Platform: PS4 (tested), PS4 Pro, Χbox One, Xbox One X, Switch, PC
Publisher: Milestone S.r.l
Developer: Milestone S.r.l
Διάθεση: Bandai Namco Hellas
Κυκλοφορία: 05/02/2019

Περίπου πριν από ένα χρόνο, είδαμε την Milestone S.r.l -γνωστή για αμέτρητους racing τίτλους– να κάνει ένα πρωτοποριακό βήμα στη gaming αυλαία δίνοντας στο προσκήνιο το Monster Energy Supercross – The Official Videogame. Έχοντας ως κληρονομιά αξιοσημείωτα racing franchise (MotoGP, Ride), η developer ομάδα ανεβάζει τον πήχη και γραπώνεται από το AMA Supercross Championship, τοποθετώντας τον ως βασικό πυλώνα και τα μελλοντικά σχέδιά της. Το Φεβρουάριο, λοιπόν, του 2018 η Milestone S.r.l καταρρίπτει τη φόρμουλα των επαναλαμβανόμενων franchise και παρουσιάζει στο “τραπέζι” ένα νέο project που κέρδισε τις εντυπώσεις. Με την επιτυχία του προηγούμενου όμως, η developer ομάδα φαίνεται να εστιάζει και σε μια δεύτερη προσθήκη στη σειρά, δημιουργώντας έτσι νέες ελπίδες και παράλληλα νέες απαιτήσεις από τους φίλους του είδους.

Όπως προαναφέρθηκε το Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 βασίζεται στο AMA Supercross Championship. Με τη σειρά του λοιπόν, η δεύτερη προσθήκη στο franchise εστιάζει στη season του 2018. Στα πρακτικά του τίτλου, μπορούμε να δηλώσουμε ότι είναι ορατή η πρόοδος σε κάποια τεχνικά πρώιμα ζητήματα που υπήρξαν στον προκάτοχό του -σε early στάδιο κυκλοφορίας. Τη συγκεκριμένη φορά, η Milestone S.r.l φαίνεται να έδωσε ιδιαίτερη βάση στις κριτικές των players, καθώς τα bugs είναι ελάχιστα προς το μηδαμινά.

Τα κλασικά ενός racing τίτλου ακολουθεί με τη σειρά του Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2, έχοντας να παρουσιάσει το αντίστοιχο Single Player και Online Mode. Στο πρώτο θα έρθετε σε επαφή με τα Career, Championship, Time Attack, Events και το Compound. Με εξαίρεση το τελευταίο που λειτουργεί ως ένα πρακτικό κομμάτι του τίτλου, το οποίο θα προσφέρει την απαραίτητη εξοικείωση με τα οχήματά σας και τους μηχανισμούς του τίτλου, τα υπόλοιπα είναι αρκετά γνωστά για έναν fan του είδους.

Το βασικό mode που θα βρεθείτε να αφιερώνεται τον περισσότερο χρόνο είναι το Career Mode. Όπως και σε άλλους racing τίτλους, έτσι και εδώ θα βρεθείτε στο χαμηλότερο επίπεδο μιας πυραμίδας, έχοντας ως απώτερο στόχο να ανελιχθείτε και να αγγίξετε την κορυφή. Φυσικά αυτού του είδους η ανέλιξη απαιτεί από εσάς τόσο έντονη πρακτική, όσο και υπομονή αλλά και εξοικείωση με τις συνθήκες του τίτλου. Εμβαθύνοντας στα του gameplay, το Career Mode αποτελεί ίσως το δυνατό κομμάτι του Monster Energy Supercross. Η Milestone S.r.l δίνει στην αυλαία ένα σύστημα τόσο καλά δομημένο, μεθοδικό και με διάφορες προοπτικές εξέλιξης του χαρακτήρα σας. Σαφώς, θα βρεθείτε στο κατώτερο σκαλοπάτι, έχοντας στην κατοχή σας οχήματα κατώτερης τάξης, αλλά και fame αντίστοιχο του επίπεδού σας. Σε αυτό το σημείο, αξιοσημείωτη είναι η προσέγγιση της developer ομάδας σε ένα μοτίβο εξελικτικής πορείας μέσω των “Fame, Rivalry και Experience”. Εννοείτε πως η άνοδος και των τριών αυτών πτυχών προέρχεται κυρίως μέσω των επιτυχιών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Εντούτοις, παράγοντες όπως οι Sponsors και τα Pre-Race schedule θα δώσουν ώθηση σε εσάς και τους στόχους σας. Η άνοδος του Fame, λοιπόν, είναι έκδηλη και στο πρώιμο στάδιο των six-day schedule planner. Έχοντας επιλογή ανάμεσα σε Rest, Free και Bonus Days καλείστε να δώσετε ώθηση στο Fame και στο Rivalry σας μέσω διαφόρων challenges και training sessions. Ένας ακόμη αξιοσημείωτος τρόπος είναι μέσω του Promotional Day, που είναι αντίστοιχο της ονομασίας του και θα σας βοηθήσει στην αύξηση του experience.

Στα αρνητικά του περσινού τίτλου είχαμε τοποθετήσει το customization των μοντέλων, έχοντας ελάχιστες επιλογές, κάτι που σημάδεψε αρνητικά Monster Energy Supercross –ειδικά για τα δεδομένα του 2018. Στη φετινή προσθήκη, το σενάριο αυτό φαίνεται να ανατρέπεται από την developer ομάδα, έχοντας τις επιλογές σας για customization να αγγίζουν τις 3000 (objects) κυρίως για τα οχήματά σας, αλλά σε έναν ικανοποιητικό βαθμό και για τον οδηγό σας. Άλλη μια θετική εικόνα απέναντι στα περσινά δεινά της Milestone S.r.l, η οποία έκανε αισθητή την παρουσία της.

Φτάνοντας στους μηχανισμούς του τίτλου, και φέτος η developer ομάδα δίνει ιδιαίτερη βάση στο συγκεκριμένο κομμάτι, στοχεύοντας σε μια όσο το δυνατό ρεαλιστική εμπειρία γίνεται από μεριάς της. Όπως και στον προκάτοχό του έτσι και το Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 αγγίζει ρεαλιστικά επίπεδα, τόσο από άποψης φυσικής των μηχανισμών μιας μηχανής, όσο και από γραφικής επένδυσης. Συνοπτικά, η Milestone S.r.l παντρεύει το εξωπραγματικό και το αληθοφανές με το ρεαλιστικό και το εφικτό και δίνει ως αποτέλεσμα κάτι το αξιοθαύμαστο για τη gaming αυλαία. Όσον αφορά καθαρά το τεχνικό κομμάτι, τα μοντέλα των οχημάτων εμφανίζοντα προσεγμένα με ιδιαίτερες πινελιές, με τα λοιπά backgrounds να ζωντανεύουν αυτήν την εικονική οπτασία στο μέγιστο. Από την άλλη, ο ηχητικός τομέας αγγίζει πλασματικά επίπεδα, έχοντας τα λοιπά sound effects να δένουν αρμονικά με τις γραφικές αναπαραστάσεις και να τονίζουν τη μοναδικότητα του τίτλου. Τέλος, στα αρνητικά του τίτλου προκύπτει η απουσία ενός collision system, το οποίο συζητήθηκε σε πολλούς racing τίτλους το περασμένο έτος, και το οποίο αρχίζει να προβάλλεται ως must σε έναν racing τίτλο της συγκεκριμένης γενιάς.

Συνεχίζοντας στα αρνητικά, όπως και στον προκάτοχό του έτσι και στο Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 το Online Mode παραμένει αν όχι κακοσχεδιασμένο, τουλάχιστον αδιάφορο σε γενικές πλαίσια κομμάτι. Έχοντας τα βασικά ενός racing τίτλου, η νέα προσθήκη της σειράς έχει να παρουσιάσει τα κλασικά Matches και Ranked Matches. Χωρίς περαιτέρω πολυτέλειες, η μόνη θετική λεπτομέρεια εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχουν όσα bugs συναντήσαμε στον πρώτο τίτλο.

Τέλος, στα ιδιαίτερα του τίτλου παραμένει και το επίπεδο δυσκολίας του. Το Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 απευθύνεται τόσο σε γνώστες του αντικειμένου, όσο και σε νέους στο genre έχοντας τα εφόδια για να τους κατατάξει στην αρμόδια θέση, ώστε να ανελιχθούν μεθοδικά. Στο παραπάνω θα βοηθήσει και η παρουσία του Compound, αλλά και η παρουσία των Events και Trials ως πρωταρχικό πάτημα για την εξέλιξη αυτών.

Εν κατακλείδι, το Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 επιστρέφει βελτιωμένο, και με νέες χαρακτηριστικές πινελιές που στοχεύουν στην δημιουργία ενός νέου ετήσιου δυνατού franchise από τη Milestone. Είτε λάτρης του είδος, είτε όχι, το Monster Energy Supercross αποτελεί μια δυναμική αρχή στο χώρο του racing.