Στα χέρια μας έχουμε το mid level headset της Razer που ακούει στο όνομα Razer Kraken USB. Τα Razer Kraken USB αποτελούν την φθηνότερη λύση της σειράς Kraken και παρόλο που κοστολογούνται περί τα 50€ και το μάτι μου πάντα έπεφτε στα μεγαλύτερα αδέρφια του (βλέπε Kraken Pro, Kraken 7.1 Chroma παρουσιάσεις των οποίων θα ακολουθήσουν), οφείλω να ομολογήσω πως εξεπλάγην θετικά, παρά τις υποχωρήσεις που γίνανε συγκριτικά με τα μεγαλύτερα μοντέλα.

Ξεκινώντας από την κατασκευή, έχουμε να κάνουμε με ένα εξολοκλήρου κατασκευασμένο από πλαστικό και συνθετικό δέρμα headset το οποίο «φορά» 32mm οδηγούς που καταλήγουν σε δερμάτινα μαλακά μαξιλαράκια. Εξωτερικά τα ear cups μοιάζουν με αυτά των Kraken 7.1, με το κυψελωτό πλέγμα και στη μέση να δεσπόζει το φωτιζόμενο πράσινο logo της Razer. Το headband είναι επενδυμένο και από τις δυο μεριές με δέρμα, ενώ στις άκρες του αυξομειώνεται το μέγεθος ανάλογα με το κεφάλι μας. Το δε μικρόφωνο προεξέχει και δεν κρύβεται κάπου εσωτερικά, αντί αυτού κινείται προς τα επάνω ώστε να κρύβεται και ταυτόχρονα να απενεργοποιείται. Η σύνδεση των ακουστικών σε PC/PS4 γίνεται πανεύκολα μέσω USB θύρας, το δε βάρος τους περιορίζεται στα 250 γραμμάρια.

Το φωτιζόμενο logo της Razer

Θα ξεκινήσω την παρουσίαση μου αναφορικά με την εμπειρία χρήσης με τα Razer Kraken USB και τις παρατηρήσεις μου, ενώ στη συνέχεια θα αναφερθώ στις επιδόσεις τους τόσο σε PC όσο και σε PS4. Αρχικά αξίζει να πω πως είχα στο παρελθόν κακή εμπειρία με την εφαρμογή Razer ακουστικών στο κεφάλι μου καθώς είχα τα Razer Kraken 7.1 και με πίεζαν τόσο στο κεφάλι και στα αυτιά που μετά από καιρό αναγκάστηκα να τα πουλήσω. Ευτυχώς με χαρά μου διαπίστωσα (σε όλα τα νέα Kraken που προανέφερα) πως πλέον τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται κάτι που ίσως δείχνει βελτίωση στην κατασκευή. Τα Razer Kraken USB εφαρμόζουν μια χαρά στο κεφάλι, αν και σφιχτά χωρίς όμως μεγάλη πίεση που να κουράζει, τόση όμως ώστε να γίνεται καλή απομόνωση των ήχων του γύρω περιβάλλοντος. Αυτό που παρατήρησα όμως και σε σύγκριση με τα Kraken Pro και 7.1 Chroma, είναι πως τα Razer Kraken USB έχουν αρκετά πιο περιορισμένη ανοχή όταν τα ανοίγετε προκειμένου να τα φορέσετε, δηλαδή το headband είναι αρκετά πιο σκληρό και δύσκαμπτο και δεν επιτρέπει υπερβολικές κινήσεις και τέντωμα των ear cups, κάτι που ίσως οδηγήσει μερικούς από υπερβάλλον ζήλο και έντονες κινήσεις στο να τα σπάσουν. Το mid level μοντέλο της Razer αναγκαστικά κάνει και άλλες υποχωρήσεις στον κατασκευαστικό τομέα, πέρα από τους μικρότερους drivers (32mm έναντι των 40mm στα υπόλοιπα Kraken και στα 50mm στα V2 μοντέλα που έρχονται), τα ear cups δεν διπλώνουν κατά τον κλασσικό σχεδιασμό της Razer ώστε να πιάνουν λιγότερο χώρο, το μικρόφωνο δεν κρύβεται εντός του αριστερού ear cup και το καλώδιο σύνδεσης είναι απλό και όχι braided. Βέβαια για να είμαστε ρεαλιστές όλα τα τελευταία συγχωρούνται, καθώς το Kraken 7.1 Chroma που έχει όλα τα παραπάνω έχει και διπλάσια τιμή.

Γενικότερα, έμεινα ικανοποιημένος από την κατασκευαστική ποιότητα των Razer Kraken USB, σκεπτόμενος φυσικά και την τιμή, το μόνο που με προβληματίζει είναι η σφιχτή κατασκευή τους και κατά πόσο ανοχή θα δείξουν τα πλαστικά του headband σε κάποια κακή ή άτσαλη χρήση.

Περνάω στις επιδόσεις του Razer Kraken USB στον ηχητικό τομέα, εκεί όπου νομίζω με κέρδισε το headset. Αν κατασκευαστικά οι υποχωρήσεις είναι εμφανείς, τότε ηχητικά η Razer φαίνεται πως θέλησε να διατηρήσει την καλή της φήμη. Χρησιμοποίησα τον τελευταίο μήνα τα Razer Kraken USB εκτεταμένα και με πολύωρη χρήση, τόσο σε PC όσο και σε PS4. Θα χωρίσω την εμπειρία μου σε δύο παραγράφους, ώστε να είναι ξεκάθαρες οι απόψεις μου ανάλογα με την χρήση σε PC ή PS4 κονσόλα.

Αρχικά σε PC, τα Razer Kraken USB κάνουν χρήση του Razer Synapse λογισμικού και πέρα από το customization του ήχου, προσφέρουν και 7.1 virtual surround ήχο. Από το Synapse επίσης μπορείτε να ανοιγοκλείσετε το φωτιζόμενο logo της Razer στα ear cups, ενώ μπορείτε να «παίξετε» και με τα equalizers. Φυσικά παρέχονται οι κλασσικές επιλογές για Bass Boost, Sound Normalization και επιλογές για ευκρίνεια στη φωνή μέσω μικροφώνου. Προσωπική μου συμβουλή είναι να ενεργοποιήσετε τα πάντα στις default τιμές ΕΚΤΟΣ από το Sound Normalization. Είδα πολλούς να αναρωτιούνται γιατί τα μπάσα τους δεν είναι καλά και η λύση που σας προτείνω είναι η παραπάνω. Το Sound Normalization «κόβει» τα μπάσα και γενικά τους δυνατούς θορύβους στον ήχο προκειμένου να εξισορροπήσει τα πράγματα, κάτι το οποίο όμως στους περισσότερους δεν αρέσει. Όσον αφορά τις επιδόσεις των Razer Kraken USB στα παιχνίδια πρέπει να αναφέρω πως τα δοκίμασα εκτενώς στο PC στα Titanfall 2, Battlefield 1, Gears of War 4, The Division και έμεινα αρκετά ικανοποιημένος από τις επιδόσεις τους. Τα μπάσα του στις εκρήξεις ήταν δυνατά και έντονα, καταλάβαινα τους γύρω αντιπάλους μου εκμεταλλευόμενος το 7.1 virtual surround, ενώ οι ομιλίες και η μουσική ήταν αρκούντως καθαρές. Ο ήχος τους είναι αρκετά δυνατός, αν και θα πρέπει η ένταση να είναι πάνω από το 80% για να βγάλει αυτό το κάτι παραπάνω. Δοκιμαστικά, στο 100% της έντασης τους ο ήχος είναι σαφώς έντονος αλλά ανεκτός και το μπάσο κάνει το εσωτερικό των ear cups να τρέμει από την ένταση! Συγκριτικά με το σχεδόν διπλάσιας τιμής Kraken 7.1 Chroma, τα Razer Kraken USB είναι σαφώς πιο αδύναμα στον ήχο βέβαια, διαπίστωσα πως η ένταση του 100% των Razer Kraken USB αντιστοιχούσε το 75%-80% της έντασης των Kraken 7.1 Chroma.

dsc00422

Παρόμοιες φυσικά ήταν και οι επιδόσεις του headset κατά την σύνδεση του στο PS4. Η Razer άλλωστε αναφέρει πως τα Razer Kraken USB είναι συμβατά με το PS4 και η διασύνδεσή τους γίνεται πανεύκολα μέσω USB. Η χειρισμός τους γίνεται μέσα από το λειτουργικό της κονσόλας κρατώντας πατημένο για λίγα δευτερόλεπτα το PS button, από όπου μπορείτε να αυξομειώσετε την ένταση του ήχου, να ανοιγοκλείσετε το μικρόφωνο και να επιλέξετε αν θέλετε να ακούτε όλους τους ήχους στο headset ή μόνο της ομιλίες αν είστε σε chat. H ενασχόληση μου στο PS4 είχε να κάνει με τα Battlefield 1, Modern Warfare Remastered, Hitman και Steep, μένοντας το ίδιο ικανοποιημένος όπως και στο PC. Εδώ βέβαια δεν έχουν 7.1 virtual surround ήχο, αλλά απλό stereo. Οι εκρήξεις στο Battlefield 1 έκαναν το μπάσο να «κλωτσάει», το σφυρίγματα από τις σφαίρες που περνούσαν δίπλα μου ακουγόταν ξεκάθαρα, ενώ στο Steep με εντυπωσίασε το πως σφύριζε ο ήχος του ανέμου στα αυτιά μου όταν κατέβαινε τις πλαγιές με συνοδεία μουσικής. Γενικά η απόδοση τους είναι παρόμοια με αυτή σε PC, ενώ και εδώ φαίνεται πως τα Razer Kraken USB είναι πιο αδύναμα σε ένταση σε σχέση με τα υπόλοιπα Kraken, καθώς πολλές φορές είχα στο τέρμα τον ήχο, χωρίς να με ενοχλεί ιδιαίτερα. Αν κάτι ίσως σας ενοχλήσει στο PS4 είναι φυσικά το καλώδιο λόγω USB, αν κάθεστε δηλαδή σε μεγάλη απόσταση από την TV σας, τότε ίσως αναγκαστείτε να μετακινηθείτε κάτι που φυσικά θα συνέβαινε με οποιοδήποτε USB headset.

dsc00430

Τελευταίο άφησα το μικρόφωνο, για το οποίο είχα ακούσει μέτριες κριτικές και πραγματικά ίσως ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα. Όπως προείπα, το μικρόφωνο δεν κρύβεται μέσα σε κάποιο ear cup, αντί αυτού σηκώνεται και χαμηλώνει κατά βούληση. Τόσο στο PS4 όσο και σε PC, όταν φέρεται το μικρόφωνο στην κάτω θέση, μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα, ενώ όταν το ανεβάσετε στην πάνω θέση τότε το μικρόφωνο αυτόματα απενεργοποιείται. Απλός, γρήγορος και εύκολος μηχανισμός για να κάνετε mute το μικρόφωνο, χωρίς να μπλέκεστε σε μενού κτλ, βέβαια αισθητικά σίγουρα χαλάει κάπως την εμφάνιση του headset αλλά είπαμε, έπρεπε να κρατηθεί και χαμηλά το budget. Όσον αφορά την ποιότητα του μικροφώνου, η εμπειρία μου μαζί του ήταν άκρως θετική. Μιλάμε για ένα unidirectional μικρόφωνο (λαμβάνει ήχο δηλαδή μόνο από την μία πλευρά που μιλάτε) και οι επιδόσεις ήταν σχεδόν άριστες για το επίπεδο τιμής του. Βοηθά πολύ η σύνδεση με USB στην ποιότητα που μεταφέρεται η φωνή, ενώ απουσιάζει το hissing που υπάρχει στις αναλογικές 3.5 jack συνδέσεις και αν είστε σε ένα δωμάτιο με ησυχία τότε θα ακούγεστε πεντακάθαρα. Αναφέρω ήσυχο δωμάτιο γιατί το μικρόφωνο δε διαθέτει ambient noise cancellation οπότε και λαμβάνει και τριγύρω ήχους που τυχόν έχετε, ενώ κάνει και ελαφρύ popping όταν μιλάτε, όσο και αν προσπάθησα να βρω την καλύτερη απόσταση από το στόμα μου. Βέβαια, noise cancellation και λοιπά φίλτρα μην τα περιμένετε από κανένα headset που κοστίζει 100€ και κάτω, απλά τα αναφέρω ως διαπιστώσεις. Από κει και πέρα το μικρόφωνο γράφει πολύ καλά φωνή, σε σημείο που να είναι συγκρίσιμο μεν, αλλά αρκετά πιο αδύναμο δε, με το ψηφιακό μικρόφωνο του Kraken 7.1 Chroma. Για του λόγου το αληθές προχώρησα σε ένα τεστ, όπου δοκιμάζω τα μικρόφωνα των Kraken USB, Kraken Pro, Kraken 7.1 Chroma και Hammerhead Pro V2, ώστε να ακούσετε τις διαφορές οι ίδιοι με τα αυτιά σας. Για την ιστορία, οι ηχογραφήσεις έγιναν με το Audacity σε 48.000ΗΖ, χωρίς την παραμικρή επεξεργασία και χωρίς κανένα φίλτρο, απευθείας από το μικρόφωνο του εκάστοτε headset.

Κλείνοντας, ως σύνολο τα Razer Kraken USB για 50€ δεν απογοητεύουν στο ελάχιστο και αποτελούν μια καλή και τίμια mid-range πρόταση της Razer. Με καλή σχέση τιμής/απόδοσης, 7.1 virtual surround στο PC μέσω Synapse, απροβλημάτιστη συνεργασία και συμβατότητα με το PS4, πολύ καλό μικρόφωνο και ελαφριά κατασκευή 250 γραμμαρίων, είναι ελαφρώς αδύναμα στην ένταση σε σχέση με τα υπόλοιπα (και ακριβότερα) Kraken, ενώ η σφιχτή κατασκευή και η μικρή ανοχή στο headband ίσως αποτελέσει πρόβλημα για αρκετούς.