Platform: PSVita
Publisher: Idea Factory
Developer: Compile Heart
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Κυκλοφορία: 22/09/2017

Η Compile Heart είναι ένα ιαπωνικό studio, υπεύθυνο για τη δημιουργία των διχαστικών Hyperdimension Neptunia, καθώς και άλλων JRPG. Αυτή τη φορά δοκιμάζει κάτι καινούριο, ένα ιδιαίτερο JRPG και dungeon crawler με dark αισθητική. Το PS Vita συνεχίζει να υποστηρίζεται από ιαπωνικά third-party studios και έτσι τα JRPG είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του. Με διαμάντια όπως το Persona 4 Golden θα έλεγα ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Ας δούμε τι έχει να προσφέρει το Mary Skelter.

Το παιχνίδι ξεκινάει με ιδιαίτερη μυστικοπάθεια και στην αρχή βρισκόμαστε στα χαμένα, με έναν κόσμο που ταλανίζεται από τα Marchens (τέρατα), τα οποία βασανίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν.  Για την αντιμετώπιση των Marchens υπάρχουν ομάδες που ψάχνουν τρόπους ώστε να τα εξοντώσουν. Δύο φίλοι, ο Jack και η Alice μπαίνουν σε μία από αυτές τις ομάδες κατά σύμπτωση (;) και σιγά σιγά το νήμα του μυστηρίου ξετυλίγεται. Η Alice αποκαλύπτεται (από την αρχή) ότι είναι Blood Maiden, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα Marchens. Αρχικά, το σενάριο είναι λίγο αδιάφορο, όμως όταν αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο πρόκειται για μία αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία με ανατροπές. Είναι επίσης σημαντικό το ότι οι χαρακτήρες δεν είναι κλισέ, όμως αυτό που για μένα ξεχωρίζει από το παιχνίδι είναι η ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. Η dark αισθητική του και η αγωνία του πιστεύω ότι το θέτουν σε όρια horror παιχνιδιού μερικές φορές. Κάτι που δε μου άρεσε ήταν η έλλειψη cutscenes από το παιχνίδι. Σχεδόν όλα είναι με τη μορφή διαλόγου.

Από άποψη γραφικών το παιχνίδι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ούτε »σπρώχνει» το Vita στα όριά του ούτε είναι κάτω του μετρίου. Τα περιβάλλοντα είναι όμορφα αλλά σε αυτό βοηθάει και το σκοτάδι ως ένα βαθμό. Οι χαρακτήρες θα έλεγα καλοσχεδιασμένοι με ωραία χρώματα. Αν και το art direction είναι αρκετά καλό, όπως είπα και παραπάνω απογοητεύτηκα που γίνονται όλα με τη μορφή διαλόγου και δεν υπάρχουν cutscenes να υποστηρίξουν το καλογραμμένο σενάριο. Θα μπορούσαμε να νιώσουμε περισσότερο τον κόσμο και τους χαρακτήρες.

Την περισσότερη ώρα το Mary Skelter είναι dungeon crawler. Σε first-person view περιπλανιέστε σε ορόφους ενός πύργου όπου υπάρχουν Marchens. Χαρτογραφώντας ταυτόχρονα και τους ορόφους, πολεμάτε τα Marchens σε turn-based μάχες. Οι όροφοι κρύβουν πολλά εμπόδια και παγίδες αλλά και θησαυρούς. Ο σχεδιασμός είναι καλοφτιαγμένος σε σχέση με τα περισσότερα dungeon crawlers, αν και προσωπικά δεν είμαι φαν. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα auto-pilot ώστε να πάτε αυτόματα στο σημείο του χάρτη που θέλετε. Το σύστημα μάχης αρχικά φαίνεται σαν το καθιερωμένο των JRPG, όμως στη συνέχεια δοκιμάζει αρκετά καινούρια στοιχεία τακτικής. Για παράδειγμα, ο Jack προσφέρει support με κινήσεις όπως Guard σε μία Blood Maiden, όμως αν χτυπηθεί στον ίδιο γύρο παθαίνει stun.

Επίσης, οι Blood Maidens έχουν ένα Blood Gauge που όταν γεμίζει τις θέτει σε Massacre Mode, κατά το οποίο αυξάνονται τα stats και μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιες περαιτέρω ικανότητες. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα να αλλάξετε class στην καθεμία Blood Maiden. Γενικά, το σύστημα μάχης είναι διασκεδαστικό και απαιτεί τακτική. Υπάρχουν επίσης αρκετά »διαλείμματα» ώστε να σπάει η μονοτονία, αφενός από την πρόοδο της ιστορίας αφετέρου από την επίσκεψη δωματίων για την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων. Το παιχνίδι μπορεί να είναι πολύ σκληρό μερικές φορές και ιδιαίτερα στα boss fights, πράγμα που μπορεί να το κάνει λίγο εκνευριστικό. Ευτυχώς υπάρχει δυνατότητα αλλαγής δυσκολίας ανά πάσα στιγμή. Τέλος, η μουσική μου ήταν κάπως αδιάφορη και λίγο μονότονη. Θα προτιμούσα κάτι καλύτερο, όπως έχουμε συνηθίσει άλλωστε από ιαπωνικά παιχνίδια.

Εν κατακλείδι, το Mary Skelter είναι μια καλή επιλογή για το Vita και για τους φανς του είδους. Η αισθητική του και η ατμόσφαιρά του είναι το δυνατό του σημείο και η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα. Το gameplay δεν είναι κάτι τρομερό αλλά έχει ποικιλία για να σας κρατήσει το ενδιαφέρον, αν και χρειάζεται και πολλή υπομονή. Γενικά πάντως καλή προσπάθεια από την Compile Heart και ελπίζουμε να συνεχίσει να στηρίζει το Vita. Αν σας αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε. Ειδάλλως, δε νομίζω να σας συναρπάσει ιδιαίτερα.