Το 2000 η κυκλοφορία του PS2 συνδυάστηκε με ένα χαλαρό launch line up και λίγες αξιοσημείωτες κυκλοφορίες, αλλά το 2001 είναι η χρονιά της εκτόξευσης. H Sega στις αρχές του χρόνου ανακοινώνει ότι τελειώνει το Dreamcast και θα ασχολείται πλέον με την ανάπτυξη τίτλων για όλες τις κονσόλες. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι από τότε η θρυλική εταιρεία δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει παρά τους αρκετούς καλούς τίτλους που μας έχει προσφέρει τη τελευταία δεκαπενταετία. Προς το τέλος του 2001 κυκλοφορούν στην αγορά λοιπόν το Gamecube και το Xbox, που ήταν η πρώτη απόπειρα της Microsoft, αλλά στην Ευρώπη καθυστερούν και θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2002.

Η καθυστέρηση λοιπόν του ανταγωνισμού έχει σαν αποτέλεσμα η Sony να παίζει μπάλα μόνη της σχεδόν όλη τη χρονιά και το αποτέλεσμα είναι μέχρι το τέλος του 2001 το PS2 να έχει ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια πωλήσεις, ένα νούμερο που καμία από τις υπόλοιπες κονσόλες της γενιάς δε θα φτάσει καθόλη τη διάρκεια ζωής της. Φυσικά ο κύριος λόγος της κυριαρχίας είναι τα καταπληκτικά παιχνίδια που έδωσαν τεράστια ώθηση στη κονσόλα και προσωπικά θεωρώ τη χρονιά του 2001 ως μία από τις καλύτερες στην ιστορία. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τους καλύτερους τίτλους της χρονιάς, αλλά όταν μέσα σε ένα εξάμηνο κυκλοφορούν τα Gran Turismo 3: A-Spec (πούλησε 15 εκατομμύρια και είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις της σειράς), Silent Hill 2, Devil May Cry, Burnout, Jak and Daxter: The Precursor Legacy και τα Grand Theft Auto III και Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty τότε μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς γιατί αυτή η τρέλα με το PlayStation 2. Τα περισσότερα από αυτά ήταν timed exclusive για το PS2 και συνέδεσαν το όνομα τους με τη κονσόλα της Sony. Η μονομαχία της έκτης γενιάς ξεκίνησε λοιπόν το 2001, αλλά μιλάμε για τη πιο εύκολη επικράτηση όλων των εποχών. Το PlayStation 2 έδειξε τα δόντια του από την αρχή και αν και ήταν το πιο αδύναμο hardware αυτό δε το εμπόδισε από το να γίνει η κονσόλα με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ PLAYSTATION 2 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 2001

Pro Evolution Soccer

Το ISS Pro μετονομάζεται σε Pro Evolution Soccer και κάνει το ντεμπούτο του στο PS2. Το άλμα στα γραφικά είναι εντυπωσιακό, το gameplay το καλύτερο τη εποχής και η μανία με το ποδοσφαιράκι που συνέδεσε το όνομα του με το PlayStation συνεχίζεται.

 

 

Onimusha: Warlords

Ένα εξαιρετικό hack and slash action adventure, που δανείστηκε αρκετά στοιχεία από τα Resident Evil, όπως τη κάμερα και τα puzzle και αμέσως έγινε εμπορική επιτυχία. Ήταν ο πρώτος τίτλος του PS2 που ξεπέρασε το 1εκ πωλήσεις και ακολούθησαν αρκετές συνέχειες από τη Capcom. Ακόμα και τώρα δε θα λέγαμε όχι σε μια επιστροφή του franchise μετά από κάμποσα χρόνια που έχουν περάσει.

 

 

Gran Turismo 3: A-Spec

Τα χρόνια εκείνα το Gran Turismo είχε τεράστια δημοτικότητα και ο κόσμος περίμενε πως και πως τον πρώτο τίτλο της σειράς για το PS2. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό με πωλήσεις που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και το GT3 να θεωρείται ανάμεσα στο καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών.

 

 

Silent Hill 2

Εντυπωσιακό survival horror και πολύ καλύτερο από το πρώτο μέρος μπορεί να χαρακτηριστεί το Silent Hill 2. Αρκετοί το θεωρούν το καλύτερο horror παιχνίδι όλων των εποχών και σίγουρα συγκαταλέγεται στους καλύτερους τίτλους της γενιάς.

 

Devil May Cry

Άλλη μια παιχνιδάρα από τη Capcom αποτέλεσε το Devil May Cry. Αρχικά προοριζόταν για sequel του Resident Evil, αλλά επειδή ξέφευγε από το στυλ της σειράς εξελίχθηκε σε μία από τις πιο πετυχημένες IP για αρκετά χρόνια.

 

 

Grand Theft Auto III

Τι να πει κανείς για το Grand Theft Auto III. Εκτόξευσε τη σειρά αλλάζοντας τη κάμερα από top down σε τρίτου προσώπου και το θυμόμαστε ακόμα και σήμερα πάνω από 15 χρόνια μετά. Ήταν ο τίτλος με τις περισσότερες πωλήσεις για το 2001 και το ενήλικο περιεχόμενο του σόκαρε αρκετούς. Οι συνέχειες στο PS2 ήταν ακόμα καλύτερες και το franchise γιγαντώθηκε.

 

 

 

Burnout

Το Burnout ήταν γρήγορο, arcade racing με εντυπωσιακές συγκρούσεις και αγαπήθηκε όσο λίγοι τίτλοι του είδους. Καθιέρωσε την Criterion και ακολούθησαν αρκετές συνέχειες τα επόμενα χρόνια.

 

 

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Το Metal Gear Solid ήταν ίσως το καλύτερο παιχνίδι του PS1 και όλοι περιμέναμε το sequel σε ένα δυνατότερο hardware. Ο Hideo Kojima φυσικά δε μπορούσε να μας απογοητεύσει και μας παρέδωσε ένα αριστουργηματικό stealth action adventure.

 

 

 

Jak and Daxter: The Precursor Legacy

Μετά την επιτυχία του Crash Bandicoot η Naughty Dog δημιουργεί άλλο έναν άριστο platform τίτλο και καταξιώνεται περαιτέρω ως developer. Ακολούθησαν άλλα δύο εξίσου πετυχημένα sequel (συν το Jak X: Combat Racing) πριν η Naughty Dog «ενηλικιωθεί» και καταπιαστεί με τα Uncharted και The Last of Us.