Platform: PC, PS4, Xbox One
Publisher: Square Enix
Developer: Deck Nine
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 31/08/2017

Αν αναρωτιόσασταν  πως θα ήταν το Life is Strange χωρίς όλα αυτά περί χειρισμού του χρόνου, Θεωρία του Χάους και «Εφέ της Πεταλούδας» το Before The Storm είναι εδώ για να σας δείξει αυτό ακριβώς. Το prequel του Life is Strange έχει ξεκινήσει το ταξίδι του με το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Awake» να είναι εδώ και λίγες μέρες διαθέσιμο. Το Life is Strange αποτέλεσε μία από τις πιο ευχάριστες και φρέσκες εκπλήξεις όταν πρωτοκυκλοφόρησε και πραγματικά το αγάπησα για αυτό που ήταν. Rebel teenagers, Λύκειο και προβλήματα σχέσεων αναμεμιγμένα με μια δόση από time manipulation ήρθαν και έδεσαν ένα πολύ καλό μυστήριο και έβαλαν την DONTNOD στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή τη στιγμή ένα prequel 3 επεισοδίων από την Deck Nine και ένα sequel να έρχεται δια χειρός DONTNOD.

Το πρώτο επεισόδιο δίνει τον τόνο της σειράς και καταφέρνει να μας βάλει (ξανά) μέσα στον κόσμο του Life is Strange. Αυτή τη φορά πρωταγωνίστρια είναι η Chloe Price με την Max να απουσιάζει ήδη και το Before the Storm θα μας διηγηθεί τη αρχή (και τέλος) της φιλίας μεταξύ της Chloe και της Rachel Amber, του πως δηλαδή μια ατίθαση teenager  με προσωπικά προβλήματα βρέθηκε να γίνει κολλητή με την πιο δημοφιλή κοπέλα του σχολείου της. Εν αρχή, η απουσία του μεταφυσικού ήταν η μεγαλύτερη απορία που είχα για το πόσο ενδιαφέρον θα ήταν η όλη ιστορία, τελικά, σαφώς και το Before the Storm είναι λιγότερο ενδιαφέρον από το κυρίως Life is Strange, παρόλα αυτά καταφέρνει και κρατάει το επίπεδο της σειράς σε ικανοποιητικά επίπεδα ώστε να θεωρηθεί άξιο prequel.

Life is Strange: Before the Storm_20170831182332

Η ιστορία του πρώτου επεισοδίου είναι γεμάτη από εφηβικές ορμόνες και κυκλοθυμικές καταστάσεις που θυμίζουν τα αντίστοιχα tv shows της αμερικάνικης τηλεόρασης. Καταφέρνουμε να δούμε μια πιο ευάλωτη πλευρά της Chloe που δεν είδαμε στο πρώτο LiS και η όλη της σχέση με την Amber είναι ένα τρενάκι συναισθημάτων. Αν και δύσκολα το μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό θα ταυτιστεί με το όλο δράμα, εντούτοις οι ανθρώπινες καταστάσεις των πρωταγωνιστών είναι κοινότυπες και συναντώνται εύκολα στον ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό κύκλο του καθενός. Το γαϊτανάκι συναισθημάτων μεταξύ Chloe και Amber είναι εύκολα προβλέψιμο, αν και το τέλος μας δίνει το «τυράκι» που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε και στα επόμενα επεισόδια.

Life is Strange: Before the Storm_20170831185020

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον βρήκα το νέο μηχανισμό gameplay, το backtalk ή αλλιώς «πως να αντιμιλάς και να σπας νεύρα», το οποίο έρχεται να αναπληρώσει τον Rewind μηχανισμό. Το backtalk ταιριάζει γάντι στην badass ηρωίδα μας Chloe και ουσιαστικά είναι ένα mini game όπου βάσει του διαλόγου εκείνη τη στιγμή, πρέπει να επιλέξουμε τις καταλληλότερες ατάκες ώστε να αντιμιλήσουμε στον άλλον και να πετύχουμε τον σκοπό μας. Εντάξει, δεν είναι και Insult Sword Fighting (Monkey Island Series) αλλά πρέπει να προσέχουμε τα λεγόμενα που λαμβάνουν χώρα εκείνη τη στιγμή στην οθόνη μας, ενώ υπάρχει και χρονικός περιορισμός.  Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι το Dungeons n Dragons mini game που υπάρχει και μπορείτε να συμμετάσχετε, με διαφορετικές καταλήξεις αναλόγως πως θα παίξετε το παιχνίδι. Το Mini game είναι προαιρετικό και θα σας χαρίσει γύρω στα 15-20 λεπτά gameplay, προσωπικά αξίζει να το παίξετε. Στα collectables, έχουμε τη συλλογή graffiti, όπου πρέπει να βρούμε διάφορα σημεία τα οποία tagάρουμε με διάφορες ατάκες μας, ενώ τα υπόλοιπα trophies συμπληρώνονται μόνα τους καθώς είναι δεμένα στο story. Αυτό που δείχνει την ιδιαίτερα αγάπη των developers για τη σειρά είναι το όλο έξτρα «lore» που υπάρχει στο μενού του παιχνιδιού, με το ημερολόγιο που κρατά η Chloe και τα γράμματα που έχει γράψει για τη Max και τα οποία ποτέ δεν έχει στείλει, εξαιρετική πινελιά από το studio που μας δένει περισσότερο με την ηρωίδα μας και γενικά μας εντάσσει καλύτερα στο κλίμα της σειράς, ας μην ξεχνάμε πως πρέπει να μας ζεστάνει για το Life is Strange Season 2 που ακολουθεί..

Life is Strange: Before the Storm_20170831190138

Στον τεχνικό τομέα,  όσοι έχετε παίξει το LiS ξέρετε τι να περιμένετε. Η Unity Engine δίνει το γνωστό αποτέλεσμα που βλέπετε στα screenshots και είναι ίδιο με αυτό που είδαμε στην κύρια σειρά. Το art style φυσικά είναι αυτό που δίνει την ομορφιά στο Before the Storm και όχι οι λεπτομέρειες που (δεν) υπάρχουν στα γραφικά. Εκεί που τα πάει ακόμα πιο εξαιρετικά το Before the Storm είναι στον ακουστικό τομέα, αρχικά τα voice overs είναι άριστα όπως και στο αρχικό παιχνίδι, όμως με μια μεγάλη αλλαγή: η ηθοποιός που κάνει την φωνή της πρωταγωνίστριας Chloe έχει αλλάξει και όσο περίεργο και αν μου ακούγεται, το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή. Τη νέα φωνή δανείζει η Rhianna DeVries η οποία μπαίνει για τα καλά στο πετσί του ρόλου και μας χαρίζει μια άξια Chloe όπως μας χάρισε και η προηγούμενη Ashly Burch.

Η μουσική επίσης είναι απλά εξαιρετική με πρωτότυπες συνθέσεις από το βρετανικό indie folk συγκρότημα Daughter και άλλους καλλιτέχνες, ένα συνολικό soundtrack που αξίζει να ψάξετε να αποκτήσετε ή τουλάχιστον να ακούσετε ξεχωριστά στο παρακάτω βίντεο, φοβερή δουλειά που ταιριάζει τέλεια στην φιλοσοφία και περιεχόμενο του Life is Strange.

Το πρώτο επεισόδιο του Before the Storm καταφέρνει να μας βάλει με επιτυχία στο κλίμα και να μας κάνει να ξαναεπισκεπτόμαστε με χαρά το Arcadia Bay. Η Chloe είναι μια δυνατή πρωταγωνίστρια με έντονη προσωπικότητα και η ιστορία, πέραν του teenage drama, έχει να δώσει πολλές μικρές και μεγάλες επιλογές που επηρεάζουν τη ροή παρέα με ένα μυστήριο το οποίο έχω περιέργεια να ανακαλύψω.