Το σημαντικότερο νέο των τελευταίων ημερών αναμφίβολα αποτέλεσε η συνέντευξη του Mark Cerny και οι αποκαλύψεις για τον σχεδιασμό και τα specs του «επερχόμενο next-gen PlayStation» όπως το αποκάλεσε ή λογικά PS5. Σίγουρα όλοι έχουμε μείνει εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες του μηχανήματος και το άλμα ανάμεσα στις γενιές αναμένεται μεγάλο, παράλληλα όμως το πρώτο πράγμα που μας δημιουργεί προβληματισμούς είναι η τιμή λανσαρίσματος. Κάπου εδώ θα επιχειρήσουμε μια ιστορική αναδρομή στις προηγούμενες γενιές και θα θυμηθείτε εύκολα ότι η τιμή μιας κονσόλας σχεδόν πάντα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία αντίστοιχα σε συνάρτηση βέβαια και με τον ανταγωνισμό.

Πηγαίνοντας πίσω στο 1995   η πρωτάρα τότε Sony κυκλοφορεί το PS One στα $299 φθηνότερο κατά $100 σε σχέση με τα $399 του Sega Saturn και η επικράτηση ήταν ολοκληρωτική. Στην επόμενη γενιά υπήρξε ισορροπία ανάμεσα στον ανταγωνισμό και τόσο το PS2 όσο και το Xbox κυκλοφόρησαν στα $299 με τη διαφορά ότι η κονσόλα της Sony απέκτησε πλεονέκτημα, καθώς κυκλοφόρησε νωρίτερα χρονικά. Εκεί όμως που έγιναν τα τεράστια λάθη και πιστεύουμε ότι η Sony πήρε το μάθημα της ήταν η τιμή εκκίνησης του PS3. Tα $599 που ήταν η τιμή εκκίνησης της κονσόλας τον Νοέμβριο του 2006 ήταν ένα ποσό απαγορευτικό για τον μέσο gamer και απευθυνόταν μόνο στους hardcore fans, ενώ το Xbox 360 κόστιζε τα μισά και είχε κυκλοφορήσει και ένα χρόνο νωρίτερα. Το σκηνικό αντιστράφηκε τελείως στην επόμενη γενιά όταν τον Νοέμβριο του 2013 το PS4 κυκλοφόρησε στα $399, ενώ το Xbox One λόγω του υποχρεωτικού Kinect ξεκινούσε στα $499.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό από την ιστορία ότι η τιμή εκκίνησης μιας κονσόλας είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και αυτό είναι βέβαιο ότι το έχουν εμπεδώσει τόσο η Sony όσο και η Microsoft. Ο ίδιος ο Mark Cerny καθησύχασε μερικώς τον κόσμο δηλώνοντας ότι η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης που θα είναι δελεαστική για τους gamers σε σχέση με τις προηγμένες τεχνολογίες που θα ενσωματώνει η νέα κονσόλα της Sony. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Sony θα πρέπει να πουλάει το PS5 με χασούρα όπως έγινε και στις προηγούμενες γενιές άλλωστε. Το θέμα είναι ότι με αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα 400€ είναι σχεδόν αδύνατο και ακόμα και τα 600€ θα φάνταζαν ως λογική τιμή εκκίνησης για την τεχνολογία. Το PS4 κυκλοφόρησε στην τιμή των 400€, αλλά το hardware δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο για την εποχή του, ενώ το PS5 φαίνεται ότι θα κοστίζει πολύ παραπάνω στη Sony για να το κατασκευάσει.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα, που έχει απαντηθεί ήδη στο παρελθόν, για το εάν μια κονσόλα μπορεί να πουλήσει σε τιμή στα 600€ και η απάντηση είναι όχι. Η δελεαστική τιμή που ανέφερε ο Mark Cerny δε μπορεί να είναι πάνω από τα 500€ και αν θα έπρεπε να μαντέψουμε την τιμή εκκίνησης θεωρούμε ότι το ρεαλιστικό νούμερο είναι στα 499€. Η Sony και η Microsoft προφανώς γνωρίζουν ότι αυτό το τεχνολογικό άλμα της επόμενης γενιάς κοστίζει ακριβά, αλλά από την άλλη οι τιμές δε μπορούν να ξεφύγουν και ακόμα και τα 500€ κακά τα ψέματα είναι μεγάλο ποσό στις μέρες μας. Το νωρίτερο που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το PS5 (αλλά και το νέο Xbox) είναι ο Μάρτιος του 2020, αν και το πιθανότερο είναι να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2020, οπότε έχετε χρονικό περιθώριο 12-18 μηνών για να κάνετε τις απαραίτητες οικονομίες για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που θα χρειαστεί για το πέρασμα στην επόμενη γενιά.