Όπως γνωρίζουμε, τα puzzle games δεν είναι πολλά τη σήμερον ημέρα. Μέχρι και αυτά τα λίγα που υπάρχουν σε σύγκριση με άλλα είδη, προέρχονται από μικρά studio ή είναι μικρές παραγωγές. Το Human: Fall Flat δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού είναι δημιούργημα του μικρού studio No Brakes Games και κυκλοφόρησε πέρυσι για PC, ενώ τώρα ήρθε και για τις κονσόλες. Το παιχνίδι αυτό είναι ένα physics-based puzzle game με στοιχεία εξερεύνησης. Ας δούμε αν αξίζει την προσοχή σας.

Το Human: Fall Flat είναι ένα παιχνίδι με ιδιαίτερη αισθητική, καθώς ο σχεδιασμός του είναι πολύ μινιμαλιστικός, από τα γραφικά του μέχρι και το gameplay. Σχεδιασμένο με τη Unity, αποτελείται από levels απλοϊκά σχεδιασμένα, με έναν κατάλευκο χαρακτήρα, τοίχους, σπιτάκια, ανεμόμυλους, όλα σαν μια ζωγραφιά. Προφανώς, δε νομίζω κανένας από εμάς να περιμένει κάτι τρομερό σε ένα τέτοιο παιχνίδι από άποψης γραφικών. Σίγουρα δεν είναι από τα καλύτερα από όσα indie games έχω παίξει, όμως όπως είπα και παραπάνω η μινιμαλιστική του προσέγγιση σε συνδυασμό με τη συνοδεία απλής μουσικής πιάνου καταφέρνει συνολικά μία καλή ατμόσφαιρα και έναν μέτριο γραφικό τομέα.

Human Fall Flat_20170430140621

Στο παιχνίδι ελέγχουμε τον Bob, έναν χτίστη που προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε να δραπετεύσει από τα σουρεαλιστικά όνειρά του. Ο χειρισμός είναι ιδιαίτερος και επιτηδευμένα σχεδιασμένος ώστε να είσαι σαν μεθυσμένος. Το περπάτημα είναι αργό και »τραμπάλα», όπως θα ξέρετε και οι περισσότεροι άνω των 18, και με τα L2 και R2 χειρίζεσαι τα χέρια (με τη βοήθεια του δεξιού αναλογικού μοχλού), με τα οποία πατάς κουμπιά και σκαρφαλώνεις. Αρχικά, αυτός ο χειρισμός κάνει το παιχνίδι διασκεδαστικό και αστείο, όσο προχωράει όμως και μεγαλώνει η δυσκολία, είναι πρακτικά τεκμηριωμένο ότι θα παίξει αρκετές φορές με τα νεύρα σας. Αν δείτε ένα βίντεο θα καταλάβετε για τι πράγμα μιλάω. Όσο επιτηδευμένο και να είναι, σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα χάσετε την υπομονή σας.

Human Fall Flat_20170430141646

Όσον αφορά τους γρίφους, στην πλειοψηφία τους είναι καλά σχεδιασμένοι, όμως συνήθως είναι αρκετά εύκολοι και ο περισσότερος χρόνος που τρώτε στο παιχνίδι είναι λόγω του χειρισμού, παρά λόγω της σκέψης που χρειάζεται. Από άποψη γρίφων λοιπόν, θα προτιμούσα να υπήρχαν και πιο καλοί και λίγο πιο δύσκολοι, παρά η μόνη δυσκολία να είναι ο χρόνος ή η τύχη που χρειάζεται να το πετύχεις. Ένα θετικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότι παίζεται και με δύο άτομα. Μπορώ να πω ότι σίγουρα θα σας προσφέρει αρκετές αστείες στιγμές, λόγω του ούτως ή άλλως χιουμοριστικού χαρακτήρα του παιχνιδιού. Όμως το πρόβλημά μου είναι ότι το παιχνίδι με δύο παίχτες, αν και γενικά πιο διασκεδαστικό λόγω παρέας, δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό σε σύγκριση με το single player. Ούτε διαφορετικοί γρίφοι, ούτε διαφορετικά levels. Το μόνο που αλλάζει είναι ο μικρότερος χρόνος ολοκλήρωσης λόγω της συνεργασίας.

Human Fall Flat_20170430142552

Ένα άλλο θετικό είναι οι εναλλακτικές διαδρομές που υπάρχουν πολλές φορές για να φτάσετε στον προορισμό σας, καθώς και προαιρετική εξερεύνηση η οποία συνήθως οδηγεί σε περαιτέρω εμπειρίες (πχ μια σπηλιά) και trophies. Η γραμμικότητα και η μονόπλευρη επίλυση γρίφων αποτελεί σχεδόν πάντα πρόβλημα σε τέτοια παιχνίδια, οπότε εκτίμησα αυτή την ελευθερία από το παιχνίδι. Παρ’όλα αυτά, πιστεύω ότι γενικά έλειπε μία δόση ουσιώδους αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, αφού πιστεύω ότι υπήρχαν πολλές τέτοιες ευκαιρίες στο παιχνίδι, μια και είναι physics-based. Επίσης, ένα μικρό παράπονο είναι ότι ενώ ξεκίνησε θέλοντας να περάσει κάποιο μήνυμα, νομίζω ότι τελικά το άφησε κάπως αφηρημένα. Αν και δεν μπορώ να πω ότι με πείραξε, εφόσον είναι συνηθισμένη τακτική σε τέτοια παιχνίδια, θα μπορούσε να πει κάτι παραπάνω κατά τη γνώμη μου.

Human Fall Flat_20170430152758

Εν κατακλείδι, το Human: Fall Flat μπορώ να πω ότι μου άφησε σχετικά καλή εντύπωση και πέρασα καλά αυτές τις 5-6 ώρες. Ως puzzle game καθαρά πιστεύω ότι δεν πετυχαίνει το σκοπό του όσο θα έπρεπε, όμως ως σύνολο αποτελεί μία αξιοπρεπή και ιδιαίτερη περιπέτεια. Με έναν φίλο σας πιστεύω ότι θα περάσετε καλά, οπότε αν σας αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια δε χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε. Παρ’όλα αυτά σας προειδοποιώ ότι μερικές φορές θα χρειαστείτε υπομονή.