Platform: PS4
Publisher: Sony Interactive Ent.
Developer: SCE Japan Studio
Διάθεση: Sony PlayStation Greece
Κυκλοφορία: 9/12/2017

Νωρίτερα μέσα στο 2017 η Sony κυκλοφόρησε το remastered του LocoRoco, ενός κλασικού τίτλου του PSP με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν είχαμε και μεγάλες αμφιβολίες ότι κάτι παρόμοιο θα συνέβαινε και με το sequel, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό έγινε πολύ γρήγορα μέσα σε ένα εξάμηνο. Τελικά το LocoRoco 2 Remastered είναι ήδη διαθέσιμο για το PlayStation 4 και πρόκειται για άλλη μια πολύ καλή μεταφορά, όπως μας έχει συνηθίσει η Sony άλλωστε.

Ακριβώς μετά το πρώτο παιχνίδι τα ενοχλητικά Moja επιστρέφουν για να δημιουργήσουν χάος υπό την καθοδήγηση του Bon Muchο. Δε μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους έτσι εύκολα και να κάτσουν στα αυγά τους ετοιμάζοντας ένα καινούριο σχέδιο που περιλαμβάνει ένα τραγούδι που θα πάρει τις ζωές στον πλανήτη. Τα Moja ξεκινάνε την εισβολή και φυσικά τα συμπαθητικά LocoRoco δε μπορούν να κάτσουν έτσι και να αποδεχθούν τη μοίρα τους και θα προσπαθήσουν για ακόμα μια φορά να αντιμετωπίσουν την εξωγήινη απειλή. Τίποτα το ιδιαίτερο το σενάριο και απλά δίνει την αφορμή για νέες περιπέτειες με τα LocoRoco.

Πάμε τώρα στα πιο σημαντικά και αναφερόμαστε στο gameplay που είναι και το ατού του παιχνιδιού. Το δόγμα πετυχημένη συνταγή δε την αλλάζεις βρίσκει την εφαρμογή του και το απλό και ταυτόχρονα άκρως εθιστικό gameplay του LocoRoco παραμένει σχεδόν ίδιο και απαράλλαχτο. ‘Oπως και στο πρώτο παιχνίδι δεν ελέγχουμε άμεσα την κίνηση του LoroRoco, αλλά με τα L1 και R1 περιστρέφουμε δεξιά ή αριστερά την πίστα. Όσο περισσότερο γυρίσουμε την κάμερα προς τη μία κατεύθυνση τόσο πιο γρήγορα θα μετακινηθεί και το LocoRoco, ενώ τα τυχόν εμπόδια τα ξεπερνάμε με άλματα που γίνονται πατώντας ταυτόχρονα τα L1 και R1. Ένα ακόμα πλήκτρο που χρησιμοποιείται είναι ο κύκλος που μας δίνει τη δυνατότητα να διασπάμε το LocoRoco σε μικρότερα κομμάτια, καθώς θα χρειαστεί να χωρέσουμε σε στενά και μικρές χαραμάδες, ενώ επίσης με τον κύκλο ενώνουμε όλα τα LocoRoco σε ένα μεγάλο. Όσα περισσότερα λουλούδια μαζέψουμε μέσα σε κάθε πίστα τόσα περισσότερα LocoRoco μπορούμε να ελευθερώσουμε. Επίσης σε κάποια υποθαλάσσια επίπεδα ο κύκλος μας βοηθάει στην κολύμβηση ενώ σε κάποια σημεία μπορούμε να πιαστούμε από κλαδιά και αυτά είναι οι νέες ικανότητες που δεν υπήρχαν στο πρώτο παιχνίδι και προσθέτουν μεγαλύτερη ποικιλία στο gameplay. Κλασικά υπάρχουν mini games και collectables που δίνουν μια διαφορετική νότα και προσθέτουν διάρκεια. Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο χειρισμού με τα πλήκτρα μπορούμε να παίξουμε και με τα motion controls περιστρέφοντας δεξιά αριστερά το Dualshock 4 και παρόλο που ο συγκεκριμένος τρόπος έχει το χαβαλέ του το βρήκα δύσκολο και σε προχωρημένα επίπεδα εύκολα χάνεται η μπάλα στη κυριολεξία!  Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το LocoRoco ως ένα πρωτότυπο platformer που βασίζεται στην απλότητα του και μπορεί να γίνει εθιστικό, θυμίζοντας άλλες εποχές που τα παιχνίδια μας κρατούσαν για παρόμοιους λόγους.

Όπως προείπαμε το LocoRoco ξεκίνησε ως φορητός τίτλος στο PSP και προσφέρεται για μικρές δόσεις παιχνιδιού και θα λέγαμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό διάλειμμα ανάμεσα στα απαιτητικά ΑΑΑ της σύγχρονης εποχής. Η χρονική διάρκεια κυμαίνεται γύρω στις 7 ώρες εκτός και αν θελήσετε το 100% σε κάθε πίστα που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε αρκετή εξτρά προσπάθεια. Ο αριθμός των επιπέδων δεν είναι μεγάλος, για την ακρίβεια είναι περίπου τα μισά σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι, αλλά είναι μεγαλύτερης διάρκειας και καλύτερα σχεδιασμένα, ενώ και τα mini games είναι τριπλάσια σε σχέση με το πρώτο.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά, αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για παιχνίδι σχεδόν δεκαετίας που είχε κυκλοφορήσει στο αδύναμο hardware του PSP. Παρόλο αυτά ο πολύχρωμος κόσμος είναι ιδιαίτερα όμορφα σχεδιασμένος και σε full hd ανάλυση στο απλό PS4 και 4Κ στο PS4 Pro, ενώ και η μουσική επένδυση είναι ευχάριστη. Το παράπονα βέβαια για τα cutscenes χαμηλής ανάλυσης παραμένει, καθώς όπως και στο πρώτο remastered έτσι και εδώ δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν τον τομέα και φαίνονται όπως και στο PSP. Μικρό το κακό βέβαια μιας και τα υπόλοιπα έχουν δουλευτεί σε καλό βαθμό.

Συνοψίζοντας το LocoRoco 2 Remastered συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με τον προκάτοχο του. Το απλό και εθιστικό του gameplay σε συνδυασμό με τον άρτιο τεχνικό τομέα είναι ικανά να χαρίσουν αρκετές ώρες διασκέδασης σε όποιον θελήσει να ασχοληθεί. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα γνωρίσει την εμπορική επιτυχία που θα βάλει σε σκέψεις τη Sony για να δημιουργήσει έναν νέο τίτλο της σειράς για το PS4, αλλά δε θα ήταν και άσχημη ιδέα…