Το 1996 είναι η χρονιά που στην ουσία ξεκίνησε η μεγάλη μάχη των τριών μεγάλων δυνάμεων της εποχής (Sony, Nintendo, Sega). PlayStation και Saturn βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων εδώ και λίγους μήνες και η Nintendo κυκλοφορεί τη νέα της κονσόλα το Nintendo 64 με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να έχουμε τρεις διεκδικητές για τη πρώτη θέση.

ss_psx_n64

To Nintendo 64 ξεκινάει δυνατά στη Δύση και ξεπερνάει τον ανταγωνισμό κυρίως χάρη στο εκπληκτικό Super Mario 64, που ήταν ένα system seller που ακόμα και σήμερα θεωρείται σημείο αναφοράς. Ήταν η πετυχημένη μεταφορά από το 2D σε 3D και από τότε είδαμε άπειρα platformers του είδους. Από την άλλη και η Sega έχει να επιδείξει πολύ καλά exclusives για το Saturn με τα Guardian Heroes, Dragon Force, Virtua Cop 2, Panzer Dragoon II Zwei και φυσικά το NiGHTS Into Dreams της Sonic Team.

Και αφού είδαμε με λίγα λόγια τις προσπάθειες των ανταγωνιστών πάμε να θυμηθούμε τι έκανε η Sony και πως κατάφερε να ανταποκριθεί παίρνοντας κεφάλι στις πωλήσεις απέναντι στις εδραιωμένες δυνάμεις της εποχής. Από πλευράς hardware δεν είχαμε κάτι καινούριο, αλλά άλλη μία έξυπνη κίνηση που έχει να κάνει με τη πτώση τιμής. Από τα $300 που κόστιζε αρχικά, το Μάιο του 1996 η Sony ρίχνει τη τιμή στα $200 κάνοντας το PlayStation πιο προσιτό σε σχέση με τα $250 που κοστολογούσαν η Sega και η Nintendo τις κονσόλες τους.

The-Playstation-psone-3148301-1280-1024

Φυσικά αυτό δεν έφτανε από μόνο του για να αναδείξει το PlayStation σε απόλυτο κυρίαρχο της πέμπτης γενιάς και η κύρια αιτία ήταν το line up που άρχισε να κάνει τη διαφορά. Μέχρι το τέλος του 1996 υπήρχαν ήδη 200 τίτλοι διαθέσιμοι στην αγορά. Ήταν η χρονιά που ξεκίνησαν μυθικά franchises που καθόρισαν τη μοίρα του PlayStation και βρίσκονται στη επικαιρότητα ακόμα και σήμερα 20 χρόνια μετά. Το marketing της εποχής συνδύαζε τις κονσόλες με τις λεγόμενες μασκότ κάτι που δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό στις μέρες μας. H Nintendo είχε τον Mario, η Sega τον Sonic, επομένως και η Sony θα έπρεπε να βρει τη μασκότ της. Tο δύσκολο έργο αναλαμβάνει ένα studio με την επωνυμία Naughty Dog που το καλοκαίρι του 1996 κυκλοφορεί ένα εκπληκτικό 3D platformer, το Crash Bandicoot. H επιτυχία τεράστια και η Naughty Dog δείχνει κάποια πρώτα δείγματα του ταλέντου της με τη μετέπειτα ιστορία της να είναι γνωστή σε όλους.

crash_bandicoot

Αλλά δεν είναι μόνο το Crash Bandicoot που προκαλεί εντύπωση, καθώς κάποιους μήνες νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα το Μάρτιο κυκλοφορεί ένα παιχνίδι που προσωπικά θεωρώ ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην ενηλικίωση της βιομηχανίας. Αναφέρομαι στον αποκλειστικό survival horror τίτλο της Capcom, το Resident Evil. Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για εκείνα τα χρόνια και ο τρόμος εισέβαλε στις κονσόλες μετά και το DOOM. Οι άπειρες συνέχειες που ακολούθησαν άρχισαν να χάνουν το δρόμο με αποκορύφωμα τους πρόσφατους τίτλους που ήταν περισσότερο action παρά survival horror.

Resident_evil_platinum_pal

Ένα ακόμα franchise που ξεκίνησε το 1996 ήταν και το Tomb Raider. Και αν και για τους όλους μας η Lara Croft έχει συνδέσει το όνομα της με το PlayStation, το πρώτο παιχνίδι της σειράς κυκλοφόρησε πρώτα στο Sega Saturn και με καθυστέρηση ενός μηνός το Νοέμβριο έκανε την εμφάνιση του στη κονσόλα της Sony. Το πόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία δε χρειάζεται να το αναλύσουμε, ενώ ο αστικός μύθος ότι υπήρχε cheat για να παίξεις με τη Lara γυμνή είχε στοιχειώσει τα εφηβικά μας χρόνια.

Tomb-Raider-original-game

Σίγουρα το 1996 συγκαταλλέγεται σε μία από τις σημαντικότερες χρονιές στην ιστορία του PlayStation και γενικότερα της gaming βιομηχανίας. Η αντίληψη ότι τα βιντεοπαιχνίδια είναι για μικρά παιδιά άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει και το gaming άρχισε να γίνεται αγαπημένη συνήθεια και για τις μεγαλύτερες ηλικίες…

[divider]ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ PLAYSTATION ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 1996[/divider]

Resident Evil

resident evil ps one

Το αξέχαστο survival horror της Capcom αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της κονσόλας, άνοιξε το δρόμο για άπειρες συνέχειες και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα franchises της βιομηχανίας.

Crash Bandicoot

crash-bandicoot-usa

Η μασκότ του PlayStation και ένα εξαιρετικό 3D platformer από τη Naughty Dog. Ακολούθησαν αρκετά παιχνίδια και η πτώση με την αγορά των δικαιωμάτων από την Activision…Θα διορθώσει το λάθος κάποτε η Sony;

Tomb Raider

Tomb Raider [U] [SLUS-00152]-front

Η πρώτη περιπέτεια της Lara Croft ήταν ένα εξαιρετικό action adventure μπροστά από την εποχή του. Αποτέλεσε έμπνευση για πολλά παιχνίδια, ενώ ακόμα και σήμερα το franchise προσφέρει εξαιρετικούς τίτλους.

Tekken 2

Tekken_2-game-cover

Εντυπωσιακά βελτιωμένο παρουσιάστηκε το Tekken 2 σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι και ήταν εύκολα το καλύτερο fighting game της εποχής

The Need for Speed

Need_for_Speed,_The_-_Road_&_Track_Presents_[NTSC-U]-1

Το Need for Speed είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση όταν και κυκλοφόρησε στο 3DO το 1994 και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και στο PlayStation.

Die Hard Trilogy

die hard trilogy 1

Το Die Hard Trilogy ήταν ο ορισμός του 3 σε 1. Βασίστηκε στις ιστορίες του John McClane και κάθε μέρος είχε και διαφορετικό gameplay. To Die Hard ήταν third person shooter, το Die Harder ήταν on rails-shooter και το Die Hard: With a Vengeance driving.

FIFA 97

fifa_97

Επιτέλους και ένα αξιοπρεπές ποδοσφαιράκι στο PS one μετά το απογοητευτικό FIFA 96. Το Adidas Power Soccer επίσης μας κράτησε αρκετές ώρες.

NBA Live 97

nba live 97

Τα ίδια με το FIFA ισχύουν και για το NBA Live. Η έκδοση του 96 ήταν για το ανάθεμα, αλλά το 97 αποζημειωθήκαμε. Το Total NBA 96 της Sony ήταν πολύ καλό, αν και υστερούσε λίγο σε σχέση με τη σειρά της EA.

 

 

Street Fighter Alpha 2

SFA 2

Τα χρόνια εκείνα το Street Fighter ήταν τεράστιο franchise και το Street Fighter Alpha 2 αποτέλεσε έναν πολύ δυνατό τίτλο, βελτιωμένο σε όλους τους τομείς σε σχέση με το πρώτο μέρος.

 

 

Alien Trilogy

Τα first person shooter αρχίζουν και ανεβαίνουν και το Alien Trilogy αποτέλεσε ένα πολύ καλό δείγμα για το είδος.