Συνεχίζοντας με το 1997 η μάχη μεταξύ των τριών δυνάμεων της εποχής συνεχίζεται, αλλά τα πράγματα σιγά σιγά ξεκαθαρίζουν. H Sega και το Saturn αρχίζουν και χάνουν έδαφος, η Nintendo παρουσιάζεται ισχυρή και με την υποστήριξη της Rare, ενώ η ανοδική πορεία της Sony δε σταματάει με τίποτα.

ps1 vs n64 vs saturn

Ξεκινώντας με το Saturn, οι μέρες δόξας της Sega με το Megadrive φαίνονται μακρινές. H μασκότ της εταιρείας και εξαιρετικά δημοφιλής εκείνα τα χρόνια Sonic δε κάνει την εμφάνιση του για να τονώσει τις πωλήσεις, ενώ και ο δύσκολος προγραμματισμός που χρειαζόταν για τις τρίτες εταιρείες θα αποθαρρύνει πολλούς. Οι φήμες ότι η Sega ήδη ετοίμαζε τον διάδοχο αρχίζουν να κυκλοφορούν (αποδείχθηκαν αληθινές μετέπειτα με το Dreamcast) και είναι εμφανές πλέον ότι το Saturn έχει βρεθεί εκτός τροχιάς.

2945639-5089250139-11397

Αντίθετα με τη Sega, η Nintendo είναι στα πάνω της. Το 1997 είναι γεμάτο με δυνατά exclusives και το N64 φαίνεται ότι είναι μέσα στη διεκδίκηση της κορυφής. Star Wars: Shadows of the Empire, Mario Kart 64, Turok: Dinosaur Hunter, Diddy Kong Racing και φυσικά το εκπληκτικό GoldenEye 007 είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους που έδωσαν μεγάλη ώθηση στη κονσόλα της Nintendo. Αλλά η απόφαση της Nintendo να κυκλοφορήσει κονσόλα με cartridges χωρητικότητας εώς 64MB αρχίζει και δείχνει πόσο λάθος ήταν όταν σίγα σιγά οι μεγάλοι τίτλοι χρειάζονται παραπάνω και από ένα CD των 650MB όπως θα δούμε παρακάτω.

Τα μειονεκτήματα του ανταγωνισμού είναι έτοιμη να τα εκμεταλλευτεί η Sony και θα το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Όλες οι εταιρείες πλέον προτιμάνε το PlayStation και η αριθμός των τίτλων της κονσόλας είναι πολλαπλάσιος των ανταγωνιστών. Δυνατό χτύπημα εις βάρος της Nintendo ήταν η απόφαση της Square Soft να κυκλοφορήσει το Final Fantasy VII στο PlayStation, καθώς ήταν αδύνατο να χωρέσει σε cartridge του N64, όταν χρειάστηκε 3 CD για να χωρέσει το μεγαλείο του. Η Ιαπωνία γυρνάει υπέρ της Sony και η υπεροχή του PlayStation αρχίζει να εδραιώνεται. Πριν τα Χριστούγεννα κυκλοφορεί και το Gran Turismo στην Ιαπωνία (εμείς το υποδεχθήκαμε το 1998) και φυσικά προκαλεί πάταγο με τη πρωτόγνωρη ποιότητα του για racing simulation τίτλο.

Τα ιδιαίτερα πετυχημένα franchises του Tomb Raider και του Crash Bandicoot επιστρέφουν με τα Tomb Raider II και Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back, ενώ και νέα IP όπως τα Oddworld: Abe’s Oddysee και PaRappa the Rapper κυκλοφορούν και προκαλούν θετικές εντυπώσεις στο κοινό. Για εμάς τους ποδοσφαιρόφιλους κυκλοφορεί το International Superstar Soccer Pro και ήταν ότι καλύτερο υπήρχε στο είδος, ξεκινώντας τη κυριαρχία της σειράς για τα επόμενα χρόνια. Να μη παραλείψουμε και ένα franchise που ξεκίνησε το 1997, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ξεχωρίζει, και δεν ήταν άλλο από το Grand Theft Auto. Σίγουρα κανείς τότε δε θα μπορούσε να προβλέψει τι θα επακολουθούσε και πόσο τεράστιο όνομα θα εξελισσόταν και όχι άδικα φυσικά με τις παιχνιδάρες που ακολούθησαν από τα χρόνια του PS2 και μετά.

[divider]ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ PLAYSTATION ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 1997[/divider]

 

Final Fantasy VII

Final_Fantasy_VII_[NTSC-U]_[Disc1of3]-1

Το τεράστιο RPG της Square βρήκε στέγη στο PlayStation, καθιέρωσε το είδος εκτός Ιαπωνίας (ήταν το πρώτο της σειράς που κυκλοφόρησε σε Ευρώπη και Αμερική) και συνετέλεσε αποφασιστικά στην επιτυχία της κονσόλας. Αναμένουμε και το remake.

 

Castlevania: Symphony of the Night

castlevania symphony

Παιχνιδάρα από τις λίγες το συγκεκριμένο! 2D side-scrolling action adventure με εκπληκτική ατμόσφαιρα, που έγινε από τα μεγάλα hit του PS one.

 

International Superstar Soccer Pro

ISSPRO

1997 και κυκλοφορεί το πρώτο παιχνίδι της σειράς για το PlayStation (το Deluxe ήταν port από το Super NES). Ήταν καταπληκτικό και μακράν ότι καλύτερο είχαμε δει σε ποδοσφαιρικό τίτλο. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και το PRO ή ISS τότε έγινε συνώνυμο με το PlayStation.

 

Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back

51932-Crash_Bandicoot_2_-_Cortex_Strikes_Back_(E)-2

Η Naughty Dog και ο Crash επέστρεψαν με ένα sequel που ήταν καλύτερο από τον προκάτοχο του και με budget μόλις 2 εκ δολάρια κατάφερε να φέρει μπόλικο χρήμα στη Sony.

 

Tomb Raider II

52451-Tomb_Raider_II_-_Starring_Lara_Croft_(E)-1

Ακόμα ένα βελτιωμένο sequel με τη Lara Croft να έχει στη διάθεση της νέα όπλα, κινήσεις και οχήματα. Από τους καλύτερους τίτλους της εποχής πούλησε πάνω από 8 εκ αντίτυπα σε όλες τις εκδόσεις.

 

Oddworld: Abe’s Oddysee

oddworld ps one
Οι περισσότεροι παίξατε το remake Oddworld: New ‘n’ Tasty! που κυκλοφόρησε πρόσφατα, οπότε γνωρίζετε πόσο ποιοτικός ήταν ο τίτλος ειδικά για την εποχή που κυκλοφόρησε.

 

PaRappa the Rapper

PaRappaUS

Από τα πρωτοποριακά rhythm games με πολύ καλό design και γραφικά, έλαβε πολύ καλές κριτικές και μια δεκαετία αργότερα έγινε port και στο PSP.

 

Colony Wars

colony wars

Εξαιρετικό space combat simulator από τη Psygnosis.Ακολούθησαν δύο συνέχειες, ενώ υπάρχουν φήμες ότι η Sony σκοπεύει να επαναφέρει το franchise.