Η επιτυχία του brand του PlayStation ανέκαθεν στηριζόταν στα δυνατά exclusives είτε αυτά προέρχονταν από τα studio της Sony είτε από third party developers. Εξαίρεση δεν αποτελεί και η τρέχουσα γενιά και από τη πρώτη θέση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, όλα γίνονται πιο εύκολα πλέον. Ήδη το 2017 έχει ξεκινήσει εκπληκτικά για το PlayStation 4  με μεγάλο αριθμό από ποιοτικούς αποκλειστικούς τίτλους όπως τα Yakuza 0, Nioh, Horizon Zero Dawn, Nier Automata, Gravity Rush 2 και Persona 5 και η συνέχεια προβλέπεται ακόμα καλύτερη. Τι γίνεται όμως για το υπόλοιπο του 2017 που και ο ανταγωνισμός θα προσπαθήσει να μεγαλώσει το κομμάτι του από τη πίτα με το Xbox Scorpio και το Switch να πουλάει αρκετά καλά και τη Nintendo να μη θέλει να επαναληφθούν φαινόμενα WiiU.

uncharted_the_lost_legacy_4k-1920x1200

Το καλοκαίρι πρόκειται παραδοσιακά για μια περίοδο ξηρασίας και δε περιμένουμε πολλά πράγματα, αν και έχουμε ένα δυνατό χαρτί που δεν είναι άλλο από Crash Bandicoot N.Sane Trilogy και φυσικά το Uncharted: The Lost Legacy που αν και ξεκίνησε σαν ένα standalone DLC τελικά είναι κάτι παραπάνω. Βέβαια περιμένουμε ανακοινώσεις και εκπλήξεις από τη Sony στη διάρκεια της Ε3 και αυτές θα αφορούν κυρίως software, καθώς μετά τη περσινή κυκλοφορία του PS4 Pro και του PS VR δεν υπάρχουν πιθανότητες να παρουσιαστεί κάτι καινούριο στον τομέα του hardware. Τώρα το θέμα είναι τι θα υπάρχει στο πρόγραμμα για το κρίσιμο τετράμηνο από το Σεπτέμβρη και μέχρι το τέλος του έτους, όπου συνήθως κυκλοφορούν οι μεγαλύτεροι τίτλοι της χρονιάς. Γνωρίζουμε ότι το Gran Turismo Sport είναι μέσα στις μεγάλες κυκλοφορίες του 2017 και λογικά και το Spiderman της Insomniac και από εκεί και πέρα υπάρχουν τα ερωτηματικά. Detroit: Become Human της Quantic Dream και Dreams της Media Molecule είναι αποκλειστικοί τίτλοι που δε γνωρίζουμε ακόμα πότε θα κυκλοφορήσουν και το πιθανότερο είναι να πάνε για το 2018, λόγω του ότι είναι νέες IP και μπορεί να χαθούν ανάμεσα στο καταιγισμό των μεγάλων κυκλοφοριών. Days Gone, Death Stranding, The Last of Us Part II είναι σίγουρο ότι θα αργήσουν αρκετά και το μεγάλο ερωτηματικό είναι το God of War. Ενώ οι ενδείξεις έδειχναν ότι αυτός θα ήταν ο μεγάλος αποκλειστικός τίτλος της Sony για τη περίοδο των εορτών του 2017, τελικά μπορεί η Sony να ακολουθήσει την τακτική του 2016 που αποδείχθηκε επιτυχημένη και ο πολυαναμενόμενος τίτλος να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2018 με βάση και τη φετινή άκρως πετυχημένο παράδειγμα του Horizon Zero Dawn.

gran turismo sport

Να θυμίσουμε ότι ο μόνος αποκλειστικός τίτλος των εορτών του 2016 ήταν το The Last Guardian, που φυσικά δεν είναι του μεγέθους ενός GOW, Uncharted ή Gran Turismo. Παρόλα αυτά τα bundles με το Uncharted 4 και το Call of Duty Infinite Warfare και οι πολύ καλές τιμές τους έκαναν τη δουλειά και πούλησαν σε μεγάλες ποσότητες. Φυσικά και η Sony έχει προετοιμαστεί για το παραπάνω σενάριο κλείνοντας συμφωνίες marketing για τους περισσότερους «καυτούς» third party τίτλους του 2017. Star Wars Battlefront 2, Call of Duty: WWII, Red Dead Redemption 2 και Destiny 2 είναι κάποια από τα φετινά μεγαθήρια και η Sony εμπλέκεται σε όλα με πιθανά bundles που θα ξεπουλήσουν τη περίοδο των εορτών. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και με το φημολογούμενο Assassin’s Creed: Origins στα πρότυπα της συμφωνίας του 2015 για το Assassin’s Creed Syndicate. Πακέτα θα εμφανιστούν και με τα Horizon Zero Dawn, Gran Turismo Sport και Uncharted: The Lost Legacy, ενώ η κίνηση που αναμένεται είναι η πτώση τιμής τόσο του PS4 Pro όσο και του PS4 Slim. Τώρα εάν αποφασίσουν να ρίξουν και το God of War στη μάχη τη περίοδο των εορτών λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού αυτό θα φανεί κατά τη διάρκεια της Ε3 όταν και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες κυκλοφορίας.

Spider-Man-PS4

Συνοψίζοντας το πιθανότερο σενάριο είναι και φέτος η Sony να στηριχτεί κατά κύριο λόγο στις συμφωνίες με τις third party εταιρίες και λιγότερο στα δικά της δυνατά χαρτιά. Από τη θέση του οδηγού δε χρειάζονται και πολλά ρίσκα και το περσινό παράδειγμα με το καλύτερα κατανεμημένο πρόγραμμα κυκλοφοριών καθ όλη τη διάρκεια του έτος μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για το μέλλον. Εσείς τι γνώμη έχετε για όλα τα παραπάνω; Ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της Sony; Περιμένουμε τις απόψεις σας στα σχόλια παρακάτω.