Platform: PS4 Exclusive
Publisher: Sony
Developer: Insomniac Games
Διάθεση: Sony PlayStation Greece
Κυκλοφορία: 07/09/2018

Υπάρχει μια στιγμή, στο cinematic opening του παιχνιδιού, όπου ο Peter Parker φοράει τη στολή του και εκτινάσσεται από το παράθυρο του σπιτιού του για να κυνηγήσει το έγκλημα. Το δευτερόλεπτο που το σκηνικό εναλλάσσεται από cut scene σε πραγματικό gameplay και σε αφήνει να αιωρηθείς στη Νέα Υόρκη ήταν αρκετό για να με κάνει να χαμογελάσω και να καταλάβω πως ετοιμάζομαι να παίξω κάτι πολύ ιδιαίτερο. Ευτυχώς, μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως το Spider-Man συγκαταλέγεται εύκολα ανάμεσα στα καλύτερα παιχνίδια του PS4 και της γενιάς μας γενικότερα και το καλύτερο είναι ότι καταλαβαίνω πως μου λείπει ήδη και ανυπομονώ για ένα sequel.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα superhero games στην τρέχουσα γενιά δε ζουν ημέρες δόξας. Μετά την εμβληματική σειρά Batman Arkham της Rocksteady, που ήρθε και επανακαθόρισε το είδος, το βάρος πέφτει στους ώμους της Insomniac Games να παραδώσει έναν αντάξιο τίτλο με πρωταγωνιστή τον έως τώρα παραγκονισμένο από τη Sony, Spider-Man. Η επάνοδος του ήρωα με τις νέες ταινίες του και τη συμμετοχή του στο Marvel Cinematic Universe έχουν ανεβάσει ξανά τις μετοχές του και επιτέλους η Sony τον αντιμετωπίζει όπως του αρμόζει, προσφέροντας μας έναν ΑΑΑ τίτλο από ένα καταξιωμένο στούντιο.

Web slinging on sunset..

Η Insomniac Games καταφέρνει το ακατόρθωτο. Παίρνει έναν ήρωα που για δεκαετίες τον γνωρίζαμε μόνο μέσα από μέτρια παιχνίδια στην καλύτερη των περιπτώσεων και που οι περισσότεροι αγνοούσαμε παντελώς και τον ξαναφέρνει στο προσκήνιο ώστε να ξανα αγαπηθεί και να στέκεται πλέον επάξια δίπλα σε εμβληματικά ονόματα του PlayStation όπως του Kratos, της Aloy και του Nathan Drake. Για να γίνει όλο αυτό πραγματικότητα, η Insomniac Games χρειάστηκε να δημιουργήσει το δικό της σύμπαν για το Spider-Man και ευτυχώς δεν είπε άλλο ένα origin story.

Αυτή τη φορά, ο Peter Parker είναι ένας ώριμος Spider-Man που για χρόνια καταπολεμά το έγκλημα στην Νέα Υόρκη αλλά ταυτόχρονα πολεμά να κρατήσει τις ισορροπίες και στην προσωπική του ζωή. Για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο πολύ την καθημερινότητα του Peter Parker: το φιλανθρωπικό του έργο στο άσυλο απόρων F.E.A.S.T. με την θεία May που επίσης απασχολείται εκεί, τη εργασία του πλέον ως επιστήμονας σε ερευνητικό κέντρο και όχι ως δημοσιογράφος, τη σχέση του με την πρώην του Mary Jane Watson, καθώς και με τον νέο του φίλο Miles Morales. Ο κόσμος της Insomniac είναι μια ωδή στους φανς του Spider-Man με ατελείωτες λεπτομέρειες και αναφορές σε κομικς και ταινίες, που θα εξιτάρουν τους γνώστες του είδους και θα μυήσουν τους νεότερους. Ο ίδιος ο Peter Parker κερδίζει δικαιολογημένα τις εντυπώσεις, καθώς πραγματικά νοιάζεσαι για τον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα, ενώ και η επιλογή του ηθοποιού είναι καταπληκτική. Η ερμηνεία ως Peter Parker είναι εξαιρετική, βγαλμένη από τις καλύτερες χολιγουντιανές ταινίες, ενώ το στυλ, το χιούμορ, οι ατάκες και οι ιστορίες που θα ακούσουμε με αφορμή διάφορα γεγονότα ή collectibles είναι από ξεκαρδιστικά έως τουλάχιστον ενδιαφέροντα για το σύμπαν του παιχνιδιού, με αναφορές ακόμα και σε άλλους χαρακτήρες της Marvel. Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως η Νέα Υόρκη του παιχνιδιού συνυπάρχει στο σύμπαν της Marvel και με μια βόλτα θα δείτε τον Πύργο των Avengers, το sanctum sanctorum του Dr. Strange καθώς και την Πρεσβεία της Wakanda.

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι καλογραμμένη, με σωστό ρυθμό, με αστείρευτο χιούμορ στα πρότυπα του ήρωα αλλά και με τις σωστές δόσεις δράματος. Θα μπορούσε να σταθεί επάξια ως σενάριο για μια ταινία ή ακόμα και σειρά και σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια στη συγγραφική ομάδα. Ονόματα και ρόλοι έχουν αλλάξει αρκετά ώστε να υπάρχει το κάτι νέο ακόμα και για τους γνώστες και έτσι τα πάντα μοιάζουν πιο φρέσκα. Ακόμα και η επιλογή του Mr Negative ως κύριο κακό φαντάζει πλέον λογική καθώς δεν αντιμετωπίζουμε κάποιον που μπορεί να ξέρουμε και να έχουμε δει εκατοντάδες φορές παντού. Η ιστορία μας θα μπορούσα να πω πως διαδραματίζεται σε δύο παράλληλους άξονες προσφέροντας εναλλαγές μεταξύ τους και εκεί που άλλα παιχνίδια θα τερμάτιζαν, εδώ μας προσφέρονται επιπλέον κεφάλαια, που ανοίγουν ακόμα περισσότερο την εικόνα του σύμπαντος που έχει δημιουργήσει η Insomniac. Όχι μόνο παρελαύνει πλήθος γνωστών εχθρών του Spider-Man, όπως οι Sinister Six, αλλά και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες συμμετέχουν και εξελίσσονται και αυτοί με τη σειρά τους, προσφέροντας το κάτι νέο στο gameplay που είχαμε ως τώρα συνηθίσει.

Η Insomniac καταφέρνει μια ισορροπία που μου άρεσε πάρα πολύ. Καταφέρνει και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού πετυχαίνοντας μια συνταγή που στηρίζεται ίσα τόσο στην εξέλιξη της ιστορίας ως ένα single player παιχνίδι όσο και στο open world κομμάτι, προσθέτοντας ταυτόχρονα σημεία ώστε να αποφευχθεί η μονοτονία και να προστεθεί ποικιλία. Έτσι, εκεί που θα αναλάβετε μια κύρια αποστολή και θα ζήσετε σκηνοθετημένες και cinematic σκηνές που εντυπωσιάζουν και ανεβάζουν την αδρεναλίνη, αμέσως μετά θα κληθείτε να αλληλεπιδράσετε με χαρακτήρες ως Peter Parker ρίχνοντας τους ρυθμούς και βάζοντας στο παιχνίδι mini games, θα κληθείτε να εξερευνήσετε την πόλη ώστε να ασχοληθείτε με τα collectibles, τα side missions και τα challenges ώστε να αναβαθμίσετε τον χαρακτήρα σας, ή και να αναλάβετε το ρόλο της Mary Jane ως δημοσιογράφου σε κυρίως stealth κομμάτια. Ακόμα και αυτά τα stealth κομμάτια, αν και στην αρχή μου φάνηκαν κάπως ως αγγαρεία, σύντομα είδα πως κάθε φορά προσέθεταν κάτι παραπάνω στο gameplay και υπήρχε λόγος να υπάρχουν, ενώ ακόμα και έως το τέλος, προχωρούν και συμβάλουν στην εξέλιξη της ιστορίας.

γυναικο-προβλήματα και στα videogames

Αυτό που ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα παράλληλα με αυτή την ισορροπία, είναι το αίσθημα του progression που έχει ο Spider-Man και όχι μόνο. Τα πάντα γύρω σας εξελίσσονται, πέρα από την ιστορία, ο χαρακτήρας μας αναβαθμίζεται διαρκώς όσο προχωράμε και ανεβαίνουμε level μαζεύοντας XP και κερδίζοντας πόντους ικανοτήτων. Αυτούς τους πόντους μπορούμε να τους επενδύσουμε σε τρία διαφορετικά skill trees με τις ονομασίες Καινοτόμος (innovator), Υπερασπιστής (Defender) και Ιστοσφεντόνας (Webslinger) τα οποία μας προσφέρουν συνεχώς νέους τρόπους να κινούμαστε και να μαχόμαστε, κάνοντας τις μάχες να μοιάζουν πάντα φρέσκες με όλο και μεγαλύτερο ρεπερτόριο κινήσεων και τακτικών καθώς και ταχύτητας με την οποία διασχίζουμε την πόλη. Παράλληλα, όλες οι δραστηριότητες στον χάρτη μας χαρίζουν τις δικές τους «μάρκες» τις οποίες χρησιμοποιούμε για να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τον χαρακτήρα μας. Σκεφτείτε τις ως «πρώτες ύλες», μίξεις των οποίων μας ξεκλειδώνουν στολές (25 στο σύνολο, κάθε μία με τη δική της ιδιότητα όπως χτυπήματα με ηλεκτρισμό, αλεξίσφαιρη και πολλά άλλα), διάφορες μετατροπές στολής, perks δηλαδή που προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα και μπορούμε να ορίσουμε μέγιστο 3, καθώς και gadgets, το καθένα φυσικά και αυτό με τις δικές του αναβαθμίσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία για το πως μπορούμε να έχουμε τον χαρακτήρα μας, με τη στολή που θέλουμε, με την ιδιότητα στολής που θέλουμε, τις μετατροπές στολής που θέλουμε και φυσικά με ένα σωρό gadgets στη διάθεση μας.

Όλα τα παραπάνω έρχονται και συγκλίνουν για να μας προσφέρουν ένα από τα καλύτερα συστήματα μάχης και ναι, τολμώ να πω, καλύτερο από αυτό του Batman Arkham. Αν στο Batman και Shadow of Mordor/War μπορούσες να κατεβάσεις ομάδες εχθρών πατώντας απλά το τρίγωνο για counter και τίποτα άλλο, εδώ τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αντί για counter πολύ απλά έχουμε αποφυγή με τον κύκλο και πραγματοποιώντας τέλεια αποφυγή εντός του παραθύρου 1-2 δευτερολέπτων απλά τυφλώνουμε τον εχθρό μας με ιστό στα μάτια για λίγα δεύτερα. Το τετράγωνο είναι για μπουνιές και κλωτσιές, το Χ για άλμα, με το τρίγωνο πεταγόμαστε με ιστό πάνω στον εχθρό ή τον τραβάμε κοντά μας, L1+R1 για απολαυστικότατες επιθέσεις με αντικείμενα του περιβάλλοντος  και μετά ξεκινά ένα σωρό από συνδυασμούς πλήκτρων για περαιτέρω ποικιλία. Σε συνδυασμό με τα skills που έχετε ξεκλειδώσει θα μπορείτε να χτυπάτε με ορμή το έδαφος από ύψος για να κάνετε stun τους αντιπάλους, να τραβάτε τα όπλα και να τους τα πετάτε πάνω τους ή να πετάτε τους ίδιους γύρω γύρω, να τους εκσφενδονίζεται στον αέρα για αλλεπάλληλα χτυπήματα εκεί ή να τους ξαναπροσγειώνετε βιαίως στο έδαφος με τον ιστό σας. Δυνατότεροι εχθροί χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση για να αποφύγετε τις ασπίδες ή τη δύναμη τους και με όλα αυτά ανεβάζετε την μπάρα σας με το focus. Χωρισμένη σε τρία κομμάτια, κάνοντας χρήση του focus μπορείτε να κάνετε heal τον χαρακτήρα σας αλλά κυρίως μπορείτε να κάνετε εντυπωσιακές λαβές και τελειώματα στους εχθρούς σας με την εντυπωσιακή συντροφιά μιας slow motion κάμερας. Παράλληλα φορτίζεται και η ιδιότητα στολής, την οποία μπορείτε να κάνετε χρήση και να αλλάξετε τις ισορροπίες σε μια μάχη, είτε αυτή η ιδιότητα είναι επιθετική ή αμυντική. Εξίσου σημαντικά είναι και τα gadgets, τα οποία παίζουν κεντρικό ρόλο τόσο αν θέλετε να κινηθείτε ήσυχα και να στήσετε παγίδες ή αν επιθυμείτε κατά μέτωπο επίθεση. Αν και στην αρχή τα ξεχνούσα, όσο προχωρούσα και τα έβρισκα σκούρα τα χρησιμοποιούσα όλα και περισσότερο επιλέγοντας τα με το L1. Βόμβες ιστού μπορούν να ακινητοποιήσουν μια ομάδα εχθρών άνετα, παγίδες να κολλήσουν στον τοίχο ανυποψίαστους αντιπάλους και τα αραχνάκια drones να εξολοθρεύσουν μερικούς για χάρη σας. Γενικά, η ροή στο σύστημα μάχης είναι απολαυστική και όσο προχωράτε και ξεκλειδώνετε όλο και περισσότερα τόσο θα μεγαλώνει η ποικιλία, οι τακτικές σας και οι ικανότητες σας με το dualshock. Στο μέτριο επίπεδο δυσκολίας, αν και δεν υπήρχαν πολύ δύσκολες φάσεις, υπήρχαν στιγμές που κυρίως με πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα στην οθόνη και με πυραύλους ή snipers τριγύρω μου, έπρεπε να είμαι σε απόλυτη εγρήγορση για να μη χάσω. Σίγουρα πάντως θα πρότεινα το μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας για όσους επιθυμούν το challenge και σίγουρα θα εκτιμήσουν περισσότερο το ταχύτατο σύστημα μάχης, ενώ με το day 1 patch θα προστεθεί το Ultimate επίπεδο δυσκολίας παρέα με το New Game plus.

Hello New York.

Όπως σας είπα, τα πάντα εξελίσσονται γύρω σας. Παράλληλα με το story, σιγά σιγά θα σας προσφέρονται όλο και περισσότερα activities και side missions στον χάρτη και όλο και κάτι νέο θα βρείτε να ασχοληθείτε. Ο χάρτης ανοίγει και φανερώνει τα διάφορα activities κάνοντας sync με το κινητό σας τις διάφορες κεραίες της αστυνομίας που θα βρείτε διάσπαρτες στη πόλη. Λογικά, με τις πρώτες σας βόλτες στο πρώτο 5ωρο θα έχετε ανοίξει όλο το χάρτη. Στην αρχή θα μαζέψετε τα σακίδια του Peter Parker που έχει σκορπίσει σε όλη την πόλη, μέσα στα οποία θα βρείτε collectibles με ευθείς αναφορές στο σύμπαν του Spider-Man, θα φωτογραφίσετε τα διάφορα μνημεία και εμβληματικά κτήρια και θα κατατροπώσετε ληστείες, απαγωγές και νταραβέρια ναρκωτικών ως απλός καθημερινός σουπερήρωας που είστε. Όσο προχωράμε στην ιστορία μας όμως, οι δραστηριότητες αυξάνονται και θα κληθούμε να καθαρίσουμε κτήρια και βάσεις από εχθρούς από τρεις διαφορετικές φατριές με αυξανόμενη δυσκολία, να λύσουμε προβλήματα της πόλης μέσα από ερευνητικούς σταθμούς, να αναλάβουμε side missions και challenges. Φυσικά, στα πρότυπα του Arkham, στα side missions θα αντιμετωπίσουμε και δευτεροκλασάτους εχθρούς, ενώ και τα challenges δεν είναι τυχαία. Η ποικιλία είναι αρκετή και δεν κουράζει, υπάρχει λίγο απόλα και για όλους, κάτι που φάνηκε εύκολα καθώς στο πρώτο μου playthrough το παιχνίδι μου πήρε γύρω στις 20 ώρες για 80% ποσοστό ολοκλήρωσης  και υπολογίζω πως γύρω στο 5ωρο ασχολήθηκα με τα activities προκειμένου να αναβαθμιστώ ή από περιέργεια. Από κει και πέρα φυσικά, υπολογίστε πως μετά τον τερματισμό υπάρχει ακόμα ένα δεκάωρο gameplay αν θέλετε να ασχοληθείτε εκτενέστερα με τα activities ώστε να δείτε τα side missions και τα challenges ή αν απλώς θέλετε να ξεκλειδώσετε τα πάντα.

Ποικιλία από gadgets

Και στο κάτω κάτω, πως να μην ασχοληθεί κανείς όταν οι βόλτες στην Νέα Υόρκη είναι τόσο απολαυστικές! Προσωπικά, θεωρώ το κατόρθωμα της Insomniac Games να πετύχει μια τόσο ρευστή και απολαυστική κίνηση στις εναέριες βόλτες του Spider-man ένα από τα highlights της γενιάς μας. Ο ήρωας μας κινείται τόσο φυσικά ανάμεσα στα κτίρια που μόνο το βίντεο μπορεί να αποτυπώσει σωστά αυτό που λέω. Η άνεση στην κίνηση, το πλούσιο animation, ο εναέριος χορός στην ουσία του ήρωα είναι κάτι το μοναδικό που δεν πρόκειται να βαρεθείτε ποτέ και κάνει το fast travel σύστημα που υπάρχει πραγματικά περιττό. Το παρκουρ στις ταράτσες, το κάθετο τρέξιμο στους ουρανοξύστες, η βόλτα στο central park το δειλινό και  η θέα της πόλης από την κορυφή της κεραίας του Empire State Building θα σας προσφέρουν μερικές μοναδικές στιγμές στο παιχνίδι. Φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και στα χαμηλά. Μπορείτε να κινηθείτε περπατώντας στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, όπου σφύζουν από κίνηση και περαστικούς. Μπορείτε να κάνετε παρκουρ στα οχήματα, να πολεμήσετε συμμορίες στα στενάκια ή πολύ απλά να δείτε τις αντιδράσεις των κατοίκων. Μπορείτε να τους χαιρετήσετε, να σας χαιρετίσουν, να σας βρίσουν, να σας βγάλουν φωτογραφία ή και ακόμα να τρέξουν πάνω σας ώστε να σας ειδοποιήσουν για κάποιο έγκλημα που γίνεται παρακάτω.

Η όλη πόλη είναι λεπτομερέστατα σχεδιασμένη και όλο αυτό το αναδεικνύει ο άριστος τεχνικός τομέας του παιχνιδιού. Το Spider-Man το έπαιξα σε PS4 Pro με 4ΚTV και έτρεχε σε dynamic 4Κ ανάλυση με 30fps κλειδωμένα. Η εικόνα του ήταν κρυστάλλινη και συγκαταλέγεται άνετα ανάμεσα στα πιο όμορφα open world παιχνίδια. Μπορεί η πόλη να μην έχει ιδιαίτερα φανταστικά τοπία να προσφέρει ώστε να κλέψει τις εντυπώσεις, καθώς τα κτήρια δεν μπορούν εύκολα να κερδίσουν το μάτι, παρόλα αυτά ο κόσμος διαθέτει μεγάλη λεπτομέρεια σε κάθε του στενό, ενώ υπάρχει εναλλαγή ημέρας/νύχτας καθώς και βροχή. Οι χαρακτήρες όμως ξεχωρίζουν για τα καλά. Αν εξαιρέσουμε τους απλούς αντιπάλους σας που είναι απλά copy paste μοντέλα, ο ήρωας μας αλλά και οι γνωστοί κακοί ξεχωρίζουν για τον σχεδιασμό τους, καθένας για τους δικούς του λόγους. Εντυπωσιακά μοντέλα με μεγάλη λεπτομέρεια, από τις ραφές της στολής του Spider -Man έως τα πρόσωπα και το facial animation, το οποίο βάζω ένα κλικ κάτω από αυτό του God of War και uncharted 4. Η αγάπη και προσοχή της Insomniac για το παιχνίδι είναι εμφανής στην μεγάλη λεπτομέρεια και στο τεράστιο fan service που εκτελεί το παιχνίδι, κάτι που επεκτείνεται και στον ήχο. Βρήκα πολύ όμορφο το κεντρικό μουσικό κομμάτι του παιχνιδιού αλλά και όλο το ορχηστρικό soundtrack που παίζει σαν χαλί στις βόλτες σας στην πόλη. Φυσικά οι φωνές όλων των χαρακτήρων είναι εξαιρετικές και ταιριάζουν τέλειες στο ύφος του καθενός, ενώ και η πόλη είναι ζωντανή με θορύβους, κόρνες, φασαρίες, σειρήνες και όλη την ηχορύπανση μιας μεγαλούπολης. Κρίμα που δεν μπορούσα να έχω το Photo Mode, το οποίο θα προστεθεί με patch την ημέρα κυκλοφορίας του παιχνιδιού.

Ένα πράγμα δε μου άρεσε στο Spider-Man και το θεωρώ αρκετά σοβαρό. Δε μου άρεσαν τα περισσότερα boss fights, ή καλύτερα, βρήκα τα περισσότερα αυτών μια τυπική διαδικασία, κυρίως των δευτερευόντων εχθρών. Ειδικά οι Sinister Six νομίζω πως πήγαν ανεκμετάλλευτοι και αν εξαιρέσουμε 1-2 κομμάτια που προσφέρουν το κάτι διαφορετικό, οι μάχες μαζί τους είναι εντελώς τυπικές και δεν νομίζω πως είναι τυχαίο μάλιστα πως τους αποτελειώνετε δυο-δυο. Δεν υπάρχουν καν ορισμένες αποστολές ώστε να υπάρχει μια τριβή μαζί τους και αυτό που θα κάνετε για να αποτελειώσετε το πρώτο boss που θα συναντήσετε στο παιχνίδι, το ίδιο κατ ουσία θα κάνετε για να νικήσετε όλα τα bosses. Προς μεγάλη μου απογοήτευση, διαπίστωσα πως σχεδόν όλα τα boss fights του Spider-Man 1 και 2 από εποχής PS1 είναι εντυπωσιακότερα και πιο απαιτητικά από την πλειοψηφία των boss fights του νέου Spider-Man! Μπορεί να είμαι αυστηρός και να ακούγομαι υπερβολικός, αλλά εδώ δε μου άρεσαν τα περισσότερα boss battles του God of War, έτσι για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης. Ευτυχώς, το ξεπέταγμα των Sinister Six σώζουν κάπως τα πιο κεντρικά boss battles και ορισμένα cinematic κομμάτια μαζί τους, χωρίς βέβαια να μιλάμε και για κάτι το ιδιαίτερο. Από κει και έπειτα τα όποια αρνητικά του παιχνιδιού, λίγο κακό κάνουν στην εικόνα του. Όπως προείπα, δεν προσπαθεί καν να αλλάξει τη φόρμουλα των open world παιχνιδιών, τουλάχιστον ότι κάνει το κάνει με ισορροπία χωρίς να κουράζει. Βρήκα την ανοχή των αντιπάλων στο να σας εντοπίζουν αρκετά μεγάλη και ειδικά στα stealth κομμάτια της Mary Jane οι εχθροί συμπεριφέρονται υπέρ του δέοντος ανεκτικά. Όσοι δεν έχετε παίξει προηγούμενα παιχνίδια Spider-Man, ίσως δείτε τα minigames και τα stealth κομμάτια ως αγγαρεία, αλλά προσωπικά δε με ενόχλησαν. Ορισμένα slowdowns στο framerate ευτυχώς είναι σποραδικά και συμβαίνουν μόνο σε μάχες που γίνεται χαμός επί της οθόνης και ξεχνιούνται εύκολα.

Φυσικά, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ελληνική μετάφραση του τίτλου, όπου έχουμε ελληνικά μενού και εννοείται ελληνικούς υπότιτλους. Η δουλειά που έχει γίνει είναι υποδειγματική με υπότιτλους που δεν εντόπισα το παραμικρό λάθος και ολόσωστα μενού, όσο και αν κάποιες ορολογίες μας φαίνονται παράξενες λόγω συνήθειας στις αντίστοιχες αγγλικές. Αξίζουν πολλά μπράβο στη Sony Ελλάδος και ελπίζουμε να μη σταματήσει αυτό το δυνατό σερί μεταφράσεων και μεταγλωττίσεων στους μεγάλους αποκλειστικούς τίτλους του PS4.

Μια υποχρεωτική αγορά για τους fans, μια απαραίτητη αγορά για κάθε κάτοχο PS4.

Για να σας κλείσω σιγά σιγά, καταλήγουμε πως η Insomniac Games κατάφερε να σταθεί στο ύψος της και να μας παραδώσει το Spider-man παιχνίδι που θέλαμε, το Spider-Man παιχνίδι που αξίζει στον Spider-Man. Προσωπικά στο μυαλό μου το έχω κάτι σαν το Arkham Asylum, μια αρχή δηλαδή για ένα ισχυρό franchise που ελπίζω να μην εγκαταλείψει η Sony και να δούμε ακόμα καλύτερα sequels, γιατί το παιχνίδι αφήνει πάρα πολλές υποσχέσεις. Ένας must have τίτλος για τους κατόχους PS4.