Το Octodad: Dadliest Catch κυκλοφόρησε εδώ και περίπου ένα χρόνο για το PlayStation 4 και με αφορμή τη πρόσφατη κυκλοφορία του στο PS Vita θα επιχειρήσουμε μια παρουσίαση του θεοπάλαβου project της Young Horses. Πρόκειται για την ιστορία άλλωστε ενός χταποδιού με κουστούμι που προσπαθεί να κρύψει τη πραγματική του ταυτότητα από τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Προσθέστε και τον ζηλιάρη Γάλλο σεφ που θέλει να μας αποκαλύψει με σκοπό να μας κάνει έναν υπέροχο μεζέ. Σίγουρα είναι το πιο περίεργο σενάριο με σαρκαστικό χιούμορ που θυμάμαι σε ότι αφορά τα videogames αλλά αξίζει το κόπο να ασχοληθούμε μαζί του;

Αρχίζοντας με τον τεχνικό τομέα τα πράγματα είναι αρκετά καλά σε ότι αφορά τα γραφικά και ακόμα καλύτερα σχετικά με τον ήχο και τους διαλόγους. Το όλο αποτέλεσμα δένει με το σύνολο και το χιούμορ θα σας προκαλέσει άφθονο γέλιο κατά τη διάρκεια της περιπέτειας. Το καρτουνίστικο στυλ και τα animations είναι προσεγμένα και αν και δεν εντυπωσιάζουν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Και πάμε τώρα στο χειρισμό όπου με προβλημάτισε αρκετά και τα πράγματα είναι δύσκολα. Τα δύο L και R πλήκτρα χρησιμοποιούνται για να προχωράμε τα δύο πόδια του χταποδιού, ενώ οι αναλογικοί μοχλοί κατευθύνουν τα πάνω άκρα. Εδώ όμως υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα όταν θα πρέπει να πιάνεται ένα αντικείμενο ή να πατάτε έναν μοχλό η ακρίβεια στις κινήσεις δεν υπάρχει και θα ταλαιπωρηθείτε αφάνταστα. Μετά από κάποιο σημείο συνηθίζεται η κατάσταση αλλά και πάλι το σύστημα κίνησης είναι αλλοπρόσαλλο.

Η πλοκή έχει να κάνει με τις καθημερινές δραστηριότητες ενός οικογενειάρχη που προσπαθεί να φέρει σε πέρας ο δύσμοιρος Octodad για να περιποιηθεί τα παιδιά του, να φτιάξει πρωινό, τον κήπο και να κάνει ψώνια στο super market. Και λόγω χειρισμού και το να φτιάξεις ένα καφέ αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Δύσκολη η ζωή ενός χταποδιού… Τη περισσότερη ώρα το gameplay έχει να κάνει με το πάνε εδώ φέρε εκείνο κτλ και μπορεί να κουράσει. Η διάρκεια κιόλας του παιχνιδιού δεν είναι μεγάλη και σε 2-3 ώρες θα το έχετε τελειώσει.

Οι δύο εκδόσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπες αν και στο PS Vita λείπουν κάποια αντικείμενα από το background π.χ στο παντοπωλείο απουσιάζουν μερικά κιβώτια, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται κάτι σε σχέση με το παιχνίδι. Και τα loading times είναι μεγαλύτερα και συχνά στην φορητή έκδοση, ενώ αν και το παιχνίδι είναι cross buy δεν υπάρχει crosss save δυνατότητα. Όπως όμως τα περισσότερα indies έτσι και αυτό ταιριάζει καλύτερα στο PS Vita.

Γενικά το Octodad: Dadliest Catch έχει κάποια καλά σημεία όπως η παρουσίαση, το χιούμορ και το τρελό σενάριο, αλλά δυστυχώς ο δύσκολος χειρισμός και η μικρή του διάρκεια δε το αφήνουν να ξεφύγει από τη μετριότητα. Είναι κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας εκνευρίσει και να το παρατήσετε στη μέση…

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review από τη Young Horses