Platform: PS4 (tested), PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC
Publisher: Bandai Namco Entertainment
Developer: Bandai Namco Entertainment, Ganbarion
Διάθεση: Bandai Namco Hellas
Κυκλοφορία: 15/03/2019

Νομίζουμε ότι έχουμε πει πολλάκις φορές, πως τα anime και manga δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον θρυλικό Son Goku με το Dragon Ball ή τον καπετάνιο Ντρέικ (όπως τον μάθαμε στην χώρα μας) aka Luffy και το One Piece. Αυτή την φορά όμως θα αφήσουμε στην άκρη τον δημιουργό του Dragon Ball Akira Toriyama και θα ξεκινήσουμε μια περιπέτεια σε άγνωστα νερά με τον Luffy και τον δημιουργό του, Eiichiro Oda. Ο πασίγνωστος πειρατής με το ψάθινο καπέλο, απόγονος της πασίγνωστης οικογενείας των Monkey D. και μαζί με το πλήρωμά του που ακούει στο όνομα Straw Hat Pirates (πειρατές του ψάθινου καπέλου), αναζητούν τον κρυμμένο θησαυρό του εξίσου θρυλικού βασιλιά πειρατή, Roger Gol D.. Φέτος, η σειρά, κλείνει 20 χρόνια προβολών και η Bandai Namco μαζί με την Ganbarion στην ανάπτυξη του τίτλου, θέλησαν να το γιορτάσουν (πέρα από το Jump Force που είχαμε τον προηγούμενο μήνα) και σειρά παίρνει το One Piece: World Seeker. Φυσικά, όταν μιλάμε για anime, πάντα έχουμε μια μικρή επιφύλαξη στο πίσω μέρος του μυαλού μας, καθώς πλαισιώνονται στις πολύ μέτριες κυκλοφορίες με διάφορες εξαιρέσεις φυσικά.

Έτσι λοιπόν ξεκινάμε να σας αφηγηθούμε λίγο την ιστορία αλλά όχι όλη καθώς δεν θέλουμε να σας χαλάσουμε την χαρά με spoilers. Tο πλήρωμά μας βρίσκεται στο Prison Island με την ιπτάμενη φυλακή του, ψάχνοντας έναν θησαυρό ο οποίος εν τέλει είναι παγίδα και ο Luffy συλλαμβάνεται. Για την ακρίβεια, η ιστορία μας ξεκινάει με ένα πανέμορφο cinematic από την εν λόγω φυλακή, όπου οι Straw Hats ανοίγουν ένα άδειο θησαυροφυλάκιο και αποφασίζουν τελικώς φύγουν από το Prison Island. Εδώ, σε αυτό το σημείο ξεκινά και η βασική ιστορία του παιχνιδιού, όπου συναντάμε και τον έναν από τους δύο original χαρακτήρες (δια χειρός Oda), τον Warden Isaac, ο οποίος φυσικά θα προσπαθήσει να τους σταματήσει. Μετά από μια βουτιά στο κενό και την απόδραση τους, τα μέλη του πληρώματος καταλήγουν διασκορπισμένα και εσείς, ως Luffy, με τη βοήθεια της Jeanne, μιας νεαρής κατοίκου και ηγετικό μέλος του Anti-Navy faction του νησιού, θα πρέπει να τους συγκεντρώσετε και να σταματήσετε ένα καλά στημένο πολιτικό παιχνίδι που περιλάμβανε εξαρχής και εσάς.

Περνώντας στα του gameplay, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο τίτλος εντάσσεται στα action adventure open world. Έτσι καταλαβαίνεται πως το έργο σας αν θέλετε να ξεζουμίσετε το παιχνίδι δεν θα είναι εύκολο καθώς το grinding πάει σύννεφο. Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος, με εξερεύνηση στις περισσότερες περιοχές, πολλά side quests και πολλά υλικάαντικείμενα για συλλογή. Ο Luffy εξελίσσεται σαν χαρακτήρας κατά την διάρκεια, αντιμετωπίζοντας τους Λιμενοφύλακες, τους φρουρούς της φυλακής αλλά και κάποια bosses που σας την έχουν στημένοι σε διάφορα σημεία. Επίσης, ολοκληρώνοντας τις επιμέρους αποστολές του παιχνιδιού, σας επιφέρουν skill points, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκλειδώσετε νέες ικανότητες, που θα σας φανούν πολύ χρήσιμα τόσο στην εξερεύνηση του νησιού, αλλά και για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια της μάχης. Συνεχίζοντας, θα πρέπει να γνωρίζετε, πως όταν συγκεντρώσετε ξανά το πλήρωμά σας, θα πρέπει βελτιώσετε τη σχέση σας μαζί τους αλλά και με τους νέους χαρακτήρες που εισάγει το παιχνίδι. Η εν λόγω προσθήκη, φέρει την ονομασία Karma, όπου μέσα από αυτήν «χτίζετε» τη σχέση σας με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, ξεκλειδώνετε νέες αποστολές και special βίντεο με ξεχωριστές σκηνές. Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως δεν θα πρέπει να εντάξετε την ιστορία κάπου μέσα στο anime, ασχέτως που είναι γραμμένη από τον ίδιο δημιουργό, καθώς πρόκειται για non cannon storyline. Στα των επιθέσεων, παρότι έχουμε δύο διαφορετικά fighting styles να επιλέξουμε, το πιο ταχύ Kenbunshoku/Observation Haki και το πιο αργό, αλλά δυνατότερο Busoshoku/Armament Haki και ένα μεγάλο skill tree να εξελίξουμε, θα ήταν ανόητο να μη χρησιμοποιείτε μόνο το παντοδύναμο και εύχρηστο Gomu-Gomu no Bazooka. Με αυτό, θα εξολοθρεύετε τους αντιπάλους σας πολύ γρήγορα και οι φορές είναι ελάχιστες που θα δυσκολευτείτε και κυρίως προς το τέλος. Μια που αναφερθήκαμε στους εχθρούς, να σας ενημερώσουμε και για 2 τραγικά πράγματα μέσα στο παιχνίδι. Το ένα είναι ότι τα μοντέλα των εχθρών είναι μετρημένα στα δάχτυλα και φέρουν τον αριθμό 2 αλλά και η A.I. των ίδιων των εχθρών είναι τραγική ως προς τα εσάς. Όταν θα θέλετε π.χ να χρησιμοποιήσετε το stealth στοιχείο και να κρυφτείτε για να μην σας δουν οι εχθροί σας ακόμα και αν η απόσταση είναι αρκετά μακρινή, ένα βλέμμα να ρίξουν πάνω σας, το rage τους θα ανέβει και θα αρχίσουν να σας κυνηγάνε χωρίς σταματημό. Συνολικά αν θελήσετε να τα δείτε όλα, τότε στη normal δυσκολία το παιχνίδι θα σας κρατήσει απασχολημένους γύρω στις 15-20 ώρες.

Όσον αφορά τα side quests, ναι, είναι πάρα πολλά, αλλά δυστυχώς και αυτά με την σειρά τους είναι αρκετά επαναλαμβανόμενα. Τι εννοούμε; Δεν γίνεται όπως και να το κάνουμε σε κάθε δευτερεύουσα αποστολή να μας ζητάνε να πάμε να συναντήσουμε τον Χ στο τάδε σημείο ή να συγκεντρώσουμε τόσα υλικά από το Χ φυτό. Έως ένα σημείο το καταλαβαίνουμε ότι ναι μεν πρέπει να υπάρχουν αυτές οι αποστολές αλλά όχι να είναι συνεχόμενες και μόνο αυτές καθ’ αυτές. Επιπλέον, ο χάρτης δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία όσον αφορά στο επίπεδο εξερεύνησης. Τόσο τα σεντούκια, όσο και τα διάφορα αντικείμενα προς συλλογή εμφανίζονται τόσο στο mini-map όσο και στον κανονικό χάρτη, αναιρώντας την προσπάθεια να ψάξουμε στα πιο απίθανα σημεία με σκοπό την ολοκλήρωση των side quests του παιχνιδιού. Φυσικά, για να μην βγάλουν τα πόδια σας φουσκάλες που λέμε, το fast travel υπάρχει για να σας γλυτώσει πολλά χιλιόμετρα και ώρες αλλά δεν παύει όλο αυτό, να αποτελεί μια επίπονη και κουραστική διαδικασία μετά από ώρες, κάτι που θα σας αναγκάσει να ασχοληθείτε είτε μόνο με την βασική ιστορία είτε να αλλάξετε παιχνίδι στο σύστημά σας. Κλείνοντας το κομμάτι του gameplay, όσοι ελπίζετε πως θα έχετε στην κατοχή σας και κάποιο άλλο μέλος των πειρατών του ψάθινου καπέλου, μάλλον σας γελάσανε. Ο μοναδικός playable χαρακτήρας, είναι δυστυχώς ο Luffy κάτι που αν δεν γινόταν, ίσως και να πρόσθετε ώρες διασκέδασης στον τίτλο. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα του One Piece: World Seeker, θα ξεκινήσουμε λέγοντας πως το παιχνίδι χρησιμοποιεί την Unreal Engine 4 με τον πιο ιδανικό τρόπο που έχουμε δει σε πρόσφατο παιχνίδι της Bandai Namco και το αποτέλεσμα την δικαιώνει καθώς τόσο το background όσο και τα cel shaded γραφικά του ξεχωρίζουν στον τίτλο κατά πολύ. Εκεί που έχουμε ενστάσεις όμως είναι τόσο στην κάμερα όσο και στον ήχο. Πολλές φορές αρνείται να συνεργαστεί και να στραφεί στο επιθυμητό σημείο, κάνοντας την περιήγησή μας στον κόσμο του παιχνιδιού προβληματική. Επίσης, στον ηχητικό τομέα, δε μπορούμε να κρύψουμε ούτε την απογοήτευσή μας που δεν έχουμε full voice acting, παρά μόνο σε επιλεγμένα cutscenes, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε και γιατί έγινε αυτό σαν επιλογή. Η μουσική επένδυση είναι αδιάφορη και πολλές φορές απούσα, αν και μπορείτε να επιλέξετε manually να παίξει οποιοδήποτε κομμάτι του soundtrack, όποτε το επιθυμείτε.

Καλό μεσημεράκι σε όλους!

Συνοψίζοντας, η νέα περιπέτεια του Luffy στον ανοιχτό κόσμο, δεν αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις δυστυχώς. Πολλά προβλήματα, παρά τις προσδοκίες που είχαμε. Οι επαναλαμβανόμενες αποστολές, οι πανομοιότυποι εχθροί παντού, η μη ύπαρξη διαλόγων στον ηχητικό τομέα, προβληματική κάμερα και η διάσπαση των μελών του πληρώματος του Luffy όπου μπορούν και μόνοι τους να έρθουν να σας βρουν λόγω των δυνάμεων ο καθένας τους ξεχωριστά, κατατάσσει το παιχνίδι σε πολύ low profile με συνέπεια και οι fans της σειράς να μην θέλουν να ασχοληθούν. Ίσως αυτή είναι και η αρχή για κάτι νέο. Ίσως η ομάδα ανάπτυξης καταφέρει να διορθώσει τα ατοπήματα της, δίνοντας στο μέλλον ποιοτικότερες περιπέτειες με πρωταγωνιστή τον Monkey D. Luffy. Το θέμα είναι όμως ένα… Είναι αρκετό αυτό ή θα πρέπει να αλλάξει εντελώς το είδος σαν παιχνίδι;