Platform: PS4, PC, XboxOne
Publisher: DotEmu
Developer: Pasta Games
Κυκλοφορία: 19/04/2016

Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 80, όπου σαν πιτσιρίκια περνούσαμε ώρες στα ηλεκτρονικά ή ουφάδικα (ναι ξέρω «απαγορευόταν» η είσοδος σε άτομα κάτω των 18) κάποια arcades τραβούσαν τον κόσμο και έπρεπε να περιμένεις στην ουρά για να παίξεις. Ένα από αυτά ήταν το Pang που είχε κυκλοφορήσει από τη Capcom και γνώρισε μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε όλες σχεδόν τις κονσόλες της εποχής και τους υπολογιστές. Ακολούθησαν άλλες δύο συνέχειες, ενώ στο χώρο του PlayStation το απολαύσαμε ως Super Pang Collection που περιείχε και τα τρία παιχνίδια στο PS One. Τα χρόνια πέρασαν, οι αναμνήσεις έμειναν και η DotEmu σε συνεργασία με την Pastagames αποφάσισαν να αναβιώσουν την αγαπημένη σειρά. Ως παίκτης που είχα περάσει αρκετές ώρες στο Pang η είδηση μου προκάλεσε το ενδιαφέρον και επιτέλους έφτασε η ώρα μετά από αρκετά χρόνια να ξανασχοληθούμε με το Pang Adventures να έχει μόλις κυκλοφορήσει για το PlayStation 4.

Σαν να μη πέρασε μια μέρα...
Σαν να μη πέρασε μια μέρα…

Το σενάριο έχει να κάνει με εξωγήινη εισβολή στη γη και πιο συγκεκριμένα στα νησιά Bora Bora, όπου και ένα hovercraft έχει σκεπάσει τον ουρανό. Κάπου εδώ είναι η ώρα για τους αδερφούς Pang να επιστρέψουν στην ενεργό δράση και να αντιμετωπίσουν την απειλή. Πρωτοτυπία μηδέν, αλλά αυτό που μετράει είναι το απλό και εθιστικό arcade gameplay. O σκοπός του παιχνιδιού απλός, καθώς σε κάθε επίπεδο φούσκες πέφτουν από τον ουρανό και σε μια μάχη με το χρόνο πρέπει να τις σκάσουμε με τα όπλα μας. Βρισκόμαστε στο κάτω μέρος της οθόνης και οι φούσκες όταν τις πυροβολάμε χωρίζονται σε μικρότερες μέχρι να τις εξαφανίσουμε όλες. Αν μας ακουμπήσουν τότε χάνουμε και φτου και από την αρχή. Το παιχνίδι μπορεί να παιχθεί με έναν παίκτη ή co op με δύο άτομα και φυσικά η δεύτερη επιλογή είναι πιο διασκεδαστική και ευκολότερη δοκιμασία.

Γέμισε η οθόνη μπάλες
Γέμισε η οθόνη  θανατηφόρες φούσκες

Η κεντρική ιδέα έχει παραμείνει αυτούσια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν έκαναν και πετυχημένα μάλιστα τη προσπάθεια τους να προσθέσουν νέα στοιχεία στο gameplay. Πολύ σωστά επιχειρούν να δώσουν μεγαλύτερη ποικιλία και αυτό το πετυχαίνουν με το νέο μεγάλο σε αριθμό οπλοστάσιο που μας περιμένει. Shotguns, machine guns, φλογοβόλα μέχρι και αστεράκια ninja είναι διαθέσιμα όσο προχωράτε και βοηθάνε τα μέγιστα, καθώς και τα levels δυσκολεύουν. Ταυτόχρονα έχουμε και κάποια νέα εμπόδια όπως οι ηλεκτροφόρες φούσκες, που όταν τις χτυπάμε μια δέσμη ηλεκτρισμού απελευθερώνεται και θα πρέπει γρήγορα να φύγουμε, εκτός και αν έχουμε το κατάλληλο πιστόλι που εξουδετερώνει και τον ηλεκτρισμό.

Για πρώτη φορά έχουμε και boss fights
Για πρώτη φορά έχουμε και boss fights

Kαι αν στα αρχικά levels το παιχνίδι έχει να κάνει μόνο με μπαμ μπουμ και να προλάβουμε να σκάσουμε τις φούσκες, η κατάσταση αλλάζει παρακάτω και θα πρέπει να βάλουμε και λίγο σκέψη. Από ποια θέση να χτυπήσουμε, τι όπλο και power up να χρησιμοποιήσουμε όλα θα παίξουν το ρόλο τους και η προσέγγιση του βαράω και ότι βγει θα σας οδηγήσει σε άφθονα game over. Νέα εισαγωγή στη σειρά Pang είναι τα boss fights που δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αν εξαιρέσει κανείς τη τελική μάχη, αλλά σίγουρα είναι κάτι θετικό που σπάει τη μονοτονία. Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα θα λέγαμε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, με όμορφα πολύχρωμα γραφικά και background. Στο soundtrack κυριαρχεί η techno μουσική, ενώ οι μελωδίες αλλάζουν ανάλογα με τη περιοχή που βρίσκεστε στο χάρτη.

Panic mode όνομα και πράγμα
Panic mode όνομα και πράγμα

Πάμε τώρα στα διαθέσιμα modes που κατ εμέ είναι ένα από τα προβλήματα του παιχνιδιού, καθώς δεν υπάρχει άφθονο περιεχόμενο. Το βασικό Tour Mode περιέχει 90 levels που χωρίζονται σε 6 διαφορετικές περιοχές πάνω στο πλανήτη και στο τέλος υπάρχουν και έξι boss fights. Μου πήρε περίπου τέσσερις ώρες για να το τελειώσω και αυτό είναι απαραίτητο για να ξεκλειδωθεί το Score mode που στην ουσία είναι το ίδιο αλλά ξεκινάτε τη περιήγηση σας με μόλις τρεις ζωές. Πρόκειται για αναβίωση του ηλεκτρονικού, όπου και εκεί ξεκινούσες με περιορισμένες ζωές και προσπαθούσες να φτάσεις μέχρι το τέλος. Τέλος στο Panic mode ξεκινάς με τρεις ζωές και προσπαθείς να επιβιώσεις για όσο χρόνο παραπάνω γίνεται. Η οθόνη γεμίζει φούσκες και το έργο μόνο εύκολο δεν είναι για να ανέβουμε τα levels. Σίγουρα θα περίμενα και κάτι παραπάνω από διαθέσιμες επιλογές, καθώς ναι μεν το παιχνίδι είναι άκρως εθιστικό και διασκεδαστικό, αλλά μόλις το τελειώσεις δεν υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να επιστρέψεις.

Μεγάλο το ταξίδι
Μεγάλο το ταξίδι

Εντύπωση μου προκάλεσε και το γεγονός ότι δεν υπάρχει online multiplayer παρά μόνο local co op. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε, αλλά σίγουρα χτυπάει άσχημα εν έτη 2016 να μη μπορείς να παίξεις online σε ένα παιχνίδι που έχει να δώσει στο co op. Ένα ακόμα σημείο που μας τα χάλασε η DotEmu είναι η απουσία έκδοσης PS Vita και ενώ το παιχνίδι κυκλοφόρησε και στα κινητά. Παίζοντας μέσω remote play και όπως και στα περισσότερα indies το Pang Adventures ταιριάζει καλύτερα σε φορητή έκδοση. Υπάρχει η δήλωση βέβαια ότι αν το παιχνίδι πουλήσει καλά θα το μεταφέρουν και στο PS Vita, οπότε ας αφήσουμε ένα παράθυρο ανοικτό.

Κλείνοντας και ως μεγάλος fan του αρχικού παιχνιδιού θα έλεγα ότι η DotEmu έκανε εξαιρετική δουλειά. Κράτησε τη πετυχημένη arcade φόρμουλα προσθέτοντας και τις απαραίτητες μοντέρνες πινελιές κάνοντας το Pang Adventures ένα πετυχημένο reboot της σειράς. Όσοι είστε αρκετά παλιοί και ξοδέψατε ώρες στο Pang καλά θα κάνετε να το αγοράσετε, ενώ και όσοι ψάχνεστε για ένα arcade παιχνίδι με πολύ καλό local co op θα σας συνιστούσα να του ρίξετε μια ματιά.