Μέσα από άρθρο του Wired μαθαίνουμε πως ο Mark Cerny έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για ουκ ολίγα πράγματα που αφορούν το «επερχόμενο next-gen PlayStation» όπως το αποκάλεσε. (Για λόγους ευκολίας θα το ονομάζουμε PS5).

Η νέα αυτή κονσόλα δε θα είναι απλά μια αναβάθμιση του PS4 Pro. Αλλά κάτι καινούριο που κατασκευάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια.

Από τα χείλη του Mark Cerny μαθαίνουμε πως το PS5 ΔΕΝ θα κυκλοφορήσει το 2019 και πολλά studio εργάζονται με αυτή.

Η CPU και η GPU του PS5 θα είναι πολύ δυνατές και θα αποδίδουν γραφικά με απαράμιλλη ποιότητα. Η μνήμη θα έχει μεγαλύτερο μέγεθος και θα είναι πιο γρήγορη.

Η κονσόλα θα παίζει και physical discs και δε θα είναι digital only.

Ο επεξεργαστής θα βασίζεται στον τρίτης γενιάς Ryzen της AMD και θα αποτελείται από  8 πυρήνες κατασκευασμένους με την νέα αρχιτεκτονική 7nm Zen 2.

Η GPU θα είναι μια custom έκδοση της οικογένειας Navi της Radeon και θα υποστηρίζει Ray Tracing(!). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που κάνει θαύματα στον τομέα των γραφικών και απογειώνει το τεχνικό τομέα επιτρέποντας σύνθετα συστήματα φωτισμού σε πολύπλοκα 3D περιβάλλοντα.

Το PlayStation 5 θα είναι εξοπλισμένο με SSD, ο οποίος θα είναι γρηγορότερος από οποιονδήποτε αντίστοιχο δίσκο διαθέσιμο για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είναι άγνωστο αν η κονσόλα θα υποστηρίζει το νέο PCIe 4.0 στάνταρ, αλλά ο Cerny τόνισε πως η εταιρία έχει ετοιμάσει ειδικούς μηχανισμούς και λογισμικό για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα. Στις δοκιμές της εταιρίας, το loading screen του Spider-Man κατά τη διάρκεια του fast travel κράτησε μόλις 0.8 δευτερόλεπτα από 15 δευτερόλεπτα που πήρε στο κλασικό PS4.

Θα υποστηρίζει 3D ήχο. Όπως αναφέρει ο Cerny δεν έγινε μεγάλο άλμα στον ήχο από το PS3 στο PS4. Αυτό θα αλλάξει τώρα καθώς ο ήχος θα είναι πιο immersive. Θα ακούς ήχους να έρχονται από παντού. Από πάνω, από κάτω, από πίσω μας. Όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται extra εξοπλισμός αλλά μόνο από τα ηχεία της τηλεόρασης μας.

Δεν αποκάλυψε κάτι για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο VR. Ανέφερε πως το PSVR θα είναι συμβατό με το PS5, αλλά σίγουρα δουλεύουν και σε μια νέα έκδοση του.

Τέλος αποκάλυψε πως το PS5 θα είναι backwards compatible. Λόγω της όμοιας αρχιτεκτονικής του PS4 με το PS5 θα έχουμε τη δυνατότητα να παίζουμε τη βιβλιοθήκη του PS4 χωρίς πρόβλημα στο PS5.

Τσεκάρετε το βίντεο με όλες τις επίσημες πληροφορίες για το PS5