Platform: PS4
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Developer: Wish Studios
Διάθεση: Sony Playstation Greece
Κυκλοφορία: 7/03/2018

Όπως ίσως με έχετε πετύχει να το ξαναλέω, η Sony ήρθε να καλύψει ένα κενό με τα PlayLink παιχνίδια που μέχρι τώρα λίγες εταιρείες σκέφτονται και εκμεταλλεύονται. Το παρεΐστικο ελαφρύ και διασκεδαστικό gaming είναι κάτι που συχνά πολλοί προσπερνούν, ώσπου να έρθει η ώρα να μαζευτεί μια παρέα στο σπίτι και να πέσει η ερώτηση «και τώρα, τι έχουμε να περάσουμε την ώρα μας;». Άντε, αν είστε αγοροπαρέα θα βάλετε κάποιο αθλητικό παιχνίδι ή fighting game και θα ασχοληθείτε, τι γίνεται όμως αν απλά δεν σας αρέσουν οι παραπάνω κατηγορίες ή απλά υπάρχουν κοπέλες και άντρες στην παρέα που δεν ασχολούνται καν με το gaming; Η Sony, σε μια από το πουθενά πρωτοβουλία, δημιούργησε την πλατφόρμα Playlink, όπου τα παιχνίδια που την υποστηρίζουν έχουν την δυνατότητα να παιχτούν από πολλούς παίκτες χωρίς κανένας να χρειαστεί να πιάσει χειριστήριο στα χέρια του. Πως και έτσι; Πολύ απλά, μέσω του εκάστοτε app που υπάρχει στα stores του iOS/Android για το κάθε παιχνίδι, κάθε παίκτης κάνει «χειριστήριο» το κινητό ή tablet που σίγουρα όλοι διαθέτουμε. Έτσι, ακόμα και οι αδαείς με το gaming ή οι πολύ casual gamers, μπαίνουν γρήγορα στο κλίμα και σε γνωστό έδαφος αφού τα smartphones και οι εφαρμογές τους είναι οικεία ενασχόληση για όλους.

Εκεί που θέλω να σταθώ, είναι στην άριστη προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε όλοι οι casual τίτλοι της πλατφόρμας PlayLink να υποστηρίζουν ελληνική μετάφραση και/ή ελληνική μεταγλώττιση, κάτι που εκτοξεύει την ευκολία τους και την οικειότητα τους σε μια παρέα στα ύψη. Μερικούς τίτλους θα τους βρείτε ήδη σε review εδώ στο PSaddict.gr, όπως τα That’s You!Frantics και Planet of the Apes, ενώ σήμερα θα δούμε το Η Γνώση είναι Δύναμη (Knowledge is Power).

Νομίζω πως το παιχνίδι Η Γνώση είναι Δύναμη είναι ο πιο δημοφιλής PlayLink τίτλος, κάτι δίκαιο κατά τη γνώμη μου. Τα παιχνίδια ερωτήσεων είναι ιδιαίτερα αρεστά σε μια παρέα, είναι γρήγορα, εύκολα και συνήθεις από άλλα γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια. Στο PlayStation καταλυτική ήταν η άψογη πορεία και εκτέλεση του Buzz Quiz στα χρόνια του PS3, παιχνίδια που αναπολούν πολλοί και είναι ίσως το μεγαλύτερο hit ελληνικής μεταγλώττισης έως και σήμερα.

Στο Η Γνώση είναι Δύναμη έως και 6 παίκτες μπορούν να λάβουν μέρος σε ένα κουίζ ερωτήσεων με ορισμένα mini games στο ενδιάμεσο. Μετά την αρχική επιλογή χαρακτήρα καρικατούρας που θα μας αντιπροσωπεύει στο παιχνίδι, το παιχνίδι ξεκινά απευθείας με ερωτήσεις όπου κάθε μία έχει 4 πιθανές απαντήσεις. Πριν κάθε ερώτηση οι παίκτες καλούνται να επιλέξουν κατηγορία και επιλέγεται αυτή που θα διαλέξουν οι περισσότεροι, σε περίπτωση ισοπαλίας γίνεται τυχαία επιλογή, ενώ κάθε παίκτης έχει ένα power pick μιας χρήσης, μπορεί δηλαδή να επιβληθεί για μια μόνο φορά στην επιλογή κατηγορίας. Από κει και πέρα περνάμε στους γύρους ερωτήσεων όπου κάθε παίκτης μαζεύει πόντους αν πει τη σωστή απάντηση, ενώ τη διαφορά κάνει και η ταχύτητα όσο πιο γρήγορος (και σωστός ταυτόχρονα) τόσο περισσότερους πόντους κερδίζεις.

Φυσικά οι δημιουργοί ξέρουν πως ένα απλό κουίζ ερωτήσεων δεν αρκεί και γρήγορα καταντά μονότονο και βαρετό. Έτσι, θέλοντας να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των παικτών εισάγουν τα «πλεονεκτήματα παίκτη» όπου πριν από κάθε ερώτηση ο κάθε διαγωνιζόμενος επιλέγει να μποϋκοτάρει έναν αντίπαλο με παγίδες ή να κάνει χρήση κάποιου μπόνους αντικειμένου. Συγκεκριμένα, μπορείτε να στείλετε σε παίκτη της επιλογής σας παγίδες όπως, βόμβες/πάγο/μπογιά/δαγκωματιές ή διπλούς συνδυασμούς των παραπάνω, τα οποία κάνουν δυσκολότερη την επιλογή της απάντησης από τον αντίπαλο, πχ η μπογιά θα καλύψει όλη την οθόνη του κινητού του με…. μπογιά όπου θα πρέπει να αφαιρέσει κάνοντας swipe δεξιά αριστερά ώστε να δει από κάτω τις απαντήσεις και να επιλέξει αυτή που θέλει. Ο πάγος απαιτεί τρία tap για να σπάσει πριν επιλέξετε απάντηση, οι δαγκωματιές αφαιρούν γράμματα και οι βόμβες αιωρούνται στην οθόνη του κινητού και την «παγώνουν» για 1-2 δευτερόλεπτα αν τυχόν τις πατήσετε. Σκεφτείτε λοιπόν τα παραπάνω επί 2 ή επί 3 μαζί και βλέπετε πως ακόμα και η επιλογή της απάντησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όλα αυτά έχουν σκοπό, αφενός να αυξήσουν τον ανταγωνισμό και να δώσουν λίγο «αλατοπίπερο» για σχόλια στην παρέα, αφετέρου παίζουν σημαντικό ρόλο ώστε να καθυστερήσετε τον αντίπαλο να απαντήσει, αφού η διαφορά στους πόντους γίνεται δευτερευόντως από την ταχύτητα στη σωστή απάντηση. Έτσι, εισέρχεται και το στοιχείο της στρατηγικής στο παιχνίδι αφού συνήθως όποιος προηγείται, μαζεύει τα πυρά από τους υπόλοιπους αντιπάλους!

Πέρα από παγίδες, υπάρχουν και το Πάρτυ Πόντων, όπου διπλασιάζονται οι πόντοι που θα κερδίσουν όλοι σε μία ερώτηση, ενώ το Στοίχημα σας χαρίζει πόντους αν βρείτε ποιος από τους αντιπάλους σας θα απαντήσει σωστά στην ερχόμενη ερώτηση. Κάπως έτσι, σπάει η μονοτονία των ερωτήσεων και χαρίζονται πολλά γέλια στην παρέα, ενώ την ροή των γύρων έρχονται να διακόψουν δύο mini games ερωτήσεων που προσφέρουν μια ποικιλία στο παιχνίδι. Τα δύο mini games έχουν αντίστροφη μέτρηση χρόνου και στο ένα καλούμαστε να κάνουμε ζευγάρια απαντήσεων πχ όνομα ομάδας με όνομα πόλης που έχει έδρα και στο άλλο να ταξινομήσουμε τις απαντήσεις σε δύο κατηγορίες πχ ονόματα ηθοποιών με τα σήριαλ Λάμψη/Βέρα στο Δεξί.

Δυστυχώς τα minigames είναι μόνο αυτά τα δύο και σίγουρα χωρούσαν μερικά ακόμη, ώστε να υπάρχει ποικιλία σε κάθε νέο παιχνίδι που παίζεται. Ο τελικός γύρος είναι η Πυραμίδα της Γνώσης, όπου ανάλογα τους πόντους του καθενός τόσο πιο ψηλά ξεκινά στα σκαλοπάτια της πυραμίδας με στόχο εννοείται να φτάσει στην κορυφή και να κερδίσει. Εδώ πρώτο λόγο έχει ο χρόνος, όσο πιο γρήγορα απαντήσουμε σωστά τόσο πιο ψηλά θα ανεβούμε τα σκαλιά, ενώ οι παγίδες δίνουν και παίρνουν! Ο τελικός γύρος είναι έτσι στημένος που ακόμα και ο παίκτης με τους λιγότερους πόντους να έχει μεγάλες πιθανότητες να βγει νικητής, αν τα πάει καλά και παίξει τις παγίδες του σωστά.

Εκεί που θα ήθελα να σταθώ πριν κλείσω το review, είναι η ελληνική μεταγλώττιση και μετάφραση που έγινε. Αξίζουν συγχαρητήρια για την δουλειά που έριξε το ελληνικό τμήμα του PlayStation καθώς τα ελληνικά «πάνε» πολύ στα τέτοιου τύπου παιχνίδια. Αφενός ο παρουσιαστής έχει τον δικό του τόνο στον σχολιασμό και προσφέρει γέλια, αν και μερικά σχόλια είναι προφανέστατα μεταφράσεις από αγγλικές εκφράσεις που δεν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε στα ελληνικά, αφετέρου οι ερωτήσεις μεταφρασμένες είναι προσβάσιμες σε όλους τους παίκτες χωρίς να απαιτούν γνώση αγγλικών και φυσικά είναι πολύ ωραίο το ελληνικό περιεχόμενο όπως ερωτήσεις για την αρχαία Ελλάδα, αρχαίους Έλληνες κλασσικούς κ.α.

Εν κατακλείδι, το Η Γνώση είναι Δύναμη είναι ένα εξαιρετικό παρεΐστικο παιχνίδι που δικαίως αναζητείται από πολλούς ως η πρώτη επιλογή για τα PlayLink παιχνίδια. Προσωπικά, κατάφερε άνετα να κρατήσει ένα δίωρο με αμείωτο ενδιαφέρον και ανταγωνισμό την 30+ χρόνων ηλικιακά παρέα μου και να περάσουμε πολύ ευχάριστα, πριν προχωρήσουμε στις άλλες PlayLink επιλογές όπως το That’s You! . Νομίζω πως η χαμηλή τιμή του και ειδικά σε εκπτώσεις στο PS Store όπου το είδαμε στα 9.99€, δεν αφήνει καμιά δικαιολογία για να μην υπάρχει σε κάθε PlayStation 4, έτοιμο να υποδεχτεί την οποιαδήποτε παρέα στο σαλόνι σας.