Στην φετινή CES 2016, η οποία λαμβάνει χώρα στο Las Vegas αυτές τις μέρες, είχαμε την αποκάλυψη της έναρξης των preorders για το Oculus Rift καθώς και την τιμή του. Προχωράει απευθείας στο θέμα και σας πληροφορώ ότι η τιμή του VR περιφερειακού για τις χώρες τις Ευρώπης είναι τα 700€ και 28 Μαρτίου ξεκινά η διάθεσή του, κάτι που το συγκαταλέγει τιμολογιακά με τιμές ηλεκτρονικών όπως 4K τηλεοράσεις, DSLR κάμερες και άλλα high end προϊόντα. Το θέμα φυσικά δε σταματάει μόνο εκεί, καθώς το Oculus Rift χρειάζεται και ένα PC για να λειτουργήσει και μάλιστα όχι οποιοδήποτε PC.

oculus-rift-final-1060x650-1434465772-8YF2-full-width-inline

Συγκεκριμένα οι ελάχιστες απαιτήσεις, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, είναι NVIDIA GTX 970 ή AMD 290, Intel i5-4590, και 8GB RAM. Προχωρώντας στην σύνθεση ενός PC με τις ελάχιστες απαιτήσεις και βάση του skroutz έχουμε:

– Οποιοδήποτε πάμφθηνο κουτί ~30€

– Motherboard με Z97 chipset ~100€

– Intel 4590 box ~220€

-RAM 8Gb DDR3 1600Mhz CL10 ~40€

-VGA η φθηνότερο GTX970 4Gb ~350€

-τροφοδοτικό 500W καλής μάρκας ~70€

– 1T σκληρός δίσκος ~ 50€

– πάμφθηνο ποντίκι πληκτρολόγιο σετ 30€

_______________________________Σύνολο: 890€

Το παραπάνω PC είναι ότι πιο πρόχειρο μπορείτε να πάρετε, με πρόχειρο φθηνό κουτί, χωρίς SSD εν έτη 2016, μόλις 1Tb σκληρό και ίσως με θέματα bottleneck με τα απολύτως βασικά των απαιτήσεων.

Φτάνουμε δηλαδή για να χαρούμε ένα VR παιχνίδι με το Oculus Rift να χρειαστεί να επενδύσουμε 890€+700€=1590€ !!

prototype-03-low-res-14254195450-1434465788-6FUS-full-width-inline

Περνάμε στο στρατόπεδο της Sony, η οποία τηρεί σιγή ιχθύος περί τιμής και ημερομηνίας κυκλοφορίας του PSVR, κάτι που ίσως τελικά βγει σε καλό της (και μας). Ξέρουμε ήδη τις σκέψεις της για τιμολόγηση του PSVR σαν ξεχωριστή οικιακή κονσόλα κάτι που σίγουρα το τοποθετεί στα τουλάχιστον 400€ και άνω, ενώ ενθαρρυντικές είναι οι δηλώσεις του Yoshida πως η Sony θα ακολουθήσει στρατηγική μηδαμινής κερδοφορίας από το PSVR περιφερειακό, προσπαθώντας έτσι να αυξήσει την εγκατεστημένη βάση των χρηστών και να πουλήσει περιεχόμενο. Φυσικά ακολουθώντας την λογική του OCulus Rift, το VR απαιτεί έξτρα επεξεργαστική ισχύ γιαυτό και θα συνοδεύεται με εξωτερική μονάδα επεξεργασίας.

Υπολογίζοντας πως θα χρειαστούμε ένα PS4 με λιανική τιμή τα 350€ ξεκινάμε ήδη από πολύ χαμηλά και όλα θα κριθούν στην τιμή του PSVR. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, θεωρώ πως η Sony θα πρέπει να βάλει ΜΕΓΙΣΤΟ ταβάνι τα 500€ προσφέροντας ένα σύνολο για μια ολοκληρωμένη VR εμπειρία τα 850€, τα μισά δηλαδή απ’ότι απαιτεί το Oculus Rift!

Η ιδανική περίπτωση θα ήταν μια τιμολόγηση περί των 400€ ώστε να περιορίσει το κόστος στα 750€, ενώ θα μπορεί (σε αντίθεση με την Oculus) να πουλήσει bundles PS4-PSVR σε προνομιακή τιμή, σπρώχνοντας ταυτόχρονα και τις πωλήσεις του PS4.

H Sony έχει επενδύσει εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη του PSVR και ήδη κονταροχτυπιέται με τον ανταγωνισμό με την 5.7» OLED οθόνη του, 120Hz refresh rate (στα 90hz ο ανταγωνισμός), 100 μοίρες οπτική (110 ο ανταγωνισμός) και το dedicated sound system λόγω της εμπειρίας της Sony στον τομέα. Αντιστοίχως η έναρξη της συνεργασίας μεταξύ Oculus και Microsoft (κάθε Rift θα περιέχει ένα xbox controller και streaming παιχνιδιών xbox στο περιφερειακό) μας δείχνει πως είμαστε μπροστά σε μία ακόμα σύγκρουση γιγάντων με φόντο το VR, που τόσο πολύ πιστεύουν πως αποτελεί το επόμενο βήμα. Εδώ όλα τα επιβεβαιωμένα παιχνίδια για το PSVR μαζί με trailers.

Η Sony μπορεί να καταφέρει με μια επιθετική τιμολογιακή πολιτική και καπηλευόμενη  την τεράστια επιτυχία του PS4 που δε λέει να κοπάσει, να καταφέρει να γίνει πρωταγωνιστής στη VR σκηνή με μια μεγάλη βάση χρηστών και με τους developers να ακολουθούν. Έχει την ευκαιρία να μην είναι πλέον ο φτωχός συγγενής στα ηλεκτρονικά (όποιος παρακολουθεί την CES και συγκρίνει Sony με τους αντιπάλους της σε άλλους τομείς όπως Samsung και LG θα την λυπηθεί η ψυχή του) και βρει άλλον ένα τομέα που θα έχει κερδοφορία. Ο ίδιος ο Kaz είπε στην σκηνή της CES πως το PS4 έχει διδάξει πολλά στη Sony και την νοοτροπία της (βασικά την ξελάσπωσε μιας και πέρα από το Playstation μόνο στους image sensors τα πάει καλά), οπότε….

SONY ΔΩΣΕ VR ΣΤΟ ΛΑΟ! (ΚΑΙ PS4 EXCLUSIVES….KAI AAA PS PLUS GAMES!)

Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις απόψεις σας μιας και το VR αποτελεί ένα ενδιαφέρον μελλοντικό βήμα για το gaming και το χώρο της διασκέδασης. Θα προβείτε στην αγορά οποιουδήποτε VR Headset; Πιστεύεται στην VR τεχνολογία ή είναι ακόμα ένα gimmick τύπου 3DTV και PS Move;