Το 2015 αποτελεί παρελθόν και κοιτώντας πίσω τον χρόνο που αφήσαμε, αξιολογούμε τα χειρότερα και καλύτερα παιχνίδια που παίξαμε. Τι γίνεται όμως με τα παιχνίδια που είτε αγνοείται η τύχη τους, είτε προοριζόταν για το 2015 και απλά..το προσπέρασαν; Πάμε να δούμε μερικούς βασικούς τίτλους που αναμένουν οι gamers και ακόμα περιμένουμε να δούμε αν τελικά θα τους πιάσουμε στα χέρια μας.

Everquest Next

Το Everquest αποτελεί ένα online ΜΜΟ ιδιοκτησίας της Daybreak Game Company (πρώην Sony Online Entertainment) και το Everquest Next θα αποτελεί μια «παράλληλη» μάτια στον ίδιο κόσμο του franchise και αρχικά προοριζόταν για τα PC. Το 2014 επιβεβαιώθηκε επίσημα ο ερχομός του στο PS4, ενώ η Sony έχει δείξει ήδη το ενδιαφέρον της για υποστήριξη και του PSVR. Το κακό βέβαια είναι ότι το 2014 έκλεισε με το franchise στα καλύτερα του με expansions που κρατούσαν ζωντανό το ενδιαφέρον και με αναμονή των Everquest Landmark και Next. Το 2015 κλείνει με απόλυτη σιωπή για ότι αφορά τα παιχνίδια της σειράς. Η ίδια η εταιρεία άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς και πουλήθηκε από τη Sony, μετονομαζόμενη σε Daybreak Game Company και δίνοντας την μόνη πληροφορία τον Ιούνιο 2015 ότι «επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του Everquest Next«. Ήδη έχει χαθεί το αρχικό ενδιαφέρον για τον τίτλο, ειδικότερα για τους PC gamers που το περιμένουν από το 2013 και δεν υπάρχει καν καποιο πλαίσιο κυκλοφορίας. Για το PS4 δε…. «αναμείνατε στο ακουστικό σας».

H1Z1

Παρόμοια περίπτωση, αν και σε καλύτερη μοίρα, είναι το Η1Ζ1. Επίσης από την Daybreak Game Company, το παιχνίδι διατίθεται ήδη στο Steam σε early access και η εταιρεία υπόσχεται την πιο ολοκληρωμένη zombie apocalypse με 2.000 παίκτες ταυτόχρονα. Το survival MMO ανακοινώθηκε το 2014 πως θα μεταφερθεί και στο PS4, κάνοντας χρήση της τεχνογνωσίας από τη μεταφορά του PlanetSide 2 που είδαμε φέτος, που είναι επίσης της Daybreak. Το παιχνίδι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στο Steam αλλά έχει ήδη πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο τμχ στην early access φάση του. Μέχρι φυσικά να κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο σε PC και να γίνει μετά η μεταφορά του στο PS4 πιστεύω πως έχουμε τουλάχιστον 2 χρόνια μπροστά μας, αν και το καλό είναι πως έχουν δείξει gameplay από PS4 έκδοση, δεν βρίσκονται δηλαδή τελείως στο μηδέν…

DayZ

Το DayZ είναι μια γνωστή «υπόθεση» για τους PC gamers. Ο τίτλος γνώρισε επιτυχία ως mod του Arma 2 και έγινε φαινόμενο. Με την επιτυχία του, ο δημιουργός του αποφάσισε να την εξαργυρώσει δημιουργώντας μια stand alone έκδοση και να την διαθέσει μέσω steam early access. Από και και πέρα άρχισε ο κατήφορος, οι δε cheaters κάνανε πάρτυ σε κάθε σέρβερ. Δε θα το πω παιχνίδι, καθώς ο τίτλος βρίσκεται χρόνια σε φάση ανάπτυξης-υποανάπτυξης με χιλιάδες προβλήματα και bugs, χάλια hit detection, animation από τα χειρότερα και γενικά ένα broken mess, όπως το αναφέρουν. Σήμερα το DayZ αργοπεθαίνει στο steam και twitch με το H1Z1 να παίρνει κεφάλι. Το «μαύρο χάλι» της Bohemia Interactive ανακοινώθηκε στην Gamescom 2014 πως θέλει να επεκταθεί στις κονσόλες και φυσικά στο  PS4. Το αν και πότε θα είναι αυτό εφικτό θα ήθελα να το δω, καθώς δύσκολα θα περνούσε τα quality controls της Sony (το steam δεν έχει καν). Από την παρούσα λίστα, το DayZ θεωρώ πως είναι το πιο απίθανο να βγει ποτέ.

RIME

Ο τίτλος της Tequila Works πρωτοανακοινώθηκε στην Gamescom 2013 αποκλειστικά για το PS4 και πρόκειται για έναν third person τίτλο με cel shaded γραφικά στα πρότυπα του Zelda Wind Waker και φέρει λίγο από ICO και Journey. Από τότε το παιχνίδι δεν ξαναπαρουσιάστηκε πουθενά και αγνοείται, αν και υπήρχε μια ακτίδα πληροφόρησης μέσω twitter με την εταιρεία να αναφέρει πως θα έχουμε νέα του «σύντομα«.

Deep Down

Αυτό και αν αγνοείται! Το Deep Down αποτελεί το Dark Souls της Capcom και αναμένεται να διατεθεί τόσο σε retail όσο και ως free to play. Το παιχνίδι ανακοινώθηκε το 2013 ως ps4 exclusive και δεν έχει καν ημερομηνία κυκλοφορίας, ενώ έχει σταματήσει τελείως η πληροφόρηση για το παιχνίδι, με μηδέν νέα το 2015 και τον twitter λογαριασμό του να μην έχει ανανεωθεί από τον Μάρτιο του 2015! Θα δείξει αν τελικά μιλάμε για vaporware ή απλά καθυστέρηση.

https://www.youtube.com/watch?v=d8VBMmJeEK8

Tekken X Street Fighter

Στα πρόθυρα του να ξεχαστεί τελείως και με τα νέα Street Fighter V και Tekken 7 να βρίσκονται προ των πυλών, το Tekken X Street Fighter θεωρούσαμε πως μάλλον έχει μπει στην κατάψυξη. Τελευταία ενημέρωση για το παιχνίδι όμως είχαμε από τον ίδιο την Harada, ο οποίος αναφέρει πως «βρίσκονται σε ένα αρκετά προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης«. Βέβαια έχουν περάσει και 5 χρόνια, μιας η πρώτη του ανακοίνωση έγινε στην San Diego Comic-Con του 2010, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Tekken-X-Street-Fighter-X-Tekken-cancelled-700x352

The Last Guardian

Λίγο πριν θεωρηθεί vaporware και κάψουμε κάθε ελπίδα, η Sony κάνει την έκπληξη και μας εμφανίζει νέο trailer στην E3 2015 και γίνεται ο ψιλοπανικός! Με το παιχνίδι να προορίζεται αρχικά για το PS3 με ανάπτυξη από την Team ICO από το 2007 καταλαβαίνετε πως το θεωρούσαμε «νεκρό». Τελικά η Sony μας έδειξε σημάδια ζωής και άφησε ένα απλό «2016» στο τέλος του trailer.. Άντε να δούμε.

Kingdom Hearts 3

Η τρίτη συνέχεια του πολυεπιτυχημένου franchise αναμένεται με τεράστια ανυπομονησία από το gaming κοινό, ωστόσο η εταιρεία φαίνεται πως θέλει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για remaster και REmix κυκλοφορίες των προηγούμενων τίτλων της σειράς. Τα τελευταία νέα που έχουμε είναι το παρακάτω trailer της E3 2015 το οποίο αναφέρει απλά πως το παιχνίδι είναι «υπό ανάπτυξη«, κάτι που δεν έχει αλλάξει από την πρώτη ανακοίνωση του το 2013..

Final Fantasy XV

Hello? Is it me you’re looking for? Το Final Fantasy XV κάθε χρόνο…έρχεται. Όλο και κάποιο trailer θα δούμε από δω και από κει, αλλά ως εκεί. Τελευταία πληροφόρηση που έχουμε είναι σημερινή (!) με την Square Enix να στέλνει τις ευχές τις και να αναφέρει πως «επιτέλους, θα κυκλοφορήσουμε το παιχνίδι το 2016!«, ενώ φήμες προ ημερών το τοποθέτησαν για κυκλοφορία την 1η Ιουνίου 2016. Είδωμεν..

New-Years-FF15-Message

Happy New Year!

We will finally release FFXV this year, in 2016! In development, previous phases required wisdom and strength. However, moving forward the final phase will focus on effort and willpower.

I vow to you all that every member in the team will do their best to the very last possible moment taking responsibility and pride in their craft.

We will do everything we can do to finish FFXV to create an experience we are incredibly proud of and one that you will enjoy and treasure.

The whole FFXV team appreciates all of the support from each and everyone one of you this past year.
I cannot tell you how much it means to all of us.

We’d like to celebrate a wonderful New Year and as we approach the release of FFXV, I’d like to enjoy that moment with you all.

Director of FFXV Hajime Tabata

[divider]Τιμητικές Αναφορές[/divider]

No Man’s Sky

Το No Man’s Sky της Hello Games ήταν ημι-αγνοούμενο για το 2015. Με φήμες να το τοποθετούν για κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2015, μετά για κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της Paris Games Week 2015 για να έρθει τελικά απλά και μόνο η ανακοίνωση ότι θα κυκλοφορήσει Ιούνιου 2016. Το indie game αναμένεται να κυκλοφορήσει αποκλειστικά για PS4 και PC, ενώ η Sony δείχνει καθαρά την αγάπη της και το συμπεριφέρεται ως first party τίτλο. Το πρώτο teaser ήταν το 2013, ενώ η Sony ανακοίνωσε επίσημα το παιχνίδι στην Ε3 2014. Προσωπική εκτίμηση είναι πως το No Man’s Sky θα υποστηρίζει το PSVR και θέλουν να το κυκλοφορήσουν «στα κοντά» με το VR περιφερειακό.

Uncharted 4

Άλλο ένα ημι-αγνοούμενο παιχνίδι. Λόγω της φύσης του και του τεράστιου ονόματος του, υπάρχει συχνή πληροφόρηση και διαφήμισή του, ωστόσο άφησε πίσω του το 2015 από νωρίς, με την αναβολή κυκλοφορίας του για τις 18 Μαρτίου 2016, αφήνοντας κενή την εορταστική περίοδο 2015, για την οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί. Φυσικά δε σταματάμε εδώ, μόλις λίγες μέρες πριν είχαμε την επίσημη ανακοίνωση πως το παιχνίδι ξανά-αναβάλλεται για τις 27 Απριλίου 2016. Δε θεωρώ και τελείως απίθανο μια εκ νέου αναβολή του, αλλά είναι δύσκολο να μην το δούμε να κυκλοφορεί εντός του 2016.

Ποια παιχνίδια περιμένετε εσείς και τα οποία «ξεχάστηκαν» να κυκλοφορήσουν; Πείτε μας παρακάτω στα σχόλια.