Η σειρά Call of Duty έχει εξελιχθεί σε μεγαθήριο της gaming βιομηχανίας τη τελευταία δεκαετία από τη κυκλοφορία του Moden Warfare και μετά. Φυσικά η Activision δε θα άφηνε την ευκαιρία να φισκάρει τα ταμεία της ανεκμετάλλευτη και κάθε χρόνο τέτοια εποχή κυκλοφορεί και έναν νέο τίτλο της σειράς. Μάλιστα έχει τρεις ομάδες ανάπτυξης και κάθε μία από αυτές κυκλοφορεί και το δικό της Cod ανά τρία χρόνια (Infinity Ward, Treyarch και Sledgehammer Games). Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη scifi κατεύθυνση που έχει πάρει η σειρά και έχει ξενίσει αρκετούς fans, αλλά παρόλο αυτά κάθε χρόνο το COD έσπαγε τα ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Call of Duty: Black Ops 3, που είναι το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις στο PS4, έχοντας φτάσει τα 14,5 εκ αντίτυπα σε retail.

call-duty-black-ops-3

Φέτος όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει και σύμφωνα με τις πωλήσεις της πρώτης εβδομάδας το Call of Duty: Infinite Warfare βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους. Συνολικά πούλησε 3,726,669 κομμάτια με τη πλειοψηφία να έχουν διατεθεί για το PS4 (2,343,053) και αν και φυσικά κανείς δε μπορεί να χαρακτηρίσει απογοητευτικά τα νούμερα (οι περισσότερες εταιρείες θα παρακαλούσαν για τέτοιες επιδόσεις) είναι αρκετά μακρυά από τα στάνταρ της σειράς. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη δεκάδα με τους τελευταίους τίτλους της σειράς και πόσο πούλησαν τη πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας.

  1. Call of Duty: Black Ops II – 12.39 εκ
  2. Call of Duty: Modern Warfare 3 – 12.32 εκ
  3. Call of Duty: Black Ops – 10.63 εκ
  4. Call of Duty: Modern Warfare 2 – 8.17 εκ
  5. Call of Duty: Ghosts – 8.11 εκ
  6. Call of Duty: Advanced Warfare – 6.99 εκ
  7. Call of Duty: Black Ops 3 – 6.31 εκ
  8. Call of Duty: Infinite Warfare – 3.73 εκ
  9. Call of Duty: World at War – 2.11 εκ
  10. Call of Duty 4: Modern Warfare – 1.51 εκ

Για να είμαστε δίκαιοι κάποιοι από τους παραπάνω τίτλους απευθυνόταν στη μεγαλύτερη βάση χρηστών καθώς κυκλοφόρησαν στο peak της προηγούμενης γενιάς, αλλά και σε σχέση με τα πρόσφατα COD βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα. Μάλιστα υποπτεύομαι ότι το remaster του Modern Warfare έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις και αν η Activision δε το είχε «δέσει» με το Infinite Warfare τα νούμερα θα ήταν ακόμα χαμηλότερα. Κάτι ξέρανε στην Activision και δε κυκλοφόρησαν ξεχωριστά το Modern Warfare Remastered, το οποίο βέβαια είναι εντυπωσιακό (διαβάστε εδώ το review μας), σε αντίθεση με το Infinite Warfare που απογοήτευσε κυρίως στο multiplayer μέρος του (διαβάστε εδώ το review μας). Πέρα όμως από τη μετριότητα του Infinite Warfare, θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τη πτώση, άλλωστε υπήρχαν και άλλα μέτρια COD όπως πχ το Ghosts που πούλησαν πολύ καλύτερα.

call_of_duty_modern_warfare_remastered_cover_header_1-copy

Κατά τη γνώμη μου το scifi σκηνικό είναι το πρωτεύον και ο κόσμος έδειξε τη δυσαρέσκεια του και μάλιστα αυτό το εκμεταλλεύτηκε η EA με το Battlefield 1 και τη θεματολογία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά από πολύ καιρό η σειρά Battlefield κοντράρει στα ίσια το COD όσον αφορά τις πωλήσεις, γιατί σαν παιχνίδια το Battlefield 1 είναι σαφώς ανώτερο. Το πιθανότερο είναι η Activision στα μελλοντικά COD να επιλέξει θεματολογία που εμπνέεται από τους Παγκόσμιους Πολέμους ή να επιστρέψει στα πρότυπα του Modern Warfare που τόσο αγαπήθηκαν από το κοινό. Φυσικά αυτό μόνο δεν αρκεί και θα χρειαστεί αναβάθμιση της μηχανής γραφικών που είναι ξεπερασμένη και αρκετά πίσω σε σχέση με τη Frostbite της EA. Δε θα πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε ότι και η ετήσια κυκλοφορία έχει κουράσει αρκετά και ίσως θα πρέπει η Activision να λάβει τη γενναία απόφαση να μην κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο COD και να περιοριστεί σε μια συλλογή remaster, όπως έκανε η Ubisoft με το Assassin’s Creed.

cod infinite warfare

Εν κατακλείδι η ανησυχητική πτώση του COD λογικά θα κτυπήσει καμπανάκια στην Activision, που θα πρέπει να αναβαθμίσει αρκετά τα μελλοντικά παιχνίδια και επιτέλους να αλλάξει το scifi σκηνικό, που ποτέ δε έμοιαζε ότι κολλάει στο franchise. Είναι το πιο δυνατό της χαρτί, η κότα με τα χρυσά αυγά και θα πρέπει να αλλάξει προσέγγιση γιατί εάν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο το μέλλον του δε θα είναι ευχάριστο. Περιμένουμε τις απόψεις σας για το θέμα στα σχόλια παρακάτω.

Υ.Γ Κυκλοφορήστε το Call of Duty Modern Warfare Remastered αυτόνομα να το απολαύσουμε!

ΠΗΓΗ: VGChartz

Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας η πτώση της σειράς;