Platform: PC, Xbox One, PS4
Publisher: Bandai Namco Games
Developer: Tarsier Studios
Διάθεση: Bandai Namco Greece
Κυκλοφορία: 28/04/2017

Οι εφιάλτες συνεχίζονται…

Στην τελευταία μου επαφή με το Little Nightmares βρήκα το χαμένο horror στοιχείο από τη gaming σκηνή, που είχα να εντοπίσω αρκετά χρόνια σε gaming τίτλο. Ένας μικρός -σχεδόν ασήμαντος- τίτλος χωρίς μεγάλο promotion και μελλοντικά σχέδια για κάποιο sequel ήρθε από το πουθενά και μάγεψε το gaming community. Λαμβάνοντας υψηλές κριτικές, καταρρίπτοντας άλλους horror τίτλους και δίνοντας κάποια σημάδια νοσταλγίας, το Little Nightmares επιστρέφει δυναμικά με το πρώτο επεισόδιο, The Depths, από το expansion pack. Μας αφήνει, όμως, το πρώτο level ανάλογες εντυπώσεις με τον προκάτοχό του;

Για όσους δεν είχαν έρθει σε επαφή με την πρώτη έκδοση του Little Nightmares, το παραπάνω πρόκειται για ένα puzzle-platformer, horror βιντεοπαιχνίδι της Tarsier Studios. Από την άλλη, στο ρόλο του publisher συναντάμε την Bandai Namco Entertainment.

20248102_1588434661176120_4014424679574143985_o

Οι πρώτες μας εντυπώσεις με τον τίτλο μας θύμισαν παιχνίδια όπως τα Limbo και LittleBigPlanet. Με μια αγαστή συνεργασία των στοιχείων των παραπάνω βιντεοπαιχνιδιών έχουμε σε τελικό στάδιο το Little Nightmares. Ένας τίτλος που χαρακτηρίζεται από μια μοναδική σκοτεινή ατμόσφαιρα, ένα ιδιαίτερο concept που αγγίζει τα όρια της παράνοιας και το horror στοιχείο να εισβάλλει σε κάθε πιθανό σημείο με έρπουσες διαδικασίες. Ιδού μια γρήγορη εισαγωγή για το Little Nightmares.

Συνεχίζοντας, το “The Depths” θα ακολουθήσει τα μονοπάτια της αρχικής επιτυχίας. Στο ρόλο του πρωταγωνιστή αυτή τη φορά δε θα βρούμε την Six, αλλά ένα νεαρό αγόρι το οποίο βρίσκεται σε παρόμοια θέση με την προηγούμενη ηρωίδα μας. Το concept της ιστορίας ακολουθεί τις γνωστές διαδικασίες όπου ο ήρωας θα βρεθεί αβοήθητος σε αυτήν την αέναη κόλαση, με βασικό στόχο την επιβίωση. Σε γενικές γραμμές, το Little Nightmares δεν έχει να προσφέρει κάποια θαλερή επανάσταση στα πλαίσια μια καλογραμμένης ιστορίας. Οι χαρακτήρες είναι “μουγκοί” ενώ το παιχνίδι βασίζεται σε αυτό ακριβώς το σημείο για να τονίσει τη διεστραμμένη ατμόσφαιρα του τίτλου. Στην πραγματικότητα, αυτή η σιωπή που διακατέχει τον τίτλο είναι και ένα σημάδι της μεγάλης του επιτυχίας, όπως και σε παρόμοιους τίτλου σαν το Limbo. Αυτή η υποτιθέμενη πραότητα του τίτλου είναι το horror στοιχείο, το οποίο παραμονεύει κρυφό σε κάθε γωνία.

Στα του gameplay το Little Nightmares χρησιμοποιεί τη γνωστή φόρμουλα, με αρκετά platform και puzzle χαρακτηριστικά, έχοντας όμως να προσφέρει μια δόση ελευθερίας. Σε γενικές γραμμές, το πρώτο level δεν προσφέρει κάποια βελτίωση στην παραπάνω συνταγή, πέρα από νέες πίστες. Το σύστημα του gameplay παραμένει σταθερό χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσθήκη. Όπως προαναφέρθηκε στόχος σας είναι να αποφύγετε κάθε πιθανή απειλή, ενώ σε τελικό στάδιο να επιβιώσετε από την κόλαση στην οποία έχετε βρεθεί.

20247538_1588434774509442_7229493237362540675_o

Οι νέες τοποθεσίες που μας προσφέρει το “The Depths” μας άφησαν με θετικές εντυπώσεις. Ο γενικός σχεδιασμός της πίστας, καθώς και τα διάφορα background ήταν αρκετά “ζωντανά” για τα δικά μου δεδομένα. Από την άλλη, στα αρνητικά του τίτλου βρίσκεται η στάσιμη κατάληξη που είχε το platform στοιχείο, καθώς και τα λοιπά puzzles. Έχοντας έρθει σε επαφή με το προηγούμενο τίτλο, ο νέος μας φαίνεται αρκετά προβλέψιμος. Σε αυτό το σημείο, το παιχνίδι χάνει και το στοιχείο του πρόωρου θανάτου –που είχα αναφέρει στο προηγούμενο review. Έχοντας μάθει πως να κινούμαστε και τι να αποφεύγουμε, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο level δε φέρνει νέες εκπλήξεις αποτελεί δυσάρεστο γεγονός, ενώ μειώνει κατά ένα βαθμό το επίπεδο δυσκολίας του.

Στο κομμάτι των γραφικών το παιχνίδι εξακολουθεί να καθηλώνει. Η ανατριχιαστική ατμόσφαιρά του, το καθηλωτικό background και η αίσθηση της διαφθοράς που κυριαρχεί από τις διάφορες παρουσίες του τίτλου, που παραμονεύουν να εξαφανίσουν κάθε σπιθαμή ελπίδας από τον ήρωά μας, δίνουν μια ιδιαίτερη πνοή σε όλο το γραφικό τομέα. Στα του ήχου, κυριαρχεί η απόλυτη “σιωπή” η οποία σε συνδυασμό με τα ανατριχιαστικά sound effects μαγεύουν τον player.

20280275_1588434977842755_3905775919876113827_o

Εν κατακλείδι, το πρώτο level του Little Nightmares φαίνεται αρκετά υποσχόμενο. Εντούτοις, η πρώτη εντύπωση από την τριλογία του expansion pack δε φαίνεται να είναι αρκετή για να μας πείσει ότι τα επόμενα 2 levels που θα κυκλοφορήσουν μέσα στους επόμενους μήνες αξίζουν από το budget μας. Αν ήσασταν λάτρεις του αρχικού Little Nightmares τότε το “The Depths” δε θα σας απογοητεύσει. Εντούτοις, καλό θα ήταν να περιμένετε και το επόμενο level πριν αγοράσετε το πακέτο.