Platform: PS4
Publisher: Sony
Developer: Guerrilla
Διάθεση: Sony PlayStation Greece
Κυκλοφορία: 07/11/2017

Ένα από τα καλύτερα αποκλειστικά για την Sony και το PlayStation για την χρονιά που τελειώνει σε λίγο καιρό ήταν αδιαμφισβήτητα το Horizon Zero Dawn. Σε αυτή την περιπέτεια γνωρίσαμε την θηλυκή πρωταγωνίστρια, μαχήτρια και συνάμα πανέμορφη Αloy. Η ανθρωπότητα κυριεύεται από μηχανές ρομπότ που μερικές απ’ αυτές έχουν και την εμφάνιση δεινοσαύρων με σκοπό την εξαφάνιση της ανθρωπότητας. Αφού λοιπόν η Aloy γνωρίζει σιγά σιγά διάφορα στοιχεία για το από που προέρχεται και ποιος ο σκοπός των μηχανών, με την βοήθεια διάφορων ‘’φίλων’’ αλλά και την καθοδήγηση του Sylens, βάζει τέλος στα σχέδια του συστήματος HADES και καταφέρνει να σώσει την ανθρωπότητα.

Αφού η βασική ιστορία έχει γίνει ήδη γνωστή, η Guerrilla Games, αποφασίζει ότι δεν πρέπει να σταματήσει εκεί και ανακοινώνει το Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds όπου θα είναι το πρώτο και τελευταίο DLC του τίτλου όπως η ίδια επιβεβαίωσε. Σε αυτό δίνονται διάφορες απαντήσεις για το από που προήλθαν όλες αυτές οι μηχανές αλλά και μερικά στοιχεία για τον ίδιο τον Sylens.

Welcome…to The Frozen Wilds!

Το The Frozen Wilds τοποθετείτε στο βόρειο τμήμα του χάρτη και συγκεκριμένα στην περιοχή ονόματι The Cut. Για την εν λόγω περιοχή θα πρέπει να γνωρίζεται πως δεν έχει ιδιαίτερη βλάστηση καθώς τα τοπία της είναι χιονισμένα με την θερμοκρασία να είναι πολύ χαμηλή, οπότε αν πιστεύατε ότι θα βλέπατε έναν ομαλό δρόμο με αυτά που είχατε συνηθίσει από το αρχικό παιχνίδι τότε είστε γελασμένοι. Η νέα περιοχή κατοικείται από μια νέα φυλή που ακούει στο όνομα Banuk. H συγκεκριμένη φυλή έχει απαιτητικούς κανόνες και μόνο θαρραλέοι μονομάχοι είναι ευπρόσδεκτοι και ικανοί να αποσπάσουν πληροφορίες αλλά και να γίνουν αν θέλετε μέλη τους. Έτσι λοιπόν, ένα νέο πρόβλημα και συνάμα μια νέα περιπέτεια για την Aloy ξεκινάει με αρχικό στόχο η αναφορά σε κάποιον Deamon, όπου είναι ο κεντρικός άξονας για την συμπεριφορά των μηχανών. Επίσης, το εν λόγω όνομα έφερε και μερικά νέα είδη όπου θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε.

Για να γίνει αντιληπτό βέβαια και ίσως πολύ θα αναρωτηθούν, για να έχετε πρόσβαση στο νέο expansion του παιχνιδιού θα πρέπει τουλάχιστον η ηρωίδα σας να έχει φτάσει τα 30 level καθώς η περιοχή είναι μόνο έτσι προσβάσιμη. Καλό θα είναι όσοι από εσάς δεν έχετε ολοκληρώσει το παιχνίδι, να το κάνετε για να μην σας φανούν παράξενα και μείνουν ερωτηματικά στο πέρας αυτής για το που πηγαίνει η ιστορία.

Το The Frozen Wilds πέρα από την βασική ιστορία, φέρει και αρκετές νέες αποστολές  –side quests– με σκοπό την βελτίωση του υπάρχοντος εξοπλισμού σας. Μεγάλο ρόλο για την απόκτηση των καλύτερων όπλων, ενδυμασίας αλλά και διαφόρων αντικειμένων είναι τα bluegleam που καλείστε να βρείτε στην περιπέτεια σας, σκορπισμένα σε όλο τον χάρτη και όχι μόνο. Όπως και η ίδια η εταιρεία έχει αναφέρει για την ολοκλήρωση του expansion θα χρειαστείτε περίπου 15 ώρες ανάλογα το πως θα κινηθεί ο καθένας από εσάς. Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα ικανοτήτων, ένα νέο skill tree με την ονομασία “Traveler”. Σε αυτό, θα μπορείτε να μαζέψετε προμήθειες ενώ είστε πάνω στο μηχανικό σας ρομπότ –mount-, να κάνετε άλμα πάνω από αυτό και να σκοτώσετε κάποιο μικρό Watcher, ακόμα και να αυξήσετε την χωρητικότητα του inventory σας. Ίσως να μην ακούγονται όλα αυτά, σαν κάποια τρελά upgrades -και ναι, δεν είναι- αλλά είναι λόγος ύπαρξης για να γεμίσει η ώρα σας αλλά και να μαζέψετε τα τρόπαια.

Προσοχή! Δαγκάνει!

Όσον αφορά τις μάχες εδώ τα πράγματα λίγο δυσκολεύουν. Άλλοι θα το δουν με καλό μάτι και άλλοι πάλι όχι. Όπως αναφέραμε και λίγο πιο πάνω, στο The Frozen Wilds, θα συναντήσετε και νέους εχθρούς πέρα από τους ήδη γνωστούς. Μερικοί από τους συγκεκριμένους που θα σας κάνουν την ζωή δύσκολη είναι οι: Scorcher, Frostclaw αλλά και Fireclaw. Ο πρώτος θυμίζει πολύ έντονα λύκο με βασική ικανότητα να είναι πολύ γρήγορος να σας ακολουθεί ακόμα και στο dodge σας αλλά και να φτύνει φωτιές από το στόμα. Τα άλλα 2, είναι μηχανικές αρκούδες όπου η μία έχει έντονο το στοιχείο της φωτιάς ενώ η άλλη το στοιχείο του πάγου. Πολλές φορές θα κληθείτε να έρθετε αντιμέτωποι με τα εν λόγω ρομπότ αλλά δεν θα είστε πάντα μόνοι. Oι NPC’s, είναι διαθέσιμοι για βοήθεια όπου αυτό αναλογεί αλλά μάλλον δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλά. Για παράδειγμα, ενώ έχετε απομακρύνει τον έναν απ’ τους 2 εχθρούς πιο μακριά και ενώ οι NPC’s προσπαθούν να κάνουν κάποια ζημιά στον δεύτερο εχθρό, αποφασίζουν ότι τελικά πρέπει να έρθουν να βοηθήσουν με τον δικό σας, με συνέπεια να μάχεστε και τους 2 εχθρούς εσείς. Εκεί τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα καθώς θα πρέπει να ξεχάσετε ότι είχατε συναντήσει στο βασικό παιχνίδι και να έχετε υπομονή καθώς είναι σε σημείο αδύνατον να επιτευχθεί κάτι τέτοιο -ή και όχι-, διότι ο βαθμός δυσκολίας τους είναι εκνευριστικός.

Στα του τεχνικού τομέα τώρα, πολλοί χρήστες από το βασικό παιχνίδι είχαν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους στην εκφραστικότητα των προσώπων. Η Guerrilla Games, πήρε σοβαρά τα σχόλια και έτσι λοιπόν στο The Frozen Wilds, συναντάμε βελτιώσεις σε όλες τις εκφράσεις των προσώπων όπου παρατηρείτε έντονα και στις συνομιλίες αλλά αφορούν βέβαια μόνο το DLC και όχι το βασικό παιχνίδι. Το Horizon Zero Dawn τρέχει στα 1080p/30fps με ελάχιστες περιπτώσεις να πέφτει η πτώση των καρέ, χωρίς όμως αυτό να είναι πρόβλημα και να επηρεάζει την διασκέδασή σας.

Κάπως έτσι, το Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds κλείνει με τον καλύτερο τρόπο. Η Aloy επιστρέφει δυναμικά για τη νέα περιπέτεια και τις προκλήσεις που θα βρεθούν στο διάβα της, με αρκετό περιεχόμενο που δεν θα αφήσει σίγουρα κανέναν απογοητευμένο. Το αν θέλετε να ασχοληθείτε με τον τίτλο ή όχι είναι στο χέρι σας αλλά καλό θα ήταν, τέτοια δημιουργήματα να μην μένουν και πολύ καιρό αναποφάσιστα. Η Guerrilla Games πάντως έχει βάλει το κεφάλι κάτω και ετοιμάζεται -λογικά- για την συνέχεια του Horizon Zero Dawn. Τώρα αν όλα αυτά δεν σας αρκούν για το εν λόγω expansion μπορείτε κάλλιστα να κάνετε βόλτες και να απολαύσετε ξανά και ξανά το βασικό παιχνίδι με τα ρομπότ να παραμονεύουν σε κάθε σημείο του χάρτη.