Η Nacon μπαίνει δυνατά στο προσκήνιο των PS4 controllers, αφού μετά από χρόνια σιγής και με μοναδική λύση το Dualshock 4, στο παιχνίδι μπήκαν νέες εταιρείες που φέρουν την υπογραφή τους σε PS4 controllers που απευθύνονται κυρίως σε Pro παίκτες. Εν αρχή, είχαμε την Razer με το Raiju, στη συνέχεια την Nacon με το Revolution Pro, που θα δούμε σήμερα, ενώ πριν λίγες ημέρες είχαμε και την SCUF να μπαίνει δυναμικότερα, με περισσότερα και πιο εξεζητημένα μοντέλα PS4 controllers.

Στα χέρια μας έφτασε το Nacon Revolution Pro PS4 Controller το οποίο υπόσχεται να πάει το παιχνίδι μας σε ανώτερο επίπεδο και να προσφέρει customization που δεν υπάρχει στον ανταγωνισμό. Με επίσημη τιμή λιανικής τα 109.99€ που όμως αυτή τη στιγμή ξεκινάει από 87.90€, ήδη έχουμε το πρώτο χτύπημα στον ανταγωνισμό, καθώς ο άμεσος του αντίπαλος είναι το Razer Raiju με τιμή εκκίνησης τα 157.50€, τιμή σχεδόν διπλάσια.

Στην συσκευασία του χειριστηρίου θα βρούμε, πέραν του ίδιου του controller, μία πάνινη θήκη μεταφοράς, πανί καθαρισμού, μερικά αυτοκόλλητα, τα εγχειρίδια χρήσης, καθώς και τα βαρίδια με το κλειδάκι τους τα οποία θα αναφέρουμε παρακάτω τι ακριβώς προσφέρουν.

Το ίδιο το Nacon Revolution Pro, με την πρώτη επαφή μαζί του, καταλαβαίνουμε πως μιλάμε για μια στιβαρή κατασκευή, ποιοτική και με μια «βελούδινη» υφή στην επιφάνεια του που το κάνει ιδιαίτερα ευχάριστο στο κράτημα. Ο εργονομικός σχεδιασμός του θέλει πάντως αρκετές δοκιμές μέχρι να τον συνηθίσετε, καθώς διαφέρει από τις δοκιμασμένες συνταγές των Dualshock/Xbox χειριστηρίων μέχρι τώρα. Μετά τα πρώτα παιχνίδια σας, το χειριστήριο θα αρχίσετε να το νιώθετε «δικό σας» και δύσκολα θα σας ξενίσει. Εδώ να αναφέρουμε πως μιλάμε για ένα ενσύρματο χειριστήριο προκειμένου να μηδενιστεί το lag, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στην competitive και pro σκηνή. Δυνατότητα ασύρματης χρήσης δε υφίσταται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποχρέωση για φόρτιση, ενώ απουσιάζει το ενσωματωμένο ηχείο και ο εμπρόσθιος φωτισμός που έχουμε συνηθίσει από το Dualshock 4.

Η σύνδεση του χειριστηρίου μας γίνεται μέσω αποσπώμενου USB καλωδίου 3 μέτρων, επενδεδυμένο με υφασμάτινες ίνες για μεγαλύτερη αντοχή, ενώ υπάρχει μηχανισμός ασφαλείας ώστε το καλώδιο να κουμπώνει και να κλειδώνει πάνω στο controller, αποφεύγοντας έτσι κατά λάθος αποσυνδέσεις.

Προχωράμε στο κύριο μέρος του χειριστηρίου και συγκεκριμένα στην πρόσοψη του, όπου συναντάμε την πλειοψηφία των διαθέσιμων πλήκτρων. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι στους μοχλούς, οι οποίοι έχουν ασύμμετρη διάταξη αντίστοιχη των Xbox χειριστηρίων, με τον αριστερό να έχει κοίλο σχεδιασμό για καλύτερο κράτημα. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο δεξιός μοχλός, ο οποίος ως συνήθως είναι ο μοχλός της στόχευσης. Διαθέτει κυρτή κεφαλή με το logo της εταιρείας, πιο ογκώδη και είναι πιο ψηλός, διαφορές που βελτιώνουν κατά πολύ την ακρίβεια στη στόχευση. Όσοι ασχολείστε λίγο παραπάνω, θα γνωρίζεται πως υπάρχει caps που μπαίνουν πάνω από τους μοχλούς για να τους δώσουν όγκο ή να τους ψηλώσουν για περισσότερη ακρίβεια, ε εδώ το Nacon Revolution διαθέτει εξαρχής τέτοιον σχεδιασμό. Στο κάτω μέρος του μοχλού υπάρχει LED κυκλική ένδειξη η οποία μας δείχνει σε πιο mode χρησιμοποιείται το controller, κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω. Τέλος και οι δύο μοχλοί στον κορμό τους είναι ενισχυμένοι  με μεταλλικό υλικό προκειμένου να αποφύγουν τις γνωστές φθορές από την πολύ χρήση.

Το D-pad βρίσκεται κάτω από τον αριστερό μοχλό και είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα. Είναι 8 κατευθύνσεων με τέσσερα μεγάλα «φτερά» και το βρήκα ιδιαίτερα βολικό, εύκολο στο πάτημα και εύκολο να το βρει κανείς στα «τυφλά» την ώρα που κοιτάει την οθόνη.

Στο δεξί μέρος βρίσκονται τα κλασσικά πλήκτρα του PlayStation τα οποία είναι μεγαλύτερα από το κανονικό, ώστε να μην τα ψάχνετε όταν παίζετε, ενώ έχουν την ίδια αίσθηση στο πάτημα και στο travel distance με αυτά του dualshock. Στα υπόλοιπα της πρόσοψης, έχουμε τα share και options buttons, ένα ήσυχο touchpad με τα σήματα του PlayStation πάνω του, ενώ υπάρχουν και τέσσερα μικρά led που μας ενημερώνουν για ποιο προφίλ έχουμε ενεργοποιημένο (περισσότερα παρακάτω). Στο κάτω μέρος φυσικά υπάρχει η γνωστή 3.5mm jack θύρα για τα ακουστικά μας.

Στο πάνω μέρος τα L1/R1 shoulder buttons και τις L2/R2 σκανδάλες, οι οποίες μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να έχουν ταχύτερη απόκριση. Δυστυχώς εδώ παρατήρησα και το μεγαλύτερο ελάττωμα του Nacon Revolution Pro controller και είναι οι αναλογικές σκανδάλες του. Συγκεκριμένα, το σχήμα τους και οι γωνίες τους είναι πολύ άβολες, δεν κάθονται καλά στους δείκτες των χεριών και δεν κατάφερα ποτέ να τις συνηθίσω. Με δυσκόλεψαν τόσο πολύ στα shooters που πραγματικά αναρωτιέμαι αν εγώ είμαι ο στραβός ή υπάρχει λάθος στον σχεδιασμό. Με μια μικρή αναζήτηση βρήκα και άλλους reviewers να αναφέρουν αυτό το θέμα οπότε μάλλον δεν είμαι εγώ ο περίεργος. Για δοκιμή έπιασα αμέσως μετά τα χειριστήρια των PS4, Xbox One και Razer Raiju για να διαπιστώσω πόσο πολύ καλύτερες σκανδάλες είχαν. Επιπλέον, είναι φτιαγμένες από γυαλιστερό πλαστικό που προσφέρει μηδενικό grip και μια πιο φτηνή αίσθηση που δε συνάδει με το υπόλοιπο χειριστήριο.

Και περνάω στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι του controller που δεν είναι άλλο από τα κουμπιά στην πλάτη του και το customization που αυτά προσφέρουν. Καταρχάς υπάρχουν 4 έξτρα custom κουμπιά τα οποία βρίσκονται σε ΤΕ-ΛΕΙ-Α θέση, ακριβώς εκεί όπου φυσικά ξεκουράζονται τα δάχτυλα όταν πιάνουν το χειριστήριο. Δεν μπορώ να πω πόσο πολύ βολική είναι η θέση τους και ταυτόχρονα διακριτική, τους βγάζω το καπέλο για την επιλογή, σε αντίθεση με το Raiju όπου τα έξτρα πλήκτρα του δεν ήταν και στις καλύτερες θέσεις. Το δύο κουμπιά που βρίσκουμε πιο πάνω είναι το mode (όπου εναλλάσσουμε μεταξύ του κλασικού default χειρισμού και του custom) και το Profile, όπου εναλλάσσουμε μεταξύ των τεσσάρων διαθέσιμων custom προφίλ που αποθηκεύονται στο χειριστήριο και μπορούμε αντίστοιχα να δούμε πιο έχουμε επιλεγμένο κάθε φορά από τα 4 μικρά leds κάτω από τα share/options πλήκτρα.

Όλο το customization γίνεται υποχρεωτικά μέσω ειδικού software το οποίο απαιτεί PC με Windows 7/8/10. Σε αντίθεση με το Raiju που προσφέρει on the fly customization, εδώ είναι υποχρεωτικό να έχουμε σκεφτεί πιο μπροστά και να έχουμε δημιουργήσει τα προφίλ που θέλουμε στο PC μας, αφού συνδέσουμε το χειριστήριο μέσω USB και να τα μεταφέρουμε στην εσωτερική του μνήμη. Το μειονέκτημα είναι πως αν κάτι δεν μας άρεσε ή γενικά η μελέτη ενός προφίλ, πρέπει να γίνει με πήγαινε-έλα μεταξύ PC-PS4, ενώ σε περίπτωση που πάρουμε το controller μας εκτός σπιτιού, αν θέλουμε παραμετροποιήσεις θα πρέπει να ψάχνουμε για PC και να κατεβάσουμε το software ή να φέρουμε μαζί μας το laptop μας. Από την άλλη βέβαια, αυτό προσφέρει μεγαλύτερο και με περισσότερη ακρίβεια customization, πολύ περισσότερο απότι προσφέρει ο ανταγωνισμός. Με το ειδικό software μπορούμε να πειράξουμε τα πάντα, από τις dead zone των αναλογικών και των triggers έως και την ευαισθησία τους, την ισχύ της δόνησης, να κάνουμε remap όλα τα πλήκτρα, ενώ υποστηρίζονται και macros, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο και μοναδικό στο χειριστήριο της  Nacon. Επιπλέον πέραν των δικών μας profiles, μπορούμε να κατεβάσουμε έτοιμα προφίλ για συγκεκριμένα παιχνίδια που έχουν φτιάξει άλλοι χρήστες και να τα φορτώσουμε στο χειριστήριο μας. Το software customization που υπάρχει στο Nacon Revolution είναι εκτός ανταγωνισμού και σίγουρα το καλύτερο του στοιχείο που θα παίξει και τον κυριότερο ρόλο σε κάποιον «ψαγμένο» ή pro gamer που αναζητήσει μια καλύτερη λύση από το dualshock 4.

Και σαν να μην έφτανε το τόσο customization, το Revolution διαθέτει και δύο υποδοχές για βαρίδια, ώστε να προσαρμόσετε ακόμα και το βάρος του στα δικά σας γούστα, κάτι που μέχρι τώρα (αν δεν κάνω λάθος) είχαμε δει μόνο σε high end ποντίκια PC. Και μιας και αναφέραμε το PC, το χειριστήριο δοκιμάστηκε και σε PC games στα οποία ναι μεν δουλεύει αλλά εμφανίζονται τα σύμβολα του xbox controller στο εκάστοτε UI του παιχνιδιού ενώ δεν δουλεύει το touchpad τόσο ως αφής όσο και ο κουμπί, θα πρέπει δηλαδή αναγκαστικά να το κάνετε remap.

Εν κατακλείδι και μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης με το Nacon Revolution Pro, μπορώ να πω πως έχουμε να κάνουμε εύκολα με το πιο customizable χειριστήριο που έχουμε δει ποτέ σε PlayStation κονσόλα. Το software και οι δυνατότητες του είναι τεράστιες, ενώ οι macro εντολές μπορούν να κάνουν την διαφορά σε πολλά είδη παιχνιδιών. Στα fighting δε, το D-pad θα σας ικανοποιήσει με το μέγεθος και την ακρίβεια του. Στα shooters όμως οι σκανδάλες του αποτελούν το μελανό σημείο του χειριστηρίου. Δεν μπορώ να προτείνω εύκολα το Nacon Revolution σε όσους αρέσκονται στα FPS ή action shooter games, καλύτερα θα ήταν να το βρουν κάπου ώστε να το δοκιμάσουν πρώτα. Βέβαια η δελεαστική του τιμή, σε σχέση με τα 60€ του DS4 και τα διπλάσια του Raiju, το φέρουν πολύ πιο εύκολα κοντά στις προτιμήσεις μας. Με μεγάλο D-pad και κουμπιά, customizable δεξί μοχλό και σκανδάλες, άκρως βολικά 4 custom πλήκτρα, υποστήριξη macros και αυξομειούμενο βάρος κατά βούληση, το Nacon Revolution Pro Controller αποτελεί την πιο λογική επιλογή για τον casual gamer που θέλει το κάτι παραπάνω από το χειριστήριο του και για τον Pro Gamer που απαιτεί τα πάντα με ακρίβεια από το controller του.