Platform: PS4 (tested), PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC
Publisher: Devolver Digital
Developer: From Software
Διάθεση: Devolver Digital
Κυκλοφορία: 06/08/2019

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει αρκετούς τίτλους να φτάνουν στις κονσόλες μας αρκετά αργότερα από την αρχική κυκλοφορία τους στο βασικό τους region. Στην προκείμενη περίπτωση είχαμε μια μεγαλύτερη αναμονή από τη συνηθισμένη. Πρωτού η FromSoftware γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό και απλώσει τα πλοκάμια της εκτός του JP region –με τη μεγάλη επιτυχία των Souls games– εστίαζε σε μικρότερες που δεν κατάφερναν να κυλήσουν περαιτέρω των ρηχών νερών. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και το Metal Wolf Chaos, ένας third-person shooter τίτλος όπου πρωτοκυκλοφόρησε το 2004 για το τότε Xbox. Έτσι, λοιπόν, δεκαπέντε χρόνια αργότερα έρχεται στο προσκήνιο και πέρα από τη JP region, σε μια ανανεωμένη έκδοση έτοιμο να αναδειχθεί. Τα καταφέρνει όμως;

Ξεκινώντας από την πλοκή του τίτλου, το Metal Wolf Chaos ακολουθεί ένα σενάριο πανομοιότυπο με αυτό των Xολιγουντιανών ταινιών δράσης, όπου ο υπερτιμημένος ήρωας μας εμφανίζεται από το πουθενά και πρέπει να σώσει τη χώρα από την επερχόμενη απειλή. Χωρίς να αδικήσουμε το όλο concept, πίσω στο 2004 η συγκεκριμένη ιδέα –ως πλάνο- ήταν τόσο mainstream όσο η τωρινή κουλτούρα των ράπερ στην Ελλάδα του 2019. Παραγωγές και εκδοτικοί οίκοι στηρίζονταν σε τέτοιου είδους σενάριο τόσο για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού κεφαλαίου, όσο και για την αναμενόμενη αναγνώριση σε περίπτωση επιτυχίας. Εντούτοις, κοιτώντας στο ημερολόγιο και έχοντας περάσει δεκαπέντε χρόνια, το όλο concept φαίνεται αρκετά μονολιθικό, έως και σχεδόν ανύπαρκτο.

Εστιάζοντας, λοιπόν, με το main story βρισκόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες του 21ου αιώνα όπου η οικονομική αναταραχή και η εξαθλίωση έχει χτυπήσει στο κόκκινο. Με όλα τα παραπάνω στο προσκήνιο και βασισμένος στο χάος, ο στρατός ξεκινά πραξικόπημα, υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Richard Hawk, και αποκτά τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Στον ήρωά μας βρίσκουμε τον Michael Wilson, τον 47ο  Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας, αναλαμβάνει να σώσει το έθνος του έχοντας στη κατοχή του μια τελευταίας τεχνολογίας πολεμική στολή, η οποία είναι έτοιμη για όλα. Και κάπως έτσι αρχίζει η δράση.

Αν και προαναφέρθηκε ότι το όλο concept φέρνει Χολυγουντιανής ταινίας δράσης, η όλη φύση του τίτλου σε συνδυασμό με το σενάριο αρμόζει κάλλιστα σε μια “παρωδία” του όλου πολιτικού προσκήνιου της τότε δεκαετίας. Το παιχνίδι σε αρκετά σημεία φαίνεται να σατιρίζει την ίδια του τη βάση, το ίδιο του το concept, δίνοντας μια πιο θετική προσέγγιση στην τελική του αξιολόγηση.

Φτάνοντας στα του gameplay, το πλάνο είναι απλό. Καταστρέψτε τους αντιπάλους σας και ότι υπάρχει γύρω σας για ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και πάλι από την αρχή. Η όλη δομή του gameplay βασίζεται σε διάφορα levels, όπου στο καθένα από αυτά πρέπει να καταστρέψετε συγκεκριμένους εχθρούς, να σώσετε τους αθώους πολίτες και συμπερασματικά να εκπληρώσετε συγκεκριμένα objectives. Σε γενικές γραμμές, όλα τα επίπεδα ακολουθούν τον ίδιο τύπο εχθρούτανκς, ελικόπτερα– τα οποία καλείστε να τα εξολοθρεύσετε με το διαθέσιμο οπλοστάσιό σας. Σε όλο αυτό το χαοτικό background από πυρομαχικά θα έχετε και ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, που ανεβάζει τη δυσκολία του τίτλου αλλά παράλληλα και την αδρεναλίνη σας.

Σε όλα τα παραπάνω, ως δευτερεύοντα θα εμφανίζονται και κάποια tasks του τύπου να σώσετε έναν αριθμό ομήρων ή να συλλέξετε κάποια energy pods. Η παραπάνω προσθήκη δεν έρχεται καθόλου ως δεύτερης σημασίας, καθώς η επίτευξη αυτών θα σας δώσει εφόδια για την πορεία σας με τον τίτλο. Για παράδειγμα, με το να βοηθήσετε τους πολίτες κερδίζετε διάφορα music tracks από την όλη επένδυση του τίτλου, καθώς και ειδικά όπλα, ενώ με την επίτευξη του δεύτερου θα σας δοθεί ειδικό armory για την αποφυγή μεγάλου ποσοστού damage από τους εχθρούς. Πέρα από τις ειδικές όμως ασπίδες, υπαρκτή είναι και η χρήση του dash για την αποφυγή πυρομαχικών. Εντούτοις, η ανελέητη χρήση αυτού αφαιρεί ορισμένο ποσοστό από το shield power.

Συνεχίζοντας, στο οπλοστάσιο του τίτλου υπάρχουν πάνω από 100 μοναδικά όπλα, από τα οποία μπορείτε κάθε φορά να χρησιμοποιείται μόνο τα οχτώ. Το οπλοστάσιό σας αυξάνεται εφόσον εκπληρώσετε τα tasks και αφού τα αγοράσατε με χρήματα που θα συλλέξετε στο τέλος κάθε level. Το αξιοσημείωτο είναι ένα είδους chain attack, όπου εφόσον καταστρέψετε εχθρούς το γρηγορότερο δυνατό τόσο υψηλότερα σκορ θα έχετε στο τέλος της πίστας.

Σε γενικές γραμμές, ο πυρήνας του Metal Wolf Chaos XD είναι το gameplay του. Η developer ομάδα καταφέρνει με επιτυχία να το κάνει έκδηλο, ενώ όσοι players είναι λάτρεις του destructive στοιχείου τότε σίγουρα μιλάμε για αγορά με κλειστά τα μάτια. Από την άλλη, η όλη ακατάπαυστη και χωρίς ουσία μάχη σε κάθε επίπεδο, δίνει μια επαναλαμβανόμενη νότα στον τίτλο, κάτι που ίσως αποτρέψει ορισμένο κοινό. Κάτι άλλο που ίσως ξινίσει ορισμένους είναι τα μικρά θέματα με την κάμερα, αλλά καλό θα ήταν να θυμηθούμε πως πρόκειται για τίτλο του 2004. Για τους προκάτοχους της αρχικής έκδοσης –αν υπάρχουν- θετικό σημείο είναι τα ορατά autosaves που λειτουργούν αρκετά βοηθητικά σε σχέση με την original έκδοση.

Στον οπτικοακουστικό τομέα του τίτλου δεν είχαμε κάποια τρομερή βελτίωση για να πούμε την αλήθεια. Ο τίτλος δε μπορεί να κρύψει την ηλικία του, ενώ οι αλλαγές είναι σχετικά ανύπαρκτες. Τυπικά υπάρχει ένα καλύτερο resolution και frame rate, χωρίς όμως αυτά να δίνουν κάποιο επιπλέον εύσημο για το τελικό σκορ. Από την άλλη, τα voice overs παραμένουν ίδια και υπάρχει μια σχετική διαμάχη για το εάν είναι προσιτά ή τραγελαφικά άσχημα. Είναι περισσότερο θέμα γούστου.

Εν κατακλείδι, το Metal Wolf Chaos XD δεν είναι για όλους. Αν και αποτελεί μια ιδιαίτερη προσθήκη της FromSoftware και απαίτηση του κοινού, δε μπορούμε να πούμε ότι είναι και ιδιαίτερα ευχάριστη, παικτική εμπειρία. Εντούτοις, αν είστε λάτρεις του είδους και της ακατάπαυστης, αέναης δράσης, το Metal Wolf Chaos XD είναι για εσάς.