Σωτήριο έτος 2004 και όλοι φυσικά έχουμε στις μνήμες μας το θαύμα του Euro και τους Ολυμπιακούς αγώνες της χώρας μας, αλλά σε ότι αφορά το gaming δεν είχαμε και ιδιαίτερες εκπλήξεις όσον αφορά το hardware. Η μάχη ανάμεσα στις τρεις κονσόλες έχει κριθεί και το PS2 κυριαρχεί. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η απόφαση της Sony να χτυπήσει τη κυκλοφορία του Nintendo DS με την είσοδο της στο χώρο των φορητών κονσολών με τη κυκλοφορία του PSP. Και τα δύο κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη το 2005, ενώ το DS σημείωσε τεράστια επιτυχία σε Αμερική και Ιαπωνία από το 2004. Η κυκλοφορία του PSP εκείνη τη χρονιά στην Ιαπωνία απέδειξε ότι υπήρχε χώρος και για δεύτερο διεκδικητή, κάτι που φάνηκε και τα επόμενα χρόνια. Περισσότερα για τα φορητά στα επόμενα Rewind….

To PS2 το 2004 είχε καταφέρει να ξεπεράσει τα 81 εκατομμύρια πωλήσεις και οι υπόλοιπες δύο κονσόλες απλά προσπαθούσαν να πάρουν ένα μερίδιο της αγοράς. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είχαν τα δικά τους ποιοτικά exclusives ειδικά εκείνη τη χρονιά. Στο Gamecube κυκλοφορούν τα The Legend of Zelda: Four Swords Adventure, Pikmin 2, Paper Mario: The Thousand Year Door και κυρίως το Metroid Prime 2: Echoes. Άλλη μια σημαντική κυκλοφορία αποτέλεσε το remaster του Metal Gear Solid με την ονομασία Metal Gear Solid: Twin Snakes, που είναι και η μοναδική πλατφόρμα που κυκλοφόρησε.

Αλλά και το Xbox είχε κάποιους δυνατούς τίτλους που μας έκαναν να ζηλέψουμε αρκετά εκείνη τη χρονιά. Πρώτο και καλύτερο το Halo 2, που σημείωσε τεράστια επιτυχία και είναι ο νο1 τίτλος σε πωλήσεις στη κονσόλα. Ήταν το franchise που κράτησε το Xbox και κανείς δε ξέρει ποια θα ήταν η συνέχεια, αν δεν υπήρχε το Halo για τη Microsoft. Επίσης κυκλοφόρησε το εξαιρετικό Fable, ενώ αξιοσημείωτα exclusives ήταν το Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay και το Ninja Gaiden που αναβίωσε το franchise.

Βέβαια το PS2 ως απόλυτος κυρίαρχος της γενιάς είχε να επιδείξει και το 2004 παιχνιδάρες, ενώ η Sony κυκλοφόρησε και το PS2 Slim που βοήθησε μακροχρόνια τις πωλήσεις της κονσόλας που είχαν αρχίσει να φθίνουν ελαφρώς. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς το Grand Theft Auto San Andreas, που ήταν όντως παιχνίδι φαινόμενο ή τα exclusives της Sony όπως τα  Ratchet & Clank: Up Your Arsenal, Jak 3 και Sly 2: Band of Thieves. Για την ιστορία να αναφέρομαι ότι το Grand Theft Auto San Andreas πούλησε κοντά στα 21 εκατομμύρια αντίτυπα και βρίσκεται στη πρώτη θέση σε πωλήσεις όσον αφορά το PS2. Σημαντική κυκλοφορία και το Killzone της Guerrilla, που αν και προοριζόταν για Halo killer (κάτι που δε κατάφερε ποτέ βέβαια), εντούτοις ξεκίνησε ένα ποιοτικό franchise με εξαιρετικά παιχνίδια τόσο για PS3, PSP και PS Vita. Αλλά και τα multiplatform της χρονιάς ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα και πουλούσαν καλύτερα στη κονσόλα της Sony. Να σημειώσουμε ότι το 2004 κυκλοφόρησε στις κονσόλες το πρώτο Call of Duty και σίγουρα τότε κανείς δε περίμενε ότι θα εξελιχθεί σε ένα franchise μεγαθήριο για τη βιομηχανία. Need For Speed: Underground 2, Red Dead Revolver, Burnout: Takedown, Prince of Persia: Warrior Within, James Bond 007: Everything or Nothing και Spiderman 2 ήταν κάποια από αυτά που θα δούμε και αναλυτικά παρακάτω.

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ PLAYSTATION 2 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 2004

Grand Theft Auto: San Andreas

Προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο παιχνίδι του PS2 και δικαίως μνημονεύεται ακόμα και στις μέρες μας. Ο τεράστιος χάρτης, οι άπειρες δυνατότητες, το χτίσιμο του χαρακτήρα και φυσικά το εξαιρετικό gameplay καθιέρωσαν το Grand Theft Auto ως το νούμερο ένα franchise της βιομηχανίας.

 

 

Ratchet & Clank: Up Your Arsenal

Τρίτο παιχνίδι της σειράς της Insomniac και εξίσου ποιοτικό, περιείχε και για πρώτη φορά online multiplayer.

 

 

James Bond 007: Everything or Nothing

Ένα από τα τελευταία καλά παιχνίδια με ήρωα τον James Bond με σενάριο αποκλειστικά γραμμένο για παιχνίδι. Ποιοτικό third person shooter με όμορφα γραφικά και αναρωτιόμαστε θα δούμε στο μέλλον αξιόλογο καινούριο παιχνίδι του franchise.

 

Spider-Man 2

 Από τα αξιόλογα παιχνίδια με τον Spiderman σε open world περιβάλλον και αρκετές ώρες περιήγησης. Φυσικά περιμένουμε το νέο παιχνίδι της Insomniac με τον Spiderman να επισκιάσει όλα τα προηγούμενα.

 

 

Need for Speed: Underground 2

Το Need for Speed: Underground 2 αποτέλεσε αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα arcade racer της γενιάς και επανέφερε το franchise σε υψηλά επίπεδα δημοτικότητας. Μακάρι να συμβεί και κάτι παρόμοιο στα χρόνια μας γιατί οι τελευταίοι τίτλοι απλά δεν…

 

Call of Duty: Finest Hour

Πρώτη κυκλοφορία του Call of Duty στις κονσόλες με ένα αρκετά αξιόλογο FPS που ωστόσο δεν έφτανε τα επίπεδα της διαφορετικής PC έκδοσης. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε…

 

Red Dead Revolver

Πολλοί μπορεί να μη το θυμούνται καν ή να το έχουν παραβλέψει αλλά η σειρά Red Dead εκίνησε από το PS2. Μπορεί να μην ήταν η παιχνιδάρα όπως η συνέχεια και θα είναι το νέο παιχνίδι που περιμένουμε, αλλά ήταν ένα αξιόλογο third person shooter στην Άγρια Δύση.

 

Burnout 3: Takedown

Καταπληκτικό arcade racer με την Criterion να ανεβάζει συνέχεια τη ποιότητα της σειράς. Θα θέλαμε και ένα καινούριο Burnout, αλλά το σενάριο φαντάζει μακρινό δυστυχώς.

 

Jak 3

Η τριλογία κλείνει με τον καλύτερο τρόπο και μένει ένα ακόμα παιχνίδι το Jak X: Combat Racing, προτού η Naughty Dog ενηλικιωθεί και μας προσφέρει τα Uncharted και The Last of Us….

 

 

Prince of Persia: Warrior Within

Το Sands of time ήταν εξαιρετικό και αναβίωσε το franchise, οπότε δεν υπήρχε λόγος για την Ubisoft για πολλές αλλαγές και το Warrior Within αποτέλεσε μια πανάξια συνέχεια.

 

 

Sly 2: Band of Thieves

Η Sucker Punch προσφέρει ένα βελτιωμένο sequel σε αρκετούς τομείς και γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία με τον Sly και τη παρέα του.

 

 

Tom Clancy’s Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Η συνέχεια του εξαιρετικού stealth game της Ubisoft ήταν ανάλογης ποιότητας του αρχικού τίτλου και κάπως έτσι ο Sam Fisher άρχισε να εδραιώνεται στις συνειδήσεις του κοινού.

 

 

 

Killzone

Το ντεμπούτο της Guerrilla είχε πραγματοποιηθεί με δύο τίτλους το 2004, το ένα ήταν το Killzone και το άλλο το Shellshock: Nam ’67. Το Killzone ξεχώρισε για τα εντυπωσιακά του γραφικά και γενικά ήταν καλό παιχνίδι, αλλά δε μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κορυφαίο FPS. Οι συνέχειες ήταν πολύ καλύτερες βέβαια και η Guerrilla ωρίμασε προσφέροντας μας πέρσι το καταπληκτικό Horizon Zero Dawn.