ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Αρκετή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό γύρω από τις επόμενες κινήσεις της Sony στον χώρο των κονσολών, εν αναμονή ειδικά και του Xbox Scorpio τέλος του τρέχοντος έτους. Πλέον, το PlayStation έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία για την εταιρεία καθώς εξαιτίας του η Sony αναφέρει κέρδη, εχτές αναφέραμε πως πλέον το PS4 έχει ξεπεράσει τα 60+ εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ μόλις τον τελευταίο χρόνο κατάφερε και πούλησε 20 εκατομμύρια τεμάχια! Σε τροχιά πλέον για τα 100 εκατομμύρια, αν και η Sony προβλέπει πτώσεις στις πωλήσεις για την επόμενη χρονιά, αναμένει περί τα 18+ εκατομμύρια κονσόλες να πουληθούν, καθώς θεωρεί πως η κονσόλα φτάνει στο peak των πωλήσεων της.

Το δυνατό software που αναμένουμε είναι ικανό να διατηρήσει δυνατές τις πωλήσεις εύκολα, ενώ αναλυτές δηλώνουν πως οι προβλέψεις της Sony ίσως προμηνύουν μια πτώση τιμής στο άμεσο μέλλον, ίσως ως απάντηση και στην κυκλοφορία του Xbox Scorpio και λόγω Χριστουγέννων. Φυσικά δεν είναι καθόλου απίθανο, στα Χριστούγεννα του 2017 να δούμε μια πτώση 50€ στο PS4 Slim που θα κλείνει 1.5 σχεδόν χρόνο στη αγορά, καθώς και του PS4 Pro, το οποίο θα είναι και στην ουσία ο «άμεσος» ανταγωνιστής του νέου Xbox. Η αγορά έχει ήδη άλλωστε διαμορφώσει τις δικές τις τιμές, προσφέροντας το PS4 Slim κάτω από τα 230€ και το PS4 Pro κάτω από τα 360€, πολύ κάτω από τις επίσημες τιμές λιανικής της εταιρείας, 299€ και 399€ αντίστοιχα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως με μια επίσημη μείωση τιμής της τάξης των 50€, θα βρεθούμε τα Χριστούγεννα το Slim να δίνεται στα 199€ και το Pro λίγο πάνω από τα 300€ που σε συνδυασμό με κυκλοφορίες όπως τα Gran Turismo, ίσως God of War, Spiderman ή με τις συνεργασίες της Sony στα Call of Duty WW2, Destiny 2, θα πουλήσουν σαν ζεστά ψωμάκια.

ps4_slim

Εδώ έρχεται και η πρώτη φήμη, καθώς η Ταιβανέζικη σελίδα τεχνολογίας Digitimes αναφέρει, ανάμεσα σε είδηση για το Switch και το νέο Xbox, πως και η Sony αναμένεται να κυκλοφορήσει μια λεπτότερη εκδοχή του PlayStation αργότερα μέσα στη χρονιά.

In addition, Microsoft is also planning to release a new Xbox game console codenamed Project Scorpio and the product is expected to be announced at the E3 2017 event, targeting the year-end holiday season. Sony is expected to release a thinner version of its PlayStation 4.

Αυτό, αν ισχύει βέβαια, σημαίνει πως η Sony όχι μόνο προσανατολίζεται σε μια πτώση τιμής στο PS4, αλλά θα το πλασάρει μαζί με μια ακόμα λεπτότερη και με μικρότερο κόστος κονσόλα, ένα PS4 Super Slim ας πούμε, στα πρότυπα που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία. Βέβαια, θεωρώ πως είναι αρκετά σύντομο το διάστημα για μια νέα έκδοση κονσόλας που να δικαιολογεί το μειωμένο κόστος, μιλάμε πως το PS4 Slim θα κλείσει χρόνο τον Σεπτέμβρη, αλλά ίσως η Sony να γνωρίζει καλύτερα. Είναι θεωρώ λογικό και δεδομένο πως ένα PS4 κάτω από τα 200€ και με τα παιχνίδια που έχει, θα είναι η καλύτερη και η ποιοτικότερη επιλογή για έναν gamer, χώρια τα τυχόν bundle, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός έχει ένα Switch στα 300€+ και ένα Xbox S που παραπαίει, αν και θεωρώ σίγουρη τη μείωση τιμής και σε αυτό.

ps4-pro-two-column-01-ps4-eu-05sep16

Η θεωρία βέβαια που σκέφτηκα είναι πως ίσως να μιλάμε για ένα PS4 Pro Slim και όχι για το απλό PS4. Το τρέχον PS4 Slim είναι ίσως δυνατόν να πέσει στα 199€, εδώ το είδαμε σε προσφορά όταν κυκλοφόρησε το Switch, οπότε ίσως η εταιρεία προσανατολίζεται σε ένα PS4 Pro Slim ώστε να πέσει το κόστος του και η τιμή του και να μεγαλώσει το τιμολογιακό χάσμα από το κόστος που θα ανακοινώσει η MS για το Scorpio. Σκεφτείτε να μιλάμε για ένα PS4 Pro στα 300€ και η επόμενη επιλογή να είναι το Xbox Scorpio στα 499€, τη στιγμή που 4Κ τηλεοράσεις, HDR και HDMI 2.1 αποτελούν άγνωστες έννοιες (ίσως και αχρείαστες για τους περισσότερους), ενώ αναλυτές θέλουν το 4Κ να μπαίνει δυναμικά στο σαλόνι των καταναλωτών από το 2018 και έπειτα.

Όλα τα παραπάνω ήταν φήμες έως και πέρσι το καλοκαίρι, περισσότερο για το PS4 Slim. Για το Pro γνωρίζατε ήδη τα περισσότερα, αλλά πριν την παρουσίαση ο αναλυτής της Macquarie Capital Securities, Damian Thong, δήλωσε πως τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να περιμένουμε το Pro αλλά και μία Slim εκδοχή του PS4. Τότε δεν με έπεισε ιδιαίτερα καθώς θεωρούσα το τότε original PS4 αρκετά «slim» και πως απλά μια πτώση τιμής έφτανε και ως καινούριο προϊόν να λανσάριζε η Sony τo Pro. Φυσικά, έπεσα έξω και ο Thong επαληθεύτηκε, για να καταλήξουμε σήμερα να μιλάμε για άλλη μία του πρόβλεψη που αφορά το PS5.

Ο παραπάνω τύπος λοιπόν, αναφέρει η Wall Street Journal, αναμένει την κυκλοφορία της επόμενης γενιάς PlayStation μέσα στο δεύτερο μισό του 2018. Το «επόμενης γενιάς» μας προδιαθέτει περισσότερο για κάποιο PS5, παρά για κάποιο PS4 Pro στο τετράγωνο, κάνοντας με να αναρωτιέμαι αν μια τέτοια κυκλοφορία θα ήταν σωστή και λογική. Θεωρώντας δεδομένο πως περισσότερο μιλάμε για τέλη του 2018, έχουμε να κάνουμε με 5 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του PS4 ( 29 Νοεμβρίου 2013 στην Ευρώπη) και μόλις 2 χρόνια από την κυκλοφορία του PS4 Pro. Η αλήθεια είναι πως με τον ρυθμό της τεχνολογίας πλέον γνωρίζουμε πως το κύκλος ζωής των κονσολών θα κοπεί στο μισό και η 5ετία φαντάζει λογικό διάστημα. Ήδη οι νέες δυνατότερες εκδόσεις στο μέσο της ζωής θα γίνουν το επόμενο στάνταρτ, ακολουθώντας μια πιο αλά iphone κυκλοφορία, με μεγαλύτερο διάστημα ενδιάμεσα.

xbox-scorpio

Θα θέλαμε λοιπόν να δούμε τέλη του 2018 ένα PS5; Η απάντηση από τους περισσότερους θα είναι ένα πιθανό ΟΧΙ, με την σωστότερη κατ’εμέ δικαιολογία πως περισσότερο μας νοιάζουν τα παιχνίδια παρά τα 4Κ γραφικά και οι HDR απεικονίσεις και το PS4/Pro έχει ακόμα να δώσει πολλά με τα παιχνίδια που αναμένουμε όλοι. Σωστά όλα αυτά εννοείται, με την δική μου πρόβλεψη να ήθελε ανακοίνωση τέλη 2018 και κυκλοφορία του PS5 στα μέσα ή τέλη του 2019. Θα μου πείτε, πόση διαφορά θα κάνουν οι 6 ή 12 μήνες, αλλά στον τομέα της τεχνολογίας ένα έτος είναι κρίσιμο, ειδικά όταν είμαστε στην μετάβαση από την HD γενιά στο mainstream 4K περιεχόμενο. Θέλει η Sony να προλάβει και να μην αφήσει την Microsoft να έχει την τεχνολογική υπεροχή; Νομίζω πως η Sony δεν το χρειάζεται, είναι ξεκάθαρο πως η ΜS τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και μια δυνατότερη κονσόλα από μόνη της δεν φτάνει, η ιστορία του gaming το έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές.

ps4-pro-and-slim-1

Για να κλείσω, αν πέσουν μέσα οι προβλέψεις για PS5 τέλη του 2018, τότε θα μιλάμε για έναν χρόνο από την κυκλοφορία του Scorpio, καίγοντας αμέσως το τεχνολογικό χαρτί της Microsoft η οποία και πιθανότατα μέσα σε ένα χρόνο δεν θα έχει προλάβει να βγάλει και τίποτα το ιδιαίτερο από παιχνίδια. Η Sony τρώει το ενδιαφέρον του κόσμου με το hype της όλο το 2018 στρέφοντας πάνω της τους προβολείς, ενώ κρατάει στο καλάθι της παιχνίδια μεγαθήρια που θα την εκτοξεύσουν αν κυκλοφορήσουν στο launch. Να θυμίσω πως για το 2018 προγραμματίζονται τα Detroit της Quantic Dream, Final Fantasy XV remake, Kingdom Hearts 3 της Square Enix, και για 2019 τα Death Stranding του Kojima και The Last of Us Part 2 της Naugthy Dog. Φυσικά για να αποφύγει το μένος του κόσμου, τα παραπάνω όλα παιχνίδια είναι συμβατά και παίζουν από το απλό PS4 έως και το PS5, καθώς το backwards compatibility θέλω να πιστεύω πως θα θεωρείται δεδομένο στην X86 αρχιτεκτονική. Έτσι κερδίζει κάποιες δυνατές κυκλοφορίες στα 2 πρώτα χρόνια ζωής του PS5  (συν ότι άλλο μαγειρεύεται από πίσω) και αποφεύγει την ξηρασία που είχε το PS4 στα πρώτα του 2 χρόνια, δίνοντας χρόνο στα studio της να δουλέψουν πάνω σε sequels και νέα IPs. Ταυτόχρονα κινείται και στους ρυθμούς της τεχνολογίας και των προτύπων που θα έχουν επικρατήσει, προσφέροντας και πιο αξιόπιστο hardware για καλύτερες επιδόσεις σε 4Κ και σε κάποιο πιθανό PSVR 2. Όχι άσχημα και ούτε παράλογο μου ακούγεται, πέραν των προσωπικών προτιμήσεων του καθενός.

Από την άλλη, με μια κυκλοφορία του PS5 το 2019, θα έχουμε μια πιο σύγχρονη κονσόλα στα χέρια μας σαφέστατα, ενώ παραμένει πιθανό η πλαισίωση της με τα The Last of Us Part 2 και Death Stranding στο launch ή στους πρώτους μήνες. Το PS4 συνεχίζει ακάθεκτο τις πωλήσεις για άλλα δύο χρονάκια που σε συνδυασμό με μια πτώση τιμής και το δυνατό software ( God of War, Spiderman, Detroit, Days Gone κ.α.) το καθιστούν κυρίαρχο στο μυαλό του κόσμου που θα αρχίσει να ψήνεται πιο εύκολα για  ένα πιθανό PS5. Πιθανότατα όμως η Sony να μην θέλει να χάσει το τεχνολογικό τραίνο που θέλει την μαζική είσοδο και κυριαρχία του 4Κ στις αγορές το 2018, ας μην ξεχνάμε πως όταν κυκλοφόρησε το PS3 ακόμα δεν ξέραμε καλά καλά τι θα πει 1080p (τότε δειλά δειλά αγοράζαμε 720p HD Ready TV) και συνέπεσε με την εισβολή του Full HD στις ζωές, καθιστώντας αχρείαστο ένα νέο PlayStation για τα επόμενα 7 χρόνια, τη στιγμή που το X360 δεν είχε καν HDMI.

Όπως και να χει, όλα τα παραπάνω είναι απλά σκέψεις και εκτιμήσεις. Όποτε είναι να έρθει ένα PS5, ας έρθει, το PS4 έχει δύο χρόνια μπροστά του γεμάτα παιχνίδια και αποκλειστικότητες, καθώς διανύει την χρυσή εποχή του. Από κει και πέρα με έναν κύκλο κονσολών στα 5 έτη, προκύπτει το πρόβλημα του development των παιχνιδιών και πως θα τα καταφέρουν να βγαίνουν σε μια μόνο γενιά, τη στιγμή πχ που η Guerilla έκανε 5 χρόνια για να αναπτύξει και να κυκλοφορήσει το Horizon Zero Dawn. Προφανώς βαδίζουμε σε μια εποχή όπου οι γενιές θα είναι ανεξάρτητες από τους software developers, αλά PC, με ότι κυκλοφορούν όποτε το κυκλοφορούν, θα είναι συμβατό από μια κονσόλα έως μια άλλη πχ από το PS4 Pro έως και το PS5, κάτι αντίστοιχο με τα recommended και lowest specs των PC τίτλων. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να δούμε την πλήρης εγκατάλειψη των οικιακών κονσολών και να μεταφερθούμε σε ένα digital only gaming περιβάλλον όπου τα πάντα θα είναι ψηφιακές πλατφόρμες, η Sony δουλεύει ήδη το PS Now, ενώ η Microsoft αναφέρει ήδη πως επιθυμεί μια υπηρεσία τύπου Netflix για gaming.

Ποια η γνώμη σας, θα θέλατε ένα PS5 και αν ναι, πότε; Επίσης, πως προβλέπετε το μέλλον της gaming βιομηχανίας;