Το 1998 σηματοδοτεί τη χρονιά που η πρώτη κονσόλα της πέμπτης γενιάς τίθεται οριστικά εκτός μάχης. Μιλάμε για το Saturn της Sega, που ενώ είχε δυνατότητες και κάποια καλά exclusives, τελικά δε κάνει τα νούμερα που είχαν προβλεφθεί και προς τα τέλη της χρονιάς σταματάει η διάθεση του στις δυτικές αγορές. Στην Ιαπωνία συνεχίζει μέχρι και το 2000, αλλά τα μόλις 9 εκατομμύρια κονσολών που διατέθηκαν ήταν ένα άκρως απογοητευτικό νούμερο για την άλλοτε κραταιά δύναμη. Ήταν η αρχή του τέλους για μια εταιρεία που έχει προσφέρει πολλά στο χώρο και ακόμα και σήμερα δυστυχώς δε μπορεί να ορθοποδήσει. Τελευταίο καλό παιχνίδι της χρονιάς ήταν το Panzer Dragoon Saga (άραγε γιατί εξαφανίστηκε αυτό το franchise) και κάπου εκεί γράφτηκε ο επίλογος για το Saturn με τη Sega να ετοιμάζει αντεπίθεση με το Dreamcast..

Στη μάχη για δύο η Nintendo το παλεύει με το Nintendo 64 να έχει να επιδείξει κάποιους εξαιρετικούς τίτλους όπως τα Banjo-Kazooie, F-Zero X, Turok 2: Seeds of Evil, Mario Party και το εκπληκτικό The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Το θέμα βέβαια με τη Nintendo ήταν η υποστήριξη από τρίτες εταιρείες (ναι δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε) και οι κυκλοφορίες δεν ήταν αρκετές για να ανταγωνιστούν το PlayStation που είχε εξασφαλίσει τεράστια υποστήριξη.

Κάπως έτσι η Sony καταφέρνει να ανοίξει τη ψαλίδα με τον ανταγωνισμό και φυσικά σε αυτό συντελούν και τα εκπληκτικά παιχνίδια που κυκλοφορούν με πρώτο και κύριο το Gran Turismo και τα sequel όπως τα Resident Evil 2, Crash Bandicoot 3: Warped, Oddworld: Abe’s Exoddus, Tomb Raider III: Adventures of Lara Croft και Tekken 3. Υπήρξαν και νέες αφίξεις όπως τα Gex: Enter the Gecko, Tenchu: Stealth Assassins, Parasite Eve, MediEvil, Spyro the Dragon και πολλά ακόμα. Το Σεπτέμβρη του 98 κυκλοφορεί στην Ιαπωνία το παιχνίδι που προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο του PS One και αναφέρομαι στο Metal Gear Solid που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Ένα μήνα αργότερα κυκλοφορεί στην Αμερική αφήνοντας μας να περιμένουμε μέχρι το Φεβρουάριο του 99 για να το παίξουμε, όταν και κυκλοφόρησε στην ευρωπαϊκή αγορά. Άξιζε το κόπο και με το παραπάνω!

[divider]ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ PLAYSTATION ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 1998[/divider]

Gran Turismo

Gran_Turismo_Box_Art

Το θρυλικό racing simulator franchise ξεκινάει στο PS One και καταφέρνει να γίνει ο νούμερο ένα τίτλος σε πωλήσεις της κονσόλας ξεπερνώντας τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Εντυπωσιακά γραφικά για την εποχή και ρεαλιστικό gameplay έδωσε extra ώθηση στο PlayStation.

 

Resident Evil 2

resident evil 2

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς αναμφίβολα ήταν το sequel του Resident Evil. Κλάσεις ανώτερο από το πρώτο μέρος και ακόμα και σήμερα ο κόσμος το μνημονεύει. Γι αυτό και αναμένουμε με μεγάλη αγωνία το remake που ετοιμάζεται…

 

Crash Bandicoot 3: Warped

Crash_Bandicoot_Warped

Τελευταίο platform της σειράς από τη Naughty Dog και τεράστια επιτυχία με πάνω από 7 εκατομμύρια πωλήσεις και εξαιρετικές κριτικές. Οι νεότεροι gamers θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν την αρχική τριλογία στο PS4, όπως ανακοινώθηκε στην Ε3.

 

Tomb Raider III: Adventures of Lara Croft

tomb-raider-iii-adventures-of-lara-croft-usa-v1-2

Η πετυχημένη συνταγή επέστρεψε με κάποια extra σε άλλο ένα πολύ καλό action adventure της σειράς. Η δημοτικότητα της Lara είχε φτάσει στο απόγειο της.

 

 

Tekken 3

tekken-3-usa

Τρίτο και καλύτερο παιχνίδι της σειράς και το τελευταίο που κυκλοφόρησε για το αρχικό PlayStation. Κατάφερε πωλήσεις 8,5 εκατομμυρίων αντιτύπων και βρέθηκε στη τέταρτη θέση στη σχετική λίστα. Αναμένουμε σύντομα και το Tekken 7!

 

 

 Spyro the Dragon

spyro-the-dragon-usa

Άλλο ένα 3D platformer που έγραψε ιστορία στο PlayStation από την Insomniac με αρκετά sequels να ακολουθούν με διάφορους developers και publishers να αναλαμβάνουν.

 

Tenchu: Stealth Assassins

tenchu

Εξαιρετικό action stealth παιχνίδι σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα νέα franchises. Ακολούθησαν φυσικά αρκετές συνέχειες και δε θα λέγαμε όχι σε ένα νέο παιχνίδι στο PS4.

 

MediEvil

MediEvil_-_Front_Cover_NTSC

Η SCE Cambridge κυκλοφορεί ένα πάρα πολύ καλό action-adventure hack and slash και ακολουθεί άλλη μια συνέχεια.