Platform: PC, Switch, Xbox One, PS4
Publisher: 2K Games
Developer: Visual Concepts
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 15/09/2017

Το NBA 2K έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ο κορυφαίος αθλητικός τίτλος και η δουλειά που γίνεται από τη Visual Concepts καταφέρνει να παρουσιάσει το άθλημα με όσο πιο ρεαλιστικό τρόπο είναι δυνατόν. Και μπορεί κάθε χρόνο να προστίθενται νέα στοιχεία που βελτιώνουν τη πετυχημένη συνταγή, αλλά φέτος παρουσιάζονται καινοτομίες που μας αφήνουν με ανάμικτα συναισθήματα. Σε συνδυασμό με τη νέα προσπάθεια της EA Sports και το NBA Live 18 καταφέρνει η 2K Sports να διατηρηθεί στη κορυφή; Η απάντηση είναι ναι μεν αλλά και θα τα εξηγήσουμε παρακάτω.

Να ξεκινήσουμε με τη μεγάλη αλλαγή που διαφημίστηκε αρκετά και έχει να κάνει με το νέο The Neighborhood. Στην ουσία το NBA 2K συναντά το Grand Theft Auto, καθώς για πρώτη φορά ο παίκτης μας κινείται σε ένα open world περιβάλλον και ενώ είχαμε ενθουσιαστεί με την ιδέα τελικά η εκτέλεση της δεν είναι και τόσο καλή για διάφορους λόγους και κυρίως λόγω των microtransactions. Το story mode του MyCareer είναι και φέτος εδώ με το σενάριο να είναι αλλαγμένο. Ο παίκτης μας με την ονομασία DJ θα προσπαθήσει να ανέβει επίπεδο και να φτάσει στους κορυφαίους του NBA, αλλά δε θα το κάνει με τη συμβατική μέθοδο μέσω κολεγίου όπως είδαμε πέρσι,  αλλά από τα court του δρόμου ή της γειτονιάς για να είμαστε πιο ακριβής. Έτσι υπάρχει ένα κομμάτι της πόλης, όπου μπορούμε να περιηγηθούμε σε γυμναστήρια, κουρεία, μαγαζιά, το προπονητικό κέντρο της ομάδας που θα επιλέξουμε, εώς και τα ανοικτά γήπεδα που μπορούμε να παίξουμε με άλλους παίκτες που βρίσκονται online. Ξεκινάμε χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες και θα πρέπει να βελτιώσουμε τα χαρακτηριστικά μας μέχρι το 99, όπως το Road to 99 που προμοτάρει το παιχνίδι, κερδίζοντας VC, που είναι το ψηφιακό νόμισμα του παιχνιδιού. Έλα όμως που στη φετινή έκδοση κερδίζουμε λιγότερα VC points, ενώ τα περισσότερα είναι ακριβότερα, ακόμα και πράγματα που ήταν δωρεάν πλέον κοστίζουν. Η πρόοδος μας είναι εξαιρετικά αργή και θα χρειαστεί εκατοντάδες ώρες για να χτίσουμε τις ικανότητες μας. Και εντάξει μπορείς να πεις ότι από τη μία είναι καλό αυτό, καθώς αυξάνεται η αντοχή στο χρόνο, αλλά δεν είναι μόνο τα microtransactions που σε ωθεί τα παιχνίδι κάθε χρόνο και περισσότερο.

Το story δε παρουσιάζει τίποτα το αξιόλογο, ενώ δε μπορούμε να κάνουμε skip scene και τα loading times δε τα λες και μικρά. Ενώ λοιπόν η Visual Concepts ήθελε να δημιουργήσει κάτι εξαιρετικό και να εμβαθύνει το career τελικά τα διάφορα αρνητικά που εμφανίστηκαν θα απομακρύνουν αρκετούς από ένα από τα modes που παραδοσιακά απασχολεί πολλούς. Ελπίζουμε ο φετινός πειραματισμός να αποτελέσει αφορμή για επιπλέον δουλειά και του χρόνου να έχουμε στα χέρια μας κάτι πολύ καλύτερο.

Τα υπόλοιπα modes είναι λίγο πολύ όπως τα γνωρίσαμε και υπάρχει περιεχόμενο που άνετα μπορεί να μας κρατήσει για όλο το χρόνο. Το MyGM που είναι ότι το Master League του PES και αναλαμβάνουμε το ρόλο του General Manager που θα διαχειριστεί τα πάντα γύρω από την ομάδα έχει και αυτό πλέον story. Ο παίκτης που δημιουργήσαμε θα υποστεί ένα σοβαρό τραυματισμό όταν βρίσκεται στα ντουζένια του και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, ενώ λίγο καιρό μετά θα αναλάβει έναν καινούριο ρόλο αυτόν του manager. Και εδώ η ιστορία δε ξεφεύγει από τα τετριμμένα και μάλιστα τα cut scenes είναι κουραστικά με τους διαλόγους να εμφανίζονται σε παράθυρα, αλλά φυσικά υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε για να οδηγήσετε την ομάδα της αρεσκείας σας στη κορυφή. To MyTeam, που είναι το παιχνίδι με τις κάρτες αλά Ultimate Team του FIFA, επιστρέφει με κάποιες βελτιώσεις και νέες επιλογές όπως τα Super Max και Pack & Playoffs. Δυστυχώς φέτος δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά η εξαιρετική ιδέα με τις all time classic ομάδες επισκιάζει τα πάντα. Κάθε ομάδα από τις all star απαρτίζεται από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών και έτσι μπορούμε να παίξουμε π.χ με Bulls των  Jordan, Pippen, Rodman, Grant, Rose και Gilmore εναντίον των Lakers Kobe, Magic, Jabbar και Shaq. Η καλύτερη ιδέα είναι να φτιάξουμε το δικό μας πρωτάθλημα με όλες τις κλασικές ομάδες και τα derby προμηνύονται συναρπαστικά. Από όσο βλέπω και στο online οι συγκεκριμένες ομάδες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αρκετός κόσμος τις προτιμάει στο Play Now Online. Μιλώντας για online μπορώ να πω ότι δυστυχώς υπάρχει lag σε αρκετά παιχνίδια που έπαιξα εώς τώρα και καθώς το timing είναι ιδιαίτερο σημαντικό ειδικά όσον αφορά στα σουτ η κατάσταση μπορεί να γίνει εκνευριστική.

Πάμε τώρα στα σημαντικά και αναφερόμαστε στο gameplay, όπου τα πράγματα είναι καλύτερα από ποτέ. Όλοι γνωρίζουμε σε τι βαθμό ρεαλισμού έχει φτάσει η σειρά και φέτος κάνει ένα βήμα παραπάνω με περαιτέρω βελτιώσεις. Καινούρια animations, ομαλότερες κινήσεις και ο κάθε παίκτης να ξεχωρίζει ανάλογα με τις ικανότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η ΑΙ επίσης παρουσιάζεται βελτιωμένη και διαβάζει καλύτερα το παιχνίδι του αντιπάλου και μπορεί να αφήνει πχ ελεύθερα σουτ σε όχι και τόσο εύστοχους παίκτες, ενώ η πίεση είναι μεγαλύτερη στα αστέρια της αντίπαλης ομάδας. O μηχανισμός του σουτ επίσης είναι αλλαγμένος και χρειάζεται εξοικείωση με τη μπάρα που βρίσκεται δίπλα στο παίκτη. Όταν βρεθεί στο πράσινο, με το κατάλληλο timing, τις περισσότερες φορές θα ευστοχήσουμε, χωρίς να σημαίνει δε μπαίνουν και σε λίγο πιο ασυγχρόνιστα σουτ. Φυσικά όλα έχουν να κάνουν και με ποιον παίκτη έχουμε στη κατοχή μας, ενώ αμέσως μετά το σουτ εμφανίζεται ένα πινακάκι που μας δίνει ανατροφοδότηση για εάν σουτάραμε νωρίς ή αργά και ήμασταν υπό πίεση ή ελεύθεροι. Όπως καταλαβαίνετε η ευστοχία είναι συνισταμένη αρκετών παραγόντων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη πραγματικότητα. Χρειάζεται αρκετή εξάσκηση και να δουλέψουμε στα επιθετικά συστήματα (το 2K smart play είναι μια καλή επιλογή) για να βρούμε ελεύθερα σουτ ή να περάσουμε τη μπάλα κοντά στο καλάθι, γιατί το δίνω τη μπάλα στο αστέρι της ομάδας (ακόμα και αν είναι ο μέγιστος air Jordan) και ορμάω προς το καλάθι δεν θα έχει μεγάλη επιτυχία. Και εκεί που κάθε χρόνο λέμε τι μπορεί να κάνει η Visual Consepts για να βελτιώσει το ήδη άριστο gameplay πάντα βρίσκει κάποιους τομείς που θα διαφοροποιήσει προς το καλύτερο. Εντός γηπέδου το NBA 2K18 είναι ασυναγώνιστο και σίγουρα το πληρέστερο που έχουμε δει μέχρι του χρόνου λογικά.

Ο μόνος τομέας που μπορεί να ξεπεράσει το gameplay είναι η εξαιρετική παρουσίαση που και φέτος δίνει τα ρέστα της από το pre game και την ανάλυση του Shaq, την εξαιρετική περιγραφή και με νέους guest σχολιαστές, τις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών εώς και το σόου με τις μαζορέτες, το NBA 2K18 καταφέρνει να παρουσιάζει έναν αγώνα ακριβώς όπως μια τηλεοπτική παραγωγή. Σε αυτό συμβάλλει και η βελτίωση στα γραφικά, που αν και ανέκαθεν ήταν σε υψηλότατο επίπεδο, φέτος έχει γίνει προσπάθεια και σε αυτόν τον τομέα. Τα μοντέλα των παικτών είναι βελτιωμένα, υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ και μέσα στο γήπεδο οι φωτοσκιάσεις είναι υψηλότερου επιπέδου και όλα αυτά σε 1080P και 60 FPS στο απλό PS4. Φυσικά οι τυχεροί κάτοχοι PS4 Pro θα απολαύσουν ένα ακόμα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα και πραγματικά έχω την απορία από τώρα για το πόσο εξωπραγματικό θα φαίνεται το NBA 2K στην επόμενη γενιά… Το soundtrack του παιχνιδιού είναι στα γνωστά επίπεδα με 50 κομμάτια διαφόρων ειδών, ενώ μέσα στο παιχνίδι εφέ και κερκίδα είναι όπως ακριβώς στα γήπεδα του NBA και μεταφέρουν άριστα την ατμόσφαιρα.

Εν κατακλείδι, το NBA 2K18 κάνει αρκετά βήματα προς τα εμπρός ειδικά στα gameplay, τα γραφικά και τη παρουσίαση. Το ρίσκο με το νέο MyCareer και το The Neighborhood αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση με την ιδέα να είναι καλή, αλλά όχι και τόσο καλά εκτελεσμένη. Φυσικά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για βελτίωση σε αυτό τον τομέα και είναι κάτι που το περιμένουμε για του χρόνου. Το NBA 2K18 είναι ο απόλυτος μπασκετικός τίτλος και για άλλη μία χρονιά πιθανότατα θα ανακηρυχθεί και ο καλύτερος αθλητικός τίτλος γενικά.