Το 2005 είχε φτάσει η ώρα για να υποδεχθούμε νέες κονσόλες, καθώς η μάχη της γενιάς μόνο αμφίρροπη δεν ήταν. To PS2 κατείχε πάνω από 60% μερίδιο της αγοράς και το Xbox και Gamecube πάλευαν να φτάσουν τα 20εκ κονσόλες. Ωστόσο και όπως προείπαμε στο προηγούμενο rewind η απόφαση της Sony να εισέλθει στο χώρο των φορητών κονσολών δημιούργησε άλλο ένα μέτωπο, εκεί που η Nintendo είχε το μονοπώλιο για πάνω από μια δεκαετία τουλάχιστον.

Ξεκινώντας με τις οικιακές κονσόλες, η Microsoft αντιλήφθηκε ότι η πρώτη απόπειρα της για κονσόλα στέφθηκε με αποτυχία και δε το έβαλε κάτω. Νοέμβριο του 2005 κυκλοφορεί το Xbox 360 και θέλησε να χτυπήσει στην επόμενη γενιά εκμεταλλευόμενη το νωρίτερο ξεκίνημα που θα της έδινε πλεονέκτημα. Η τακτική της αυτή τη φορά απέδωσε καρπούς σε συνδυασμό βέβαια με τα λάθη της Sony με το PS3, αλλά δεν έλειψαν τα προβλήματα. Εκτός του γεγονότος ότι δε μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση και να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα σε πωλήσεις, ένα μεγάλο ποσοστό αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα και όλοι θυμόμαστε το Red Ring of Death που αχρήστευε τις κονσόλες.

Παρόλα αυτά το ξεκίνημα ήταν επιτυχημένο και πουλήθηκαν μέχρι το τέλος του 2005 περίπου 1,5 εκ κονσόλες. Παραδοσιακά για κονσόλα της Microsoft πάει καλύτερα στην Αμερική και στην Ιαπωνία δε πουλάει. Perfect Dark Zero και Project Gotham Racing 3 ξεχώρισαν ως αποκλειστικοί τίτλοι, ενώ κυκλοφόρησαν και τα καθιερωμένα ετήσια αθλητικά μαζί με τα Need for Speed: Most Wanted, Ridge Racer 6 και Kameo: Elements of Power. Ο τίτλος όμως που πούλησε περισσότερο ήταν το Call of Duty 2 και αποτέλεσε την απαρχή της γιγαντιαίας ανόδου του franchise.

Και ενώ τα Gamecube και Xbox βρίσκονταν στο τέλος της αποτυχημένης πορείας τους, το PS2 συνέχιζε δυνατά και το 2005. Παρουσίασε αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με το 2004 και με τα 20εκ του 2005 ήταν η πρώτη κονσόλα που έφτανε τα 100 εκ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Οι αιτίες αυτής της ανόδου ήταν το PS4 Slim, αλλά και τα αποκλειστικά παιχνίδια που έκαναν πάταγο, όπως τα God of War και Gran Turismo 4. Το τελευταίο πούλησε πάνω από 11 εκ αντίτυπα και βρίσκεται μέσα στους κορυφαίους τίτλους σε πωλήσεις του PS2 με το franchise να βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά και μέσα στη χρονιά κυκλοφόρησαν καταπληκτικοί τίτλοι όπως τα Resident Evil 4, Tom Clancy’s Splinter Cell Chaos Theory, Tekken 5, SoulCalibur III και το Metal Gear Solid 3: Snake Eater.

 

Και ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στη σημαντική στιγμή της Sony για εκείνα τα χρόνια, που δεν ήταν άλλη από τη κυκλοφορία του πρώτου φορητού της, του PlayStation Portable ή εν συντομία PSP. Το hardware ήταν μπροστά για την εποχή και έφτανε κοντά στις δυνατότητες ενός PS2, ενώ και οι multimedia δυνατότητες του, όπως η δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών, μουσικής, web browsing εντυπωσίαζαν σε μια εποχή που δεν υπήρχαν smartphones και tablets. Το λανσάρισμα του PSP ξεκίνησε το 2004 στην Ιαπωνία και στη Δύση κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2005 σε Αμερική και Ευρώπη αντίστοιχα. Οι πωλήσεις ήταν αρκετά καλές και ο ανταγωνισμός με το Nintendo DS βοήθησε και τις δύο κονσόλες να προσφέρουν αμέτρητους δυνατούς τίτλους στον κύκλο ζωής τους. Όσον αφορά τους τίτλους του 2005 που ξεχώρισαν για το φορητό αυτοί ήταν τα Lumines, Wipeout Pure, Ridge Racer, SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo ενώ κυκλοφόρησαν και όλα σχεδόν τα αθλητικά franchises σε αντίθεση με αυτό που συνέβη με το PS Vita κάποια χρόνια αργότερα. Ωστόσο η μεγαλύτερη κυκλοφορία της χρονιάς ήταν το αποκλειστικό (αν και μετά κυκλοφόρησε και στο PS2) Grand Theft Auto: Liberty City Stories, που απέδειξε ότι το PSP είχε τις δυνατότητες και για open world παιχνίδι τέτοιο μεγέθους. Η επιτυχία ήταν τεράστια και το παιχνίδι της Rockstar πούλησε πάνω από 8 εκατομμύρια και είναι μακράν το νούμερο 1 σε πωλήσεις της κονσόλας. Το αποτέλεσμα ήταν να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια ακόμα δύο GTA παιχνίδια στο PSP και η third party υποστήριξη του PSP να είναι τεράστια. Όλες σχεδόν οι μεγάλες εταιρείες κυκλοφορούσαν τα περισσότερα τους δυνατά franchises στο PSP είτε ως ports από τις οικιακές κονσόλες, αλλά υπήρξαν και εξαιρετικά exclusives που θα θυμόμαστε σταδιακά στα επόμενα rewind. Το PSP ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια πωλήσεις και αν και βρέθηκε αρκετά πίσω από τον τυφώνα DS των 155 εκατομμυρίων κάθε άλλο παρά αποτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί.

 

 

 

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ PLAYSTATION 2 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 2005

Resident Evil 4

Άνετα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το Resident Evil 4 ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Έφυγε από τη κλασική φόρμουλα της σειράς σε πιο action μονοπάτια και ήταν ένα third-person shooter survival horror με κάμερα over the shoulder. Έκτοτε επανακυκλοφορεί σε κάθε γενιά και οι νεότεροι μπορείτε να το δοκιμάσετε στο PS4.

 

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Ο Hideo Kojima συνέχιζε να μας εντυπωσιάζει και με το Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Η ιστορία μας γυρίζει πίσω στο 1964 και το σκηνικό μεταφέρεται σε περιοχές με πλούσια βλάστηση που ήταν ότι πρέπει stealth gameplay. Θεωρείται από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών και πούλησε αρκετά εκατομμύρια αντίτυπα.

 

 

God of War

Η Sony Santa Monica κυκλοφορεί το God of War και εντυπωσιάζει τους πάντες. Ήρωας μας ο Σπαρτιάτης Kratos που δε καταλαβαίνει τίποτα και ξεκινάει μια σειρά που βασίζεται στην Ελληνική Μυθολογία. Πρόκειται για ένα third-person hack and slash action-adventure και από τα δυνατότερα αποκλειστικά του PS4. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με το νέο God of War που κυκλοφορεί σύντομα στο PS4.

 

 

 

Gran Turismo 4

Το τελευταίο παιχνίδι της σειράς για το PS2 ήταν εξαιρετικό, έστω και αν κυκλοφόρησε με 1,5 χρόνο καθυστέρηση, και βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις πωλήσεις της σειράς μόνο πίσω από το Gran Turismo 3. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να ξανακυκλοφορήσει Gran Turismo και το επόμενο ήταν το ολίγον απογοητευτικό παιχνίδι του PSP το 2009.

 

 

 

Tom Clancy’s Splinter Cell Chaos Theory

Τρίτο παιχνίδι της σειράς και άλλη μια επιτυχία για τη Ubisoft. Πρόσθεσε online multiplayer co op και γενικά ήταν από τα καλύτερα της σειράς. Περιττό να πούμε ότι μετά και τις τελευταίες φήμες θέλουμε την επιστροφή του Sam Fisher στα παλιά stealth μονοπάτια.

 

 

 

Tekken 5

Κάποτε το Tekken ήταν αποκλειστικό του PlayStation και μάλιστα πουλούσε εκατομμύρια. Το Tekken 5 ήταν εξαιρετικό, πούλησε 6 εκατομμύρια και βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα παιχνίδια του PS2.

 

 

 

SoulCalibur III

Δεύτερο εξαιρετικό fighting παιχνίδι από τη Namco και μάλιστα και αυτό αποκλειστικό για το PlayStation 2. Οι φίλοι της σειράς βέβαια αναμένουν πως και πως το Soul Calibur VI που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018.

 

 

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ PSP ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 2005

Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Κάθε κονσόλα στο ξεκίνημα της χρειάζεται κάποιον δυνατό τίτλο για να τη σπρώξει στην αγορά και αυτό ακριβώς έγινε με το PSP και το Grand Theft Auto: Liberty City Stories. Ήταν το prequel του GTA III και έδειξε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες του φορητού. Αργότερα κυκλοφόρησε και στο PS2, αλλά είχε κάνει τη δουλειά της η Rockstar με την προώθηση του PSP.

 

Ridge Racer

Λανσάρισμα κονσόλας Sony χωρίς Ridge Racer δε γινόταν κάποτε (αν και η παράδοση έσπασε με το PS4 και ακόμα να κυκλοφορήσει τίτλος της σειράς) και το παιχνίδι του PSP ήταν πάρα πολύ καλό. Περιείχε πίστες από τα προηγούμενα παιχνίδια και η επιτυχία του είχε ως αποτέλεσμα και ένα εξίσου αξιόλογο sequel.

 

 

 

SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo

Η επιτυχία του Socom στο PS2 είχε σαν αποτέλεσμα η Zipper Interactive να το κυκλοφορήσει και στο PSP διατηρώντας τα δυνατά στοιχεία του τίτλου και το σημαντικότερο το online multiplayer. Ακολούθησαν άλλες δύο συνέχειες και μετέπειτα το κλείσιμο της Zipper δυστυχώς μετά το αξιόλογο Unit 13 του PS Vita.

 

 

Wipeout Pure

Κάτι παρόμοιο με το Ridge Racer ίσχυε και για το Wipeout. Καινούρια κονσόλα της Sony συνοδευόταν και με τίτλο της σειράς με τη παράδοση να σπάει και εδώ με το PS4. Πολύ καλή δουλειά και εδώ με το παιχνίδι να δείχνει κάποιες από τις δυνατότητες του PSP. Τι σύμπτωση και το θρυλικό Studio Liverpool (τέως Psygnosis) έκλεισε μετά τη κυκλοφορία του εξαιρετικού Wipeout 2048 για το PS Vita…

 

 

Lumines

Ένα puzzle παιχνίδι που πήρε στοιχεία από Columns και Tetris και αποδείχθηκε ιδιαίτερα εθιστικό. Έκτοτε κυκλοφόρησε σε αρκετές κονσόλες και αναμένουμε μέσα στο Μάη και το remaster του αρχικού τίτλου για PS4, PC, Xbox One και Switch.

 

 

Burnout Legends

Η Criterion μεταφέρει με επιτυχία την εντυπωσιακή της arcade racing σειρά στη φορητή οθόνη του PSP. Πήρε τα καλύτερα στοιχεία από τα τρία μέχρι τότε παιχνίδια της σειράς και το gameplay ήταν όμοιο του Burnout 3. Αργότερα κυκλοφόρησε και το Burnout Dominator χωρίς να βρίσκεται η Criterion στο τιμόνι.