Με τη Dontnod να βρίσκεται στα χνάρια της Telltale εδώ και μήνες με το Life is Strange, ήρθε η ώρα να σας μεταφέρουμε την άποψη μας για το τέταρτο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Dark Room» το οποίο, παρά τις ατέλειες του, είναι και το καλύτερο της σειράς έως τώρα.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή στο κείμενο που ακολουθεί.

Life-Is-Strange-Dark-Room-2

Το Life is Strange episode 3 μας άφησε όλους άφωνους με το εκπληκτικό του φινάλε. Η αλήθεια είναι πως είχα σκεφτεί ότι άργησαν να εκμεταλλευτούν τις πολλές επιλογές στο story telling που τους δίνει το «butterfly effect» αλλά τελικά μας προσγείωσαν κανονικά  σε ένα cliffhanger γεμάτο συναίσθημα και σίγουρα μία από τις καλύτερες στιγμές τις σειράς. Ευτυχώς στο 4ο επεισόδιο το hype διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ περιέχει και πολλές αξιομνημόνευτες στιγμές που θα σας μείνουν.

Το Dark Room είναι αυτό που λέει και το όνομα του, σκοτεινό. Ξεκινώντας αμέσως μετά το cliffhanger του 3ου επεισοδίου, η Max βρίσκεται παγιδευμένη μέσα στα γεγονότα που η ίδια δημιούργησε και επηρέασε, αντιμέτωπη με μια τραγική απόφαση που θα κληθεί να πάρει. Η έναρξη του 4ου επεισοδίου είναι πολύ δυνατή, γεμάτη συναίσθημα και δύσκολες αποφάσεις, που θα φέρουν σε πραγματικά δύσκολη θέση τον παίκτη, δίνοντας έτσι τον παλμό των γεγονότων που θα ακολουθήσουν. Αρκεί να πούμε πως η εισαγωγή του επεισοδίου κερδίζει άνετα τον τίτλο για την πιο δακρύβρεχτη και συναισθηματική σκηνή της σειράς. Με αυτό πίσω μας, μόνο τα καλύτερα περιμέναμε από το Dark Room, το οποίο και μας επιβεβαίωσε.

Life_is_Strange_Episode_4_Darkroom

Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, η γραφή και η αφήγηση έχουν ένα και μόνο ρόλο, να αυξήσουν την ένταση και την αγωνία για το φινάλε. Υπάρχει μια ανοδική τάση στα γεγονότα, με τη μία σημαντική σκηνή να διαδέχεται την άλλη, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον σκοτεινό τόνο του παιχνιδιού. Θα σταθώ λίγο στο τελευταίο μου σχόλιο, ενώ έως τώρα η σειρά φαινόταν να αποτελεί ένα high school drama με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, πλέον με το Dark Room γίνεται η στροφή πως τη σκοτεινή πλευρά της σειράς που έως και το τέλος του 3ου επεισοδίου απλά υποβόσκει. Αν έως τώρα είχαμε ως στόχο την ανεύρεση της Rachel, εδώ οι συγγραφείς επιλέγουν να δώσουν ένα χαστούκι στον παίχτη πριν τον ρίξουν στα σκοτεινά υπόγεια του σεναρίου τους. Η σειρά ωριμάζει απότομα και δε φοβάται να παίξει με καταστάσεις που πολλές φορές θεωρούνται απαγορευμένες ακόμα και για την τηλεόραση. Σκοτεινό, αποκρουστικό και μυστήριο, το Dark Room αποκαλύπτει επιτέλους το πραγματικό νόημα της λέξης Strange στον τίτλο του παιχνιδιού.

lis1

Ένα άλλο στοιχείο που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση είναι η εισαγωγή πιο «ντετέκτιβ» στοιχείων, με εμάς να καλούμαστε να συνδυάσουμε στοιχεία που βρήκαμε διάσπαρτα και να ενώσουμε τις «τελίτσες» ώστε να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα. Από τις πιο ωραίες στιγμές του gameplay σίγουρα, μιας και το «πήγαινε-έλα»  στο χωροχρόνο μας είχε γίνει συνήθεια. Δυστυχώς πέρα από το συγκεκριμένο κομμάτι, σαν gameplay δεν θα δούμε κάτι περισσότερο. Δύο τρεις φορές θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να προσπεράσουμε εμπόδια με τον γνωστό πλέον τρόπο και περισσότερο θα κληθούμε να απολαύσουμε την ιστορία μέσα από dialog trees και μικρότερες επιλογές που όμως επηρεάζουν την έκβαση κάθε διαλόγου, αν και προς το μέση και μετά του επεισοδίου κάποιοι διάλογοι απλά καθυστερούν την εξέλιξη, ίσως για να τραβήξουν λίγο τη διάρκεια, η οποία όμως είναι ικανοποιητική, κάτι παραπάνω από 2 ώρες.

Το Dark Room συγκεντρώνει τα περισσότερα και πιο σκοτεινά και scifi στοιχεία της σειράς έως τώρα, παρόλα αυτά δε λείπουν τα όμορφα τοπία και backgrounds που ηρεμούν το μάτι με την πολυχρωμία τους ή δένουν κόμπο το στομάχι με τα σκούρα και γκρίζα χρώματα. Η μουσική για άλλη μια φορά είναι ένα από τα highlights της σειράς με όμορφα indie κομμάτια να ντύνουν το όλο κλίμα, ενώ η ηθοποιία συνεχίζει να μας πείθει αβίαστα.

lis2

Σε όλο το κείμενο μου προσπάθησα να μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από το Dark Room αφήνοντας απέξω κάθετι που έχει να κάνει με το σενάριο και του τι θα αντικρίσει ο παίκτης. Έγινε επιτηδευμένα γιατί ότι και να αναφέρω από το story του επεισοδίου αποτελεί spoiler και θα χαλάσει την εμπειρία σίγουρα. Λογικό άλλωστε μιας και το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται ώστε να κλείσει στο «Polarized» 5o επεισόδιο και τελευταίο της σειράς. Έως τότε το τραγικό cliffhanger τέλος του 4ου επεισοδίου (ω ναι) θα μας κρατά σε αγωνία για το τι ακόμα θα βιώσουμε ως Max σε αυτόν το twisted κόσμο του Life is Strange (εντελώς όμως..).

Το Life is Strange Episode 4 «Dark Room» μας παραχωρήθηκε από τη CD-Media, επίσημη αντιπροσωπεία της Square Enix στην Ελλάδα.