Platform: PS4, PC, Xbox One
Publisher: Capcom
Developer: Capcom
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 12/12/2017

Okami. Ένα παιχνίδι του PS2 (2006) με απογοητευτικές πωλήσεις, αλλά με μεγάλη κριτική αποδοχή και αγάπη από όσους το έπαιξαν. Η Capcom προχώρησε σε αρκετές επανακυκλοφορίες λόγω των πωλήσεων (και πολύ καλά έκανε) ώστε να αποκτήσει περισσότερο κοινό. Όντας στην κατηγορία αυτών που δεν το έπαιξαν ποτέ, είχα αρκετό ενδιαφέρον να δω περί τίνος πρόκειται, μια και από ό,τι είχα δει το artstyle ήταν πανέμορφο. Επίσης, η Ιαπωνία γενικά μου αρέσει (μυθολογία, anime κτλ.), οπότε είχα πολλούς λόγους να θέλω να παίξω αυτό το παιχνίδι. Σε αυτό το σημείο να πω (αν δεν είναι ήδη προφανές) ότι σε όποιον δεν αρέσουν οι ιαπωνικές παραδόσεις και μυθολογίες το Okami μάλλον δεν είναι το παιχνίδι που ψάχνατε. Προχωράμε λοιπόν να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Βρισκόμαστε στη γη της Ιαπωνίας, 100 χρόνια μετά τη νίκη του άσπρου λύκου Shiranui και του πολεμιστή Nagi ενάντια στον δαίμονα Orochi. Ο δαίμονας ελευθερώνεται και πάλι και φέρνει την κατάρα στην περιοχή, από την οποία απορροφάται ζωή. Η προστάτιδα του χωριού Sakuya καλεί την θεά του ήλιου Amaterasu, ως μετενσάρκωση του Shiranui, ώστε να ξαναφέρει τη ζωή στη γη. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, από την άποψη ότι είναι σαν ιαπωνικός μύθος και οι χαρακτήρες είναι συμπαθητικοί και κωμικοί. Αν και γενικά είναι ανάλαφρο, το διακρίνει μία ωριμότητα και φυσικά αισθητική.

Απ’ότι καταλαβαίνετε τα γραφικά δεν είναι ο λόγος που θα παίξετε ένα παιχνίδι του PS2, όμως μπορώ να πω ότι το Okami πραγματικά έχει ένα από τα πιο όμορφα (για να μην πω το πιο όμορφο) artstyle που έχω δει ποτέ σε παιχνίδι, πόσο μάλλον για εποχή PS2. Για την ηλικία του μπορώ να πω ότι ο οπτικός τομέας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και ως συνήθως τα cel-shaded γραφικά συμβάλλουν σε αυτό.

Το gameplay αποτελείται από πολλά στοιχεία, κυρίως δράσης, platforming και puzzle. Η μάχη αποτελείται κυρίως από απλά combos, ενώ σημαντική είναι και η χρήση της Celestial Brush, με την οποία μπορείτε να κάνετε ζημιά στους εχθρούς με διάφορους τρόπους. Η μάχη σε γενικά πλαίσια είναι ικανοποιητική, αν και απλοϊκή λόγω και της εποχής του. Για αυτό το λόγο, καταντάει λίγο κουραστική, αφού το παιχνίδι διαρκεί πολλές Βέβαια η μάχη δεν είναι το μόνο πράγμα που το Okami δίνει έμφαση. Το platforming και τα puzzles είναι επίσης συχνά στη διάρκεια του παιχνιδιού και είναι ευχάριστα, εφόσον δίνουν και ποικιλία. Επίσης, υπάρχουν αρκετά side quests με διάφορα objectives που δεν κουράζουν.

Η Celestial Brush χρησιμοποιείται επίσης ως mechanic για να φτιάξετε δρόμους, να ξεπεράσετε εμπόδια ή να λύσετε γρίφους μέσα στο παιχνίδι.  Από τα main και side quests, καθώς και από άλλες πράξεις όπως ταΐζοντας ζώα παίρνετε Praise, πόντους τους οποίους χρησιμοποιείτε για να αναβαθμίσετε στατιστικά, ζωή και μελάνι. Η χρήση της Celestial Brush παραμένει κάτι πρωτότυπο ακόμα και σήμερα, ενώ προσδίδει ιδιαίτερη αισθητική και ποικιλία στο παιχνίδι. Το soundtrack επίσης συμβάλλει πολύ στην παραδοσιακή ιαπωνική ατμόσφαιρα, με ήχους που μας κάνει να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μέσα στο παιχνίδι. Τέλος, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει κάποιον, είναι ότι οι χαρακτήρες δε μιλάνε, αλλά »μουρμουρίζουν».

Το Okami είναι ένα πρωτότυπο και πανέμορφο παιχνίδι που σίγουρα όμως δεν είναι για όλους. Η μάχη του ίσως να μην είναι το δυνατό του σημείο, όμως στους υπόλοιπους τομείς, ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό, υπερτερεί έναντι πολλών παιχνιδιών, ακόμα και σημερινών. Όσοι το έχετε παίξει στο παρελθόν δε χάνετε κάτι να το θυμηθείτε σε HD, ενώ το θεωρώ must για κάποιον που του αρέσει η ιαπωνική μυθολογία και αισθητική. Αν από την άλλη θέλετε κάτι που στηρίζεται περισσότερο στη δράση, τότε το Okami δεν είναι για εσάς. Είναι ένα παιχνίδι ανάλαφρο που στηρίζεται πολύ στην ατμόσφαιρα και τη φύση. Αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα με τα παραπάνω ή θέλετε κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε το και δε θα χάσετε.