Τα loot boxes έχουν γίνει το πιο καυτό θέμα συζήτησης για την gaming κοινότητα τον τελευταίο καιρό. Συγκεκριμένα πολλοί κατηγορούν το γεγονός οτι οι παίκτες γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης με σκοπό να αγοράσουν τα εν λόγω αντικείμενα για να έχουν πιο γρήγορη πρόοδο στο παιχνίδι, ενώ παράλληλα υπάρχει ο φόβος οτι τα loot boxes μπορούν να προκαλέσουν εθιστικές τάσεις, στο επίπεδο του τζόγου. Έτσι, αρκετοί περιμένουν από τις επιτροπής αξιολόγησης να παρέχουν ορισμένες προειδοποιήσεις και κανονισμούς για τα loot boxes.
Χτες είχαμε επίσημη ανακοίνωση από την ESRB σχετικά με το ζήτημα, ενώ σήμερα έχουμε μία παρόμοια δήλωση από πλευράς PEGI :

Εν ολίγοις, η προσέγγισή μας είναι παρόμοια με εκείνη του ESRB (νομίζουμε ότι ισχύει για όλα τα συμβούλια αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένης και της USK στη Γερμανία). Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι αποτελεί τζόγο. Αυτή είναι η ευθύνη μιας εθνικής επιτροπής τυχερών παιγνίων. Η περιγραφή περιεχομένου όσον αφορά τον τζόγο εντός παιχνιδιού δίνεται σε παιχνίδια που προσομοιώνουν ή διδάσκουν τέτοια τυχερά παιχνίδια όπως γίνεται στην πραγματική ζωή σε καζίνο, αγώνες κλπ. Αν μια επιτροπή τυχερών παιγνίων δηλώσει ότι τα loot boxes είναι μια μορφή τζόγου, τότε θα πρέπει να προσαρμόσουμε τα κριτήρια μας ανάλογα.


Ουσιαστικά, οι επιτροπές αξιολόγησης δεν μπορούν να καθορίσουν τι είναι και δεν είναι τυχερά παιχνίδια. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να προβούν σε κινήσεις εναντίον των loot boxes με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν μια επιτροπή παιχνιδιού δηλώσει ότι τα loot boxes είναι στην πραγματικότητα μια μορφή τζόγου. Εν ολίγοις, αν οι παίκτες θέλουν τα loot boxes να θεωρηθούν ως τζόγος, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες εθνικές επιτροπές τυχερών παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π. για την Ελλάδα).