Το PSaddict εγκαινιάζει τη νέα μηνιαία στήλη PS Rewind που φιλοδοξεί να υπενθυμίσει ανά έτος τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν να κάνουν με το αγαπημένο μας brand, το PlayStation. Γυρίζουμε το χρόνο πίσω με τη φιλοδοξία να αναδείξουμε τους λόγους που το PlayStation έγινε φαινόμενο και συνέβαλε αποφασιστικά στη γιγάντωση της gaming βιομηχανίας.

playstation

Σε αυτό το πρώτο μέρος θα ασχοληθούμε με το «σωτήριο» έτος του 1995, όταν και κυκλοφόρησε το PlayStation στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά πριν από αυτό θα δούμε πως και γιατί η Sony πήρε τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί με το χώρο των videogames. Αρχές της δεκαετίας του 90 οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι στο χώρο είναι η Sega και η Nintendo με τις 16 μπιτες κονσόλες Megadrive και Super NES αντίστοιχα. Ταυτόχρονα η τεχνολογία του CD-ROM φαίνεται ότι ανοίγει νέους ορίζοντες και στο χώρο των videogames με τις μεγάλες για την εποχή χωρητικότητες των 600MB. Η Sega ετοιμάζει το add on περιφερειακό MEGA CD για το Megadrive φιλοδοξώντας να ξεπεράσει το τεχνολογικό προβάδισμα που είχε σαν hardware το Super NES. Φυσικά η Nintendo δε μπορεί να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και αναθέτει στη Sony τη δημιουργία του CD-ROM add on για το Super Nintendo.  Την ύστατη ώρα όμως η Nintendo «πουλάει» τη Sony και αναθέτει το concept (που παρεπιπτόντως πότε δε κυκλοφόρησε) στη Philips… O Ken Kutaragi, πατέρας του PlayStation, εξηγεί τη προδοσία και πείθει τον πρόεδρο της Sony Norio Ohga να προχωρήσουν στη δημιουργία της δικιάς τους αυτόνομης κονσόλας. Κάπως έτσι ο ιαπωνικός κολοσσός κατεβαίνει στο στίβο της μάχης και είναι αποφασισμένος να πετύχει…

SNES-CD-Prototype

Ο σχεδιασμός της κονσόλας με τα 3D γραφικά, τη χρήση του CD-ROM και τον 32bit επεξεργαστή αποτέλεσε ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα σε σχέση με τη γενιά των 16bit. Αυτό φυσικά δεν έφτανε, καθώς η Sega και η Nintendo ήταν τα μεγάλα ονόματα του χώρου και η Sony θα έπρεπε να κάνει και άλλες κινήσεις. Συνάπτει συμφωνίες με τις μεγαλύτερες third party εταιρείας όπως Electronic Arts, Konami και κυρίως Namco και τελικά το Δεκέμβρη του 1994 το PlayStation ή PSX κυκλοφορεί στην Ιαπωνία.  Ξεκινάει δυνατά με καλές πωλήσεις αλλά η Sony ήξερε ότι θα πρέπει να εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Και η κυκλοφορία του PlayStation σε ΗΠΑ και Ευρώπη είχε οριστεί για το Σεπτέμβριο του 1995….

ps1

Σημείο κλειδί για την επιτυχία του PlayStation αποτέλεσε η E3 του 1995. Sega και Sony παρουσιάζουν τις κονσόλες τους και η μάχη της πέμπτης γενιάς ξεκινάει. H Nintendo θα μπει αργότερα στη μάχη με το Nintendo 64 δίνοντας χρονικό πλεονέκτημα στους άλλους δύο. Το Sega Saturn θα κυκλοφορούσε στις 2 Σεπτεμβρίου του 95 με τιμή $399 και η Sony δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη τη χρυσή ευκαιρία που παρουσιάζεται… Το PlayStation κυκλοφορεί στις 9 Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ με τιμή $299! Αυτή η διαφορά των 100 δολαρίων σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο στη επικράτηση του PlayStation, αλλά δεν ήταν ο μόνος λόγος. Το σκηνικό φυσικά απευθείας μας φέρνει στο μυαλό την E3 του 2013 και την επανάληψη της ιστορίας με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και τη διαφορά τιμής Xbox One με PlayStation 4.

Στην ελληνική αγορά πάντως οι δύο κονσόλες κυκλοφορούν στη τιμή των 130.000 δραχμών. Και κάπου εδώ θα σας εξιστορήσω πως επέλεξα το PlayStation έναντι του Saturn. Το όνομα της Sega έδινε τη σιγουριά λόγω του παρελθόντος κυρίως, ενώ το PlayStation και η Sony ήταν κάτι άγνωστο. Οικονομίες λοιπόν και τα Χριστούγεννα αγορά του Saturn έλεγε το σχέδιο. Και όμως τη περίοδο των εορτών το PlayStation πωλείται στις 100.000 δραχμές, φθηνότερο κατά 30.000 από το Saturn (100E περίπου σε σημερινές αναλογίες). Αυτό όμως που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή ήταν ένα παιχνίδι, που ονομαζόταν Ridge Racer και πραγματικά τα 3D γραφικά του ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή. Ήταν η καλύτερη διαφήμιση των δυνατοτήτων του μηχανήματος και συνέβαλε στη σωστή επιλογή πιστεύω αρκετών gamers της εποχής. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το Saturn δεν ήταν καλή κονσόλα, απλά το PlayStation ήταν φαινόμενο!

[divider]ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ PLAYSTATION ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 1995[/divider]

Ridge Racer

ridge racer

Άψογη μεταφορά από τα arcades, εκπληκτικά για την εποχή γραφικά και επικράτηση εναντίον του αντίπαλου δέους που λεγόταν Daytona USA. Η παράδοση να κυκλοφορεί και νέος Ridge Racer τίτλος με κάθε νέα κονσόλα της Sony έσπασε πρόσφατα με το PlayStation 4.

 

Tekken

Tekken1

Άλλο ένα μυθικό παιχνίδι της Namco που συνδύασε το όνομα του με το PlayStation. Τέλεια μεταφορά και αυτό από τα arcades, ουσιαστικά ήταν η απάντηση στο Virtua Fighter της Sega.

 

Battle Arena Toshinden

Battle-arena-toshinden-PSX

Πολλοί δε θα γνωρίζετε αυτό το fighter με όπλα που είχε καινοτομίες όσον αφορά τη κίνηση στο χώρο και τα 3D περιβάλλοντα. Γρήγορα ξεχάστηκε και τη θέση του πήρε η παρόμοιας φιλοσοφίας σειρά Soul Edge.

 

Wipeout

wipeout

Το εντυπωσιακό φουτουριστικό racer της Psygnosis (που αγοράστηκε από τη Sony και το 2012 δυστυχώς έκλεισε) ήταν γρήγορο, με εντυπωσιακά γραφικά και έδειξε τι μπορεί να κάνει το PlayStation. Άλλη μια σειρά που κυκλοφόρησε σε όλες τις κονσόλες της Sony πλην του PS4.

 

Rayman

rayman ps1

Ο πρώτος τίτλος Rayman της Ubisoft υιοθέτησε το 2D side scrolling platform gameplay που είχε τη τιμητική του με τα Sonic και Mario. Δεν έφτασε τη δημοτικότητα τους ποτέ, αλλά καταφέρνει να διατηρείται στο προσκήνιο ακόμα και σήμερα.

 

Twisted Metal

twisted-metal-usa

To concept του car combat ήταν κάτι φρέσκο για την εποχή και έτσι το Twisted Metal γνώρισε επιτυχία με αρκετές συνέχειες από τότε πάντα για το PlayStation

 

Destruction Derby

destruction-derby-usa

Συγκρουόμενα στο PlayStaion! Κάπως έτσι θα χαρακτηρίζαμε το Destruction Derby, ένα franchise που δε κατάφερε να παραμείνει για πολύ καιρό στο προσκήνιο

 

Warhawk

Warhawk - The Red Mercury Missions [U] [SCUS-94305]-front

Arcade flight combat παιχνίδι που έκανε επίδειξη των 3D δυνατοτήτων του μηχανήματος. Οι νεότεροι θα θυμάστε το remake του 2007 για το PlayStation 3.

NBA Jam Tournament Edition

NBA Jam T.E. [U] [SLUS-00002]-front

Φυσικά η λίστα δε θα ήταν πλήρης χωρίς το εκπληκτικό NBA Jam. Ναι μπορεί να είχε κυκλοφορήσει σε όλες τις κονσόλες πριν, αλλά η έκδοση του PlayStation ήταν η καλύτερη και ακριβώς όμοια με το ηλεκτρονικό. Boom Shakalaka!

Doom

Doom [U] [SLUS-00077]-front

Το μυθικό DOOM έκανε την εμφάνιση του στο PlayStation και μάλιστα σε ενισχυμένη έκδοση που περιείχε levels από DOOM, Ultimate DOOM και DOOM 2.