Platform: Xbox One, PS4, Switc
Publisher: Rockstar
Developer: Team Bondi, Rockstar
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 14/11/2017

Το 2011 η Team Bondi δημιούργησε –σε συνδυασμό με την Rockstar Games- το noir detective, action-adventure βιντεοπαιχνίδι, L.A. Noire. Το παραπάνω αποτελούσε ένα project τρομερά υψηλού budget, το οποίο πέτυχε αξιοσημείωτες πωλήσεις που άγγιζαν τα 899,000 αντίτυπα, μόνο στις ΗΠΑ. Ο τίτλος βραβεύτηκε για πολλά από τα χαρακτηριστικά του -από διάφορες ιστοσελίδες-, καθώς δέχτηκε θετικές κριτικές από την μεγαλύτερη μάζα του gaming community. Φτάνοντας στο 2017, λοιπόν, το L.A. Noire επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο σε μια remaster έκδοση για τις κονσόλες της τωρινής γενιάς.

Τι είναι όμως το L.A. Noire; Ο παραπάνω τίτλος πρόκειται για ένα action-adventure, noir βιντεοπαιχνίδι με third-person χαρακτηριστικά, όπου καλείστε να διευθετήσετε αστυνομικές υποθέσεις στην Αμερική, τη δεκαετία του 1940. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του L.A. Noire είναι ότι κατευθύνει το στοιχείο των υποθέσεων σε ένα μοναδικό, άλλο επίπεδο από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Συγκεκριμένα, η όλη εξιχνίαση των μυστηρίων περνάει μέσα από μια motion capture τεχνολογία, όπου τα πλάνα των ηθοποιών καταγράφηκαν από 32 κάμερες, με σκοπό την καλύτερη και όσο δυνατόν ρεαλιστική απεικόνιση της έκφρασης αυτών. Το παραπάνω αποτελούσε πρωτοπορία πίσω στο 2011, κάνοντας το κομμάτι των υποθέσεων άκρως ελκυστικό και με μπόλικο ενδιαφέρον. Έχοντας περάσει 6 χρόνια, η τελευταία προσθήκη επιστρέφει βελτιωμένη, σκοπεύοντας να εντυπωσιάσει.

Σε αρχικό στάδιο, στο L.A. Noire αναλαμβάνετε το ρόλο του Cole Phelps, ενός αστυνομικού ο οποίος σταδιακά –και με τη βοήθειά σας- οδηγείται από τις κατώτερες βαθμίδες, στις ανώτερες. Το concept του παιχνιδιού είναι σχετικά απλό, καθώς βασίζεται στο σύστημα της εξιχνίασης των υποθέσεων με απώτερο σκοπό την εξέλιξη της βασικής ιστορίας. Από προοπτικής σεναρίου, το L.A. Noire αφήνει αμφιλεγόμενα αισθήματα. Στην πραγματικότητα, όλος ο τίτλος είναι “των άκρων” από κάθε άποψη. Αν και το παιχνίδι δέχτηκε θετικές κριτικές από τις περισσότερες gaming ιστοσελίδες, άφησε μια χλιαρή αίσθηση σε ένα μεγάλο κομμάτι του gaming community. Εάν και ο τίτλος έδινε κάτι το πρωτοποριακό –σε αρχικό στάδιο- το όλο σενάριο, καθώς και η εξέλιξη της ιστορίας και της εξιχνίασης των μυστηρίων ακολουθούσε ένα μονότονο, υποτονικό και σχεδόν αδιάφορο μονοπάτι. Στη δική μου περίπτωση, αν και ασχολήθηκα σε πλήρες επίπεδο με τον τίτλο –στο παρελθόν- δε μπορώ να πω ότι κατάφερε να με τραβήξει, αλλά περισσότερο να με απωθήσει. Στο τελευταίο, οφείλεται τόσο ο τρόπος εξαγωγής της πλοκής, όσο και του συστήματος του gameplay.

Φτάνοντας, λοιπόν, στο gameplay το L.A. Noire ακολουθεί την παραπάνω τεχνολογία και σε γενικές γραμμές ένα συγκεκριμένο μοτίβο για τη λύση κάθε γρίφου. Στις αλλαγές που δέχτηκε η remaster έκδοση συναντάμε τις επιλογές “Good Cop”, “Bad Cop” και “Accuse” που στην πραγματικότητα είναι μια μετονομασία των Truth, Doubt και Lie της αρχικής version. Όλο το σύστημα της επίλυσης των υποθέσεων βασίζεται επάνω στις 3 αυτές επιλογές, αλλά και τη δική σας κρίση καθώς θα αποφασίσετε για το πότε ο ύποπτος λέει την αλήθεια ή όχι. Σε αυτό το σημείο είναι η απαραίτητη η κατανόηση των εκφράσεων, καθώς και η εξοικείωση αυτών με την πάροδο του χρόνου. Σε ειδικές γραμμές, όσο περισσότερες υποθέσεις καταφέρετε να λύσετε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να έρθετε σε επαφή με την πραγματική φύση του L.A. Noire.

Από την άλλη, στην εξιχνίαση ενός μυστηρίου είναι απαραίτητη και η σωστή συλλογή στοιχείων και αντικειμένων από το χώρο του εγκλήματος. Τα τελευταία είναι στην ουσία η απόδειξη της κατηγορίας σας επάνω σε έναν ύποπτο. Συνοπτικά, το παιχνίδι σας καλεί να δικαιολογήσετε τις επιλογές. Δηλαδή, δεν αρκεί να κατηγορήσετε απλά έναν ύποπτο για μια πράξη του, αλλά ταυτόχρονα να μπορείτε να στηρίξετε την επιχειρηματολογία σας με τα σωστά στοιχεία που έχετε συλλέξει. Το παραπάνω αποτελεί ένα αρκετά θετικό στοιχείο του τίτλου, καθώς δίνει μια φρεσκάδα σε κάθε υπόθεση, αλλά και γιατί ανεβάζει τον πήχη της δυσκολίας.

Σε επόμενο στάδιο, η ρόλος σας ως αστυνομικός αγγίζει και τα πλαίσια εκτός των υποθέσεων και των εγκλημάτων. Κατά την περιπολία σας στους δρόμους της πόλης θα έρθετε αντιμέτωποι με καταστάσεις που χρειάζονται άμεση επίλυση –από πλευράς σας. Για παράδειγμα, καλείστε να συλλάβετε κακοποιούς που μπορεί να διαπράττουν κάποιο έγκλημα εκείνη τη στιγμή ή μπορείτε να βρεθείτε και σε περισσότερο ακραίες καταστάσεις που δε χρειάζεται να κρατήσετε ομήρους. Στην τελευταία περίπτωση, θα μιλήσουν οι σφαίρες και όχι τα αποδεικτικά στοιχεία.

Σε γενικές γραμμές, το L.A. Noire μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βιντεοπαιχνίδι με αρκετά ιδιαίτερο σύστημα gameplay, που αφήνει όμως αμφιλεγόμενα αισθήματα. Στην πραγματικότητα, μετά από ένα σημείο ο τίτλος γίνεται αρκετά επαναλαμβανόμενος. Το μοτίβο του παιχνιδιού αν και μοναδικό, γρήγορα εξελίσσεται σε άκρως υποτονικό και ανιαρό για ένα μεγάλο μέρος του gaming community. Οι αποστολές μπορεί να σας φανούν σχετικά παρόμοιες, με ελάχιστες διαφορές προς τη λύση του γρίφου, ενώ η εξιστόρηση κινείται αργά και σε χλιαρό επίπεδο, χωρίς κορυφώσεις.

Επιστρέφοντας στα θετικά του τίτλου, μεγάλη βελτίωση έχει δεχτεί ο γραφικός τομέας. Αν θεωρήσουμε ότι το L.A. Noire αποτελούσε τεχνολογική επιτυχία το 2011, σίγουρα το 2017 έχει εκπληκτική πρόοδο. Εκεί που οι εκφράσεις προσώπων άγγιζαν επίπεδου ρεαλισμού στο παρελθόν, φέτος συναντάμε επεξεργασμένα πορτραίτα ανθρώπων, με υψηλή ανάλυση και παραστατικές εκφράσεις. Από την άλλη, τα λοιπά background του τίτλου είναι εξαιρετικά αισθητικά, καθώς η υλοποίηση της πόλης δένει αρμονικά με το κλίμα του παιχνιδιού. Σε τελικό στάδιο, τα animations ζωντανεύουν σπλαχνικά στην οθόνη, έχοντας ορθή αναπαράσταση και ένα lip synchronization που αγγίζει άλλα επίπεδα. Δυνατή φαίνεται και η προσθήκη του photo mode.

Στο κομμάτι του ήχου υπάρχει απόλυτη συμμετρία μεταξύ των ερμηνειών των ηθοποιών και των in-game ρόλων τους. Από την άλλη, τα λοιπά sound effects και η μουσική επένδυση του τίτλου αρμόζει εξαίσια με τη noir ατμόσφαιρα, καθώς σας ταξιδεύει πίσω στη δεκαετία του 1940.

Εν κατακλείδι, το L.A. Noire πρόκειται για έναν αξιοσημείωτο τίτλο, όπου έχει αφιερωθεί εξαιρετικά μεγάλο budget, καθώς και επένδυση ψυχής από τη developer ομάδα, με απώτερο σκοπό την τελειοποίηση ενός μοναδικού μοτίβου που δεν έχει συναντήσει το gaming community. Δυστυχώς, αυτή η μοναδικότητα σταδιακά μετατρέπεται σε μονολιθικότητα από μεριάς των developer, καθώς ο τίτλος παρουσιάζει ένα επαναλαμβανόμενο υλικό με μικρές αλλαγές και ελάχιστες κορυφώσεις. Για όσους έχετε έρθει σε επαφή με το L.A. Noire στο παρελθόν δε ξέρω κατά πόσο είναι συνετή η αγορά του τίτλου στις νέες κονσόλες –εκτός αν είστε φανατικοί του είδους. Από την άλλη, όσοι έρθετε σε πρώτη επαφή με το βιντεοπαιχνίδι, αντικειμενικά αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία, αν και σας προτείνουμε να μην έχετε υψηλά τις προσδοκίες σας.