Το τέλος της χρονιάς μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό για το πολυσυζητημένο PlayStation Plus και τα παιχνίδια που μας προσφέρει κάθε μήνα. Γενικά υπάρχει διάχυτη μια απογοήτευση στους περισσότερους για τη ποιότητα των τίτλων ειδικά για το PS4, αλλά υπήρξαν μέσα στη χρονιά μερικές εκλάμψεις. Αν συγκρίνουμε και με τα προηγούμενα δύο χρόνια υπάρχει μια βελτίωση (όχι αυτή που περιμέναμε βέβαια)Συνολικά είχαμε 73 παιχνίδια και για τις τρεις κονσόλες με συνολική αξία στο PS Store 1181. Από πλευράς ποσότητας το νούμερο είναι μεγάλο, αλλά αλήθεια με πόσα από αυτά ασχολήθηκε ο μέσος χρήστης; Θεωρώ ότι μπορεί ο αριθμός να είναι μονοψήφιος ή στη καλύτερη μέχρι τα 20 παιχνίδια. Παρακάτω μπορείτε να θυμηθείτε όλα τα παιχνίδια του PS Plus για το 2016 και πως αυτά αξιολογήθηκαν από τη μηνιαία στήλη του PSaddict.

psplus

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Dragon Age: Origins (PS3)
Grim Fandango Remastered (PS4, PS Vita)
Hardware: Rivals (PS4)
History: Legends of War: Patton (PS Vita)
Medal of Honor: Warfighter (PS3)
Nihilumbra (PS Vita)
Legends of War: Patton’s Campaign (PS Vita)

Πιστεύω η πλειοψηφία των PS Plus συνδρομητών δεν έχει μείνει ικανοποιημένη με τους τίτλους του Iανουαρίου. Για το PS4 περιμένουμε καλύτερα παιχνίδια (τι θα γίνει θα δούμε κανέναν AAA τίτλο;), ενώ ως συνήθως τα καλύτερα παιχνίδια αφορούν το PS3, αν και το Medal of Honor: Warfighter παρά το μεγάλο του όνομα δε ξεφεύγει από τη μετριότητα. Τώρα το λάθος που έκανε η Sony με το PS Vita δείχνει τη προχειρότητα που αντιμετωπίζεται το μηχάνημα….

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €111
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 6,5

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Grid Autosport (PS3)
Helldivers: Democracy Strikes Back Edition (PS4, PS3, PS Vita)
Lemmings Touch (PS Vita)
Nom Nom Galaxy (PS4)
Nova-111 (PS4, PS3, PS Vita)
Persona 4 Arena Ultimax (PS3)

Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους μήνες του PS Plus, από όσο μπορώ να θυμηθώ. Η Sony συνεχίζει να απογοητεύει τους κατόχους PlayStation 4 και δε ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσουν να κάνουν υπομονή…Αντίθετα το line up του PlayStation 3 είναι πολύ καλό και πλέον αυτή η αντίθεση που βλέπουμε σχεδόν κάθε μήνα δε μπορεί να δικαιολογηθεί. Έχουμε μπει στο τρίτο χρόνο του PlayStation 4 και υπάρχει πλειάδα ΑΑΑ τίτλων που θα μπορούσαν να δωθούν στο PS Plus. Για το PS Vita δεν έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικοί δυνατοί τίτλοι που μπορούν να μπουν στο PS Plus.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €134
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 5,5

 

ΜΑΡΤΙΟΣ
Broforce (PS4)
Flame Over (PS Vita)
Galak-Z: The Dimensional (PS4)
Reality Fighters (PS Vita)
Super Stardust HD (PS3)
The Last Guy (PS3)

Χειρότερα δε γινότανε… Είναι ο μήνας όπου δεν υπάρχει κανένα πραγματικά καλό παιχνίδι για καμία από τις τρεις κονσόλες. Στο PS4 φουλ του indie ως συνήθως, στο PS3 δεν υπάρχει AAA τίτλος όπως είχαμε συνηθίσει και στο PS Vita ένα σχετικό καλό και ένα απογοητευτικό παιχνίδι. Απογοήτευση!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €79
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 4

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
A Virus Named Tom (PS Vita)
Dead Star (PS4)
I Am Alive (PS3)
Savage Moon (PS3)
Shutshimi (PS4, PS Vita)
Zombi (PS4)

Μετά τους τελευταίους απογοητευτικούς μήνες και ειδικά τον Μάρτιο, το line up του Απριλίου είναι κάπως καλύτερο κυρίως λόγω του Zombi, που αν και port του άλλοτε exclusive του Wii U, χαρακτηρίζεται ΑΑΑ τίτλος. Τα υπόλοιπα δε ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη μετριότητα που προσφέρει το PS Plus. Ένας κούκος φέρνει την Άνοιξη;

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €78
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 5,5

 

ΜΑΪΟΣ
Bionic Commando Rearmed 2 (PS3)
God of War: Ghost of Sparta (PS Vita, PSP)
LocoRoco Cocoreccho (PS3)
Switch Galaxy Ultra (PS4, PS Vita)
Table Top Racing (PS4)
Tropico 5 (PS4)

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει πολύ χειρότερους μήνες και ο Μάιος μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητικός, κυρίως λόγω του Tropico 5. Οι υπόλοιπες επιλογές της Sony δε προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο και κινούνται σε μέτρια επίπεδα. Άντε λίγο να ξαναθυμηθούμε το God of War: Ghost of Sparta και λίγο κανένα racing για να περνάει η ώρα.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €115
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 5,5

 

ΙΟΥΝΙΟΣ
Echochrome (PS3)
God of War: Chains of Olympus (PS Vita, PSP)
Gone Home: Console Edition (PS4)
Little Deviants (PS Vita)
NBA 2K16 (PS4)
Siren: Blood Curse (PS3)

Όσον αφορά το PlayStation 4 πρόκειται για τον καλύτερο μήνα που έχει να μας παρουσιάσει η Sony και δε μπορούμε να εκφράσουμε τα παράπονα του παρελθόντος. Αρκετά καλές επιλογές και στο PS3 ειδικά το Siren, ενώ και το God of War παίζετε ανετότατα στο PS Vita. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε η πλειοψηφία ενδιαφέρετε για το PS4 και ελπίζουμε η Sony να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €125
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 8

 

ΙΟΥΛΙΟΣ
Call of Juarez: Bound in Blood (PS3)
Fat Princess (PS3)
Furi (PS4)
Oreshika: Tainted Bloodlines (PS Vita)
Prince of Persia: Revelations (PS Vita, PSP)
Saints Row: Gat Out of Hell (PS4)

Γενικά ο μήνας μπορεί να χαρακτηριστεί καλός και για τις τρεις κονσόλες. Λίγο μας καλοέμαθε η Sony με το NBA 2K16 και το να μας δίνει το expansion μόνο ενός ΑΑΑ τίτλου δε μας ικανοποιεί, αλλά σε σχέση με κάτι προηγούμενους μήνες τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα. Τα παράπονα όλων μας πάντως έπιασαν τόπο και  η υπηρεσία έχει βελτιωθεί αρκετά το τελευταίο τρίμηνο.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €91
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 7

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Patapon 3 (PS Vita, PSP)
Rebel Galaxy (PS4)
Retro/Grade (PS3)
Tricky Towers (PS4)
Ultratron (PS4)
Yakuza 5 (PS3)

Ο Αύγουστος δε μπορεί να χαρακτηριστεί καλός μήνας για το PS Plus με εξαίρεση τους κατόχους PS3 και την εξαιρετική επιλογή του Yakuza 5. Τα παιχνίδια του PlayStation 4, που ενδιαφέρουν τη πλειοψηφία των συνδρομητών, είναι μέτρια. Οι τελευταίοι μήνες είχαν όλο και κάτι από ΑΑΑ και ο Αύγουστος είναι ένα πισωγύρισμα με την επιστροφή στα indies…

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €93
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 5,5

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Amnesia: Memories (PS Vita)
Badland: Game of the Year Edition (PS4, PS3, PS Vita)
Datura (PS3)
Journey (PS4, PS3)
Lords of the Fallen (PS4)
Prince of Persia: The Forgotten Sands (PS3)

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν από τους καλύτερους μήνες που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Πολύ καλές επιλογές και για τις τρεις κονσόλες, κάτι που σπάνια βλέπαμε, ενώ για το PS4 που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θεωρώ ότι μαζί με τον Ιούνιο (NBA 2K16, Gone Home) είναι οι καλύτεροι μήνες μέχρις στιγμής. Ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €95
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 7,5

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Actual Sunlight (PS Vita)
Code: Realize—Guardian of Rebirth (PS Vita)
From Dust (PS3)
Mad Riders (PS3)
Resident Evil (PS4)
Transformers: Devastation (PS4)

Τον προηγούμενο μήνα ευχηθήκαμε ανάλογη συνέχεια και η Sony συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Από τους καλύτερους μήνες όσον αφορά το PS4, ενώ υπάρχουν και αρκετά καλές επιλογές για τις άλλες δύο κονσόλες. Θεωρώ ότι δε μπορούμε να έχουμε κανένα παράπονο και αυτόν τον μήνα και πλέον το PS Plus θυμίζει παλιές καλές εποχές.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €115.50
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 7,5

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Costume Quest 2 (PS3)
Dirt 3 (PS3)
Everybody’s Gone to the Rapture (PS4)
Letter Quest Remastered (PS4 PS Vita)
Pumped BMX+ (PS4, PS3, PS Vita)
The Deadly Tower of Monsters (PS4)

Συμπερασματικά ο Νοέμβριος στο PS Plus είναι σχετικά μέτριος μήνας. Αν και τα περισσότερα είναι καλά παιχνίδια, δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει. Σίγουρα έχουμε δει καλύτερους μήνες και οι επιλογές της Sony θα μπορούσαν να είναι καλύτερες.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €85
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 6

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Color Guardians (PS4, PS Vita)
Hyper Void (PS3)
Invisible, Inc. (PS4)
Stories: The Path of Destinies (PS4)
Tiny Troopers Joint Ops (PS4, PS3, PS Vita)
VVVVVV (PS Vita)

Από τους χειρότερους μήνες που έχουμε δει τελευταία στο PS Plus. Δεν υπάρχει ούτε ένα παιχνίδι που να ξεχωρίζει και τα περισσότερα κινούνται στη μετριότητα. Πολλοί απογοητεύτηκαν με τις επιλογές της Sony και σίγουρα περιμένουμε και ευχόμαστε το 2017 να φέρει τις απαραίτητες αλλαγές προς το καλύτερο όσον αφορά την Instant Game Collection του PS Plus.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €59,5
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 5

ps plus play more pay less(1)

 

Ξεκινώντας λοιπόν με το PlayStation 4, το 2016 είχε να μας προσφέρει κάποιους δυνατούς τίτλους, αν και θα θέλαμε να βρίσκονται σε μεγαλύτερη συχνότητα. Σίγουρα υπήρξαν και πολλά αδιάφορα indies, αλλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια το επίπεδο έχει ανέβει ως ένα σημείο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη δεκάδα που ξεχωρίσαμε με βάση το μήνα που δόθηκαν στο PS Plus

[divider]TOP TEN PS PLUS GAMES PS4 2016[/divider]

 1. Grim Fandango Remastered
 2. Helldivers: Democracy Strikes Back Edition
 3. Zombi
 4. Tropico 5
 5. NBA 2K16
 6. Journey
 7. Lords of the Fallen
 8. Resident Evil
 9. Transformers: Devastation
 10. Everybody’s Gone to the Rapture

 

Όσον αφορά τις υπόλοιπες δύο κονσόλες, η ποιότητα έχει πέσει σημαντικά ειδικά για το PS Vita και αυτό είναι λογικό, καθώς και το PS3 και το PS Vita είναι στα τελευταία τους. Ίσως θα πρέπει η Sony να ρίξει όλο το βάρος σε συμφωνίες για τα παιχνίδια του PS4 και να μειώσει ή ακόμα και να εξαλείψει τα παιχνίδια για PS3 και PS Vita. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη δεκάδα που ξεχωρίσαμε για το PS3, ενώ για το PS Vita νομίζω δε χρειάζεται γιατί τα πράγματα ήταν πολύ πεσμένα φέτος.

[divider]TOP TEN PS PLUS GAMES PS3 2016[/divider]

 1. Dragon Age: Origins
 2. Medal of Honor: Warfighter
 3. Grid Autosport
 4. Persona 4 Arena Ultimax
 5. I Am Alive
 6. Siren: Blood Curse
 7. Call of Juarez: Bound in Blood
 8. Journey
 9. Prince of Persia: The Forgotten Sands
 10. Dirt 3

 

PS PLUS 2016
ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΙΤΛΩΝ: 73
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ PS STORE: €1181
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ PSADDICT: 6