Το PS Plus είναι ένα από τα μείζοντα θέματα για τους κατόχους PlayStation 4, κυρίως λόγω της υποχρεωτικής συνδρομής για να παίξει κάποιος online. Όπως και να το κάνουμε το να πληρώνεις για κάτι που έχεις συνηθίσει στη προηγούμενη γενιά να παρέχεται δωρεάν είναι κάτι που δε καταπίνεται και εύκολα. Από την άλλη οι υπόλοιπες παροχές της υπηρεσίας είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για να κρατήσει ευχαριστημένους τους συνδρομητές και μιλάμε κυρίως για τα δωρεάν παιχνίδια και τις εκπτώσεις. Η Instant Games Collection κάθε μήνα μας προσφέρει δωρεάν τίτλους για τις τρεις κονσόλες  της Sony και σίγουρα δεν ενθουσίαζε κανέναν τα πρώτα χρόνια του PS4.

Ανατρέχοντας πίσω στα πρώτα δύο χρόνια του PS Plus στο PS4 ελάχιστα ήταν τα παιχνίδια άξια λόγου και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για ΑΑΑ τίτλους. Σταδιακά από το 2016 και μετά οι ΑΑΑ τίτλοι κάνουν την εμφάνιση τους (ακόμα θυμόμαστε το NBA 2K16 τον Ιούνιο της χρονιάς) και τα παράπονα μας αρχίζουν και λιγοστεύουν. Ωστόσο οι μεγάλες κυκλοφορίες δεν ήταν σε σταθερή βάση και είχαμε και τους γνωστούς μέτριους μήνες, οπότε μιλάμε για ένα σκωτσέζικο ντους για τους συνδρομητές. Το 2017 ξεκινάει πάνω κάτω στο ίδιο μοτίβο και λίγοι περίμεναν την εξέλιξη που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Περί τα τέλη Μαΐου γίνεται γνωστό ότι οι συνδρομητές έχουν φτάσει στα 26,4 εκ, ενώ οι ενεργοί χρήστες ξεπερνάνε τα 70 εκ. Στα σχέδια της Sony είναι να δώσει μια επιπλέον ώθηση στην υπηρεσία και η αλήθεια είναι ότι δε πολυπιστέψαμε αυτό που θα ακολουθούσε. Λογικά είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να θυμηθούμε τις ένδοξες μέρες της Instant Games Collection από τα χρόνια του PS3, αλλά και του PS Vita κατά δεύτερο λόγο. Αν θα μπορούσαμε να μπούμε στο μυαλό των ιθυνόντων της Sony θα βλέπαμε ότι την αύξηση της τιμής που είχαν κατά νου θα έπρεπε να την προωθήσουν με καλύτερη ποιότητα τίτλων, αλλά και με προσφορές που είχαμε αρκετές μέσα στο καλοκαίρι. Τέλος Ιουλίου ανακοινώνονται οι αυξημένες τιμές για τις συνδρομές του PS Plus, αλλά δεν υπάρχουν κραυγές που σίγουρα θα είχαμε  αν αυτό γινόταν πριν δύο χρόνια. Ο λόγος απλός και έχει να κάνει με τις παιχνιδάρες που δίνονται σερί τους τελευταίους μήνες. Ιούλιο Until Dawn, Αύγουστο Just Cause 3, Σεπτέμβριο inFAMOUS: Second Son και Οκτώβριο Metal Gear Solid: The Phantom Pain συν αρκετούς ακόμα τίτλους όπως τα Assassin’s Creed: Freedom Cry, Child of Light, Amnesia: Collection και το RIGS: Mechanised Combat League για το PS VR. Η ποιότητα έχει ανέβει κατακόρυφα και λογικά θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες (ελπίζουμε μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής του PS4) με έναν τουλάχιστον ΑΑΑ τίτλο το μήνα.

Η αύξηση της τιμής συνοδεύτηκε πανέξυπνα και με ποιοτικότερους τίτλους και έτσι τα 60€ πλέον της ετήσιας συνδρομής φαίνονται καλύτερο value for money σε σχέση με τα 50€ προ διετίας. Προσωπικά  πιστεύω και θεωρώ η πλειοψηφία των συνδρομητών του PS Plus προτιμάνε να δίνουν τα extra 10€ και να απολαμβάνουν μεγαλύτερους και καλύτερους τίτλους, παρά να δίνουν τα 50€ και να παίζουν αδιάφορα indies. Περιμένουμε τις απόψεις σας επί του θέματος στα σχόλια παρακάτω.