Το 2010 στο Chaos Computer Club (CCC) (Ένωση χάκερ στην Ευρώπη) η ομάδα Fail0verflow παρουσίασε το δικό της jailbreak για το PS3. To 2013, επίσης στο (CCC) απέδειξαν ότι χάκαραν το Wii U και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ενός μεγάλου Homebrew Community. Ενώ πριν από λίγες εβδομάδες, ανέφεραν ότι εργάζονται πάνω σε κάτι με την ονομασία Penguins on Aeolia. Όπως μερικοί κατάλαβαν αναφέρονταν στην εκτέλεση λειτουργικού συστήματος Linux στο PS4. Και πως το συμπέραναν αυτό; Είναι σχετικά απλό για τους λίγο ποιο ψαγμένους… Penguins από το γνωστό λογότυπο του Linux, και Aeolia η ονομασία του Southbridge δηλαδή του κεντρικού ελεγκτή εισόδου/εξόδου του PS4 που εμφανίζεται κατά τη διάρκειά της εκτέλεσης του λειτουργικού και στο bootlog.

Παρά το γεγονός ότι η κονσόλα πλέον μπορεί να τρέξει Linux, υπάρχουν μερικά πράγματα που το PS4 δεν μπορεί να κάνει ακόμη. Το τρέχον hack δεν έχει ενεργοποιημένο το 3D acceleration οπότε θα πάρει λίγο καιρό μέχρι να δούμε καλά παιχνίδια να τρέχουν στο Linux. Τα USB δεν λειτουργούν ακόμη όπως και η χρήση του σκληρού δίσκου αλλά αρκετές λειτουργίες που χρειάζονται για να κάνουν το PS4 ένα βασικό υπολογιστή  όπως τα  framebuffer, HDMI κωδικοποιητή, Ethernet, WiFi, Bluetooth κλπ. λειτουργούν κανονικά.

Τέλος να σημειωθεί πως η ομάδα έχει στα μελλοντικά σχέδια της να κυκλοφορήσει τη δουλειά της όταν βέβαια αυτή θα βρίσκεται σε ένα εύχρηστο επίπεδο για τον κοινό χρήστη μονό που για να γίνει η εγκατάσταση και να εκτελεσθούν τα Linux θα απαιτείται το δικό σας «Exploit» που αυτοί δεν θα το παρέχουν.

Πηγές: fail0verflow | hackaday.com

-GodmanGen-