Platform: PC, PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One, PS4
Publisher: KONAMI
Developer: KONAMI
Διάθεση: Zegetron S.A.
Κυκλοφορία: 14/09/2017

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί πλέον ως ο μήνας που κυκλοφορούν οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί εξομοιωτές και στη μάχη μπαίνει πρώτο το Pro Evolution Soccer. Πρόκειται για τον τέταρτο τίτλο που κυκλοφορεί για την τρέχουσα γενιά και η μεγάλη προσπάθεια της PES Productions να κερδίσει ξανά το κοινό, που γύρισε τη πλάτη του (και όχι άδικα) μετά τις απογοητευτικές κυκλοφορίες στη προηγούμενη γενιά, συνεχίζεται. Βέβαια πάντα με τις ετήσιες αθλητικές κυκλοφορίες τίθεται το ερώτημα, αν όντως οι εταιρείες έχουν να προσφέρουν κάτι συνταρακτικά καλύτερο ή απλά αρκούνται σε μικροβελτιώσεις; Για να δούμε τι έχει να μας πει το Pro Evolution Soccer 2018 παρακάτω.

Ξεκινώντας με το gameplay, που είναι και το σημαντικότερο σημείο ενός ποδοσφαιρικού τίτλου, τα πράγματα είναι καλύτερα από ποτέ και το παιχνίδι παρουσιάζεται βελτιωμένο σε αρκετούς τομείς. Πρώτη αλλαγή που γίνεται αισθητή είναι ότι ο ρυθμός είναι πιο αργός από πέρσι και αυτό συγκαταλέγεται στα θετικά, καθώς υπάρχει η προσπάθεια για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του αθλήματος. Έτσι μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα το γήπεδο, να εκμεταλλευόμαστε τις κινήσεις στο χώρο που κάνουν οι συμπαίκτες μας και γενικότερα να οργανώσουμε καλύτερα την επιθετική μας ανάπτυξη. Τα προηγούμενα χρόνια το λεγόμενο τίκι τάκα με τις γρήγορες εναλλαγές της μπάλας και τη προώθηση του παιχνιδιού ήταν βασικό στοιχείο της επιτυχίας, αλλά φέτος τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Οι πάσες πολλές φορές δε βρίσκουν στόχο, ενώ και ο παίκτης που υποδέχεται τη μπάλα δεν έχει μαγνήτη όπως τις άλλες χρονιές και τα κοντρόλ δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση πλέον. Αυτό μπορεί να ξενίσει στην αρχή ακόμα και τους πιο έμπειρους και να είστε σίγουροι ότι το PES 2018 είναι δυσκολότερο και ειδικά στα προχωρημένα επίπεδα. Από την άλλη οι παίκτες χρησιμοποιούν καλύτερα το σώμα τους για να καλύπτουν τη μπάλα και έτσι μπορούμε να κρατάμε παραπάνω τη κατοχή βοηθώντας και τους συμπαίκτες μας να βρούνε χώρους. Βέβαια όλα εξαρτώνται και από τις ικανότητες του κάθε παίκτη, τόσο στο κοντρόλ όσο και στη δύναμη, δύο στοιχεία που ούτως ή άλλως παίζουν μεγάλο ρόλο στις προσωπικές μονομαχίες. Όπως είπαμε φέτος η AI είναι βελτιωμένη, οι χώροι καλύπτονται πιο γρήγορα, ενώ και οι αμυντικοί είναι καλύτεροι στο 1 εναντίον 1.

Στον αμυντικό τομέα η PES Productions τοποθέτησε έναν δεύτερο κέρσορα που μας δείχνει ποιον αμυντικό θα ελέγχουμε στην αμέσως επόμενη αλλαγή αμυντικού παίκτη, που μας δίνει τη δυνατότητα να οργανωνόμαστε καλύτερα στην άμυνα. Οι τερματοφύλακες είναι βελτιωμένοι και κάνουν ορισμένες εντυπωσιακές επεμβάσεις, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που δε μπλοκάρουν τη μπάλα και αρκούνται στο να απομακρύνουν με τα χέρια, δίνοντας πολλές φορές ευκαιρίες στον αντίπαλο. Αυτό που μας είχε κάνει ιδιαίτερα θετική εντύπωση στη περσινή έκδοση ήταν οι διεκδικήσεις στον αέρα και είναι παρόν και στο φετινό παιχνίδι με το timing, τη δύναμη και το ύψος να παίζουν μεγάλο ρόλο. Η αλλαγή φέτος έχει να κάνει με τις στημένες φάσεις καθώς πλέον δεν υπάρχει βοηθητικός δείκτης που να μας δείχνει τη κατεύθυνση της μπάλας και θα χρειαστεί εξάσκηση για να βρούμε τα επιθυμητά χτυπήματα της μπάλας. Δυσκολότερο, αλλά πιο ρεαλιστικό. Η διαιτησία βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, αφήνει το πλεονέκτημα, ενώ και οι κάρτες μοιράζονται δίκαια, αν και μερικές φορές δέχτηκα κάποιες αυστηρές κόκκινες στο χώρο του κέντρου. Γενικώς η πετυχημένη συνταγή που έχτισε τα τελευταία χρόνια η Konami δεν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό, κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν παράλογο όταν υπάρχει ήδη ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά οι αλλαγές είναι θετικές και έτσι έχουμε ένα ρεαλιστικότερο και καλύτερο gameplay. Όσοι ευχαριστηθήκατε τις προηγούμενες εκδόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας αρέσει και το καινούριο παιχνίδι, ενώ όσοι προτιμήσατε πχ το FIFA και δεν σας άρεσαν τα τελευταία PES μάλλον δε θα αλλάξετε άποψη και φέτος.

Τα modes του παιχνιδιού παραμένουν σχεδόν τα ίδια με κάποιες ενδιαφέρουσες προσθήκες όπως το 2 vs 2 και 3 vs 3 online multiplayer και το Random Selection mode που επιστρέφει. Στο εν λόγω mode οι παίκτες διαλέγουν την ομάδα και η σύνθεση τους ορίζεται από τέσσερις παραμέτρους, όπως η εθνικότητα, η χώρα και η ομάδα και τυχαία επιλέγονται οι ποδοσφαιριστές. Κατόπιν μπαίνουμε στη διαδικασία ανταλλαγών μεταξύ των παικτών και το παιχνίδι ξεκινάει. Τα υπόλοιπα modes είναι τα γνωστά με λίγες νέες προσθήκες όπως το myClub, Become a legend και Master League που προσδίδουν μακροβιότητα στον τίτλο, αλλά θα λέγαμε ότι τα αντίστοιχα του FIFA λογικά θα είναι ανώτερα και φέτος.

Στα αρνητικά και φέτος είναι το αιώνιο πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις, αν και έχουν γίνει βήματα μπροστά ειδικά όσον αφορά τις ελληνικές ομάδες, καθώς υπάρχουν οι τέσσερις (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ), ενώ Champions League και Europa League είναι για άλλη μια χρονιά παρόντα. Βέβαια όταν απουσιάζει παντελώς η Μπάγερν Μονάχου και οι περισσότερες άλλες ομάδες δεν έχουν τα κανονικά τους ονόματα, τότε καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα παραμένει. Η λύση θα έρθει με τα communities να δίνουν και φέτος τη λύση με τα Option Files, αλλά κάποτε θα πρέπει στη Konami να καταλάβουν ότι θα πρέπει να πάρουν τις άδειες για είναι πλήρες το πακέτο.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα η FOX Engine προσφέρει καλά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν μικρές βελτιώσεις σε σχέση με πέρσι. Τα μοντέλα των παικτών, ειδικά των γνωστών, είναι καλοσχεδιασμένα, ενώ και τα licensed γήπεδα φαίνονται εντυπωσιακά από την είσοδο των ομάδων ακόμα. Η ελληνική μετάδοση επιστρέφει και φέτος με τους Χρήστο Σωτηρακόπουλο και Γιώργο Θαναηλάκη να είναι και πάλι πίσω από τα μικρόφωνα. Υπάρχουν κάποιες νέες εκφράσεις και γενικώς έχει προσεχθεί λίγο περισσότερο η κατάσταση, αλλά και πάλι δε ξεφεύγουμε από τη μετριότητα δυστυχώς. Σίγουρα οι συγκεκριμένοι μπορούν να αποδώσουν καλύτερα… Εκτός από τη περιγραφή να τονίσουμε ότι για άλλη μια χρονιά όλα τα μενού είναι και στα ελληνικά και αξίζουν συγχαρητήρια για τη προσπάθεια και μακάρι να δούμε κάτι αντίστοιχο και σε αρκετούς ακόμα τίτλους.

Να πούμε και δύο λόγια και για το online κομμάτι του παιχνιδιού που παρουσίαζε προβλήματα στο παρελθόν. Πρώτον, ευτυχώς τα roster ενημερώθηκαν πλήρως και όλες οι τελευταίες μεταγραφές είναι στη διάθεση μας σε αντίθεση με ότι συνέβαινε προηγούμενες χρονιές. Όσον αφορά το matchmaking ειδικά στο Online Divisions χρειάζεται αρκετή αναμονή μέχρι να βρεθεί κάποιος παίκτης, ενώ μπορώ να πω ότι κάποιες φορές χρειάστηκαν πάνω από δύο λεπτά. Καμία σχέση αν το συγκρίνουμε με το FIFA  και φαίνεται ότι δεν υπάρχει προς το παρόν αρκετός κόσμος διαθέσιμος. Μακάρι να αλλάξει η κατάσταση, γιατί πρώτον το αξίζει το παιχνίδι και δεύτερον όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε την αξία που δίνει σε έναν αθλητικό τίτλο το online μέρος. Η ποιότητα σύνδεσης πάντως με τους servers είναι καλή και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα ακόμα και στο 3 vs 3, που σημαίνει ότι η Konami έριξε το απαραίτητο βάρος για να βελτιώσει τα κακώς κείμενα.

 

Συνοψίζοντας, το PES 2018 είναι το καλύτερο και πληρέστερο παιχνίδι της σειράς. Η PES Productions διατήρησε τα καλά στοιχεία του gameplay και προχώρησε σε αρκετές βελτιώσεις κάνοντας το ρεαλιστικότερο, ενώ και το 3 vs 3 και το βελτιωμένο online είναι σημαντικά στοιχεία. Οι fans της σειράς σίγουρα θα το τιμήσουν, ενώ οι υπόλοιποι δε χάνεται τίποτα να το δοκιμάσετε.