Μπορεί στο προσκήνιο να βρίσκετε πλέον το Playstation 4, ωστόσο δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το Playstation 3 που στο τέλος του κύκλου του, ακόμα χαρίζει δυνατές συγκινήσεις με την βιβλιοθήκη του. Έτσι λοιπόν απευθυνθήκαμε στην Enarxis Dynamic Media η οποία και μας παραχώρησε το 3rd party PS3 χειριστήριο της προς δοκιμή και παρουσίαση του.

DSC00590

Το Spartan PS3 Wireless Controller έρχεται να καλύψει δύο αιτούμενα στοιχεία της αγοράς, το πρώτο είναι η ζήτηση που υπάρχει για αγορά 2ου PS3 controller ενώ το δεύτερο είναι η οικονομική τιμή, σε αντίθεση δηλαδή με τα 50-60 ευρώ που ζητά ένα official χειριστήριο. Εδώ μπαίνει το Spartan με επίσημη τιμή λιανικής τα 19.99€, αν και στο skroutz το βρήκαμε και φθηνότερα στα 16-17€.

Ξεκινώντας από την ποιότητα κατασκευής του χειριστηρίου, πολλοί θα περιμέναμε κάτι εντελώς φτηνό για 20 ευρώ αλλά αντιθέτως, το spartan ικανοποιεί σε αυτόν τον τομέα και δικαιώνει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Σίγουρα δεν θα βρούμε τα ακριβά πλαστικά με το ακριβές φινίρισμα,αλλά θα αντικρίσουμε μια σταθερή και σφιχτή κατασκευή. Απόδειξη ήταν το τυχαίο «drop test» που υπέστη από ύψος ενός μέτρου χωρίς να πάθει το παραμικρό, μια απόσταση από το έδαφος συνηθισμένη για τους απρόσεκτους gamers.

DSC00592

Στην πρόσοψη του χειριστηρίου έχουμε δύο αναλογικούς μοχλούς οι οποίοι είναι και το highlight του Spartan PS3 Controller. Ειρωνικά, ο σχεδιασμός των δύο μοχλών με βαθούλωμα  στη μέση είναι δανεισμένος από αυτόν του χειριστηρίου του Xbox 360, ο οποίος και θεωρείται καλύτερος από αυτών του κλασσικού PS3 controller. Περνάω στα πλήκτρα όπου θα συναντήσουμε τα κλασσικά τρίγωνο,τετράγωνο,κύκλο,Χ απλά με διαφοροποιήσεις στο σχέδιο προς αποφυγή παραβίασης copyright. Τα R και L είναι σχεδιασμένα όπως στα original χειριστήρια κάτι που έχει τα καλά και τα κακά του. Αφενός μεν οι gamers είναι συνηθισμένοι σε αυτό το στυλ, αφετέρου δε η έλλειψη καμπύλης στα R2/L2 ώστε να παρομοιάζουν σκανδάλες είναι κλασσικό παράπονο στο PS3. Κάτι που έχει να κάνει με προσωπικά γούστα είναι το υπάρχον Dpad. Το ελαφρώς ανασηκωμένο Dpad είναι σχεδιασμένο για να διευκολύνει 8 κατευθύνσεις και αν προσωπικά δεν εντόπισα κάποιο θέμα, ίσως κάποιους τους ξενίσει. Στο κέντρο του χειριστηρίου φιγουράρει το logo του Spartan που έχει το ρόλο του PS button, ενώ εκεί που εντόπισα ένα αρνητικό είναι στα start/select πλήκτρα τα οποία βρήκα μικρά και άβολα.

DSC00589

Προχωρώντας στο λειτουργικό κομμάτι, το Spartan PS3 controller θα χρειαστεί να συνδεθεί με το PS3 σας μέσω usb την πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε, προκειμένου να γίνει συγχρονισμός. Προσοχή, η συσκευασία δεν περιλαμβάνει usb καλώδιο, αλλά θεωρώ δεδομένο πως όλοι έχουμε ένα, αυτό με το οποίο φορτίζουμε το επίσημο χειριστήριο και μας ήρθε μαζί με την κονσόλα. Οι περισσότερο τεχνικές λεπτομέρειες έχουν να κάνουν με το εσωτερικό του χειριστηρίου, το οποίο συνδέεται ασύρματα μέσω bluetooth έως και 8 μέτρα, υποστηρίζει δόνηση και six-axis τεχνολογία ανίχνευσης κίνησης ενώ περιέχει Μπαταρία λιθίου (600mAh), επαναφορτιζόμενη, με ένδειξη φόρτισης στο χειριστήριο.

DSC00591

Στα του gaming, το controller ανταποκρίνεται πολύ καλά κατά τη διάρκεια παιχνιδιού και δεν παρατήρησα lag σε κανένα είδος που δοκιμάστηκε. Οι αναλογικοί θα σας αρέσουν πάρα πολύ, ενώ το dpad, όπως προείπα, ίσως ξενίσει κάποιους απαιτητικούς.Εκεί που με κέρδισε χωρίς να το περίμενα, είναι η αίσθηση κρατήματος στα χέρια. Το κάτω μέρος είναι προσαρμοσμένο στις καμπύλες από τις παλάμες και δάχτυλα των χεριών και κάθεται πολύ σωστά και βολικά καθόλη τη διάρκεια που παίζουμε. Επιπροσθέτως, οι πλαϊνές λαστιχένιες επιφάνειες βοηθούν στο σταθερό grip, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια έντονων gaming sessions, όπου ο ιδρώτας γίνεται εμπόδιο.Ένα σημαντικό πρόβλημα που συναντήσαμε, το οποίο δεν μπορούμε να χρεώσουμε στο Spartan αλλά στη Sony, είναι η ασύρματη ασυμβατότητα του με το PSTV. Οι κάτοχοι λοιπόν Playstation TV θα πρέπει να ξέρουν πως το Spartan PS3 controller (και πιθανότατα όλα τα 3rd party χειριστήρια) θα μπορούν να τα λειτουργήσουν ΜΟΝΟ ενσύρματα, συνδεδεμένα με usb καλώδιο.

DSC00588

DSC00594

Κλείνοντας λοιπόν την παρούσα παρουσίαση, καταλήγω πως το Spartan Wireless PS3 Controller αποτελεί μια ιδανική και οικονομική επιλογή για όλους τους PS3 gamers, με τα μόνο ελαττώματα που βρήκα να είναι η μικρή συνήθεια που απαιτεί το Dpad, η ασυμβατότητα με PSTV (δεν του το χρεώνω ως δικό του ελάττωμα) και τα μικρά και άβολα start/select πλήκτρα. Ο βολικός σχεδιασμός που εφαρμόζει τέλεια στις παλάμες μαζί με τους βολικότερους αναλογικούς μοχλούς είναι αυτό που κερδίζει τελικά τον χρήστη.