Οι τρεις μονομάχοι της γενιάς συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, αλλά όπως είδαμε το PlayStation 2 ήταν μίλια μπροστά όσον αφορά τις πωλήσεις και δε μπορούσε να υπάρξει επιστροφή για τον ανταγωνισμό. Πλέον είχε γίνει φανερό ότι η Microsoft, παρά τη δυνατή καμπάνια marketing, είχε προβλήματα σε αρκετές περιοχές για να προωθήσει το Xbox. Στην Ιαπωνία η κονσόλα της Microsoft δε πάει καθόλου καλά και πουλάει λιγότερο ακόμα και από το γηρασμένο PS One, ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Απλά να αναφέρουμε ότι το PS2 πούλησε στην Ευρώπη 55 εκατομμύρια έναντι 7 του Xbox! Φυσικά στη Βόρεια Αμερική το Xbox πήγε καλύτερα, αλλά και πάλι ήταν αρκετά μακρυά από τη κονσόλα της Sony. Ερχόμενοι στο σήμερα εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά και το Xbox One δε πουλάει τίποτα στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη βρίσκεται μίλια πίσω από το PS4 και μόνο σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βόρεια Αμερική καταφέρνει να παραμένει ανταγωνιστικό.

Το Gamecube επίσης μένει πίσω και πουλάει λιγότερο από τις προσδοκίες της Nintendo με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή για λίγο για να διατεθούν οι ήδη υπάρχοντες απούλητες κονσόλες. Η πτώση τιμής βοηθάει κάπως τη κατάσταση, αλλά το Gamecube μένει τρίτο και καταϊδρωμένο. Το PlayStation 2 συνεχίζει τη καταπληκτική του πορεία και παρά τις προβλέψεις της Sony για μειωμένες πωλήσεις, η κονσόλα πουλάει μέσα στο 2013 ακόμα 20 εκατομμύρια…

Παρόλα αυτά και επειδή για εμάς τους gamers περισσότερο μετράνε τα παιχνίδια και λιγότερο οι πωλήσεις και η μάχη των εταιρειών, το 2003 είχε να επιδείξει σημαντικούς τίτλους και αποκλειστικότητες. Το The Legend of Zelda: Wind Waker για το Gamecube ήταν εξαιρετικό και ξεχώρισε, αλλά υπήρχαν και τα Mario Kart: Double Dash, Mario Party 5, Ikaruga, Wario World, Viewtiful Joe και F-Zero GX. Στο Xbox κυκλοφόρησαν τα Panzer Dragoon Orta, Crimson Skies: High Road to Revenge που αν και εξαιρετικά δε πήγαν και τόσο καλά εμπορικά, ενώ το μεγάλο όνομα της χρονιάς ήταν το Star Wars: Knights of the Old Republic που κυκλοφόρησε αρκετούς μήνες πριν την PC έκδοση και θεωρείται όχι άδικα ένας από τους καλύτερους καλύτερους τίτλους του franchise.

Όλα τα παραπάνω βέβαια ουδόλως προβλημάτισαν τη Sony, που συνέχισε στο ρυθμό της. Οι συνέχειες των platform Jak II και Ratchet & Clank: Going Commando πήγαν εξαιρετικά τόσο σε βαθμολογίες όσο και σε πωλήσεις, ενώ υπήρξαν και άλλα exclusives όπως τα Siren, Zone of the Ender: The 2nd Runner και The Getaway. Λόγω πωλήσεων αρκετά multiplatform κυκλοφορούσαν νωρίτερα στο PS2, όπως τα καταπληκτικά παιχνίδια της Ubisoft Prince of Persia: The Sands of Time και Beyond Good & Evil. Παρακάτω θα δούμε τα καλύτερα παιχνίδια του 2003 για το PS2 σε μια χρονιά που ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα για τη βιομηχανία.

 

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ PLAYSTATION 2 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 2003

SoulCalibur II

Ένα εξαιρετικό weapon-based fighting game που εκτόξευσε τη σειρά και αργότερα κυκλοφόρησε και ως HD port για το PS3. Ακόμα και στις μέρες υπάρχει ανυπομονησία για την επιστροφή του franchise μέσα στο 2018.

 

Prince of Persia: The Sands of Time

Μια άκρως επιτυχημένη επιστροφή ενός κλασικού franchise με ένα εξαιρετικό third-person action-adventure puzzle-platform. Ακολούθησαν αρκετά παιχνίδια της σειράς ακόμα και κινηματογραφική ταινία με τον ομώνυμο τίτλο μέχρι το franchise να ξαναμπεί στον πάγο. Σίγουρα ελπίζουμε το Prince of Persia να επιστρέψει στο μέλλον.

 

 

 

Ratchet & Clank: Going Commando

Η Insomniac Games επαναλαμβάνει την επιτυχία του πρώτου μέρους με ένα sequel που θεωρείται ακόμα καλύτερο. Καθιέρωσε τη σειρά και δε ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο σχέδιο στο μέλλον για ένα ακόμα remake για το PS4.

 

 

Tom Clancy’s Splinter Cell

Το καταπληκτικό action stealth παιχνίδι ξεκίνησε από το Xbox και ευτυχώς ήταν timed exclusive. Από τα πιο πετυχημένα franchises της Ubisoft ειδικά στη γενιά του PS2. Φημολογείται επιστροφή εδώ και καιρό και φυσικά το περιμένουμε πως και πως.

 

 

Jak II

Άλλο ένα εξαιρετικό παιχνίδι από τη Naughty Dog που φημίζεται και για τη δυσκολία του. Χρειάστηκαν δύο χρόνια ανάπτυξης και αρκετά μεγάλο budget, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο η Naughty Dog δε μπορούσε να απογοητεύσει.

 

 

The Lord of the Rings: The Return of the King

Η EA έκανε πάρα πολύ καλή χρήση των δικαιωμάτων του franchise και συνέχισε τη hack and slash πετυχημένη συνταγή του Two Towers. Βελτιώθηκε μάλιστα σε κάποιους τομείς και τα γραφικά του ήταν άριστα για την εποχή.

 

 

Final Fantasy X-2

Εξαιρετικό RPG όπως τα περισσότερα της σειράς, πούλησε πάρα πολύ καλά και αργότερα και σε remaster και στα PS4, PS3 και PS Vita.

 

Midnight Club II

Πάρα πολύ καλό arcade racing από τη Rockstar και πάει καιρός από τότε που είδαμε ένα Midnight Club. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα η Rockstar να ξανασχοληθεί με το franchise, αλλά ποτέ δε ξέρεις.

 

 

Need for Speed Underground

Πόσες φορές τα τελευταία χρόνια έχουμε διαβάσει ότι η EA θα έπρεπε να βγάλει Need For Speed σαν τα Underground. Τόσο καλό ήταν το παιχνίδι που ακόμα και τώρα 15 χρόνια μετά και ακόμα μνημονεύεται… EA φτιάξε τη σειρά επιτέλους!

 

 

Silent Hill 3

Άλλο ένα ποιοτικό survival horror παιχνίδι της σειράς που οι νεώτεροι μπορεί να έχουν παίξει στο HD collection που κυκλοφόρησε κάποια χρόνια αργότερα στο PS3. Το Silent Hill 2 θεωρείται καλύτερο, αλλά και αυτό ήταν άξιος εκπρόσωπος του είδους.

 

 

Max Payne 2: The Fall of Max Payne

Ο Max Payne επέστρεψε στη δράση και επρόκειτο για άλλο ένα πολύ καλό third person shooter από τη Remedy. Αν και πήρε καλές κριτικές δε τα πήγε και τόσο καλά εμπορικά με το τρίτο μέρος της σειράς να κυκλοφορεί αρκετά χρόνια αργότερα.

 

 

Beyond Good & Evil

Ένα action adventure της Ubisoft που έμεινε στην ιστορία με το κοινό του να ζητάει για χρόνια και δεύτερο παιχνίδι. Αυτό ανακοινώθηκε στην Ε3 του 2017 και το αναμένουμε με ενδιαφέρον.