αδυναμία του στα γραφικά, καθώς η χαμηλότερη ανάλυση κοστίζει και τα γραφικά του δε φαίνονται κοφτερά αλλά θολά. Βέβαια και γενικώς ο τεχνικός τομέας δεν είναι το κάτι ιδιαίτερο από άποψη γραφικών και σχεδιασμού, χωρίς ιδιαίτερη λεπτομέρεια και πέφτει αρκετά πιο πίσω από τα περισσότερα μεγάλα shooters της γενιάς μας. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται βέβαια και ο ηχητικός τομέας με τη μουσική και voice overs που εξυπηρετούν πολύ καλά μεν αλλά δεν πρόκειται να ξεχωρίσουν δε.

Γενικά, το Rage 2 προσφέρει τα πάντα και απόλα από αυτά που έχουμε συνηθίσει στα παιχνίδια ανοιχτού κόσμου. Γρήγορα θα δείτε τις περισσότερες αρετές του και από κει και πέρα θα μπείτε στη λούπα της επανάληψης, με ορισμένες καλές και φυσικά με αρκετές επίπεδες στιγμές. Θα διασκεδάσετε αλλά ταυτόχρονα θα θέλατε κάτι καλύτερο. Είναι σύντομο οπότε μετριάζεται κάπως η μετριότητα, αλλά ταυτόχρονα έχουν ήδη ανακοινώσει το πρώτο expansion επί πληρωμή με νέα ιστορία, νέα φυλή εχθρών και πολλά πρόσθετα όπως οχήματα, cheats κ.α. Αν χωράει κάπου ανάμεσα στις ΑΑΑ επιλογές σας, τότε το Rage 2 θα σας προσφέρει ώρες διασκέδασης, που αφού ζήσετε και περάσετε καλά, ίσως αφήσετε πίσω σας πολύ εύκολα.